Triumph & FUCHS Silkolene - Συνεργασία για τη δημιουργία λιπαντικών υψηλής απόδοσης

Τα πρώτα δείγματα με την επωνυμία Triumph Performance Lubricants αναμένονται μέσα στο 2024, με την σειρά να αποτελεί τον βασικό χορηγό για τους off-road αγώνες της εταιρείας
motomagTriumph & FUCHS Silkolene – Συνεργασία για την δημιουργία λιπαντικών υψηλής απόδοσης
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

1/2/2024

Η Triumph προχώρησε στη σύναψη συνεργασίας με την κορυφαία στο είδος της εταιρεία παραγωγής λιπαντικών με βάση την οικογένεια των εστέρων, FUCHS Silkolene, με στόχο την δημιουργία μίας σειράς εξατομικευμένων προϊόντων λίπανσης και καθαρισμού της μοτοσυκλέτας, με την επωνυμία Triumph Performance Lubricats.

Οι μηχανικοί της Triumph εργάστηκαν μαζί με το τμήμα έρευνας και εξέλιξης της FUCHS Silkolene, το οποίο απασχολεί περισσότερους από 400 μηχανικούς και ειδικούς σε 40 διαφορετικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, για τη δημιουργία και εξέλιξη λιπαντικών με βάση τους εστέρες. Η χρήση των συγκεκριμένων λιπαντικών δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς αυτή την στιγμή οι εστέρες θεωρούνται το κορυφαίο λάδι, ειδικά για τις ανάγκες μίας μοτοσυκλέτας, προσφέροντας ανώτερη απόδοση σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, εξαιρετική αντοχή, αυξημένες αντιτιριβικές ιδιότητες και πολλά ακόμα πλεονεκτήματα, όπως μάθαμε και οι ίδιοι κατά την επίσκεψή μας στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Stoke on Trent της Βρετανίας, η οποία έχει δημοσιευθεί στο τ.644 του MOTO. Γίνεται λοιπόν προφανές, ότι τα λιπαντικά με βάση την οικογένεια των εστέρων, ικανοποιούν τον στόχο της Triumph για την βέλτιστη προστασία και απόδοση, σε μία ευρεία γκάμα μοτοσυκλετών.

Η σειρά Triumph Performance Lubricants αποτελείται από κορυφαίας ποιότητας συνθετικά και ημι-συνθετικά λιπαντικά κινητήρα, τα οποία εξελίχθηκαν με βασικά κριτήρια την αυξημένη αντοχή, τη βελτιωμένη προστασία του κινητήρα και την απρόσκοπτη λειτουργία σε όλες τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Όλες οι καινούργιες μοτοσυκλέτες Triumph που θα βγαίνουν πλέον από τη γραμμή παραγωγής, θα έχουν στα σωθικά τους λιπαντικά της Triumph Performance Lubricants. Ακόμα, η σειρά θα αποτελέσει βασικό χορηγό από το 2024 και μετά, στο νέο εγχείρημα των Βρετανών στους αγώνες MX, με τις αγωνιστικές τους μοτοσυκλέτες να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα εν λόγω προϊόντα.

Triumph & FUCHS Silkolene – Συνεργασία για την δημιουργία λιπαντικών υψηλής απόδοσης

Αυτά δεν περιορίζονται μόνο σε λιπαντικά κινητήρα, αλλά περιλαμβάνουν μία εκτενή γκάμα προϊόντων, τόσο για συντήρηση όσο και καθαρισμό. Μεταξύ αυτών βρίσκουμε υγρά φρένων, λιπαντικά αλυσίδας, καθαριστικά, γράσο και πάστα χαλκού. Ο όμιλος FUCHS PETROLUB SE αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο -δεν ανήκει σε κάποια πετρελαϊκή εταιρεία- προμηθευτή λιπαντικών στον κόσμο. Αποτελείται από 55 συνολικά εταιρείες, με 34 εργοστάσια παραγωγής και 6.100 ανθρώπους εργατικό δυναμικό, που απλώνονται σε ολόκληρη την υφήλιο. Ο κατάλογος του ομίλου αριθμεί  10.000 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων γράσων, λιπαντικών, ψυκτικών κ.α. Με το πελατολόγιο του ομίλου να περιλαμβάνει κατασκευαστές μοτοσυκλετών, αυτοκινήτων, αεροσκαφών, αεροδιαστημικής κ.α. και με πάνω από 90 χρόνια εμπειρίας, δεν είναι παράλογο που η Triumph αποφάσισε να συνεργαστεί με τον συγκεκριμένο όμιλο για την δημιουργία της Triumph Performance Lubricants.

Η αποκλειστική σειρά λιπαντικών και λοιπών προϊόντων με βάση τους εστέρες θα είναι διαθέσιμη μόνο μέσω των αντιπροσωπειών της Triumph, από την άνοιξη του 2024 σε Η.Β., Η.Π.Α. και Ευρώπη. Από το 2025 τα προϊόντα Triumph Performance Lubricants αναμένεται να ενταχθούν στο παγκόσμιο δίκτυο της βρετανικής εταιρείας.

Ετικέτες

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό οχτακύλινδρο Gold Wing!

Πατέντες δείχνουν ότι η GWM ετοιμάζει οχτακύλινδρο boxer
boxer china motomag
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Σύμφωνα με πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κινεζική εταιρεία Great Wall Motor (GWM) ετοιμάζει έναν boxer κινητήρα με οχτώ κυλίνδρους, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε μοτοσυκλέτες, θέλοντας να κάνει με εκκωφαντικό τρόπο την είσοδό της στον κόσμο των δύο τροχών.

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών ξεκίνησαν με μικρού κυβισμού δίκυκλα, βλέπουμε ότι σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν και σε χωράφια που μέχρι τώρα δεν είχαν σπείρει τον δικό τους καρπό, εμφανίζοντας συνεχώς νέα μοντέλα με μεγαλύτερους κυβισμούς και περισσότερους κυλίνδρους από πριν.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως φαίνεται, όμως, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, η GWM, θέλει να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό, μπαίνοντας με θόρυβο στον κόσμο των δύο τροχών. Αφορμή στάθηκε ένα βίντεο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της GWM, του κινέζου δισεκατομμυριούχου Wei Jianjun. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά του δίκτυα, φαίνεται στο φόντο μία μοτοσυκλέτα καλυμμένη από μία κουκούλα, με το μπροστινό της τμήμα επιμελώς ξεσκέπαστο.

Από εκεί λοιπόν άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της GWM, που στην πορεία έφερε στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια από τις πατέντες της. Ήδη η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στον χώρο των αυτοκινήτων, με SUV, ηλεκτρικά και πολυτελή οχήματα, κάτω από ξεχωριστές επωνυμίες, που όμως όλες ανήκουν στην ομπρέλα της Great Wall Motor.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως βλέπουμε στα σχέδια, ο κινητήρας που ετοιμάζεται είναι οχτακύλινδρος boxer, θυμίζοντας αρκετά τον εξακύλινδρο της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει το θρυλικό τουριστικό της μοντέλο, Gold Wing. Αν και φημολογείται ότι ο κυβισμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πλησιάζοντας τα 2.000 κυβικά (σε αντίθεση με τα 1.833 του Χρυσού Φτερού του Big H) και με δύο επιπλέον κυλίνδρους, φαίνεται ότι ο κινητήρας της GWM δανείζεται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τους Ιάπωνες. Αρχικά, όπως συμβαίνει και στο Gold Wing, η μετάδοση εντοπίζεται στο κάτω μέρος του κινητήρα, με στόχο τον όσο γίνεται περιορισμό του μεγέθους του και την συγκέντρωση των μαζών στο γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας. Οι πατέντες δείχνουν επίσης ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί σύστημα διπλού συμπλέκτη (DCT), με την τελική μετάδοση να γίνεται με άξονα, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει και η Honda.

Για την ψύξη του οριζόντια τοποθετημένου στροφάλου και των κάθετα τοποθετημένων κυλίνδρων, βλέπουμε ότι για ακόμα μία φορά η GWM ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε η Honda. Εφαρμόζει δηλαδή πάνω σε κάθε μία από τις δύο κεφαλές ένα ψυγείο με αεραγωγούς, για την αποτελεσματική ψύξη της περίεργης διάταξης. Ο κινητήρας, όμως της GWM χρησιμοποιεί δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους σε κάθε κεφαλή, αντί για έναν που βρίσκουμε στον αντίστοιχης διάταξης εξακύλινδρο του Big H.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Συνδυάζοντας τώρα όλα τα παραπάνω, με το γεγονός ότι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία μοιάζει να είναι μία τουριστική μοτοσυκλέτα, έχουμε και το λογικό συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, μιλάμε για έναν ανταγωνιστή της θρυλικής θηριώδους ιαπωνικής μοτοσυκλέτας. Ένα ακόμα μοντέλο που οι πληροφορίες θέλουν να εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα, αποτελεί ξανά ευθεία αναφορά στην Honda και θα θυμίζει το cruiser μοντέλο της, Rune, το οποίο χρησιμοποιούσε επίσης τον εξακύλινδρο boxer των 1.800 κυβικών, χωρίς όμως να ακολουθήσει την επιτυχία του Gold Wing.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Αναμφίβολα, τα μικρού και μεσαίου κυβισμού μοντέλα με απλή αρχιτεκτονική και χαμηλό κόστος κατασκευής είναι αυτά που φέρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων στα ταμεία μίας εταιρείας. Αυτά όμως που την διαφημίζουν και ρίχνουν πάνω της όλα τα βλέμματα, είναι οι ναυαρχίδες της. Όσο μεγαλύτερη η υπερβολή μάλιστα, τόσο περισσότερο προκαλούν, αυξάνοντας τις μετοχές της εκάστοτε εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους μοντέλα που είναι πανάκριβα στην κατασκευή και πολλές φορές δεν θα βγάλουν πίσω ούτε καν αυτά που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να κάνει τώρα και η Great Wall Motor. Και έχει την οικονομική επιφάνεια να το πράξει, με τον ιδιοκτήτη της, Wei Jianjun, να συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας.