Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Ακυρώθηκε η Intermot 2020 - Ξανά το 2022

Θα ακολουθήσει ψηφιακό «υποκατάστατο»

Με σημερινή ανακοίνωση της  διοργανώτριας εταιρείας, η Intermot, η μεγάλη έκθεση μοτοσυκλέτας που γίνεται κάθε δύο χρόνια στην Κολονία, ακυρώνεται για φέτος. Πρόκειται για αναμενόμενη απόφαση, από την στιγμή που BMW και KTM ανακοίνωσαν μέσα στην πανδημία πως δεν θα συμμετέχουν σε εκθέσεις για φέτος. Η Intermot διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, εναλλάξ με το Σαλόνι του Τόκυο και πλαισιώνει την μεγαλύτερη έκθεση μοτοσυκλέτας, την EICMA που γίνεται κάθε χρόνο στο Μιλάνο και που το ΜΟΤΟ δίνει πάντα ηχηρό παρόν. Η Intermot κάθε δύο χρόνια κλέβει κομμάτι των παρουσιάσεων νέων μοντέλων, όπως για παράδειγμα το λανσάρισμα -τότε- της οικογένειας Scrambler από την Ducati που παραδόξως έγινε εκεί αντί για την Ιταλία, ώστε και επικοινωνιακά να διαχωριστεί από την μητέρα Ducati.

Φέτος η Intermot είχε σκοπό να τραβήξει επάνω της ένα σημαντικό ποσοστό παρουσιάσεων νέων μοντέλων που αναγκαστικά θα ερχόντουσαν το 2021 εξαιτίας των νέων προδιαγραφών ρύπων. Ασχέτως αν δοθεί παράταση ή όχι στην εφαρμογή των νέων κανονισμών, ήδη αρκετές από τις εταιρείες έχουν αποφασίσει να μην λανσάρουν κάποια μοντέλα το 2021, αλλά να τα αφήσουν για το 2022. Η απόφαση της BMW Motorrad για παράδειγμα να μην συμμετέχει σε Εκθέσεις, βασίστηκε και στο αναθεωρημένο πλάνο παρουσιάσεων που θα ακολουθήσει.

Η Intermot βέβαια δεν ήταν μία Έκθεση μονάχα για τον απλό κόσμο, αλλά μεγάλο κομμάτι της ήταν και το B2B, καθαρά εμπορικό δηλαδή και σε αυτό τον τομέα προσανατολίζονται στην διοργάνωση να βοηθήσουν τους Εκθέτες δημιουργώντας μία πλατφόρμα επικοινωνίας για τον εμπορικό κόσμο. Παράλληλα με ένα portal που η κάθε εταιρεία θα παρουσιάζει τα νέα της μοντέλα ψηφιακά στο ευρύ κοινό.

Στόχος της Intermot είναι αυτό το portal να παραμείνει και το 2022, όταν και θα ξανά γίνει η φυσική Έκθεση, ώστε να υπάρχει ένα «υβριδικό» μοντέλο Έκθεσης. Αυτό λίγο – πολύ γίνεται ήδη τα τελευταία χρόνια, με τον τεράστιο όγκο φωτογραφιών και video που ανεβαίνουν από τους επισκέπτες και τους εκπροσώπους τύπου που αποφασίζουν να κάνουν το έξοδο και να βρεθούν εκεί. Η φυσική περιήγηση στην Έκθεση, ιδιαίτερα τις ημέρες που είναι κλειστή για το κοινό και ανοικτή για εμάς, μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε -και να μεταφέρουμε και σε εσάς στην Ελλάδα- ένα πρώτο σχόλιο για την θέση οδήγησης, την συναρμογή των πλαστικών και όλα όσα δεν μπορεί κάποιος να πει από μία φωτογραφία και μόνο. Επιπρόσθετα να μιλήσουμε με τους ανθρώπους των εργοστασίων, που είναι εκεί μόνο για λίγες ώρες, στα εγκαίνια της Έκθεσης και να πάρουμε σημαντικές πληροφορίες. Αυτό είναι το μόνο ουσιαστικό που χάνεται με την ψηφιακή παρουσίαση των νέων μοντέλων…

Τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό μία τέτοια ανακοίνωση να έρθει και για την EICMA. Αυτό όμως που δεν είναι πολύ γνωστό, είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό από τους σχεδόν 2.000 Εκθέτες έχει ήδη προπληρώσει την συμμετοχή τους στο Μιλάνο. Αν η Έκθεση γίνει κανονικά, έστω και με τα μισά περίπτερα, έστω και με λίγο κόσμο στους διαδρόμους, οι πληρωμές δεν επιστρέφονται, αν ακυρωθεί όμως το ζήτημα αλλάζει. Αναμένουμε να δούμε την στάση που θα κρατήσουν οι Ιταλοί…