Ανακάλυψαν Honda RC-30 με μηδέν χιλιόμετρα!

Για όσους μάζευαν λεφτά επί τριάντα χρόνια…
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/8/2018

Προφανώς και είναι σπάνιο να βρεις μια μοτοσυκλέτα που κατασκευάστηκε πριν από τριανταένα χρόνια, η οποία να είναι ολοκαίνουρια και με… μηδέν χιλιόμετρα στο κοντέρ της. Οπότε κάθε φορά που εμφανίζεται στην αγορά μια τέτοια μοτοσυκλέτα, έχει αυτομάτως συλλεκτική αξία. Αυτή την φορά, η είδηση αφορά μια Honda VFR 750R (RC-30) που έτσι κι αλλιώς ήταν σπάνια και συλλεκτική από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε.

Σε αντίθεση με τις VFR 750F, η έκδοση R είχε εντελώς διαφορετικό κινητήρα και πλαίσιο και η παραγωγή της ήταν περιορισμένη. Η έκδοση R της VFR 750 αποτελούσε την βάση για τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της Honda στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK και κυρίως στους αγώνες αντοχής (Endurance) όπως ο 8ωρος αγώνας της Suzuka. Γι΄αυτό τον λόγο ήταν εξοπλισμένη με μονόμπρατσο ψαλίδι, ώστε να επιτρέπει γρήγορες αλλαγές ελαστικών.

Η RC 30 έγινε πολύ γρήγορα η αγαπημένη μοτοσυκλέτα των ιδιωτικών ομάδων, καθώς το HRC είχε φροντίσει να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο αγωνιστικό ΚΙΤ, που κάθε χρόνο αναβάθμιζε. Έτσι οι περισσότερες από τις RC 30 που κατασκευάστηκαν, απέκτησαν αγωνιστική μορφή και στην πορεία δέχτηκαν τόσες πολλές μετατροπές και επεμβάσεις, που ήταν αδύνατον να τις επαναφέρεις πίσω στην μορφή που είχαν ως μοτοσυκλέτες δρόμου.

Οπότε ελάχιστες από αυτές έμειναν σε πραγματικά νορμάλ μορφή και ακόμα πιο λίγες απέφυγαν το “βασανιστήριο” της συμμετοχής σε αγώνας.

Σύμφωνα με τον βρετανό dealer της Honda στο Shipley, στο κατάστημά του έχεις τρεις (!!!) ολοκαίνουριες RC-30 προς πώληση. Οι δύο από αυτές είναι με λιγότερα από 1000 μίλια και η μία από αυτές δείχνει το απόλυτο μηδέν στο κοντέρ της. Όποιος λοιπόν από εσάς μάζευε μια ζωή λεφτά για να αγοράσει μια RC-30, ήρθε η ώρα να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Ετικέτες

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Ακολουθώντας τα χνάρια του R6, το superbike της Yamaha θα πωλείται μόνο για αγωνιστική χρήση
motomag Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

Διαβάσατε στο ΜΟΤΟ πως η Yamaha σκοπεύει να μην προχωρήσει στην εξέλιξη των YZF-R1 και YZF-R1M προκειμένου αυτά να συμμορφωθούν με τις Euro5+ προδιαγραφές, σημαίνοντας ταυτόχρονα το τέλος των πωλήσεων του μοντέλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2025.

Μετά τον ντόρο που σήκωσε η συγκεκριμένη είδηση ήρθε και η απάντηση από την ίδια την Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να επιβεβαιώνει πως τo superbike της θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε από το 2020 και μετά το YZF-R6. Με απλά λόγια το R1 θα συνεχίσει να πωλείται ωστόσο από το 2025 και μετά θα χρησιμοποιείται μόνο για αγωνιστική χρήση χωρίς αυτό να μπορεί να βγάλει πινακίδες για το δρόμο.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Η συγκεκριμένη απόφαση της Yamaha έγκειται αφενός στην αλλαγή των προτεραιοτήτων του αγοραστικού κοινού καθώς βλέπουμε πως οι Adventure μοτοσυκλέτες αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή των αγοραστών και αφετέρου πως η αγωνιστική εμπλοκή της Yamaha στο WSBK απαιτεί την ύπαρξη του YZF-R1 έστω και χωρίς αυτή να βγάζει πινακίδες (λόγω των κανονισμών που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής).

Η φετινή χρονιά ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία που θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα YZF-R1 και YZF-R1M με πινακίδες ωστόσο το θετικό είναι πως το κεφάλαιο του R1 θα συνεχιστεί έστω και αν αυτό σχετίζεται με την αποκλειστική χρήση του μοντέλου στις πίστες.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025