Ο Valentino Rossi συναντά το MOTOBOT για πρώτη φορά! – Video

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/5/2016

Στο MOTO είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά το πρώτο robot που οδηγεί αυτόνομα μοτοσυκλέτα, ως οι μόνοι Έλληνες -και από τους ελάχιστους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο- που το έχουμε δει από κοντά και έχουμε συνομιλήσει με τους ανθρώπους που το εξελίσσουν, παρουσιάζοντας και την ιστορία πίσω από την ιδέα της σύλληψής του!

Τον Φεβρουάριο του ’16 το MOTOBOT πέρασε στο επόμενο στάδιο εξέλιξης, ξεκινώντας τις δοκιμές στην πίστα, με το τρίτο και τελευταίο στάδιο να καταφέρει να γράψει καλύτερο χρόνο από τον Valentino Rossi! Στην ανάλυση του MOTO εξηγούμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το robot είναι καλύτερο από τον άνθρωπο, από την στιγμή που θα κάνει ταχύτερο χρόνο από τον Rossi. Σε αυτή την φάση εξέλιξης, το robot απλά ακολουθεί τα δεδομένα του GPS και την αγωνιστική γραμμή που έχει κάνει ο αναβάτης εξέλιξης, χωρίς να αποφασίζει μόνο του για την πορεία της μοτοσυκλέτας. Για να κάνει καλύτερο χρόνο, αναλύει τα δεδομένα της τηλεμετρίας και βλέπει που μπορεί να κρατήσει το γκάζι ανοιχτό λίγο περισσότερο, ή σε ποιο σημείο μπορεί να φρενάρει λίγο πιο αργά.

Με τον τρόπο αυτό, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να έχει καταφέρει ταχύτερο χρόνο από τον Rossi, όμως αυτό δεν θα σημαίνει την «έλευση του Terminator» την απαρχή του «Skynet» και άλλα τέτοια όμορφα που έχουμε ακούσει. Το MOTOBOT δεν έχει δικά του μάτια και δεν βλέπει δρόμο παρά μόνο δεδομένα GPS, σε αυτή την φάση μπορεί μόνο να ακολουθήσει προηγούμενες καταγεγραμμένες διαδρομές, και μόνο του να αποφασίσει που μπορεί να βελτιώσει τον χρόνο. Επίσης ακόμα δεν έχει πέσει ποτέ, κάνοντας μονάχα δύο λάθη στην «καριέρα» του χωρίς πτώση όμως, απλά γλίστρησε πάνω στα τεράστια μανιτάρια, σταματώντας με ασφάλεια.

Είναι βέβαιο ότι θα φτάσει την τρίτη φάση, γράφοντας καλύτερο χρόνο από τον Rossi και μέχρι τότε, μαζί με τα υπόλοιπα video της Yamaha, θα υπάρχει και αποκλειστική συνέντευξη με τον άνθρωπο που το εξέλιξε!

 

Ετικέτες

Honda CB1000GT: Πτώση τιμής της πανάκριβης σχάρας της sport touring

Μείωση 31% από την ελληνική αντιπροσωπεία – Εξακολουθεί να είναι δυσθεώρητη
Honda CB1000GT σχάρα 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/9/2026

Μετά τον ντόρο που προκλήθηκε για το κόστος που καλείται να πληρώσει ένας αναβάτης για την αγορά της σχάρας για το CB1000GT από τον κατάλογο των γνήσιων αξεσουάρ της Honda, η ελληνική αντιπροσωπεία προχώρησε σε σημαντική μείωση.

Η πιο ακριβή ίσως σχάρα σε σύγχρονη μοτοσυκλέτα ευρείας παραγωγής μόλις έγινε φθηνότερη. Ο λόγος φυσικά για τη σχάρα του Honda CB1000GT για την οποία σας είχαμε μιλήσει πριν από λίγες ημέρες λόγω της εντύπωσης που μας είχε κάνει η αρχική της τιμή που είχε οριστεί στα 959 ευρώ.

Στην επικοινωνία που είχαμε με την ελληνική αντιπροσωπεία ενημερωθήκαμε ότι όντως πρόκειται για μία απλή μεταλλική σχάρα που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη δυσθεώρητη τιμή αγοράς της, η οποία είναι πολλαπλάσια σε σχέση με οποιαδήποτε σχάρα ανταγωνίστριάς της. 

Ενημερωθήκαμε επίσης ότι έχουν γίνει οι επαφές με τα κεντρικά της Honda να επανεξεταστεί το κόστος της σχάρας και πως αν δεν οι επίσημες ενέργειες της Honda δεν έφερναν το επιθυμητό αποτέλεσμα τότε η ελληνική αντιπροσωπεία θα έπαιρνε την κατάσταση στα χέρια της.

Λίγες ημέρες μετά από το σχετικό άρθρο η τιμή της σχάρας στην επίσημη ιστοσελίδα της Honda έπεσε κατά 31% ακριβώς: από 959 ευρώ που κόστιζε η νέα της τιμή βρίσκεται στα 661 ευρώ. Ένα ποσό που εξακολουθεί να είναι δυσθεώρητα υψηλό για μία τυπική μεταλλική σχάρα μοτοσυκλέτα, όχι όμως όσο παράλογο ήταν πριν.

Honda CB1000GT σχάρα 2026

Σε μια βόλτα που κάναμε στις επίσημες ιστοσελίδες της Honda σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές της Ευρώπης φαίνεται ότι σε κάποιες χώρες έχει γίνει κάποιου είδους μείωση, ενώ σε άλλες διατηρείται η τιμή της σχάρας στα προηγούμενα επίπεδα. Η σχάρα δεν πωλείται εκεί ξεχωριστά αλλά ως πακέτο με το top case, έτσι τουλάχιστον παρουσιάζεται και στις ιστοσελίδες δεν υπάρχει ξεχωριστά η τιμή της όπως στην Ελλάδα.

Τη σχάρα και το top case συνοδεύουν ως κωδικοί ο αφαλός της κλειδαριάς, το κάλυμμα του top case στο χρώμα της μοτοσυκλέτας, όπως και το μαξιλαράκι για την πλάτη του οδηγού. Με όλα αυτά μαζί το αντίστοιχο πακέτο στην Ελλάδα κοστίζει πλέον 1.363 ευρώ από 1.661 που κόστιζε πριν με το top case χωρητικότητας 50 λίτρων.

Η παραπάνω τιμή δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα στις υψηλότερες στην Ευρώπη γιατί στην Πολωνία όλα τα παραπάνω που προσφέρονται πακέτο κοστίζουν 1.730 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει γίνει εκεί μείωση στην τιμή της σχάρας. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και στην Ισπανία με την τιμή του πακέτου να βρίσκεται στα 1.561 ευρώ. Η τιμή του στη Γερμανία είναι 1.469 ευρώ και όπως και στην Ισπανία μάλλον υπάρχει κάποια μείωση όχι όμως τόσο μεγάλη όσο της ελληνικής αντιπροσωπείας και αυτό ισχύει και για την αγορά της Τσεχίας με την τιμή να βρίσκεται στα 1.466,72 ευρώ. 

Από την άλλη σίγουρα έχουμε αλλαγή τιμής στη Γαλλία με την τιμή αγοράς να βρίσκεται στα 1.375 ευρώ. Η χαμηλότερη τιμή για τη σχάρα και τη βαλίτσα του CB1000GT με όλα τα παρελκόμενα μας έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου επίσημη βρίσκεται στα 1.289 ευρώ, ενώ υπάρχουν και επίσημοι dealers, οι οποίοι προσφέρουν επιπλέον έκπτωση που ρίχνει την τιμή του πακέτου στα 1.152 ευρώ.

Τα παραπάνω μας δείχνουν ότι τα κεντρικά της Honda δεν έχουν αναθεωρήσει την τιμή της εργοστασιακής σχάρας και ότι κάθε αντιπροσωπεία έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια της με την ελληνική να έχει κάνει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις. Είναι όμως αυτή αρκετή για να κάνει ανταγωνιστικό το εργοστασιακό προϊόν σε σχέση με κάποια after market επιλογή;