Αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου: 4 Δεκεμβρίου δίνεται στην κυκλοφορία το τελευταίο τμήμα

Επιβεβαίωση για τα 10 εναπομείναντα χιλιόμετρα μεταξύ της κωμόπολης Μιντιλόγλι και των Καμινιών Αχαΐας
Patra Pirgos Complete
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/12/2025

Ολοκληρώνεται επιτέλους ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος, με τα τελευταία 10 χιλιόμετρα να παραδίδονται στην κυκλοφορία την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, κλείνοντας έναν πολυετή κύκλο έργων σε έναν από τους πιο επικίνδυνους οδικούς άξονες της χώρας.

Με τα νέα τμήματα να ανοίγουν, ολόκληρος ο άξονας Αθήνα - Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος λειτουργεί πλέον ενιαία, προσφέροντας σύγχρονες, ασφαλείς και ταχύτερες μετακινήσεις.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος περιλαμβάνει:

  • 74,8 χλμ. συνολικού μήκους
  • 13 χλμ. διαπλάτυνσης της παλιάς Εθνικής Οδού
  • 61,5 χλμ. νέας χάραξης
  • 9 ανισόπεδους κόμβους
  • 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση + ΛΕΑ
  • 120 χλμ./ώρα σχεδιαστική ταχύτητα
  • Μεσαίο στηθαίο σκυροδέματος για μέγιστη ασφάλεια

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου παραδόθηκε ήδη από τον Ιούλιο (Πύργος – Αλισσός), με την τελική πινελιά να ολοκληρώνεται τώρα στο τελευταίο τμήμα Μιντιλόγλι – Καμίνια.

Ο Χρίστος Δήμας τόνισε ότι το έργο παραδίδεται εντός χρονοδιαγράμματος, χαρακτηρίζοντάς το βασικό αίτημα δεκαετιών για τη Δυτική Ελλάδα.  “Ο παλιός δρόμος ήταν ένας από τους πιο επικίνδυνους στη χώρα. Στόχος μας ήταν να προστατεύσουμε ζωές μέχρι την ολοκλήρωση του νέου άξονα και τον πετύχαμε”, σημείωσε.

Στο κομμάτι Μιντιλόγλι - Καμίνια ολοκληρώνονται:

  • 2 κόμβοι (Μιντιλόγλι & ΒΙ.ΠΕ.)
  • 1 κάτω διάβαση (Βραχναίικα)
  • 2 μεγάλοι τοίχοι αντιστήριξης (Τσουκαλαίικα)
  • Κτήρια διοίκησης & διοδίων (Καμίνια)

Παράλληλα συνεχίζεται το παράπλευρο δίκτυο με στόχο την ολοκλήρωση στις αρχές του 2026, ενώ οι συνδετήριες οδοί Αμαλιάδας και Κυλλήνης αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025.

Η Ολυμπία Οδός αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας που συνδέει Αττική, Πελοπόννησο & Δυτική Ελλάδα εξυπηρετώντας το λιμάνι της Πάτρας, τη μεγαλύτερη πύλη προς την Ευρώπη, ενώ παράλληλα ενισχύει τον τουρισμό, το εμπόριο και την τοπική οικονομία.

 

Traffic Commander και ΚΟΜΒΟΣ: Το νέο επιχειρησιακό σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας [Video]

Παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ με υποσχέσεις για 25 με 30% βελτιωμένες κυκλοφοριακές συνθήκες από τον Σεπτέμβριο
traffic commander
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

21/7/2026

Στις εγκαταστάσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) έγινε σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου 2026, η παρουσίαση του νέου ολοκληρωμένου επιχειρησιακού συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ), παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ουσιαστικά πρόκειται για το ευρύτερο πλάνο, μέρος του οποίου είναι η ομάδα ΚΟΜΒΟΣ που είχε προαναγγείλει μια μέρα πριν ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Το Traffic Commander αναπτύχθηκε στην Ελλάδα από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο Αττικής μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας, της ανάλυσης δεδομένων και της άμεσης επιχειρησιακής εικόνας.

Το σύστημα Traffic Commander διαχειρίζεται καθημερινά περίπου 50.000 κυκλοφοριακά συμβάντα, αξιοποιώντας πληροφορίες από 24 διαφορετικές πηγές δεδομένων – κάμερες, περιπολικά της Τροχαίας, drones κ.ά. – τις οποίες συνδυάζει σε μία ενιαία επιχειρησιακή εικόνα για τους αξιωματικούς του ΘΕΠΕΚ.

Μάλιστα στην τελετή παρουσίασης αποκαλύφθηκε ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) δώρισε 10 υπερσύγχρονα drones αξίας 125.000 ευρώ, τα οποία θα δίνουν από αέρος εικόνα στο ΘΕΠΕΚ.

Ο επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του Traffic Commander, αστυνομικός υποδιευθυντής Αναστάσιος Καλαϊτζίδης, υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα νέο επιχειρησιακό εργαλείο διαχείρισης της κυκλοφορίας, το οποίο αναπτύχθηκε εσωτερικά από μηχανικούς λογισμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς πρόσθετη δαπάνη ανάπτυξης, με στόχο να παρέχει κοινή επιχειρησιακή εικόνα, ανάλυση και συντονισμό. Όπως εξήγησε, το Traffic Commander συλλέγει και συνδυάζει δεδομένα από δεκάδες διαφορετικές πηγές, μετατρέποντας τα επιμέρους στοιχεία σε μία ολοκληρωμένη εικόνα της κυκλοφορίας και υποστηρίζοντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε ότι "δεν είναι ένας ακόμη χάρτης κυκλοφορίας. Είναι ένα σύστημα που μετατρέπει την εικόνα της πόλης σε επιχειρησιακή γνώση και την επιχειρησιακή γνώση σε αποτελεσματικότερη δράση".

Το νέο σύστημα λειτουργεί συμπληρωματικά με την ομάδα ΚΟΜΒΟΣ (Κεντρική Ομάδα Μέτρων Βελτίωσης Οδικής Συμφόρησης), ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να εξελίσσεται συνεχώς, με την ενσωμάτωση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, νέων πηγών δεδομένων και πρόσθετων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Η ομάδα αυτή είχε ανακοινωθεί μια μέρα πιο πριν από τον κ. Χρυσοχοΐδη, απασχολώντας 150 αστυνομικούς με 40 μοτοσυκλέτες που θα είναι επιφορτισμένοι με την επιτόπου εφαρμογή των δράσεων που αποφασίζονται στο ΘΕΠΕΚ μέσω του Traffic Commander, λειτουργώντας ως η εκτελεστική πτέρυγα του όλου επιχειρησιακού σχεδιασμού.