Αυστηρότερος ΚΟΚ και αμεσότερη είσπραξη προστίμων τους επόμενους μήνες

Ψηφιοποιημένες πλέον οι διαδικασίες
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/8/2021

Το επόμενο διάστημα με ορίζοντα το πρώτο τρίμηνο το 2022, προωθείται η πλήρης ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών για την βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων από παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Σε αυτό το πλαίσιο επανεξετάζονται και τρόποι αναβάθμισης της επικοινωνίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ώστε, μεταξύ άλλων, να χρεώνονται απευθείας και οι πόντοι στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών αλλά και να ενημερώνονται οι οδηγοί με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για την κατοχύρωση των πόντων ποινής.

Η κυβερνητική επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια εστιάζει στην απλούστευση των διαδικασιών για να γίνουν όλα τα παραπάνω, στην πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την είσπραξη των προστίμων, στον προσδιορισμό και επιτάχυνση των διαδικασιών για την απόδοση των ποσών στους δήμους καθώς και την ενίσχυση των μέσων καταγραφής (καμερών) στους ελέγχους.

Για τις αλλαγές στις ποινές θα δοθεί έμφαση στις πέντε πιο συχνές παραβάτσεις – υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση κράνους / ζώνης, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ/ουσιών και χρήση κινητού. Οι άξονες που θα κινηθούν οι αλλαγές αυτές είναι οι παρακάτω:

Ο διαχωρισμός των κυρώσεων με βασικό κριτήριο διαφοροποίησης την οδηγική συμπεριφορά ή την κατάσταση του οχήματος.

Η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χιλιόμετρα την ώρα στις κατοικημένες περιοχές.

Η διασφάλιση της επιβολής και είσπραξης των προστίμων.

Η καθιέρωση ηλεκτρονικής διαδικασίας για την παρακολούθηση των παραβάσεων του ΚΟΚ.

Το Taxis θα ενημερώνεται για τις οφειλές των προστίμων οι οποίες θα πληρώνονται και ηλεκτρονικά μέσω e-banking, ΑΤΜ, κτλ

Ρόλο κλειδί θα έχει η θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Ταμείου Οδικής Ασφάλειας που θα συγκεντρώνει τα ποσά πριν τα κατανείμει στον οικείο κάθε φορά ΟΤΑ, ωστόσο δεν θα έχει μονάχα τον ρόλο του ενδιάμεσου αλλά θα φροντίζει ώστε τα ποσά αυτά να χρησιμοποιούνται για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Πρόκειται δηλαδή για αντιγραφή του συστήματος που ακολουθεί η πλειοψηφία των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Χωρών διασφαλίζοντας ότι θα επενδύονται σε πολιτικές ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας στο πλαίσιο υλοποίησης των ΣΒΑΚ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του ταμείου θα είναι:

α. Σύσταση νομικού προσώπου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών με συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών και της ΚΕΔΕ.

β. Το Ταμείο θα είναι ο βασικός μηχανισμός συλλογής των χρηματικών ποσών από τα πρόστιμα του ΚΟΚ. Θα κατανέμει τα ποσά στους Δήμους με βάση τη γεωγραφική κατανομή των προστίμων.

γ. Οι Δήμοι θα δίνουν αναφορά στο Ταμείο για τις δράσεις οδικής ασφάλειας που υλοποιούν.

δ. Το Ταμείο θα εγκαθιδρύσει μηχανισμό εποπτείας των δράσεων οδικής ασφάλειας στη βάση δεικτών επίτευξης/επίδοσης.

ε. Θα παρέχει τεχνογνωσία και συμβουλευτικό ρόλο στους Δήμους

 

 

Ανάκληση Honda CRF125F, CRF110F, CRF50F - Το αριστερό grip μπορεί να φύγει κατά την οδήγηση

Δωρεάν η αντικατάσταση, αλλά σύμφωνα με την Honda... με λίγη κόλλα το πρόβλημα λύνεται
motomag Honda CRF125F, CRF110F, CRF50F – Ανάκληση γιατί το αριστερό grip μπορεί να ξεκολλήσει από την θέση του κατά την οδήγηση
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

9/5/2024

Η Honda Ιαπωνίας προχωρά σε ανάκληση 1.011 μοτοσυκλετών η οποία αφορά τα μοντέλα CRF125F, CRF110F και CRF50F καθώς η κόλλα η οποία υπάρχει στο αριστερό grip είναι ακατάλληλη με αποτέλεσμα αυτό να μπορεί να χαλαρώσει και να φύγει κατά την οδήγηση.

Πιο συγκεκριμένα οι κάτοχοι 828 CRF125F με κωδικούς JE03-1300037 - JE03-1300864, 5 CRF110F με κωδικούς LALJE0217P3100751 - LALJE0241R3603964, 38 CRF110F με κωδικούς JE02-1300077-JE02-1300114 και 140 CRF50F με κωδικούς AE04-1300029 - AE04-1300183 θα πρέπει να προχωρήσουν σε αντικατάσταση του αριστερού grip -γίνεται δωρεάν από την αντιπροσωπεία στην Ιαπωνία- ή αν θέλουν να το τοποθετήσουν οι ίδιοι χρησιμοποιώντας ωστόσο την κατάλληλη κόλλα.

Honda CRF125F, CRF110F, CRF50F – Ανάκληση γιατί το αριστερό grip μπορεί να ξεκολλήσει από την θέση του κατά την οδήγηση

 

Ετικέτες