Με λάθος αριθμό λογαριασμού βεβαίωνε παραβάσεις η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης

Για δύο χρόνια έδιναν κλήσεις με ελλιπές IBAN!
Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης κλήσεις λάθος IBAN 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

13/12/2024

Απίστευτο κι όμως ελληνικό είναι αυτό συνέβη στη Θεσσαλονίκη με τη Δημοτική Αστυνομία να βεβαιώνει παραβάσεις του ΚΟΚ μοιράζοντας κλήσεις με λάθος IBAN.

Σύμφωνα και με αυτά που δήλωσε ο αντιδήμαρχος της συμπρωτεύουσας Κώστας Τσιαπακίδης, αφότου η απίστευτη γκάφα είδε το φως της δημοσιότητας, τα μπλοκάκια που έφεραν το ελλιπές IBAN και χρησιμοποιούσε η Δημοτική Αστυνομία της πόλης, για να βεβαιώνει παραβάσεις του ΚΟΚ, είχαν "κληρονομηθεί" από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου.

Συγκεκριμένα από το αριθμό ΙΒΑΝ που αναγράφεται πάνω στην κλήση έλλειπε το πρώτο ψηφίο και έτσι οι οδηγοί που είχαν υποπέσει σε παράβαση του ΚΟΚ αδυνατούσαν να πληρώσουν το πρόστιμο αφού για την κατάθεση δεν δινόταν έγκριση από το σύστημα.

Τα μπλοκάκια χρησιμοποιήθηκαν το 2022 και το 2023, όπως και το 2024 με τη σημερινή διοίκηση να ρίχνει την ευθύνη στην προηγούμενη που δεν φρόντισε να εγκρίνει το απαραίτητο κονδύλι για αγορά νέων μπλοκ την τρέχουσα χρονιά. Για να διορθωθεί το λάθος, οι κλήσεις στα ίδια μπλοκ απέκτησαν σφραγίδα με το σωστό IBAN, ωστόσο δεν φρόντισε κανείς να ενημερώσει του πολίτες για αυτή την αλλαγή. 

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα μπλοκ με το λάθος IBAN θα αποσυρθούν και οι κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας θα βεβαιώνονται μόνο ηλεκτρονικά.

Yamaha: Ανάκληση Υ-ΑΜΤ για βλάβη στη μετάδοση – Πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε και στο long term Μ-09 μας

Ένα εξάρτημα με αντοχή μικρότερη της προβλεπόμενης μπορεί να βγάλει εκτός λειτουργίας την αυτόματη-ημιαυτόματη μετάδοση Υ-ΑΜΤ
y-amt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/10/2026

Η ανάκληση στην οποία προέβη η Yamaha στην Ιαπωνία αφορά συνολικά 1.289 μοτοσυκλέτες ΜΤ-09 και Tracer 9 εφοδιασμένες με την καινοτόμο μετάδοση Υ-ΑΜΤ και κατασκευασμένες μεταξύ Ιουνίου 2024 και Αυγούστου 2026. Το ζήτημα εντοπίζεται στη άκρη του άξονα της μετάδοσης, όπου ένα μικρό εξάρτημα δεν έχει την αντοχή που πρέπει.

Όπως αυτολεξεί το περιγράφει η Yamaha στην ιαπωνική της ανακοίνωση: “Σε οχήματα εφοδιασμένα με Υ-ΑΜΤ η αντοχή του άξονα αλλαγής σχέσεων δεν υπολογίστηκε επαρκώς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά από αλλεπάλληλες αλλαγές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία της μετάδοσης, το Υ-ΑΜΤ ενδέχεται να σταματήσει, κάνοντας αδύνατες τις αλλαγές ταχυτήτων και το όχημα μη οδηγήσιμο.”

Οι ιδιοκτήτες των μοτοσυκλετών που επηρεάζονται θα ειδοποιηθούν από τη Yamaha στην Ιαπωνία για να προσέλθουν προκειμένου το εξάρτημα να αντικατασταθεί χωρίς καμιά χρέωση.

y-amt
Στο σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Yamaha στην Ιαπωνία διακρίνεται το επίμαχο εξάρτημα στην άκρη του άξονα του Υ-ΑΜΤ που εμφανίζει ευπάθεια και έχει προκαλέσει την ανάκληση

Η παραπάνω ανάκληση δεν έχει ακόμη επεκταθεί στον υπόλοιπο κόσμο μέσω των θυγατρικών της Yamaha, ωστόσο στην Ευρώπη έχει ανακοινωθεί στη Φινλανδία και μόνο από την εκεί αντιπρόσωπο της Yamaha Motor Europe, με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2026.

Ευρωπαϊκή διαδικασία ανάκλησης πάντως δεν έχει ανακοινωθεί ως σήμερα (Δευτέρα 19/10/2026).

Σε επικοινωνία μας με τη Μοτοδυναμική, δεν προκύπτει ακόμη εμπλοκή οχημάτων που έχουν ταξινομηθεί στη χώρα μας. Εφόσον κάτι τέτοιο προκύψει η ελληνική Yamaha θα εκδώσει ανάλογη ανάκληση.

Το ενδιαφέρον της ιστορίας αυτής είναι πως το ζήτημα που προκάλεσε την ανάκληση μοιάζει πολύ με ένα πρόβλημα που είχαμε συναντήσει μόλις παραλάβαμε τη ΜΤ-09 Υ-ΑΜΤ που έχουμε για δοκιμή μακράς διάρκειας στο ΜΟΤΟ. Το θέμα έχει περιγραφεί στην αναφορά Long Term του MT-09 Y-AMT στο τεύχος #666 του ΜΟΤΟ, Μάιο 2025. Μάλιστα τότε είχαμε επικοινωνήσει με τη Yamaha στην Ιαπωνία αναφέροντας το πρόβλημα, με τους Ιάπωνες να δηλώνουν έκπληκτοι επ’ αυτού, καθώς μας έλεγαν πως δεν είχε εμφανιστεί πουθενά αλλού.

Στο δικό μας long term MT-09 Y-AMT το πρόβλημα χρειάστηκε τρεις επισκέψεις σε συνεργείο μέχρι να βρεθεί η άκρη και έκτοτε η μοτοσυκλέτα λειτουργεί υποδειγματικά στα χέρια μας.

Εφόσον προκύψει σχετική ανάκληση που να αφορά στην ελληνική αγορά, θα ενημερώσουμε άμεσα, όπως άλλωστε θα κάνει και η Μοτοδυναμική.