Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Aprilia MotoGP

Μηχανικοί από άλλον πλανήτη!

Ένα εντυπωσιακό κράνος θα φοράνε σε αυτόν τον αγώνα του Misano οι μηχανικοί της Aprilia. Το εντυπωσιακό δεν είναι στην εμφάνιση αλλά στις δυνατότητές του. Πρόκειται για το κράνος DAQRI Smart Helmet, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για μηχανικούς, μηχανολόγους και γενικώς κάθε είδους εξειδικευμένο προσωπικό που δουλεύει σε περιβάλλον εργοστασίου ή είναι χειριστές ή επόπτες μηχανημάτων.  

Σχεδιάστηκε φυσικά για στρατιωτική χρήση, όμως οι δυνατότητές του έχουν άμεση εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Ποιες είναι αυτές; Πολύ απλά, μπορείς να φορτώσεις τη μνήμη του με όλους τους ελέγχους ρουτίνας της δουλειάς σου και εκείνο να προβάλει στην ζελατίνα του (head up display) ποιες χρειάζεται να κάνεις και ποιες όχι.

 Στην περίπτωση των μηχανικών της Aprilia, ο κάθε ένας από αυτούς θα μπορεί να κοιτάει τη μοτοσυκλέτα και το κράνος να ελέγχει τη θερμοκρασία λαδιού και των υπόλοιπων υγρών, να παίρνει δεδομένα από τις ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών, την πίεση των ελαστικών και την θερμοκρασία τους και ό,τι άλλο χρειάζεται.

 

Με λίγα λόγια, ο μηχανικός πλέον μπορεί να ρίχνει μία μόνο ματιά στη μοτοσυκλέτα και να κάνει πλήρη διάγνωση! Επίσης, μπορεί να επικοινωνεί με τον κεντρικό διαχειριστή και να λαμβάνει τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν και αφορούν την στρατηγική της ομάδας (π.χ. ποια ελαστικά πρέπει να φορεθούν, πόσο καύσιμο πρέπει να μπει στο ρεζερβουάρ κ.α.), ή να βλέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση της μοτοσυκλέτας και να γνωρίζει ακριβώς τις συνδέσεις των ηλεκτρονικών, μειώνοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα για λάθη.