Ο Valentino Rossi συναντά το MOTOBOT για πρώτη φορά! – Video

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/5/2016

Στο MOTO είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά το πρώτο robot που οδηγεί αυτόνομα μοτοσυκλέτα, ως οι μόνοι Έλληνες -και από τους ελάχιστους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο- που το έχουμε δει από κοντά και έχουμε συνομιλήσει με τους ανθρώπους που το εξελίσσουν, παρουσιάζοντας και την ιστορία πίσω από την ιδέα της σύλληψής του!

Τον Φεβρουάριο του ’16 το MOTOBOT πέρασε στο επόμενο στάδιο εξέλιξης, ξεκινώντας τις δοκιμές στην πίστα, με το τρίτο και τελευταίο στάδιο να καταφέρει να γράψει καλύτερο χρόνο από τον Valentino Rossi! Στην ανάλυση του MOTO εξηγούμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το robot είναι καλύτερο από τον άνθρωπο, από την στιγμή που θα κάνει ταχύτερο χρόνο από τον Rossi. Σε αυτή την φάση εξέλιξης, το robot απλά ακολουθεί τα δεδομένα του GPS και την αγωνιστική γραμμή που έχει κάνει ο αναβάτης εξέλιξης, χωρίς να αποφασίζει μόνο του για την πορεία της μοτοσυκλέτας. Για να κάνει καλύτερο χρόνο, αναλύει τα δεδομένα της τηλεμετρίας και βλέπει που μπορεί να κρατήσει το γκάζι ανοιχτό λίγο περισσότερο, ή σε ποιο σημείο μπορεί να φρενάρει λίγο πιο αργά.

Με τον τρόπο αυτό, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να έχει καταφέρει ταχύτερο χρόνο από τον Rossi, όμως αυτό δεν θα σημαίνει την «έλευση του Terminator» την απαρχή του «Skynet» και άλλα τέτοια όμορφα που έχουμε ακούσει. Το MOTOBOT δεν έχει δικά του μάτια και δεν βλέπει δρόμο παρά μόνο δεδομένα GPS, σε αυτή την φάση μπορεί μόνο να ακολουθήσει προηγούμενες καταγεγραμμένες διαδρομές, και μόνο του να αποφασίσει που μπορεί να βελτιώσει τον χρόνο. Επίσης ακόμα δεν έχει πέσει ποτέ, κάνοντας μονάχα δύο λάθη στην «καριέρα» του χωρίς πτώση όμως, απλά γλίστρησε πάνω στα τεράστια μανιτάρια, σταματώντας με ασφάλεια.

Είναι βέβαιο ότι θα φτάσει την τρίτη φάση, γράφοντας καλύτερο χρόνο από τον Rossi και μέχρι τότε, μαζί με τα υπόλοιπα video της Yamaha, θα υπάρχει και αποκλειστική συνέντευξη με τον άνθρωπο που το εξέλιξε!

 

Ετικέτες

Μητρώο Κατασκευαστών Πινακίδων: Σε διαβούλευση ο νόμος, επιλογή αριθμού με επιπλέον κόστος – Ξανά ασφυξία στην αγορά

Ο νέος νόμος που θα αλλάξει τον τρόπο προμήθειας πινακίδων κυκλοφορίας δρομολογήθηκε, μα στο μεσοδιάστημα αναμένονται μεγάλες ελλείψεις
pinakides
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/9/2026

Για πολλοστή φορά η Ελλάδα ξεμένει από πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς οι κατά τόπους υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών έχουν λίγες ακόμη να διαθέσουν, ενώ στον ημερήσιο Τύπο συναντάμε αναφορές για περίπου 5.000 νέα οχήματα που δεν μπορούν να παραδοθούν ακόμη στους ιδιοκτήτες τους λόγω έλλειψης.

Η αγορά στο μεταξύ εξυπηρετείται μέσω απευθείας ανάθεσης του υπουργείου στις μικρές ποσότητες που επιτρέπονται άνευ διαγωνισμού – ο οποίος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί καθώς επικρατεί διαμάχη μεταξύ δύο υποψήφιων προμηθευτών που καταγγέλλουν τη διαδικασία κάθε φορά, με αποτέλεσμα την ακύρωσή της.

Το νομοσχέδιο που θα νομιμοποιήσει τη νέα διαδικασία προμήθειας πινακίδων προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς κατασκευής τους, με τη δημιουργία Μητρώου Κατασκευαστών Πινακίδων που θα είναι ανοικτό σε κάθε ενδιαφερόμενο έχει την κατάλληλη τεχνική υποδομή και έχει ως στόχο την αποκέντρωση της διαδικασίας από το υπουργείο και την αποδέσμευσή της από την υποχρέωση διεξαγωγής διαγωνισμών.

Το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τη διάταξη για το Μητρώο Κατασκευαστών έχει κατατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, έχει τίτλο «Νέα κίνητρα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, αναδιάρθρωση Διεύθυνσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και λοιπές διατάξεις» και περιλαμβάνει τρία άρθρα (38-40) αρμοδιότητας υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορούν στις αλλαγές στον νέο ΚΟΚ που ενσωματώνουν τη νέα διαδικασία προμήθειας πινακίδων.

Το σχέδιο αυτό κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα opengov.gr την 1η Σεπτεμβρίου 2026 και θα παραμείνει εκεί ως τη 16η Σεπτεμβρίου και ώρα 09:00, πριν προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Δεν είναι σαφές πόσο χρόνο θα χρειαστεί στη συνέχεια μέχρι να γίνει νόμος του κράτους, ενώ από κει και πέρα θα πρέπει να εγγραφούν οι πρώτοι κατασκευαστές στο Μητρώο, ώστε να μπορεί πια το κοινό να απευθύνεται σε αυτούς για την απόκτηση πινακίδων για τα νέα του οχήματα.

Στα άρθρα που κατατέθηκαν προς διαβούλευση περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα του πολίτη να επιλέξει τον συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών στην πινακίδα του, πληρώνοντας τα ανάλογα επιπλέον παράβολα που θα θεσπιστούν επί τούτου. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό ακόμη το κόστος αυτών των παραβόλων.

Επιπλέον, στο σχέδιο νόμου αναφέρεται και η υποχρέωση των εγγεγραμμένων κατασκευαστών να συμμορφώνονται με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές, τις ηλεκτρονικές εντολές παραγωγής, τις προθεσμίες κατασκευής και παράδοσης και τις απαιτήσεις που ορίζονται, ενώ σε περίπτωση παραβίασης αυτών θα επιβάλλονται κυρώσεις που περιλαμβάνουν διοικητικό πρόστιμο από 10.000 ως 600.000 ευρώ, μερική ή ολική κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής εγγραφής ή και προσωρινή αναστολή ή οριστική διαγραφή από το Μητρώο.

Οι απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται ώσπου να φτάσουμε από το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου ως το λειτουργικό Μητρώο πάντως θα απαιτήσουν κάποιους μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα υπάρξουν εκ νέου ελλείψεις πινακίδων στην αγορά, εκτός αν γίνει άλλη μια απευθείας ανάθεση προς ανακούφιση του αδιεξόδου που ήδη διαφαίνεται.