Ο Valentino Rossi συναντά το MOTOBOT για πρώτη φορά! – Video

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/5/2016

Στο MOTO είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά το πρώτο robot που οδηγεί αυτόνομα μοτοσυκλέτα, ως οι μόνοι Έλληνες -και από τους ελάχιστους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο- που το έχουμε δει από κοντά και έχουμε συνομιλήσει με τους ανθρώπους που το εξελίσσουν, παρουσιάζοντας και την ιστορία πίσω από την ιδέα της σύλληψής του!

Τον Φεβρουάριο του ’16 το MOTOBOT πέρασε στο επόμενο στάδιο εξέλιξης, ξεκινώντας τις δοκιμές στην πίστα, με το τρίτο και τελευταίο στάδιο να καταφέρει να γράψει καλύτερο χρόνο από τον Valentino Rossi! Στην ανάλυση του MOTO εξηγούμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το robot είναι καλύτερο από τον άνθρωπο, από την στιγμή που θα κάνει ταχύτερο χρόνο από τον Rossi. Σε αυτή την φάση εξέλιξης, το robot απλά ακολουθεί τα δεδομένα του GPS και την αγωνιστική γραμμή που έχει κάνει ο αναβάτης εξέλιξης, χωρίς να αποφασίζει μόνο του για την πορεία της μοτοσυκλέτας. Για να κάνει καλύτερο χρόνο, αναλύει τα δεδομένα της τηλεμετρίας και βλέπει που μπορεί να κρατήσει το γκάζι ανοιχτό λίγο περισσότερο, ή σε ποιο σημείο μπορεί να φρενάρει λίγο πιο αργά.

Με τον τρόπο αυτό, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να έχει καταφέρει ταχύτερο χρόνο από τον Rossi, όμως αυτό δεν θα σημαίνει την «έλευση του Terminator» την απαρχή του «Skynet» και άλλα τέτοια όμορφα που έχουμε ακούσει. Το MOTOBOT δεν έχει δικά του μάτια και δεν βλέπει δρόμο παρά μόνο δεδομένα GPS, σε αυτή την φάση μπορεί μόνο να ακολουθήσει προηγούμενες καταγεγραμμένες διαδρομές, και μόνο του να αποφασίσει που μπορεί να βελτιώσει τον χρόνο. Επίσης ακόμα δεν έχει πέσει ποτέ, κάνοντας μονάχα δύο λάθη στην «καριέρα» του χωρίς πτώση όμως, απλά γλίστρησε πάνω στα τεράστια μανιτάρια, σταματώντας με ασφάλεια.

Είναι βέβαιο ότι θα φτάσει την τρίτη φάση, γράφοντας καλύτερο χρόνο από τον Rossi και μέχρι τότε, μαζί με τα υπόλοιπα video της Yamaha, θα υπάρχει και αποκλειστική συνέντευξη με τον άνθρωπο που το εξέλιξε!

 

Ετικέτες

Η Γαλλία σχεδιάζει κλιμακωτά διπλώματα οδήγησης για τα αυτοκίνητα – Φρένο από το Συνταγματικό Συμβούλιο

Ο νέος νόμος RIPOST σχεδιάστηκε για να υπηρετήσει τη “δημόσια τάξη”
lambo aventador
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/8/2026

Στις 20 Ιουλίου 2026 η γαλλική Βουλή υπερψήφισε τον νόμο RIPOST που προωθήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Laurent Nuñez. Πρόκειται για έναν σύνθετο νόμο που αγγίζει δεκάδες διαφορετικά ζητήματα και του οποίου το όνομα (με λίγη δημιουργική φαντασία) προκύπτει ως αρκτικόλεξο της πρότασης “άμεση απάντηση σε φαινόμενα διατάραξης της κοινής ησυχίας, της ασφάλειας και της ειρήνης”.

Μέσα σε αυτό βρίσκονται δεκάδες διατάξεις που καλύπτουν πληθώρα θεμάτων, από χρήση ναρκωτικών και πάρτι σε κοινόχρηστους χώρους, ως ζητήματα εγκληματικών συμμοριών, αλλά και τις οδικές μεταφορές. Στην τελευταία περίπτωση εντάσσονται διατάξεις που αφορούν στη διοργάνωση αυτοσχέδιων αγώνων ή επιδείξεων, την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών και, μέσα σ’ όλα, την περίφημη διάταξη που προβλέπει πως οι νέοι οδηγοί αυτοκινήτων δεν θα μπορούν να οδηγήσουν με το καλημέρα πολύ ισχυρά αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια της ψήφισης του νόμου, ομάδα αντιπολιτευόμενων βουλευτών απευθύνθηκε στο Συνταγματικό Συμβούλιο ζητώντας να ελεγχθεί η συνταγματικότητα κάποιων διατάξεων του RIPOST και αυτό αποφάνθηκε στις 14 Αυγούστου πως κάποιες από αυτές ήταν όντως προβληματικές.

Μια εξ αυτών ήταν και η πρόταση για τους νέους οδηγούς αυτοκινήτων, η οποία προς το παρόν πάγωσε, χωρίς να έχει απορριφθεί ακόμη εντελώς.

Μετά την παρέμβαση του συμβουλίου ωστόσο, ο νόμος δεν ορίζει πια ούτε για πόσον καιρό θεωρείται κάποιος νέος οδηγός, ούτε ποια ποσοτικά χαρακτηριστικά καθορίζουν το αυτοκίνητο ως πολύ δυνατό – ισχύς, κυβισμός;

Το θέμα δεν έχει λήξει προφανώς, καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα ακολουθήσει διαβούλευση για να κριθεί αν θα οριστούν σχετικά όρια και ποια θα είναι αυτά για τα διπλώματα αυτοκινήτου. Εύλογα, στην όλη συζήτηση αναμένεται να βαρύνουν και οι γνώμες των Γάλλων κατασκευαστών αυτοκινήτων, χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή σαφές χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.

Σύσσωμος ο γαλλικός μοτοσυκλετιστικός Τύπος βέβαια υπενθυμίζει πως για τους αναβάτες δικύκλων τα κλιμακωτά διπλώματα οδήγησης εφαρμόζονται εδώ και αρκετά χρόνια, με το ίδιο πρόσχημα της δημόσιας ασφάλειας, η οποία προφανώς κατά τον νομοθέτη δεν κινδυνεύει από έναν 18χρονο με υπεραυτοκίνητο εκατοντάδων ίππων.

Για την ιστορία, η κεντρική φωτογραφία δεν είναι ψηφιακά κατασκευασμένη αλλά απολύτως πραγματική και μας έρχεται από αυστραλιανή είδηση του 2023 που απεικονίζει τη Lamborghini Aventador των 750 ίππων με την οποία πήγαινε καθημερινά στο σχολείο του στη Μελβούρνη ένας 16χρονος μαθητής και νέος οδηγός...