Αποστολή: Μπήκαμε στο εργοστάσιο FUCHS - SILKOLENE στη Βρετανία

Κορυφαία λιπαντικά με προηγμένη σύνθεση και συνεχή εξέλιξη σε εργαστήριο, δρόμους και αγώνες
FUCHS-SILKOLENE UK
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/5/2023

Καλεσμένοι της MOTOTREND βρεθήκαμε στη Βρετανία, και συγκεκριμένα στο Stoke on Trent, για ξενάγηση στο εργοστάσιο λιπαντικών του ομίλου FUCHS - SILKOLENE. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε τον 3ο γύρο του Βρετανικού Πρωταθλήματος BSB, όπου οι περισσότερες ομάδες χρησιμοποιούν λιπαντικά της συγκεκριμένης εταιρείας που δραστηριοποιείται εκτενώς στους αγώνες, ως μέσο εξέλιξης και προώθησης των προηγμένων προϊόντων της.

Κανένα σχεδόν μηχάνημα με κινούμενα μέρη στον πλανήτη μας -και εκτός αυτού- δεν λειτουργεί χωρίς την απαραίτητη λίπανση, και είναι πάντα εντυπωσιακό να ανακαλύπτει κανείς σε πόσους τομείς χρειάζονται οι προηγμένες λιπαντικές ουσίες. Όσον αφορά στη μοτοσυκλέτα ένα από τα πρώτα μαθήματα όλων μας ήταν, είναι και θα είναι, η σημασία ενός καλού λιπαντικού πρωτίστως για τον κινητήρα, και η τακτική αλλαγή αυτού. Και ο κατάλογος στις ανάγκες λίπανσης των μοτοσυκλετών δεν έχει τέλος. Λιπαντικά κιβωτίου, αλυσίδας, μείξης, γράσο, κ.α.

Το πώς θα επιλέξει κανείς το καλύτερο λιπαντικό είναι μια σοβαρή υπόθεση, που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην αξιοπιστία της μοτοσυκλέτας του σε βάθος χρόνου, υπόθεση που απασχολεί τόσο ιδιώτες όσο και εταιρείες αντιπροσώπευσης.

Η MOTOTREND, γνωστή σε εμάς από την επίσημη αντιπροσώπευση στην Ελλάδα των KYMCO, VOGE, YADEA, Gemini, TGB, έχει επιλέξει την FUCHS - SILKOLENE για τα λιπαντικά των οχημάτων της -και όχι μόνο, καθώς τα προτείνει και για όλες τις άλλες εταιρείες που μπορεί να συνυπάρχουν στους dealer της.

Ο όμιλος FUCHS PETROLUB SE

FUCHS-SILKOLENE UK

O γερμανικός όμιλος FUCHS PETROLUB SE είναι ο κορυφαίος ανεξάρτητος -που δεν ανήκει δηλαδή σε πετρελαϊκές εταιρείες- προμηθευτής λιπαντικών παγκοσμίως, αποτελούμενος από 55 εταιρείες και 34 εργοστάσια παραγωγής, και με περισσότερα από 10.000 προϊόντα στον κατάλογο του. Η ιστορία του ομίλου μετρά περισσότερα από 90 χρόνια, ενώ την τρέχουσα στιγμή σε αυτόν απασχολούνται 5.700 υπάλληλοι σε όλο τον κόσμο.

Στο πελατολόγιό του συμπεριλαμβάνονται βιομηχανίες αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, αεροσκαφών, αεροδιαστημικής, ορυχείων, υαλουργίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τροφίμων.

Με ισχυρό τμήμα R&D, προμηθεύει σειρά μεγάλων κατασκευαστών

FUCHS-SILKOLENE UK

Το τμήμα έρευνας και εξέλιξης της εταιρείας απασχολεί περισσότερους από 400 χημικούς, μηχανικούς και ειδικούς που εργάζονται σε περισσότερα από 40 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Η τεχνική αρτιότητα της εταιρείας έχει οδηγήσει πολλούς μεγάλους κατασκευαστές οχημάτων να χρησιμοποιούν τα λιπαντικά της, είτε κάτω από τα δικά της λογότυπα, είτε μέσω rebadging, με τα λογότυπα των λιπαντικών των συγκεκριμένων εταιρειών. Συγκεκριμένα ο όμιλος FUCHS είναι ο επιλεγμένος συνεργάτης-προμηθευτής λιπαντικών για παγκόσμιες μάρκες παραγωγής οχημάτων, όπως η Audi, η Mercedes Benz, η BMW, η VW, η Rolls Royce, η Toyota, η Jaguar Land Rover, η Honda, η Kawasaki, η Aprillia, κ.ά. Παράλληλα, ως προμηθευτής πρώτης τοποθέτησης (ΟΕΜ) στη βιομηχανία οχημάτων, έχει συνεχή επαφή με τους κατασκευαστές, τους προμηθευτές εξαρτημάτων και άλλους φορείς της βιομηχανίας, διατηρώντας έτσι τεχνικά πλεονεκτήματα, βρισκόμενος στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας των λιπαντικών.

SILKOLENE

FUCHS-SILKOLENE UK

Το 1996 ό όμιλος FUCHS εξαγοράζει τη βρετανική SILKOLENE (με έτος ίδρυσης το 1908) δημιουργώντας έτσι τη θυγατρική FUCHS Lubricants (UK).

FUCHS-SILKOLENE UK

Με περισσότερα από 100 χρόνια γνώσης και εμπειρίας, η SILKOLENE έχει εξελιχτεί σε μία ηγετική μάρκα λιπαντικών, αφιερωμένη σήμερα 100% στα λιπαντικά μοτοσυκλέτας, με τα προϊόντα της να πωλούνται σε περισσότερες από 55 χώρες παγκοσμίως.

FUCHS-SILKOLENE UK

Η συνεχής έρευνα της SILKOLENE έχει οδηγήσει στη δημιουργία καινοτόμων χημικών συνθέσεων και προσθέτων νέας τεχνολογίας, εξελιγμένων ειδικά για τα λιπαντικά μοτοσικλετών.

FUCHS-SILKOLENE UK

Οι άριστοι τύποι βασικών λιπαντικών που χρησιμοποιούνται, σε συνδυασμό με τα πρόσθετα αυτά, έχουν ως αποτέλεσμα την μεγιστοποίηση των επιθυμητών αποδόσεων κάθε λιπαντικού και τη βέλτιστη τροποποίηση των συντελεστών τριβής. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται εξαιρετικά σταθεροί τροποποιητές ιξώδους για επίτευξη χαμηλής διάτμησης. Αξίζει να σημειωθεί πως τα SILKOLENE υπερκαλύπτουν τα πρότυπα JASO MA2, που αναπτύχθηκαν ειδικά από τη βιομηχανία μοτοσυκλέτας.

Η επίσκεψη μας στο εργοστάσιο της SILKOLENE στο Stoke on Trent

FUCHS-SILKOLENE UK

Κατά την επίσκεψη μας στους χώρους του εργοστασίου της SILKOLENE αντικρίσαμε ένα υπερσύγχρονο, αυτοματοποιημένο και πεντακάθαρο εργοστάσιο, με πληθώρα ρομπότ να στελεχώνουν τις γραμμές του.

FUCHS-SILKOLENE UK

Στην παρουσίαση που επιφύλαξαν οι άνθρωποι της εταιρείας μάθαμε για τα προηγμένα συστατικά -όπως τους εστέρες- που χρησιμοποιεί η εταιρεία στα λιπαντικά της, αλλά και για την βαθιά ανάμειξη της εταιρείας στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Superbikes (BSB), όπου τουλάχιστον επτά από τις κορυφαίες ομάδες χρησιμοποιούν λιπαντικά FUCHS-SILKOLENE. Περισσότερα θα μάθετε στο αναλυτικό άρθρο που θα ακολουθήσει σε επόμενο περιοδικό.

Στον 3ο γύρο του Βρετανικού Πρωταθλήματος BSB 2023

FUCHS-SILKOLENE UK

Στην πίστα του Donington Park φιλοξενήθηκε ο 3ος γύρος του εξαιρετικά απαιτητικού -απαγορεύεται το Traction Control- Βρετανικού Πρωταθλήματος BSB 2023. Η επίσκεψη στην πίστα ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία, όπως άλλωστε και σε κάθε πίστα με ιστορία στο εξωτερικό. Με ένα συναρπαστικό ανάγλυφο, η πίστα ακολουθεί τις υψομετρικές διαφορές των λόφων της περιοχής, ανεβοκατεβαίνοντας μέσα από πολύ πράσινο, δέντρα και λίμνες! Οι χώροι της πίστας είναι εκτενείς, με τεράστια parking ιδιωτών, εξίσου τεράστιο parking για τα motorhomes των ομάδων, χώρους για τις τέντες φιλοξενίας των ομάδων, μαγαζί merchandising, διάφορα εστιατόρια, μαγαζιά, simulators, βενζινάδικο, τούνελ που περνά κάτω από την πίστα, για να μπορεί το κοινό να βρεθεί στο εσωτερικό της, και μπόλικο χώρο για ξεκούραση κάτω από δέντρα, πάνω σε παχύ γρασίδι. Φυσικά υπάρχει στρατός από κριτές, αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, και τρομερή υλικοτεχνική υποδομή.

FUCHS-SILKOLENE UK

Κατά την παραμονή μας στην πίστα, στον αγώνα sprint στην κατηγορία Superbike το βάθρο συμπλήρωσαν οι: Kyle Ryde (LAMI OMG Racing Yamaha), Tommy Bridewell (BeerMonster Ducati) και Leon Haslam (ROKiT BMW Motorrad Team). Οι δυο πρώτοι αγωνίστηκαν με λιπαντικά της FUCHS-SILKOLENE.

Στον 2ο αγώνα Superbike το βάθρο είχε ως εξής: Jason O’ Halloran (McAMS Yamaha), Ryan Vickers (LAMI OMG Racing Yamaha) και Josh Brookes (FHO Racing BMW Motorrad). Και εδώ οι δυο πρώτοι αγωνίστηκαν με λιπαντικά της FUCHS-SILKOLENE.

Και στον 3ο αγώνα Superbike, το βάθρο συμπλήρωσαν οι: Kyle Ryde (LAMI OMG Racing Yamaha), Tommy Bridewell (BeerMonster Ducati) και Glenn Irwinn (BeerMonster Ducati). Και οι τρεις πρώτοι -αλλά και ο τέταρτος- αγωνίστηκαν με με λιπαντικά της FUCHS-SILKOLENE.

Και μετά τον τρίτο γύρο του Πρωταθλήματος, στη μεγάλη κατηγορία προηγούνται οι Josh Brookes (FHO Racing Team), Tommy Bridewell (BeerMonster Ducati) και Glenn Irwin (BeerMonster Ducati), με το ντουέτο της Ducati να αγωνίζεται με FUCHS-SILKOLENE.

FUCHS-SILKOLENE UK

Μέσα από τους αγώνες λοιπόν, η FUCHS-SILKOLENE δεν σταματά να εξελίσσει τα λιπαντικά της, με τα αποτελέσματα της εξέλιξης να αποτελούν “δώρο” -όπως και σε όλους τους άλλους τους τομείς, είτε μιλάμε για πλαίσια, αναρτήσεις, φρένα και ηλεκτρονικά-, για τις μοτοσυκλέτες των καθημερινών αναβατών, που έτσι απολαμβάνουν βέλτιστη λίπανση, κορυφαίες επιδόσεις και αυξημένη μακροζωία των κινητήρων τους.

Το αναλυτικό άρθρο για την επίσκεψη μας στη FUCHS-SILKOLENE θα ακολουθήσει σε επόμενο τεύχος του περιοδικού.

Ετικέτες

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Ακολουθώντας τα χνάρια του R6, το superbike της Yamaha θα πωλείται μόνο για αγωνιστική χρήση
motomag Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

Διαβάσατε στο ΜΟΤΟ πως η Yamaha σκοπεύει να μην προχωρήσει στην εξέλιξη των YZF-R1 και YZF-R1M προκειμένου αυτά να συμμορφωθούν με τις Euro5+ προδιαγραφές, σημαίνοντας ταυτόχρονα το τέλος των πωλήσεων του μοντέλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2025.

Μετά τον ντόρο που σήκωσε η συγκεκριμένη είδηση ήρθε και η απάντηση από την ίδια την Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να επιβεβαιώνει πως τo superbike της θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε από το 2020 και μετά το YZF-R6. Με απλά λόγια το R1 θα συνεχίσει να πωλείται ωστόσο από το 2025 και μετά θα χρησιμοποιείται μόνο για αγωνιστική χρήση χωρίς αυτό να μπορεί να βγάλει πινακίδες για το δρόμο.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Η συγκεκριμένη απόφαση της Yamaha έγκειται αφενός στην αλλαγή των προτεραιοτήτων του αγοραστικού κοινού καθώς βλέπουμε πως οι Adventure μοτοσυκλέτες αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή των αγοραστών και αφετέρου πως η αγωνιστική εμπλοκή της Yamaha στο WSBK απαιτεί την ύπαρξη του YZF-R1 έστω και χωρίς αυτή να βγάζει πινακίδες (λόγω των κανονισμών που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής).

Η φετινή χρονιά ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία που θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα YZF-R1 και YZF-R1M με πινακίδες ωστόσο το θετικό είναι πως το κεφάλαιο του R1 θα συνεχιστεί έστω και αν αυτό σχετίζεται με την αποκλειστική χρήση του μοντέλου στις πίστες.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025