Αυτόνομη οδήγηση από την BMW!

Τεχνολογικό άλμα από τους Βαυαρούς
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

13/9/2018

Πριν από μερικά χρόνια, η Yamaha είχε ταράξει για τα καλά τα νερά της τεχνολογικής εξέλιξης παρουσιάζοντας το Motobot. Ήταν το πρώτο σύστημα αυτόνομης οδήγησης μοτοσυκλέτας παγκοσμίως με εμφάνιση μάλιστα που παρέπεμπε σε avatar κανονικού αναβάτη, ενώ πέρσι και η Honda είχε παρουσιάσει το "Honda Riding Assist" σε μια ηλεκτρική έκδοση. Τώρα, είναι η σειρά της BMW που παρουσίασε την δική της εκδοχή κατά τη διάρκεια του BMW Motorrad Techday στις εγκαταστάσεις δοκιμών της εταιρείας στο Miramas της Νότιας Γαλλίας. Εκεί, ο μηχανολόγος Stefan Hans και η ομάδα του παρουσίασαν στους δημοσιογράφους μια μοτοσυκλέτα που ξεκινάει μόνη της, επιταχύνει, στρίβει και επιβραδύνει μέχρι να σταματήσει, εντελώς μόνη της.


Το σύστημα εφαρμόστηκε πάνω σε ένα BMW R1200GS, τοποθετημένο μέσα και πάνω στις βαλίτσες της μοτοσυκλέτας, αλλά από το εργοστάσιο τονίζουν ότι αυτή η προσπάθεια δεν στοχεύει σε μια ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα αυτόνομης οδήγησης. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη τεχνολογία φιλοδοξούν να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την εξέλιξη συστημάτων που θα συμβάλλουν στην αύξηση του επιπέδου ασφαλείας, άνεσης και απόλαυσης της οδήγησης. Με αυτό το πρωτότυπο, οι άνθρωποι της BMW θέλουν να συλλέξουν στοιχεία και γνώση πάνω στην δυναμική της οδήγησης, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίζουν εγκαίρως επικίνδυνες καταστάσεις παρέχοντας στον αναβάτη τα απαραίτητα βοηθήματα ασφαλείας όταν στρίβει, για παράδειγμα, σε κάποια διασταύρωση ή όταν χρειαστεί να προβεί σε απότομα φρεναρίσματα.


Πέρα από την συγκεκριμένη τεχνολογία, η BMW παρουσίασε ταυτόχρονα και άλλες, ιδιαίτερα εντυπωσιακές τεχνολογικά, προτάσεις. Από φώτα που προσαρμόζονται με την κλίση, φώτα laser, μέχρι και κατασκευή πλαισίου και ψαλιδιού εξολοκλήρου από 3D printer. Για την δημιουργία αυτών των πλαισίων –όπως και για την αυτόνομη οδήγηση- η BMW Motorrad συνεργάστηκε με το τμήμα αυτοκινήτων του εργοστασίου, καθώς πρόκειται για μια τεχνολογία που έχει εφαρμοστεί σε πολλά αυτοκίνητα ήδη.
Η παρουσίαση της αυτόνομης μοτοσυκλέτας ήταν μια επίδειξη τεχνολογικής υπεροχής από την BMW και μια σαφής δήλωση ετοιμότητας για τη νέα ψηφιακή εποχή, στην οποία εισέρχεται η μοτοσυκλέτα. Με το σύστημα επικοινωνίας και διασύνδεσης μεταξύ των οχημάτων εξάλλου που έχει εξελίξει η BMW Motorrad (ξανά σε συνεργασία με την BMW Automobiles) έχει αποδείξει ότι αυτό που για τους περισσότερους κατασκευαστές αποτελεί το τεχνολογικό αύριο, για την BMW είναι ήδη παρόν.

Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε πρατήριο καυσίμων στην Αθήνα

Δεν παρέδωσε προβλεπόμενο δείγμα βενζίνης 100 οκτανίων σε έλεγχο
Fuel station Fined
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

9/3/2026

Πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής επιβλήθηκε σε πρατήριο καυσίμων της Αθήνας, που κατά τη διάρκεια ελέγχου δεν παρέδωσε δείγμα αμόλυβδης βενζίνης 100 οκτανίων, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Με απόφαση Περιφέρειας Αττικής, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αθήνα για παράβαση των κανόνων διακίνησης και εμπορίας καυσίμων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν πρωτ. 271799/03-03-2026 απόφαση, το πρόστιμο επιβλήθηκε στο πρατήριο καυσίμων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ Ο.Ε.», το οποίο βρίσκεται στην οδό Πλάτωνος 93 στην Αθήνα.

Η παράβαση αφορά τη μη παράδοση δείγματος αμόλυβδης βενζίνης 100 οκτανίων κατά τη διαδικασία ελέγχου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 99 των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.).

Οι έλεγχοι αυτού του τύπου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της εποπτείας της αγοράς καυσίμων, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων που διακινούνται και την προστασία των καταναλωτών.