Αυτόνομη οδήγηση από την BMW!

Τεχνολογικό άλμα από τους Βαυαρούς
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

13/9/2018

Πριν από μερικά χρόνια, η Yamaha είχε ταράξει για τα καλά τα νερά της τεχνολογικής εξέλιξης παρουσιάζοντας το Motobot. Ήταν το πρώτο σύστημα αυτόνομης οδήγησης μοτοσυκλέτας παγκοσμίως με εμφάνιση μάλιστα που παρέπεμπε σε avatar κανονικού αναβάτη, ενώ πέρσι και η Honda είχε παρουσιάσει το "Honda Riding Assist" σε μια ηλεκτρική έκδοση. Τώρα, είναι η σειρά της BMW που παρουσίασε την δική της εκδοχή κατά τη διάρκεια του BMW Motorrad Techday στις εγκαταστάσεις δοκιμών της εταιρείας στο Miramas της Νότιας Γαλλίας. Εκεί, ο μηχανολόγος Stefan Hans και η ομάδα του παρουσίασαν στους δημοσιογράφους μια μοτοσυκλέτα που ξεκινάει μόνη της, επιταχύνει, στρίβει και επιβραδύνει μέχρι να σταματήσει, εντελώς μόνη της.


Το σύστημα εφαρμόστηκε πάνω σε ένα BMW R1200GS, τοποθετημένο μέσα και πάνω στις βαλίτσες της μοτοσυκλέτας, αλλά από το εργοστάσιο τονίζουν ότι αυτή η προσπάθεια δεν στοχεύει σε μια ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα αυτόνομης οδήγησης. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη τεχνολογία φιλοδοξούν να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την εξέλιξη συστημάτων που θα συμβάλλουν στην αύξηση του επιπέδου ασφαλείας, άνεσης και απόλαυσης της οδήγησης. Με αυτό το πρωτότυπο, οι άνθρωποι της BMW θέλουν να συλλέξουν στοιχεία και γνώση πάνω στην δυναμική της οδήγησης, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίζουν εγκαίρως επικίνδυνες καταστάσεις παρέχοντας στον αναβάτη τα απαραίτητα βοηθήματα ασφαλείας όταν στρίβει, για παράδειγμα, σε κάποια διασταύρωση ή όταν χρειαστεί να προβεί σε απότομα φρεναρίσματα.


Πέρα από την συγκεκριμένη τεχνολογία, η BMW παρουσίασε ταυτόχρονα και άλλες, ιδιαίτερα εντυπωσιακές τεχνολογικά, προτάσεις. Από φώτα που προσαρμόζονται με την κλίση, φώτα laser, μέχρι και κατασκευή πλαισίου και ψαλιδιού εξολοκλήρου από 3D printer. Για την δημιουργία αυτών των πλαισίων –όπως και για την αυτόνομη οδήγηση- η BMW Motorrad συνεργάστηκε με το τμήμα αυτοκινήτων του εργοστασίου, καθώς πρόκειται για μια τεχνολογία που έχει εφαρμοστεί σε πολλά αυτοκίνητα ήδη.
Η παρουσίαση της αυτόνομης μοτοσυκλέτας ήταν μια επίδειξη τεχνολογικής υπεροχής από την BMW και μια σαφής δήλωση ετοιμότητας για τη νέα ψηφιακή εποχή, στην οποία εισέρχεται η μοτοσυκλέτα. Με το σύστημα επικοινωνίας και διασύνδεσης μεταξύ των οχημάτων εξάλλου που έχει εξελίξει η BMW Motorrad (ξανά σε συνεργασία με την BMW Automobiles) έχει αποδείξει ότι αυτό που για τους περισσότερους κατασκευαστές αποτελεί το τεχνολογικό αύριο, για την BMW είναι ήδη παρόν.

KTM Tech3-Lando Norris: Πρόσκληση στον νέο Παγκόσμιο Πρωταθλητή F1 να οδηγήσει MotoGP

Ευπρόσδεκτος λέει το αφεντικό της KTM Tech3 - Και ο Norris είναι λάτρης των μοτοσυκλετών
Lando Norris KTM Tech3
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

15/12/2025

Η Formula 1 έχει νέο Παγκόσμιο Πρωταθλητή τον Lando Norris, με τον Βρετανό που λατρεύει τις μοτοσυκλέτες και έχει ως ινδαλμά του τον Valentino Rossi να παίρνει ανεπίσημη πρόσκληση από το νέο αφεντικό της KTM Tech3, Guenther Steiner, να δοκιμάσει τη μοτοσυκλέτα της KTM.

Ο Lando Norris κατάφερε να σπάσει φέτος την κυριαρχία του Max Verstappen και να πάρει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 έπειτα από τέσσερα σερί πρωταθλήματα του Ολλανδού με τον Βρετανό να κατακτά τον τίτλο με την McLaren.

O Norris είναι μία ακόμη περίπτωση όπου οι τέσσερεις τροχοί τον κέρδισαν αγωνιστικά σε μικρή ηλικία καθώς στα επτά του μόλις χρόνια άφησε στην άκρη το mini bike του και ξεκίνησε καρτ φτάνοντας έπειτα από 19 χρόνια στην κορυφή των τεσσάρων τροχών. Αυτό που δεν κατάφεραν είναι να σβήσουν το πάθος του για τους δύο τροχούς με τον 26χρονο να έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν τη λατρεία του για τη μοτοσυκλέτα, ενώ έχει ως ίνδαλμα τον Valentino Rossi, το οποίο και γνώρισε από κοντά όταν ήταν 19 ετών (βλ. σχετική φωτογραφία)

Ως ο πρώην ιδιοκτήτης της Hass F1, o Guenther Steiner γνωρίζει πολύ καλά τον Norris και μίλησε για αυτόν με τα καλύτερα λόγια έπειτα από την πρόσφατη κατάκτηση του τίτλου των Οδηγών στη Formula 1, στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. 

Μάλιστα, o Steiner σε πρόσφατη συνέντευξή του δεν παρέλειψε να αποστείλλει και μία ανοιχτή πρόσκληση στον Norris λέγοντας ότι είναι ευπρόσεκτος να δοκιμάσει τη μοτοσυκλέτα της KTM την ερχόμενη χρονιά, η οποία έχει και σχεδόν το ίδιο... χρώμα με τη McLaren του Βρετανού. "Μπορεί να έρθει και να την οδηγήσει, θα βρούμε έναν τρόπο να το κανονίσουμε. Θα είναι κάτι ωραίο για αυτόν, αν και δεν νομίζω ότι ο Zak Brown (σ.σ. ο επικεφαλής της McLaren Racing) θα χαρεί να τον δει στη σέλα μιας MotoGP μοτοσυκλέτας."

Φυσικά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που ένας Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1 δηλώνει θιασώτης των δύο τροχών, αφού δύο από τους κορυφαίους όλων των εποχών οι Michael Schumacher και Lewis Hamilton, με επτά παγκόσμιους τίτλους ο καθένας, έχουν δηλώσει επίσης την αγάπη τους. Μάλιστα ο Schumacher μετά το τέλος της καριέρας του έτρεξε και σε αγώνες στη Γερμανία!