Απογοήτευσε η Yamaha ενώ ετοιμαζόμασταν να δούμε ιστορικό προσπέρασμα…

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

22/5/2016

Ήταν η χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσαμε να δούμε, και ενώ υπήρξε το πρωί μία υπόδειξη που έδωσε ένα στοιχείο για το τι θα μπορούσε να συμβεί, κανείς δεν περίμενε αυτή την τροπή των πραγμάτων… Ο Valentino Rossi έκανε μία πολύ καλή εκκίνηση, έχοντας κάνει πάρα πολλές δοκιμαστικές εκκινήσεις, την στιγμή που ακόμα καλύτερα ξεκίνησε πιο πίσω ο Lorenzo. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν στην πρώτη απαιτητική στροφή του αγώνα μαζί οι δύο Yamaha και ο Lorenzo να στρίψει πρώτος με τον Rossi κολλημένο στον πίσω του τροχό. Αυτό που ακολούθησε ήταν δέκα γύροι όπου ο Rossi δοκίμαζε τον αντίπαλό του, όχι απλά για ένα προσπέρασμα, αλλά ίσως για μία σειρά κινήσεων που θα του εξασφάλιζαν σίγουρα την νίκη. Σαν να ετοιμαζόταν για όλες τις περιπτώσεις. Αυτό που βλέπαμε από τον Rossi δεν ήταν απλή προσπάθεια για προσπέραση, ήταν κανονική μελέτη τόσο του Lorenzo εμπρός του, όσο και μέτρημα για να κλείσουν όλες οι πόρτες αργότερα, κρατώντας και τον Marquez πίσω, που είχε ανέβει στην τρίτη θέση και ακολουθούσε με λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο πίσω. Ακόμα κι όταν ο Rossi άνοιξε γραμμή δύο φορές, ήταν φανερό ότι το έκανε γιατί δοκίμαζε όλες τις περιπτώσεις ενώ στο λάθος συμπαρέσυρε και τον Marquez. Το γεγονός ότι αμέσως κατάφερε –και στις δύο περιπτώσεις- να κλίσει την διαφορά των δέκατων με τον Lorenzo, ήταν απόδειξη ότι μπορούσε να κάνει καλύτερο χρόνο από εκείνον.

Το ερώτημα δεν ήταν αν θα περάσει τον Lorenzo, αλλά πότε θα το κάνει. Κι έτσι η αγωνία είχε κορυφωθεί εξαιτίας από αυτό που περίμενες να γίνει στην συνέχεια.

Τότε ήταν που ο κινητήρας του Rossi παρέδωσε το πνεύμα.

Το πρωί, είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο στον Lorenzo. Θα περίμενε κανείς ότι η Yamaha θα το είχε πάρει αυτό ως οιωνό, τσεκάροντας τα πάντα. Η εγκατάλειψη του Rossi σε αυτό το σημείο όμως μας στέρησε μία πολύ καλή –και σίγουρη- μάχη και είναι καθοριστική για το πρωτάθλημα. Η εικόνα δύο Yamaha με πρόβλημα στον κινητήρα, κι ακόμα περισσότερο η εγκατάλειψη του Rossi, είναι μία μικρή πληγή για την εταιρία, την στιγμή που γιόρταζε την νίκη κάτω από το γιουχάρισμα του κόσμου απέναντι στον Lorenzo. Και η νίκη αυτή, ήρθε απροσδόκητα όπως είπε ο Lorenzo, αφού στο τέλος ο Marquez έκανε την επίθεσή του.

 Ήταν η πιο εντυπωσιακή επίθεση που έχουμε δει εδώ καιρό. Ο Marquez οδήγησε κυριολεκτικά στο όριο, ντριφτάροντας στις εισόδους, διακινδυνεύοντας με την πτώση, φτάνοντας στην ευθεία πρώτος. Ο Lorenzo όμως εκμεταλλεύτηκε το slipstreaming και με 0.019 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Marquez μπήκε μπροστά πάνω στην γραμμή του τερματισμού, παίρνοντας πίσω την πρώτη θέση που είχε από την αρχή του αγώνα…

Έστω και στο τέλος το θέαμα του αγώνα ήταν εξαιρετικό. Γιατί παράλληλα με την μάχη Lorenzo και Marquez, οι Dovizioso, Iannone και Pedrosa πάλευαν για την τελευταία θέση του βάθρου. Ο Dovizioso ήταν μπροστά με τον Iannone να προσπαθεί να πάρει την θέση, κυρίως στα φρένα της πρώτης στροφής. Με την αγωνία μήπως αυτή η κίνηση αποδειχτεί για δεύτερη φορά καταστροφική για την Ducati, η μεταξύ τους μάχη απέτρεψε στον Pedrosa να πλησιάσει. Με αλληλοπροσπεράσματα των Ducati φτάνουμε στο σημείο να κάνει τελικά το λάθος ο Dovizioso αυτή τη φορά, και αποφεύγοντας τον Iannone να ανοίγει πολύ την γραμμή του και έτσι ο Pedrosa να ανεβαίνει τέταρτος. Ο Iannone που είχε πρόβλημα με τον συμπλέκτη του, όπως ο ίδιος είπε, και για αυτό δεν έκανε καλή εκκίνηση, κατάφερε να τον κρατήσει πίσω και να ανέβει στην τρίτη θέση του βάθρου.

Το Mugello είχε για μία ακόμη φορά απίστευτο ενδιαφέρον, από την μάχη στην Moto2 μεταξύ Zarco και Baldassarri την στιγμή που ο αγώνας είχε κόκκινη σημαία στην αρχή του, έπειτα από πτώση που αχρήστευσε έναν από τους αερόσακους της πίστας. Στον αγώνα των MotoGP είδαμε, έστω και στο τέλος έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, μία δραματική μάχη, ενώ υπήρχε και το παρασκήνιο με τον Lorenzo να κατηγορεί τον Rossi και τον Viñales ότι συνεργάστηκαν στα χρονομετρημένα. Ο Rossi είπε ότι πράγματι εκμεταλλεύτηκε το slipstreaming αλλά δεν ήταν προγραμματισμένο. Ο Viñales μπήκε στην μέση με επίθεση στον Lorenzo αντιστρέφοντας την κατηγορία, και στην πράξη αυτό που έμεινε ήταν για μία ακόμη φορά το κακό κλίμα… Ακόμα και προγραμματισμένα να έγινε η κίνηση του Rossi, δεν είναι αντίθετη απέναντι σε κάποιον κανόνα, οπότε δεν χρειάζεται και να σχολιαστεί!

Στο τέλος ο Lorenzo πανηγύρισε κάνοντας μία «ρομποτική» παντομίμα, αλλά είναι αρκετά κακός στις παντομίμες και θα πρέπει να το ξανά δούμε σε αργή κίνηση αρκετές φορές για να καταλάβουμε το νόημα… Εξαιρετικός αγώνας στο τέλος, και αρκετά λυπηρός για την εξέλιξη του Rossi. Τώρα ο Lorenzo προηγείται με 115 βαθμούς, ο Marquez με 105 και ο Rossi μένει στους 78.

Επόμενος αγώνας στις 5 Ιουνίου, στην Catalunya!

Ετικέτες

Η ZXMoto έρχεται Ευρώπη: Στην EICMA με 14 μοτοσυκλέτες - Τι θα δείξει

3κύλινδρη adventure αλλά και sport μοτοσυκλέτα 800 κ.εκ. ανάμεσα στα 14 μοντέλα και εκδόσεις
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/10/2025

Ο πρώην πρόεδρος της Kove, Zhang Xue, μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία, δημιούργησε την δική του το 2024, την ZXMoto που επιχειρεί να μπει δυναμικά στον μοτοσυκλετιστικό κόσμο της Ευρώπης, όπως δηλαδή έκανε και η Kove.

H ZXMoto αναμένεται θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα στην EICMA 9 μοτοσυκλέτες και 14 συνολικά μοντέλα και εκδόσεις, με την κινέζικη εταιρεία να 

ξεκινά την πορεία της μόλις το 2024, ενώ το 2026 θα συμμετέχει στο WSBK την κατηγορία Supersport με την 820RR-RS. Ο Zhang Xue τρέχει τα επεκτατικά του πλάνα με γοργό ρυθμό και αυτό μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε και εμείς ως έναν βαθμό αφού έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις αντιπροσώπευσης της ZXMoto στην ελληνική αγορά με εισαγωγική εταιρεία. Πάμε τώρα να δούμε και σημαντικότερες από τις μοτοσυκλέτες που θα παρουσιάσει η κινέζικη εταιρεία στην EICMA.

Γνωρίζουμε ήδη την 500RR, αλλά θα έρθει και το μεγαλύτερο αδελφάκι της, η 820RR, που θα διαθέτει έναν τρικύλινδρο κινητήρα 819 κ.εκ. και θα προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις, με διαφορετικό εξοπλισμό και ισχύ μεταξύ 135 και 150 ίππων.

820

Με βάση την 500RR, είδαμε επίσης την 500F, μια όμορφη naked μοτοσυκλέτα με ρετρό στυλ πιστή αντιγραφή της Honda CB400SF.

500

Με τον τρικύλινδρο κινητήρα της 820RR σε πιο ήπια έκδοση, θα δούμε την 820ADV, μια μοτοσυκλέτα Adventure που αναμένεται να έχει πλούσιο εξοπλισμό.

adv

Στην συνέχεια, έχουμε την 450Rally, μια μοτοσυκλέτα με μονοκύλινδρο κινητήρα 450 κ.εκ. που μοιάζει σαν να τερμάτισε μόλις από το Rally Dakar.

rally

Επίσης, στο Μιλάνο αναμένουμε την 650V, μια cruiser με υγρόψυκτο κινητήρα V2 και ζάντες 16 ιντσών.

650

Τέλος, η ZXMoto πιθανόν θα φέρει στο Μιλάνο και τη μοτοσυκλέτα motocross της, την MX, την οποία θα κατασκευάσει σε εκδόσεις 250 και 450 κ.εκ. Ο Xue είναι μεγάλος οπαδός του motocross και ήθελε να έχει τη δική του μοτοσυκλέτα γι' αυτό το άθλημα.

mx

Ο Zhan Xue έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, με μοτοσυκλέτες όλων των κατηγοριών, και αυτό συμπεριλαμβάνει την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός από την Ασία.