"Beauty and the Beast": Μία μοναδική εμπειρία

Πολλές πρωτιές στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωση
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

26/11/2019

Λιγότερο από 20 μέρες έχουν απομείνει για να ανοίξουν οι πύλες της Πέτρινης Αποθήκης στην Πύλη 2 του λιμανιού του Πειραιά, εκεί όπου θα φιλοξενηθεί η πρώτη χριστουγεννιάτικη, μοτοσυκλετιστική εκδήλωση "Beauty and the Beast". Όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ, είναι μια θεματική εκδήλωση που περιλαμβάνει δύο κόσμους ετερόκλητους, των κλασικών και των custom, που τους ενώνει όμως ο κοινός παρονομαστής της αγάπης για τις μοτοσυκλέτες.

Όσοι επισκεφθείτε αυτό το ξεχωριστό event, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε σπάνιες μοτοσυκλέτες και μοναδικές custom κατασκευές, πολλές από τις οποίες θα εκτεθούν στα μάτια του κοινού για πρώτη φορά! Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι μοτοσυκλέτες του Χρήστου Κοφίτη, ενός ιδιαίτερου custom builder που ουσιαστικά κάνει… γλυπτική με τις μοτοσυκλέτες που αναλαμβάνει, ενώ απέχει από τα social media και την διαδικτυακή παρουσία, έχοντας έτσι την ευκαιρία να δουν από κοντά τα έργα του μόνο όσοι επισκέπτονται τις εκδηλώσεις στις οποίες λαμβάνει μέρος. Ο Χρήστος Κοφίτης θα συμμετέχει με έξι μοτοσυκλέτες του, δύο εκ των οποίων θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό. Πρόκειται για μία Vespa που σχεδόν το 80% των εξαρτημάτων της είναι χειροποίητα και μιας μοτοσυκλέτας BMW.

Μία από τις παράλληλες δραστηριότητες θα είναι η έκθεση που θα διοργανώσουν οι φίλοι των κλασικών μοτοσυκλετών με θέμα τις σημαντικότερες μοτοσυκλέτες ανά δεκαετία, με πάνω από 80 μοτοσυκλέτες να συμμετέχουν. Επίσης οι φίλοι των ιαπωνικών κλασσικών μοτοσυκλετών θα οργανώσουν ένα μοναδικό αφιέρωμα στα κλασικά ιαπωνικά δίχρονα, θυμίζοντας στους παλαιότερους και μαθαίνοντας στους νεότερους πώς ήταν οι μοτοσυκλέτες κάποτε.

Στο "Beauty and the Beast" θα συμμετέχουν και πολλές ελληνικές αντιπροσωπείες που διαθέτουν στην γκάμα τους neoretro μοντέλα, με τον συνολικό αριθμό των εκθεμάτων να φτάνει τις 250 μοτοσυκλέτες!

Η εκδήλωση θα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, υποστηρίζοντας τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, περνώντας το μήνυμα για το πόσο σημαντική είναι η αποδοχή και η ενσωμάτωσή του από την κοινωνία, δίχως το ρατσιστικό στίγμα της αναπηρίας. Στην προσπάθεια αυτή είναι αρωγός και το Επιμελητήριο του Πειραιά, με ενέργειες που φιλοδοξούν να ενεργοποιήσουν τον επιχειρηματικό κόσμο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου λοιπόν, θα είμαστε όλοι εκεί –και φυσικά το ΜΟΤΟ με δικό του περίπτερο- για να στηρίξουμε την προσπάθεια και να νιώσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων με έναν αμιγώς μοτοσυκλετιστικό τρόπο.

Η Ιταλία μόλις κατάργησε τα Τέλη Κυκλοφορίας για όλα τα δίκυκλα!

Ο νέος νόμος αφορά κάθε λογής δίκυκλο, καθώς και αυτοκίνητα μέχρι ένα όριο ισχύος
bollo-moto
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/9/2026

“Σήμερα η κυβέρνηση καταργεί έναν από τους πιο μισητούς φόρους για τους Ιταλούς.” Με αυτή τη δήλωση η πρωθυπουργός της χώρας, Giorgia Meloni, ανακοίνωσε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026 την κατάργηση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας για όλα τα δίκυκλα και για τα ΙΧ αυτοκίνητα ονομαστικής ισχύος έως 80 kW, δηλαδή 107 hp.

Ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί από το 2027 και θα αφορά μόνο ένα όχημα ανά πολίτη, ωστόσο έχει ήδη συγκεντρώσει τα πυρά της αντιπολίτευσης ως “προεκλογική παροχή”, η οποία παράλληλα μιλά και για μια τρύπα στα κρατικά έσοδα που υπολογίζεται μεταξύ 6 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Oι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία θα γίνουν μέσα στο 2027, πιθανότερα από το Φθινόπωρο και μετά.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης, Antonio Tajani, υπερασπίστηκε την απόφαση ως ένα λαϊκό μέτρο, δηλώνοντας πως, "σήμερα καταργούμε έναν άδικο και δυσβάσταχτο φόρο, ξεκινώντας από τα αυτοκίνητα και τα σκούτερ με τα οποία μετακινούνται κάθε μέρα οι οικογένειες."

H ουσία είναι πως το μέτρο δεν έχει προσωρινό χαρακτήρα αλλά μόνιμο, ανατρέποντας αυτό που στην Ιταλία θεσπίστηκε το 1953 ως “φόρος κυκλοφορίας” και από τη δεκαετία του 1980 μετασχηματίστηκε λογιστικά ως φόρος στην περιουσία.

Η κατάργηση των τελών αυτών εκτιμάται πως θα ευεργετήσει περίπου 13 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες δικύκλων στην Ιταλία.

Για τα δίκυκλα ο φόρος αυτός – αποκαλούμενος bollo moto – υπολογίζεται βάσει διαφόρων παραμέτρων. Η βασική του χρέωση ξεκινά από την περιβαλλοντική κατάταξη του οχήματος ανάλογα με τις Euro προδιαγραφές που ικανοποιεί, με μικρότερο κόστος για τα πιο σύγχρονα και μεγαλύτερο για τα παλιότερα.

Στη συνέχεια προστίθεται ένας κλιμακούμενος φόρος που προκύπτει από μια πάγια χρέωση ανά kW πάνω από τα 11 kW, δηλαδή την ονομαστική απόδοση ενός α1 δικύκλου, ενώ η τιμή αυτή είναι διαφορετική ανάλογα με τις προδιαγραφές Euro του οχήματος, ξεκινώντας από 0,88 ευρώ ανά kW (από Euro 3 και μετά) και φτάνει ως 1,70 ευρώ ανά kW για τα μοντέλα Euro 0 (έτος 2000) και πίσω. Έτσι τα ακριβότερα τέλη για μια μοτοσυκλέτα θα είναι σε μοντέλα με μεγάλη ισχύ και ηλικία.