BMW: Ετοιμάζει Σύστημα Προειδοποίησης Σύγκρουσης FCW για μοτοσυκλέτες - Video

Ακόμη ένα βήμα για την ασφάλεια των αναβατών από τη γερμανική εταιρεία
BMW
Από το

motomag

25/7/2023

Η BMW μετά το BMW eCall, κάνει ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά στην ασφάλεια των αναβατών, εξελίσσοντας το Σύστημα Προειδοποίησης Σύγκρουσης FCW (Front Collision Warning), το οποίο ενδέχεται να δούμε στο νέο R 1300 GS που θα παρουσιαστεί στις 28 Σεπτεμβρίου.

Το Σύστημα Προειδοποίησης Σύγκρουσης δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς υπάρχει στην αυτοκινητοβιομηχανία από το 1950, έχοντας κάνει ντεμπούτο στο μοντέλο Cadillac Cyclone. Από τότε η τεχνολογία εξελίχθηκε και το εν λόγω σύστημα ενσωματώθηκε και σε άλλα μοντέλα διαφορετικών κατασκευαστών. Θυμίζουμε πως στις μοτοσυκλέτες η Kawasaki έχει ήδη βγάλει στην παραγωγή σύστημα FCW -με τη βοήθεια της Bosch- από το H2-SX του 2022. Η BMW το 2012 στο πλαίσιο δέσμευσης της εταιρείας στον τομέα της ασφάλειας, εισήγαγε στα αυτοκίνητα της το FCW με σκοπό να μειώσει περαιτέρω τα ατυχήματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Πλέον όμως η γερμανική εταιρεία θέλει να εισάγει το εν λόγω σύστημα και στις μοτοσυκλέτες. Σε βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο βλέπουμε πως θα λειτουργεί το FCW -το οποίο υποθέτουμε θα είναι και εδώ της Bosch. Στα πλάνα πρωταγωνιστεί μία BMW R1250 RT η οποία είναι εφοδιασμένη με το εν λόγω σύστημα το οποίο έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί για ταχύτητες μεταξύ 30 έως 160 χλμ./ώρα.

BMW

Το FCW για να μπορέσει να λειτουργήσει χρησιμοποιεί μια κάμερα με αισθητήρα και ένα ραντάρ -λογικά είναι το ίδιο ραντάρ το οποίο ελέγχει την χρήση του Adaptive Cruise Control το οποίο ρυθμίζει αυτόματα το φρένο και την επιτάχυνση προσαρμόζοντας την απόσταση από το όχημα που βρίσκεται εμπρός- ενώ ταυτόχρονα το Riding Mode της μοτοσυκλέτας πρέπει να βρίσκεται στη λειτουργία Sport, Road, Rain (στην Enduro Pro που απενεργοποιείται το ABS δεν θα υφίσταται η λειτουργία του συστήματος). Όταν το σύστημα αντιληφθεί κίνδυνο σύγκρουσης τότε στα όργανα εμφανίζεται οπτική προειδοποίηση -ένα μικρό κόκκινο εικονίδιο σε σχήμα αυτοκινήτου. Αν ο αναβάτης δεν κοιτάζει τον δρόμο εμπρός του για οποιονδήποτε λόγο και δεν βλέπει την αρχική οπτική προειδοποίηση, το σύστημα "στέλνει" μία παλμική δόνηση στα χέρια του. Η γερμανική εταιρεία αναφέρει πως αυτή η παλμική δόνηση είναι τόσο σύντομη όσο αυτή που παράγεται κατά την αρχική ενεργοποίηση του ABS. Με αυτόν τον τρόπο η γερμανική εταιρεία θέλει να επαναφέρει την προσοχή του αναβάτη στον δρόμο.

Σε περίπτωση που ο αναβάτης αγνοήσει τις προειδοποιήσεις και δεν κάνει διορθωτικές κινήσεις, τότε το σύστημα FCW λαμβάνει πιο δραστικά μέτρα. Αρχικά η οπτική προειδοποίηση γίνεται μεγαλύτερη γεμίζοντας σχεδόν ολόκληρη την οθόνη της μοτοσυκλέτας, με το σύστημα στη συνέχεια να επεμβαίνει στην πέδηση. Σε καμία περίπτωση το σύστημα δεν θα ακινητοποιεί τη μοτοσυκλέτα -όπως γίνεται στα αυτοκίνητα-, απλώς θα εκκινεί την πέδηση, δίνοντας χρόνο στον αναβάτη να ακινητοποιήσει ο ίδιος την μοτοσυκλέτα ή να πραγματοποιήσει κάποιον ελιγμό αποφυγής.

BMW

Ακόμη ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του FCW είναι αυτό που αποκαλεί η BMW "εκτιμητής προσοχής αναβάτη". Με λίγα λόγια, επειδή ένας αναβάτης κάνει διάφορες κινήσεις επάνω στη μοτοσυκλέτα -ρυθμίσεις στο μενού, πάτημα κουμπιών, άνοιγμα γκαζιού κ.α.- το εν λόγω χαρακτηριστικό μαζεύει δεδομένα για τις συνήθειες του, και τα προσαρμόζει στο σύστημα. Αν για παράδειγμα το σύστημα θεωρεί πως υπάρχει συχνή απόσπαση προσοχής, οι προειδοποιήσεις θα εμφανιστούν νωρίτερα ενώ σε αντίθεση περίπτωση αυτές θα έρθουν πιο αργά. Επιπρόσθετα η γερμανική εταιρεία αναφέρει πως ο αναβάτης μπορεί να απενεργοποιήσει το FCW από το μενού και αυτό με τη σειρά του θα μείνει απενεργοποιημένο ακόμη και αν σβήσεις την μοτοσυκλέτα και την θέσεις εκ νέου σε λειτουργία. Ακόμη ο αναβάτης θα μπορεί να απενεργοποιήσει την προειδοποιητική δόνηση, διατηρώντας ενεργό το οπτικό σύστημα προειδοποίησης εμπρόσθιας σύγκρουσης.

BMW

Προς το παρόν δεν έχουμε ένδειξη για το ποιες μοτοσυκλέτες θα εφοδιάζονται με την εν λόγω τεχνολογία, ωστόσο αναμένουμε να το δούμε πρώτα στο νέο BMW R 1300 GS που θα παρουσιαστεί στις 28 Σεπτεμβρίου αν κρίνουμε και από την παραδοχή της γερμανικής εταιρείας πως το σύστημα δεν θα λειτουργεί στο οδηγικό προφίλ Enduro Pro. Επίσης δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση αν θα βρίσκεται στο βασικό εξοπλισμό ή θα χρειαστεί κάποιος να πληρώσει έξτρα αντίτιμο.

Ετικέτες

Yamaha - Πατέντες για νέο σύστημα φωτισμού laser

Με μία πηγή κεντρικά τοποθετημένη για όλα τα φωτιστικά σώματα της μοτοσυκλέτας, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα LED
motomagYamaha – Πατέντες για νέο σύστημα φωτισμού laser
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

30/11/2023

Η Yamaha φαίνεται ότι δουλεύει πάνω σε φώτα τεχνολογίας laser, που όπως βλέπουμε από τις πατέντες αφορούν όλα τα φωτιστικά σώματα, τόσο μπροστά όσο και πίσω, χρησιμοποιώντας μία μοναδική μονάδα laser, μειώνοντας έτσι το κόστος αλλά και τις διαστάσεις, σε σχέση με τα laser που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα.

Η τεχνολογία laser δεν είναι άγνωστη, καθώς στην αυτοκινητοβιομηχανία υπάρχει ήδη σχεδόν μία δεκαετία, ειδικά στα ακριβά μοντέλα. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει να γίνεται η μετάβαση στις μοτοσυκλέτες, κυρίως λόγω του υψηλού της κόστους, που δεν δικαιολογεί την σχετικά μικρή διαφορά απόδοσης των laser φωτιστικών σωμάτων σε σχέση με τα φθηνότερα LED. Μέχρι και η BMW, που χρησιμοποιεί από το 2014 laser φώτα σε πολλά μοντέλα αυτοκινήτων της, δεν έχει εμφανίσει κάτι περισσότερο από ένα πρωτότυπο K 1600 GTL στην έκθεση Consumers Electronics Show, το 2016 που δεν προχώρησε λόγω του κόστους της συγκεκριμένης εφαρμογής. Το κόστος ήταν μάλιστα τόσο μεγάλο, που θα αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της τελικής τιμής της μοτοσυκλέτας, με τον κίνδυνο να σπάσουν τα φώτα να ελλοχεύει συνεχώς. Μην ξεχνάμε πως η BMW είναι μία από τις εταιρείες που ασχολείται σε τεράστιο βαθμό με το θέμα του φωτισμού των μοτοσυκλετών της, ακόμα και σε βάρος της ομορφιάς (θυμηθείτε την πρώτη γενιά S 1000 RR) για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χωρίς να τυφλώνει τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Η έλευση της cornering τεχνολογίας για τους προβολείς, απλοποίησε τα πράγματα και τα LED φώτα παρέμειναν.

Yamaha – Πατέντες για νέο σύστημα φωτισμού laser

Κάπου εδώ έρχεται η Yamaha για να αλλάξει τα δεδομένα, με νέες πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας να μαρτυρούν ότι δουλεύει πάνω σε ένα σύστημα φωτισμού που αξιοποιεί την τεχνολογία laser. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση βλέπουμε κάποιες διαφορές, καθώς το εργοστάσιο της Iwata φαίνεται να χρησιμοποιεί μία μονάδα laser για όλα τα φωτιστικά σώματα της μοτοσυκλέτας. Πέρα από το κόστος, το οποίο είναι χαμηλότερο στην εφαρμογή της Yamaha, η χρήση μίας πηγής για το laser προσφέρει και το όφελος των πιο μαζεμένων διαστάσεων, σε σχέση με τα παραδοσιακά laser φώτα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το βάρος της μοτοσυκλέτας. Συν τοις άλλοις, η επιλογή της τοποθέητησης της πηγής του laser βοηθάει στη συγκέντρωση μαζών κοντά στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας. Το έχουμε πει ξανά, η κατανομή του βάρους είναι πολύ πιο σημαντική από τα ίδια τα κιλά, καθώς όσο ελαφρύ κι αν είναι ένα δίκυκλο, αν δεν έχει καλό ζύγισμα, τότε δεν θα έχει και καλή συμπεριφορά κατά την οδήγηση.

Yamaha – Πατέντες για νέο σύστημα φωτισμού laser

Η ιδέα είναι απλή. Με τη μονάδα του laser τοποθετημένη στο κέντρο, οπτικές ίνες αναλαμβάνουν την μεταφορά του φωτός όπου χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένου του προβολέα, του πίσω φαναριού, τη βάση πινακίδας πίσω, τα φλας αλλά και τα όργανα της μοτοσυκλέτας. Στις πατέντες της Yamaha βλέπουμε μία μοτοσυκλέτα -που θυμίζει την πρώτη γενιά των MT-09- και ένα σκούτερ. Στην πρώτη περίπτωση το laser είναι τοποθετημένο κάτω από την σέλα, ενώ στο σκούτερ το βρίσκουμε στο τμήμα του πατώματος. Από εκεί, οπτικές ίνες αναλαμβάνουν να στείλουν φως μπροστά και πίσω, ενώ βλέπουμε ότι υπάρχουν και διακόπτες για την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση των φώτων, αλλά και φίλτρα που μεταβάλλουν τη φωτεινότητα.

Η τοποθέτηση του laser στο κέντρο της μοτοσυκλέτας, κρυμμένο από την άμεση επαφή με τα στοιχεία της φύσης -αλλά και με το έδαφος σε περίπτωση πτώσης- έχει επίσης και το όφελος της προστασίας από κάποια ζημιά, πέραν της συγκέντρωσης των μαζών. Με τις οπτικές ίνες να αναλαμβάνουν τη μεταφορά της δέσμης στον προβολέα, οι λάμπες από μόνες τους θα είναι φθηνές και ελαφριές, ενώ η αντικατάστασή τους θα γίνεται εύκολα.

Yamaha – Πατέντες για νέο σύστημα φωτισμού laser

Η Yamaha δεν είναι η μόνη που έχει ψάξει το θέμα των laser, με την αντίπαλη Honda να καταθέτει πατέντες πίσω στο 2018, παρουσιάζοντας όμοιο σκεπτικό. Όπως εδώ, έτσι και στα έγγραφα του Big H, η πηγή του laser βρισκόταν κάτω από τη σέλα, με την μεταφορά του φωτός να γίνεται με οπτικές ίνες. Σε αντίθεση όμως με τη Yamaha, η Honda χρησιμοποιούσε δύο παροχές laser, που αφορούσαν αποκλειστικά τον μπροστινό προβολέα, μία για τα φώτα πορείας και μία για τη μεγάλη σκάλα. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κόστος και βάρος, σε σχέση με τη μία πηγή laser του εργοστασίου της Iwata που στόχο έχει να δίνει φως όπου χρειάζεται, τόσο για μεγάλη όσο και για μεσαία σκάλα. Η πατέντα που εφάρμοσε η Honda, όμως, αναδεικνύει ένα ακόμα πλεονέκτημα των laser, έναντι των υπόλοιπων τεχνολογιών. Η μεγάλη σκάλα θα μπορούσε να προέρχεται από οπτική ίνα που θα βρίσκεται πάνω στους καθρέπτες σε ορισμένες μοτοσυκλέτες, ένα σημείο εξαιρετικά μικρό για να χωρέσει λάμπα.

Yamaha – Πατέντες για νέο σύστημα φωτισμού laser

Τώρα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί, γιατί να χρησιμοποιήσουμε laser αφού τα σύγχρονα LED κάνουν μία χαρά την δουλειά τους και αντέχουν αρκετά στον χρόνο. Ο λόγος είναι ότι η ισχυρή δέσμη μπορεί να φωτίσει μέχρι και 600 μέτρα μπροστά, στην περίπτωση των αυτοκινήτων, έχοντας τον ρόλο της μεγάλης σκάλας, ενώ για τα φώτα πορείας χρησιμοποιούνται LED. Συνήθως το laser ενεργοποιείται μόνο σε υψηλές ταχύτητες και με την προϋπόθεση ότι ο δρόμος μπροστά είναι άδειος. Το φως που εκπέμπουν είναι μπλε, όμως με την χρήση στρωμάτων κίτρινου φωσφόρου, μετατρέπεται σε έντονο λευκό. Στην συνέχεια, στα συμβατικά laser φώτα, το φως ανακλάται ξανά για να δημιουργηθεί δέσμη κατάλληλη για τον φωτισμό του δρόμου.

Η πατέντα της Yamaha σίγουρα φέρνει πιο κοντά την προοπτική να δούμε laser φώτα και στις μοτοσυκλέτες. Η πρόοδος όμως των φθηνότερων LED είναι ταχύτατη, όντας πλέον πολύ καλύτερα από όταν η BMW παρουσίασε τους προβολείς laser στα αυτοκίνητά της, πριν από σχεδόν μία δεκαετία. Ίσως, λοιπόν, η ευκαιρία να γίνει mainstream στον χώρο της μοτοσυκλέτας να έχει παρέλθει, όμως είναι σίγουρο ότι αν το κόστος είναι λογικό και η πατέντα προχωρήσει από τη θεωρία στην εφαρμογή, τότε θα το δούμε σε κάποιο επόμενο μοντέλο της Yamaha ή στην ανανέωση κάποιου υπάρχοντος.