Arc V Ltd – Χρεοκοπεί για δεύτερη φορά η βρετανική εταιρεία

Το υψηλού προφίλ πελατολόγιό της δεν στάθηκε αρκετό για να την σώσει ούτε αυτή τη φορά
motomagArc V Ltd – Χρεοκοπεί για δεύτερη φορά η βρετανική εταιρεία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

18/4/2024

Η πολλά υποσχόμενη βρετανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών Arc V Ltd επιβεβαίωσε ότι έχει περάσει σε καθεστώς ρευστοποίησης, αναζητώντας επενδυτές που θα την σώσουν από τον γκρεμό της χρεοκοπίας.

Ξεκινώντας ως Arc Vehicle Ltd το 2017, ο Βρετανός κατασκευαστής έχει περάσει ήδη μία φορά από το κατώφλι της χρεοκοπίας, δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η διοίκηση μπήκε υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με τον ιδρυτή και CEO της Mark Truman να καταφέρνει να κρατήσει τελικώς τα περιουσιακά στοιχεία.

Arc V Ltd – Χρεοκοπεί για δεύτερη φορά η βρετανική εταιρεία

Το 2020 μετονομάστηκε σε Arc V Ltd, έχοντας από τότε παραδώσει 11 ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες. Το υψηλού προφίλ πελατολόγιό της αποτελείται μεταξύ άλλων από τον γνωστό αστέρα του Hollywood και επιχειρηματία, Ryan Renolds, αλλά και τις βασιλικές οικογένειες της Μέσης Ανατολής, που όπως φάνηκε δεν ήταν αρκετό για το μέλλον της εταιρείας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής και CEO της Arc, Mark Truman, “όταν πουλάς ακριβά προϊόντα, τα οποία έχουν χαμηλή παραγωγή, μπορείς εύκολα να βρεθείς σε δύσκολη θέση”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο πλήγμα για την εταιρεία του ήταν τα προβλήματα διανομής που προέκυψαν στις Η.Π.Α. Το περιορισμένο πελατολόγιο βέβαια, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος κατασκευής των μοτοσυκλετών της Arc, πιστεύουμε ότι έπαιξε ακόμη μεγαλύτερο ρόλο, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια στα διαθέσιμα κεφάλαια της εταιρείας.

Arc V Ltd – Χρεοκοπεί για δεύτερη φορά η βρετανική εταιρεία

Η Arc V είναι η υπεύθυνη για την δημιουργία της πανάκριβης ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας Vector, η οποία κοστίζει 98 χιλιάδες λίρες Αγγλίας (σχεδόν 115.000€), το οποίο είχαμε δει στην EICMA 2018, πλάι σε μερικά concept που είχαν παρουσιάσει εκεί οι Βρετανοί. Το υλικό που πρωταγωνιστεί στην ιδιότυπη αυτή κατασκευή είναι το carbon, το οποίο απαντάται σε όλα τα μέρη της μοτοσυκλέτας. Το monocoque πλαίσιο είναι φτιαγμένο από το εξωτικό υλικό, ενώ εντός του “φωλιάζει”  η μπαταρία των 399V. Συνεργάζεται με ένα ψαλίδι που εδράζεται απευθείας πάνω στον ηλεκτροκινητήρα (ένα σύστημα τύπου pivotless), πίσω, και hub μπροστινό σύστημα, όπως αυτό που συναντάμε στις μοτοσυκλέτες της Bimota. Οι carbon fiber τροχοί έρχονται από την επίσης βρετανική BST, με ελαστικά πρώτης τοποθέτησης τα Pirelli Diablo Rosso IV Corsa.

Arc V Ltd – Χρεοκοπεί για δεύτερη φορά η βρετανική εταιρεία

Στα τέλη του 2023, η βρετανική εταιρεία είχε ανακοινώσει την υποστήριξη του Υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (BEIS) της Βρετανίας και το Γραφείο Οχημάτων Χαμηλών Εκπομπών Ρύπων (OLEV) της κυβέρνησης, με στόχο την ανάπτυξη και εξέλιξη ενός νέου διπλού ηλεκτροκινητήρα με ενσωματωμένο μετατροπέα ισχύος για μελλοντική χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα. Μάλιστα, η εταιρεία έφτασε μέχρι το σημείο να παρουσιάσει μία ψηφιακή εικόνα, στην οποία έδειχνε τρεις μοτοσυκλέτες και ένα τετράτροχο όχημα παντός εδάφους, τονίζοντας ότι εργάζονται για την δημιουργία μίας ευρείας γκάμας ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ο Truman μαζί με την σύζυγό του έχουν ήδη ρίξει δικά τους χρήματα στα ταμεία της εταιρείας και δηλώνει αποφασισμένος να αναστήσει για ακόμα μία φορά την Arc. Όπως λέει η δεύτερη φορά είναι ακόμα χειρότερη από την πρώτη, αφού έχει ήδη υποσχεθεί στον εαυτό σου ότι δεν θα ξανασυμβεί. Το μέλλον της Arc για την ώρα είναι αμφίρροπο, καθώς αν βρεθούν επενδυτές τότε θα μπορούσε ίσως να γλιτώσει την χρεοκοπία.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Υψηλή τεχνολογία κρατώντας την παραγωγή στην Ελλάδα
DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/5/2024

Με μία διαφορετική βραδινή εκδήλωση σε αέρα Μιλάνου με επίσημο ενδυματολογικό κώδικα, και ακριβώς όπως θα διοργάνωνε μία αντίστοιχη ιταλική εταιρεία, η ελληνική DNA High Performance Filters γιόρτασε τα 20 χρόνια λειτουργίας της, σε ένα Gala που αναδείκνυε τα φίλτρα μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου, στον μέγιστο βαθμό.

Υπό την έννοια ενός εξαρτήματος που σε συντροφεύει σε όλη την διάρκεια ζωής της μοτοσυκλέτας καθώς δεν το αλλάζεις παρά μόνο το καθαρίζεις και το φροντίζεις, τα φίλτρα της DNA κερδίζουν επάξια τα φώτα της δημοσιότητας πριν κρυφτούν μέσα στο φιλτροκούτι, ή το αντικαταστήσουν σε κάποιο επόμενο στάδιο αναβάθμισης.

Κι από την στιγμή που βοηθούν τον κινητήρα να κερδίσει ίππους, βελτιώνοντας παράλληλα την καύση και την κατανάλωση, αποτελούν και το πρώτο στάδιο σε κάθε βελτίωση. Για αυτό και ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν την DNA είναι η αμεσότητα με την οποία παρουσιάζει τις προτάσεις της για τα νέα μοντέλα, ταυτόχρονα με την πρώτη τους εμφάνιση στα καταστήματα, πολλές φορές και νωρίτερα. Διότι πολλοί ιδιοκτήτες αγοράζουν φίλτρο της DNA με την παραγγελία της νέας μοτοσυκλέτας τους και πριν αυτή τους παραδοθεί!

Για να φτάσουν όμως να αποτελούν την πρώτη επιλογή, η οικογένεια Νικολαΐδη έδωσε έναν αγώνα να εδραιωθεί και να αποδείξει την αξία της, σε κάθε διαφορετική αγορά ανά την υφήλιο καθότι αποτελεί μία καθαρά εξαγωγική εταιρεία με την Ελλάδα να αποτελεί μικρό ποσοστό του συνολικού κύκλου εργασιών της - Παρόλο που έχει υψηλό ποσοστό διείσδυσης στην ελληνική αγορά. Έπειτα από τον παραπάνω αγώνα, η DNA έδωσε -και δίνει συνεχώς- έναν ακόμη ξεχωριστό: Να κρατήσει την γραμμή παραγωγής εντός συνόρων, μία δύσκολη διαδικασία στην οποία εμμένει.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Όλη αυτή η ανοδική πορεία που αντανακλάται στην σημερινή εμπορική επιτυχία της DNA, αναπτύχθηκε σε μία συγκινητική συζήτηση που διεύθυνε ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, θέτοντας ερωτήσεις στα μέλη της οικογένειας. Παρουσιάστηκαν οι τρόποι, η αγωνία, οι θυσίες, αλλά και ανέκδοτες ιστορίες πίσω από κάθε περίοδο της λειτουργίας της DNA, με την οικογένεια να τις μοιράζεται με τους καλεσμένους της, χωρίς να καταβάλλει προσπάθεια να κρύψει την συγκίνησή της.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Πολλές από αυτές τις ιστορίες και τις θυσίες, μπορούσε κανείς να τις καταχωρήσει σε κεφάλαια ανά όνομα φίλτρου, ένα στοιχείο που φανερώνει τον λόγο που όσα κατασκευάζει η DNA ξέφυγαν από το στάδιο του φίλτρου και έγιναν προϊόντα τεχνολογίας. Η αγωνιστική τους χρήση σε παγκόσμια πρωταθλήματα από εργοστασιακές ομάδες, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την παραπάνω θέση.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Στη συνέχεια της βραδινής εκδήλωσης η DNA Filters χαιρέτισε ένα προς ένα τους καλεσμένους της και ευχήθηκε για μεγαλύτερη εξωστρέφεια της μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα με περισσότερες εταιρείες που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας. Με την δεύτερη γενιά στο τιμόνι της εταιρείας και μία υγιέστατη σταδιακή παράδοση της σκυτάλης που αποτελεί “case study” για τα ελληνικά δεδομένα και την προσκόλληση στο micromanagement που κατά κόρον παρουσιάζουν οι ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων, η DNA τρέχει ήδη τις εξελίξεις ώστε στο επόμενο επετειακό Gala που θα διοργανώσει να έχει εδραιωθεί σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της εταιρείας:

 

Η DNA High Performance Filters γιόρτασε  με ένα εντυπωσιακό Gala τα 20 χρόνια λειτουργίας και υπεροχής.

     Την Τετάρτη στις 15 Μαΐου η εταιρεία DNA High Performance Filters επισφράγισε με ένα μοναδικό Gala τα 20 χρόνια λειτουργίας της. Η δεξίωση πραγματοποιηθηκε στον κατάμεστο χώρο του Universe Live Stage, στην Αθήνα και είχε τρομερή επιτυχία, ενώνοντας πολλούς επιχειρηματίες από τον χώρο της μοτοσυκλέτας και του αυτοκινήτου, ορισμένους εκλεκτούς καλεσμένους από το εξωτερικό, εξαίρετους δημοσιογράφους του χώρου καθώς και σύσσωμους τους εργαζόμενους της εταιρείας.

     Η βραδιά με παρουσιαστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη ήταν γεμάτη με όμορφες εκπλήξεις, περιλάμβανε ομιλία από τους ιδρυτές της εταιρείας αναδεικνύοντας την πορεία της DNA από μια μικρή νεοφυή επιχείρηση σε έναν παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία υψηλής απόδοσης φίλτρων. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ζωντανή μουσική, γκουρμέ δείπνο και μια ειδική παρουσίαση που ανέδειξε τα ορόσημα και τα επιτεύγματα της εταιρείας.

     Ο CEO της εταιρείας Ντίνος Νικολαΐδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, δηλώνοντας: "Αυτό το ορόσημο αποτελεί απόδειξη της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης της ομάδας μας καθώς και της αδιάκοπης υποστήριξης των πελατών μας.”

Ενώ ο Managing Director, Μάριος Νικολαΐδης συμπλήρωσε “ Είμαστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την κληρονομιά της αριστείας μας." ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι: “ η εταιρεία είναι πλέον έτοιμη να αναλάβει νέα τεχνολογικά  έργα που θα ανεβάσουν την χώρα μας ακόμα πιο ψηλά, στην κατάταξη των εξιδεικευμένων επιχειρήσεων του χώρου”.

     Η εκδήλωση υπογράμμισε τη δέσμευση της DNA High Performance Filters στην καινοτομία και την αριστεία, θέτοντας τις βάσεις για συνεχιζόμενη ανάπτυξη και επιτυχία τα επόμενα χρόνια.

     Η βραδιά έκλεισε με πολλά χαμόγελα και την υπόσχεση για το επόμενο ραντεβού σε άλλα 20 χρόνια!

Ετικέτες