Ο Valentino Rossi συναντά το MOTOBOT για πρώτη φορά! – Video

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/5/2016

Στο MOTO είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά το πρώτο robot που οδηγεί αυτόνομα μοτοσυκλέτα, ως οι μόνοι Έλληνες -και από τους ελάχιστους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο- που το έχουμε δει από κοντά και έχουμε συνομιλήσει με τους ανθρώπους που το εξελίσσουν, παρουσιάζοντας και την ιστορία πίσω από την ιδέα της σύλληψής του!

Τον Φεβρουάριο του ’16 το MOTOBOT πέρασε στο επόμενο στάδιο εξέλιξης, ξεκινώντας τις δοκιμές στην πίστα, με το τρίτο και τελευταίο στάδιο να καταφέρει να γράψει καλύτερο χρόνο από τον Valentino Rossi! Στην ανάλυση του MOTO εξηγούμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το robot είναι καλύτερο από τον άνθρωπο, από την στιγμή που θα κάνει ταχύτερο χρόνο από τον Rossi. Σε αυτή την φάση εξέλιξης, το robot απλά ακολουθεί τα δεδομένα του GPS και την αγωνιστική γραμμή που έχει κάνει ο αναβάτης εξέλιξης, χωρίς να αποφασίζει μόνο του για την πορεία της μοτοσυκλέτας. Για να κάνει καλύτερο χρόνο, αναλύει τα δεδομένα της τηλεμετρίας και βλέπει που μπορεί να κρατήσει το γκάζι ανοιχτό λίγο περισσότερο, ή σε ποιο σημείο μπορεί να φρενάρει λίγο πιο αργά.

Με τον τρόπο αυτό, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να έχει καταφέρει ταχύτερο χρόνο από τον Rossi, όμως αυτό δεν θα σημαίνει την «έλευση του Terminator» την απαρχή του «Skynet» και άλλα τέτοια όμορφα που έχουμε ακούσει. Το MOTOBOT δεν έχει δικά του μάτια και δεν βλέπει δρόμο παρά μόνο δεδομένα GPS, σε αυτή την φάση μπορεί μόνο να ακολουθήσει προηγούμενες καταγεγραμμένες διαδρομές, και μόνο του να αποφασίσει που μπορεί να βελτιώσει τον χρόνο. Επίσης ακόμα δεν έχει πέσει ποτέ, κάνοντας μονάχα δύο λάθη στην «καριέρα» του χωρίς πτώση όμως, απλά γλίστρησε πάνω στα τεράστια μανιτάρια, σταματώντας με ασφάλεια.

Είναι βέβαιο ότι θα φτάσει την τρίτη φάση, γράφοντας καλύτερο χρόνο από τον Rossi και μέχρι τότε, μαζί με τα υπόλοιπα video της Yamaha, θα υπάρχει και αποκλειστική συνέντευξη με τον άνθρωπο που το εξέλιξε!

 

Ετικέτες

Shoei Helmet Park – Εγκαίνια για το πρώτο μουσείο της Shoei παρουσία Marc Marquez

Λίγο έξω από το Τόκυο, η Shoei έχει πλέον ένα πληρέστατο μουσείο γεμάτο πρωταθλήματα σε δύο και τέσσερεις τροχούς
shoei helmet park
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/4/2026

Την Παρασκευή 17 Απριλίου η Shoei εγκαινίασε το Shoei Helmet Park στην Inashiki City, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Τόκυο, με τον πιο γνωστό ίσως εν ενεργεία πρωταθλητή της να δίνει το παρόν, τον Marc Marquez.

shoei_helmet_park
O Marc Marquez στα εγκαίνια δίπλα στο άγαλμα της μασκότ της πόλης, που εδώ ντύνεται με καπελάκι Shoei και ξύνει γόνατο

Πρόκειται για έναν πολυχώρο στην καρδιά του οποίου δεσπόζει το μουσείο της εταιρείας, με όλη την ιστορία της από το 1958 που ιδρύθηκε. Αυτή περιλαμβάνει μια μεγάλη σειρά από σπουδαίους πρωταθλητές αγώνων μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου, από τον Ayrton Senna ως τον Wayne Rainey, αλλά και της σύγχρονης εποχής με τους αδελφούς Marquez, Marc και Alex, τον Toprak Razgatlioglu και πολλούς άλλους.

shoei_helmet_park
Από αριστερά: Eddie Lawson, Wayne Rainey, Wayne Gardner, Norifumi Abe

Παράλληλα, το Shoei Helmet Park περιλαμβάνει ένα σύγχρονο κατάστημα στο ισόγειο όπου θα βρει κανείς την πλήρη γκάμα προϊόντων της ιαπωνικής εταιρείας, καθώς και παράπλευρες δραστηριότητες για να γεμίσει ευχάριστα ο χρόνος παραμονής του επισκέπτη εκεί.

shoei_helmet_park

Αυτές περιλαμβάνουν φαγητό και καφέ στο εστιατόριο Helmet Pizza, καθώς και οδήγηση σε προσομοιωτή μοτοσυκλέτας στον οποίο μπορείς να διαλέξεις ποιον από τους αναβάτες της Shoei θες να υποδυθείς.

shoei_helmet_park

Το Shoei Helmet Park βρίσκεται στη διεύθυνση 6-1 Edosaki Mirai, Inashiki City, Ibaraki Prefecture και θα είναι ανοικτό καθημερινά από 11:00-19:00 (πλην Τρίτης και Τετάρτης), ενώ σαββατοκύριακα και αργίες οι ώρες λειτουργίας του είναι 10:00-18:00.

Οι επισκέπτες μπορούν να κλείνουν εισιτήρια μέσω της ιστοσελίδας του μουσείου από την Πέμπτη 23 Απριλίου 2026

Ετικέτες