BMW: Ετοιμάζει Σύστημα Προειδοποίησης Σύγκρουσης FCW για μοτοσυκλέτες - Video

Ακόμη ένα βήμα για την ασφάλεια των αναβατών από τη γερμανική εταιρεία
BMW
Από το

motomag

25/7/2023

Η BMW μετά το BMW eCall, κάνει ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά στην ασφάλεια των αναβατών, εξελίσσοντας το Σύστημα Προειδοποίησης Σύγκρουσης FCW (Front Collision Warning), το οποίο ενδέχεται να δούμε στο νέο R 1300 GS που θα παρουσιαστεί στις 28 Σεπτεμβρίου.

Το Σύστημα Προειδοποίησης Σύγκρουσης δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς υπάρχει στην αυτοκινητοβιομηχανία από το 1950, έχοντας κάνει ντεμπούτο στο μοντέλο Cadillac Cyclone. Από τότε η τεχνολογία εξελίχθηκε και το εν λόγω σύστημα ενσωματώθηκε και σε άλλα μοντέλα διαφορετικών κατασκευαστών. Θυμίζουμε πως στις μοτοσυκλέτες η Kawasaki έχει ήδη βγάλει στην παραγωγή σύστημα FCW -με τη βοήθεια της Bosch- από το H2-SX του 2022. Η BMW το 2012 στο πλαίσιο δέσμευσης της εταιρείας στον τομέα της ασφάλειας, εισήγαγε στα αυτοκίνητα της το FCW με σκοπό να μειώσει περαιτέρω τα ατυχήματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Πλέον όμως η γερμανική εταιρεία θέλει να εισάγει το εν λόγω σύστημα και στις μοτοσυκλέτες. Σε βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο βλέπουμε πως θα λειτουργεί το FCW -το οποίο υποθέτουμε θα είναι και εδώ της Bosch. Στα πλάνα πρωταγωνιστεί μία BMW R1250 RT η οποία είναι εφοδιασμένη με το εν λόγω σύστημα το οποίο έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί για ταχύτητες μεταξύ 30 έως 160 χλμ./ώρα.

BMW

Το FCW για να μπορέσει να λειτουργήσει χρησιμοποιεί μια κάμερα με αισθητήρα και ένα ραντάρ -λογικά είναι το ίδιο ραντάρ το οποίο ελέγχει την χρήση του Adaptive Cruise Control το οποίο ρυθμίζει αυτόματα το φρένο και την επιτάχυνση προσαρμόζοντας την απόσταση από το όχημα που βρίσκεται εμπρός- ενώ ταυτόχρονα το Riding Mode της μοτοσυκλέτας πρέπει να βρίσκεται στη λειτουργία Sport, Road, Rain (στην Enduro Pro που απενεργοποιείται το ABS δεν θα υφίσταται η λειτουργία του συστήματος). Όταν το σύστημα αντιληφθεί κίνδυνο σύγκρουσης τότε στα όργανα εμφανίζεται οπτική προειδοποίηση -ένα μικρό κόκκινο εικονίδιο σε σχήμα αυτοκινήτου. Αν ο αναβάτης δεν κοιτάζει τον δρόμο εμπρός του για οποιονδήποτε λόγο και δεν βλέπει την αρχική οπτική προειδοποίηση, το σύστημα "στέλνει" μία παλμική δόνηση στα χέρια του. Η γερμανική εταιρεία αναφέρει πως αυτή η παλμική δόνηση είναι τόσο σύντομη όσο αυτή που παράγεται κατά την αρχική ενεργοποίηση του ABS. Με αυτόν τον τρόπο η γερμανική εταιρεία θέλει να επαναφέρει την προσοχή του αναβάτη στον δρόμο.

Σε περίπτωση που ο αναβάτης αγνοήσει τις προειδοποιήσεις και δεν κάνει διορθωτικές κινήσεις, τότε το σύστημα FCW λαμβάνει πιο δραστικά μέτρα. Αρχικά η οπτική προειδοποίηση γίνεται μεγαλύτερη γεμίζοντας σχεδόν ολόκληρη την οθόνη της μοτοσυκλέτας, με το σύστημα στη συνέχεια να επεμβαίνει στην πέδηση. Σε καμία περίπτωση το σύστημα δεν θα ακινητοποιεί τη μοτοσυκλέτα -όπως γίνεται στα αυτοκίνητα-, απλώς θα εκκινεί την πέδηση, δίνοντας χρόνο στον αναβάτη να ακινητοποιήσει ο ίδιος την μοτοσυκλέτα ή να πραγματοποιήσει κάποιον ελιγμό αποφυγής.

BMW

Ακόμη ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του FCW είναι αυτό που αποκαλεί η BMW "εκτιμητής προσοχής αναβάτη". Με λίγα λόγια, επειδή ένας αναβάτης κάνει διάφορες κινήσεις επάνω στη μοτοσυκλέτα -ρυθμίσεις στο μενού, πάτημα κουμπιών, άνοιγμα γκαζιού κ.α.- το εν λόγω χαρακτηριστικό μαζεύει δεδομένα για τις συνήθειες του, και τα προσαρμόζει στο σύστημα. Αν για παράδειγμα το σύστημα θεωρεί πως υπάρχει συχνή απόσπαση προσοχής, οι προειδοποιήσεις θα εμφανιστούν νωρίτερα ενώ σε αντίθεση περίπτωση αυτές θα έρθουν πιο αργά. Επιπρόσθετα η γερμανική εταιρεία αναφέρει πως ο αναβάτης μπορεί να απενεργοποιήσει το FCW από το μενού και αυτό με τη σειρά του θα μείνει απενεργοποιημένο ακόμη και αν σβήσεις την μοτοσυκλέτα και την θέσεις εκ νέου σε λειτουργία. Ακόμη ο αναβάτης θα μπορεί να απενεργοποιήσει την προειδοποιητική δόνηση, διατηρώντας ενεργό το οπτικό σύστημα προειδοποίησης εμπρόσθιας σύγκρουσης.

BMW

Προς το παρόν δεν έχουμε ένδειξη για το ποιες μοτοσυκλέτες θα εφοδιάζονται με την εν λόγω τεχνολογία, ωστόσο αναμένουμε να το δούμε πρώτα στο νέο BMW R 1300 GS που θα παρουσιαστεί στις 28 Σεπτεμβρίου αν κρίνουμε και από την παραδοχή της γερμανικής εταιρείας πως το σύστημα δεν θα λειτουργεί στο οδηγικό προφίλ Enduro Pro. Επίσης δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση αν θα βρίσκεται στο βασικό εξοπλισμό ή θα χρειαστεί κάποιος να πληρώσει έξτρα αντίτιμο.

Ετικέτες

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.