Αυξημένα τα δυστυχήματα στην Αττική για τον Αύγουστο

Η οδήγηση χωρίς κράνος εκτοξεύει τον αριθμό των νεκρών
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/9/2021

Τον Ιούνιο του 2021 είδαμε 15% αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων σε όλη την χώρα έναντι του 2020, κάτι που ήταν αναμενόμενο όμως καθώς πέρσι υπήρχαν ακόμη μέτρα περιορισμού και μειωμένη τουριστική κίνηση που επίσης είναι παράγοντας που συνδράμει στον αριθμό των τροχαίων.

Η ΕΛΣΤΑΤ χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί τα στοιχεία από όλες τις Περιφέρειες για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα του φετινού καλοκαιριού, όμως τα στοιχεία της Τροχαίας Αττικής για τον τομέα ευθύνης της, δίνουν αριθμούς για τον Αύγουστο που πρέπει να προβληματίζουν. Στατιστικά ο Αύγουστος στην Αττική πρέπει να μην πλησιάζει τον Ιούνιο, κι ενώ συνέβησαν αριθμητικά λιγότερα τροχαία ατυχήματα, τα θανατηφόρα είναι περισσότερα τον Αύγουστο που μας πέρασε και αντίστοιχα και ο αριθμός των νεκρών.

Κοιτώντας σε βάθος χρόνου ο αριθμός συνεχίζει να μειώνεται κάτι που περισσότερο χαρακτηρίζει την τραγική εικόνα των παλαιότερων ετών και όχι πως κάνουμε πολλά βήματα εμπρός, τουλάχιστον όχι τόσα όσα θα θέλαμε και θα έπρεπε.

Όπως αναφέρει η Τροχαία Αττικής:

Κατά το μήνα Αύγουστο 2021, στην περιοχή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής σημειώθηκαν 435 τροχαία ατυχήματα με 518 παθόντες και ειδικότερα:

  • 17 θανατηφόρα με 18 νεκρούς
  • 9 σοβαρά με 11 σοβαρά τραυματίες
  • 409 ελαφρά με 489 ελαφρά τραυματίες

Τα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων αυτών ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν 5.269 παραβάσεις από τις οποίες 474 σε βαθμό πλημμελήματος.

Ενδεικτικά βεβαιώθηκαν:

123 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 32 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος

845 παραβάσεις ορίου ταχύτητας

97 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

31 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου

192 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

294 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους και

11 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς

 

Ιταλία: Νόμος για προδιαγραφές καμερών – 1.200 σβηστές μέχρι να ρυθμιστούν – Ας παραδειγματιστεί η ελληνική κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με χιονοστιβάδα προσφυγών, η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δει τις κάμερες και από άλλη σκοπιά πλην της εισπρακτικής – Το ανάποδο δηλαδή από την Ελλάδα
italia autovelox
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/7/2026

Η Ιταλία έχει εγκαταστήσει αισίως 4.060 κάμερες ελέγχου τροχονομικών παραβάσεων και η κυβέρνηση Merloni έχει επενδύσει πολύ στη σκληρή ρητορική περί οδικής ασφάλειας και νομιμότητας που αρέσει και στην Ελλάδα. Μόνο που οι Ιταλοί ανακάλυψαν γρήγορα ότι οι κάμερες που είχαν τοποθετηθεί δεν είχαν ποτέ ρυθμιστεί σωστά και άρχισε ένα κύμα προσφυγών κατά των βεβαιωμένων παραβάσεων που οδήγησε σε χιλιάδες ακυρώσεις προστίμων, αλλά και μποτιλιάρισμα στα δικαστήρια.

Η απάντηση δόθηκε πριν μερικές εβδομάδες από τον υπουργό Μεταφορών της γείτονος, Matteo Salvini, ο οποίος έσπευσε να διορθώσει τη βιαστική εξάπλωση των καμερών φέρνοντας προς ψήφιση στη Βουλή το πρέπον κανονιστικό πλαίσιο. Όπως αποκαλύπτει ο ιταλικός Τύπος, 30 χρόνια πριν είχε νομοθετηθεί για πρώτη φορά η σχετική απαίτηση, μόλις τώρα όμως άρχισε να συμβαίνει και μόνο μετά το απέραντο μπάχαλο που προκλήθηκε από τις προσφυγές πολιτών.

Σύμφωνα με αυτό, κάθε κάμερα θα πρέπει καλιμπραριστεί και να ρυθμιστεί σωστά πριν τεθεί σε λειτουργία, ενώ αυτή η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο για κάθε μία κάμερα.

Ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ στην Ιταλία από την Κυριακή 12 Ιουλίου και βάσει αυτού 2.856 από τις παραπάνω κάμερες είναι ρυθμισμένες και έτοιμες να σερβίρουν τις λυπητερές τους, ωστόσο άλλες περίπου 1.200 έχουν ήδη απενεργοποιηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η τεχνική διαδικασία και γι’ αυτές.

Ας παίρνουν παράδειγμα οι δικοί μας φύλακες της νομιμότητας που από την Άνοιξη πασχίζουν να στήσουν έναν διαγωνισμό προμήθειας των καμερών με παταγώδη αποτυχία δύο φορές, την ώρα που αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως οι υπάρχουσες βλέπουν παραβάσεις με ποσοστά σφάλματος της τάξης του 90% – κάτι που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμμέσως παραδέχτηκε, λέγοντας πως κάθε παράβαση θα ελέγχεται από αστυνομικό πριν αποσταλούν τα πρόστιμα, καθώς “μπορεί να υπάρχουν κάποιες τεχνικές αστοχίες”

Ας τα βλέπουμε αυτά κι εμείς, οι χρήστες του δρόμου και ψηφοφόροι, κάθε φορά που ακούμε για κάμερες που καταγράφουν ανύπαρκτους συνεπιβάτες και χάνουν τις ζώνες ασφαλείας άμα ο οδηγός φορά σκούρα ρούχα, αλλά στις ειδήσεις φτάνουν μόνο οι διθύραμβοι για "χιλιάδες κλήσεις σε μια μέρα".

Ετικέτες