Ανάκληση Yamaha και στην Ελλάδα σε 1.771 μοτοσυκλέτες - MT-07, Tenere 700, XSR 700, Tracer 7, κ.α.

Για αντικατάσταση δίσκων συμπλέκτη
Μεγάλη ανάκληση yamaha
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/11/2024

H Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων, ανακοινώνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία YAMAHA MOTOR Co., LTD, σε συνεργασία με τους εθνικούς διανομείς κα ειδικότερα την εταιρεία ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε., Γενικό Αντιπρόσωπο και Εισαγωγέα των μοτοσυκλετών Yamaha στην Ελλάδα, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης ασφάλειας μοτοσυκλετών Yamaha τύπων MTM660/MTT690/MTM690/MTN660/MTN690/MTN690-U/XTZ690/XTZ690D με σκοπό την αντικατάσταση των δίσκων συμπλεκτών με νέους βελτιωμένους.  

Για το συγκεκριμένο θέμα είχαμε αναφερθεί πρόσφατα ΕΔΩ, ενώ τώρα έχουμε ακριβέστερη ενημέρωση για την ελληνική αγορά.

Η συγκεκριμένη καμπάνια ανάκλησης αφορά σε 1.771 μοτοσυκλέτες, χρονολογίας κατασκευής 2022-2024, που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα από τον Επίσημο Εισαγωγέα.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, στις επηρεαζόμενες μοτοσυκλέτες, ενδέχεται να μην γίνει σωστά η αποσύμπλεξη ακόμα και όταν είναι εντελώς πατημένη η μανέτα συμπλέκτη.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα στην χειρότερη περίπτωση η μοτοσυκλέτα να έχει τάση να κινηθεί παρόλο που η μανέτα συμπλέκτη θα είναι πατημένη και συνεπώς αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκλησης ατυχημάτων και κινδύνων.

Ως εκ τούτου κρίνεται σκόπιμη και απαραίτητη η αντικατάσταση των δίσκων συμπλεκτών με νέους βελτιωμένους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί στην Ελλάδα καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.

Ιταλία: 60.000 οχήματα με Πολωνικές εταιρικές πινακίδες-μαϊμού για να γλιτώνουν φόρους!

Η μεγάλη πλειοψηφία εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης
poland
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/10/2026

Πριν από μερικές μέρες η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας για μεγάλο αριθμό μικρών αυτοκινήτων και όλα τα δίκυκλα, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων στη χώρα αδιαφορούν πλήρως για το μέτρο αυτό. Ο λόγος είναι ότι τα οχήματά τους είναι καταχωρημένα σε ανύπαρκτες εταιρείες από την Πολωνία, επιτρέποντας τους να κυκλοφορούν με πολωνικές πινακίδες και φυσικά να μην πληρώνουν απολύτως τίποτα στο ιταλικό κράτος.

Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών της Πολωνίας PBUK, ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν παρανόμως στην Ιταλία με πινακίδες της βορειοευρωπαϊκής χώρας ξεπερνά τα 60.000 και οι επιβαρύνσεις που προκαλούν στις οικονομίες των δύο χωρών υπερβαίνουν κατά πολύ τα μη καταβληθέντα τέλη κυκλοφορίας.

Ο λόγος είναι πως τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα συχνά δεν είναι σωστά ασφαλισμένα και επιπλέον αγνοούν επιδεικτικά τα τροχονομικά πρόστιμα που ενδεχομένως να δεχτούν στην Ιταλία, καθώς αυτά αποστέλλονται σε ανύπαρκτες πολωνικές επιχειρήσεις – όπου είναι καταχωρημένες οι πινακίδες – και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται ποτέ.

Σύμφωνα με την PBUK, μόνο στο πρώτο οκτάμηνο του 2026 οι απλήρωτες ασφαλιστικές χρεώσεις ανέρχονται σε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ. Το χειρότερο είναι πως το ποσό αυτό είναι ήδη υπερδιπλάσιο από το σύνολο του 2025 και σχεδόν πενταπλάσιο του 2024, στοιχείο που καταδεικνύει ότι η απάτη αυτή είναι σχετικά νέα και διογκώνεται με καλπάζοντα ρυθμό.

“Έχουμε ασφαλιστικές απαιτήσεις και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, αλλά αυτές είναι πάνω-κάτω σταθερές, ενώ οι ιταλικές πολλαπλασιάζονται σαν τρελές,” δήλωσε στους Financial Times ο Piotr Zadrożny, αντιπρόεδρος της PBUK.

“Τα περισσότερα από αυτά τα οχήματα δεν έχουν πατήσει τις ρόδες τους ποτέ στην Πολωνία. Αυτό επιτρέπει στους ιδιοκτήτες τους να αγνοούν κλήσεις για παρκάρισμα ή άλλες οδικές παραβάσεις, καθώς τα πρόστιμα καταλήγουν σε εταιρείες που δεν υπάρχουν κι έτσι όλα στο τέλος γίνονται καπνός.”

Οι αρχές της Ιταλίας, όπως και η PBUK, πιστεύουν πως πίσω από το όλο θέμα κρύβονται συμφέροντα του οργανωμένου εγκλήματος, εξαπατώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τους ίδιους τους Ιταλούς ιδιοκτήτες των οχημάτων, πουλώντας τους ασφάλειες που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ή έχουν άλλη διάρκεια από την αναγραφόμενη.

Πιθανότατα δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η πλειοψηφία των δεκάδων χιλιάδων οχημάτων αυτών συγκεντρώνεται στην περιοχή της Νάπολης, γεγονός που έχει κινητοποιήσει την τοπική αστυνομία να διεξάγει πιο ενδελεχείς ελέγχους και διασταυρώσεις. Πρόσφατα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δέματα με πινακίδες κυκλοφορίας και ασφαλιστικά έγγραφα που είχαν φτάσει ταχυδρομικώς στην Ιταλία από την Πολωνία. Μάλιστα ένα μέτρο που συζητιέται στην ιταλική κυβέρνηση είναι να γίνει υποχρεωτικό κάθε όχημα που κυκλοφορεί στην Ιταλία να είναι ασφαλισμένο είτε σε ιταλική εταιρεία ή σε κάποια με επίσημη αναγνώριση στη χώρα.

Η δε δημοσιοποίηση του προβλήματος τον τελευταίο καιρό έχει προκαλέσει έναν σχετικό πανικό στους Ιταλούς με τέτοια οχήματα, με πολλούς εξ αυτών να ψάχνουν τρόπους να αλλάξουν σε ιταλικές προκειμένου να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα που φοβούνται πως αργά ή γρήγορα θα έρθουν για τους παραβάτες – μέχρι και σχετικά βίντεο με οδηγίες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στα ιταλικά κοινωνικά δίκτυα.

Αν πάντως τα βρουν σκούρα με τις πολωνικές πινακίδες, ας σκεφτούν και τις βουλγαρικές. Μπορούν να ρωτήσουν στην Ελλάδα για τα διαδικαστικά, όπου κυκλοφορούν ουκ ολίγα οχήματα με πινακίδες της βόρειας γείτονος.