Ακυρώθηκε η Intermot 2020 - Ξανά το 2022

Θα ακολουθήσει ψηφιακό «υποκατάστατο»
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/6/2020

Με σημερινή ανακοίνωση της  διοργανώτριας εταιρείας, η Intermot, η μεγάλη έκθεση μοτοσυκλέτας που γίνεται κάθε δύο χρόνια στην Κολονία, ακυρώνεται για φέτος. Πρόκειται για αναμενόμενη απόφαση, από την στιγμή που BMW και KTM ανακοίνωσαν μέσα στην πανδημία πως δεν θα συμμετέχουν σε εκθέσεις για φέτος. Η Intermot διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, εναλλάξ με το Σαλόνι του Τόκυο και πλαισιώνει την μεγαλύτερη έκθεση μοτοσυκλέτας, την EICMA που γίνεται κάθε χρόνο στο Μιλάνο και που το ΜΟΤΟ δίνει πάντα ηχηρό παρόν. Η Intermot κάθε δύο χρόνια κλέβει κομμάτι των παρουσιάσεων νέων μοντέλων, όπως για παράδειγμα το λανσάρισμα -τότε- της οικογένειας Scrambler από την Ducati που παραδόξως έγινε εκεί αντί για την Ιταλία, ώστε και επικοινωνιακά να διαχωριστεί από την μητέρα Ducati.

Φέτος η Intermot είχε σκοπό να τραβήξει επάνω της ένα σημαντικό ποσοστό παρουσιάσεων νέων μοντέλων που αναγκαστικά θα ερχόντουσαν το 2021 εξαιτίας των νέων προδιαγραφών ρύπων. Ασχέτως αν δοθεί παράταση ή όχι στην εφαρμογή των νέων κανονισμών, ήδη αρκετές από τις εταιρείες έχουν αποφασίσει να μην λανσάρουν κάποια μοντέλα το 2021, αλλά να τα αφήσουν για το 2022. Η απόφαση της BMW Motorrad για παράδειγμα να μην συμμετέχει σε Εκθέσεις, βασίστηκε και στο αναθεωρημένο πλάνο παρουσιάσεων που θα ακολουθήσει.

Η Intermot βέβαια δεν ήταν μία Έκθεση μονάχα για τον απλό κόσμο, αλλά μεγάλο κομμάτι της ήταν και το B2B, καθαρά εμπορικό δηλαδή και σε αυτό τον τομέα προσανατολίζονται στην διοργάνωση να βοηθήσουν τους Εκθέτες δημιουργώντας μία πλατφόρμα επικοινωνίας για τον εμπορικό κόσμο. Παράλληλα με ένα portal που η κάθε εταιρεία θα παρουσιάζει τα νέα της μοντέλα ψηφιακά στο ευρύ κοινό.

Στόχος της Intermot είναι αυτό το portal να παραμείνει και το 2022, όταν και θα ξανά γίνει η φυσική Έκθεση, ώστε να υπάρχει ένα «υβριδικό» μοντέλο Έκθεσης. Αυτό λίγο – πολύ γίνεται ήδη τα τελευταία χρόνια, με τον τεράστιο όγκο φωτογραφιών και video που ανεβαίνουν από τους επισκέπτες και τους εκπροσώπους τύπου που αποφασίζουν να κάνουν το έξοδο και να βρεθούν εκεί. Η φυσική περιήγηση στην Έκθεση, ιδιαίτερα τις ημέρες που είναι κλειστή για το κοινό και ανοικτή για εμάς, μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε -και να μεταφέρουμε και σε εσάς στην Ελλάδα- ένα πρώτο σχόλιο για την θέση οδήγησης, την συναρμογή των πλαστικών και όλα όσα δεν μπορεί κάποιος να πει από μία φωτογραφία και μόνο. Επιπρόσθετα να μιλήσουμε με τους ανθρώπους των εργοστασίων, που είναι εκεί μόνο για λίγες ώρες, στα εγκαίνια της Έκθεσης και να πάρουμε σημαντικές πληροφορίες. Αυτό είναι το μόνο ουσιαστικό που χάνεται με την ψηφιακή παρουσίαση των νέων μοντέλων…

Τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό μία τέτοια ανακοίνωση να έρθει και για την EICMA. Αυτό όμως που δεν είναι πολύ γνωστό, είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό από τους σχεδόν 2.000 Εκθέτες έχει ήδη προπληρώσει την συμμετοχή τους στο Μιλάνο. Αν η Έκθεση γίνει κανονικά, έστω και με τα μισά περίπτερα, έστω και με λίγο κόσμο στους διαδρόμους, οι πληρωμές δεν επιστρέφονται, αν ακυρωθεί όμως το ζήτημα αλλάζει. Αναμένουμε να δούμε την στάση που θα κρατήσουν οι Ιταλοί…

Η Δημοτική Αστυνομία απέκτησε και εξουσίες Τροχαίας – Στις αρμοδιότητές της έλεγχοι και πρόστιμα

Πολλαπλασιάζονται οι αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών σε 24ωρη βάση
dimotiki-astynomia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/10/2026

Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ψηφίστηκε το Καλοκαίρι και τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ δίνει διευρυμένες αρμοδιότητες στη Δημοτική Αστυνομία (Δ.Α.), προβλέποντας 24ωρες βάρδιες χωρισμένες σε τρία οκτάωρα (πρωινή, απογευματινή, νυχτερινή) και ευθύνες που πλέον περιλαμβάνουν και τροχονομικά καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, τα όργανα της Δ.Α. θα μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους ΙΧ οχημάτων τόσο για τα πρέποντα έγγραφα που οφείλουν να έχουν, όσο και για μια σειρά ελεγκτικών αρμοδιοτήτων που αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Έτσι θα επιτηρούν ζητήματα όπως παράνομη στάθμευση, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, υπερβολικός θόρυβος, κατάληψη θέσεων φόρτισης από οχήματα που είτε δεν είναι ηλεκτρικά ή δεν φορτίζουν εκείνη τη στιγμή κ.ά.

Ειδικά δε για τα πάσης φύσεως δίκυκλα, από ποδήλατα ως μοτοσυκλέτες, για τρίτροχα και τετράτροχα, αλλά και για τα ελαφριά προσωπικά οχήματα (ΕΠΗΟ), η Δ.Α. εξουσιοδοτείται να προβαίνει σε κάθε έλεγχο των ειδικών διατάξεων του ΚΟΚ που ισχύουν γι’ αυτά.

Τα παραπάνω ωστόσο ισχύουν με μια προϋπόθεση. Στον εκάστοτε Δήμο θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός Δημοτικών Αστυνομικών για να μπορούν να αναλάβουν και τροχονομικές αρμοδιότητες και ο αριθμός αυτός προκύπτει χοντρικά διαιρώντας τον πληθυσμό του Δήμου διά 2.000. Αν η στελέχωση της Δ.Α. είναι κάτω από το απαιτούμενο όριο, τότε η τοπική αρχή έχει το δικαίωμα να περικόψει τις ευθύνες τους με τέτοιον τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζονται οι υπόλοιπες αρμοδιότητές τους.

Δίνονται μάλιστα δύο παραδείγματα, με τον Δήμο Αθηναίων που βάσει πληθυσμού θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 322 Δημοτικούς Αστυνομικούς, μα στην πράξη έχει 522. Το δεύτερο παράδειγμα είναι του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος εμφανίζεται υποστελεχωμένος, καθώς η δύναμη της Δ.Α. θα έπρεπε να αριθμεί 90 αστυνομικούς, μα έχει μόλις 32. Ανάλογες ελλείψεις σε προσωπικό εμφανίζουν και άλλοι δήμοι που φέρνει ως παράδειγμα το υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικών που καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες της Δ.Α., ήτοι της Αργυρούπολης (8 αντί 30) και της Πάρου (3 αντί 7).

Επιπλέον, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δ.Α. υπαινίσσεται και μελλοντική τους ενίσχυση, τόσο σε προσωπικό (για όσους εμφανίζονται υποστελεχωμένοι) όσο και σε απαραίτητο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, απαιτούνται συσκευές που να διαβάζουν τα ψηφιακά έγγραφα του Gov.gr Wallet ώστε να μπορούν να ελέγξουν ταυτότητες, άδειες οχημάτων και διπλώματα οδήγησης, καθώς και ραντάρ χειρός για τον έλεγχο της ταχύτητας οχημάτων.

Παραμένει ασαφές αν τα πρόστιμα που βεβαιώνουν τα όργανα της Δ.Α. είναι όμοια με αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλαδή πού καταλήγουν τα έσοδα και κατά πόσο θα αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα από τους πολίτες ή αν οι Δήμοι θα γεμίσουν κούτες με αγνοημένες απλήρωτες κλήσεις, όπως πολλάκις στο παρελθόν έχει γίνει με τις δημοτικές κλήσεις για παράνομη στάθμευση.

Ελπίζουμε τουλάχιστον η Δ.Α. να περάσει και από κάποια σχετική εκπαίδευση πριν αρχίσει να μοιράζει τροχονομικούς ελέγχους και πρόστιμα, γιατί καλά τα έσοδα, αλλά δεν θέλει και πολύ για να μπλοκάρει το σύστημα με ενστάσεις και μηνύσεις.