BMW ieCall. Αυτόματα φώτα κινδύνου φέτος, τηλεειδοποίηση από το ’17 – για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/5/2016

Πέρσι τον Απρίλιο ψηφίστηκε ένας νόμος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν έτυχε ιδιαίτερα μεγάλης προβολής και αφορά τα αυτοκίνητα, αλλά έχει άμεση σχέση και με τις μοτοσυκλέτες. Από το 2018 είναι υποχρεωτικό για τα αυτοκίνητα να είναι εξοπλισμένα με σύστημα τηλεειδοποίησης του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης (112) που αυτόματα θα ενεργοποιείται σε περίπτωση ατυχήματος. Ιδιαίτερα έτοιμη για αυτό το βήμα είναι η BMW, καθώς έχει εισάγει στην Ευρώπη, πίσω στο 1999, μια πρωτοποριακή υπηρεσία για την εποχή, σύνδεσης του αυτοκινήτου με δικό της τηλεφωνικό κέντρο. Από το 2007 το σύστημα της BMW εργάζεται με μεγάλο βαθμό αυτονομίας, μέσα από μία σειρά αισθητήρων που εκτός από το ατύχημα, αναγνωρίζουν και την κατάσταση του οχήματος, επιτηρώντας τον κινητήρα και τα ελαστικά, ειδοποιώντας αυτομάτως το κοντινότερο τμήμα service, σε περίπτωση προβλήματος. Με την εξέλιξη των ηλεκτρονικών, που απαιτούν την ύπαρξη όλων αυτών των αισθητήρων, το σύστημα της αυτόματης τηλεειδοποίησης, ήταν πολύ πιο εύκολο στης υλοποίησή του, καθώς το “hardware” υπήρχε ήδη στο όχημα.

Τώρα που οι μοτοσυκλέτες άρχισαν να εξοπλίζονται με αισθητήρες κλίσης για την λειτουργία των ημι-ενεργητικών αναρτήσεων, του Cornerning ABS και του τελευταίας γενιάς traction control, το υλικό για ένα σύστημα τηλεειδοποίησης άρχισε να υπάρχει ήδη εγκατεστημένο. Στην περίπτωση της BMW πιο συγκεκριμένα, υπάρχει επιπρόσθετα το τηλεφωνικό κέντρο και όλη η απαραίτητη υποδομή, οπότε δεν είναι καθόλου περίεργο που η παρθενική εμφάνιση ενός τέτοιου συστήματος στην μοτοσυκλέτα ξεκινά από αυτή την εταιρία.

Νωρίτερα από αυτό όμως, η BMW έχει φέρει ήδη στις μοτοσυκλέτες την αυτόματη ειδοποίηση των οδηγών που ακολουθούν, μέσα από την αυτόματη ενεργοποίηση των φώτων της μοτοσυκλέτας. Είναι τμήμα πρόσθετου πακέτου εξοπλισμού και απαιτεί να υπάρχει cornering ABS. Τα αυτόματα φώτα έχουν δύο επίπεδα λειτουργίας, το πρώτο ενεργοποιείται όταν η μοτοσυκλέτα φρενάρει ενώ κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη από 50km και αναβοσβήνει το πίσω φως με ρυθμό πέντε φορές το δευτερόλεπτο. Το δεύτερο επίπεδο λειτουργίας, ενεργοποιείται όταν η ταχύτητα πέσει κάτω από 14km όπου ανάβουν αυτόματα και τα φλας και παραμένουν αναμμένα μέχρι η ταχύτητα να ανέβει ξανά πάνα από τα 20km.

Το σύστημα διατίθεται για διάφορα μοντέλα της BMW και η λειτουργία του φαίνεται στο παρακάτω video:

 

Η ειδοποίηση με τα φώτα, των οδηγών που ακολουθούν, είναι κάτι που χρόνια υπάρχει στα αυτοκίνητα και τώρα το επόμενο που εισάγει στις μοτοσυκλέτες η BMW, είναι το σύστημα τηλεειδοποίησης του κέντρου άμεση βοήθειας.

Η αυτόματη τηλεειδοποίηση, θα μπει σε εφαρμογή από το 2017 αρχικά στη Γερμανία, και πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν η Ολλανδία και το Βέλγιο, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες. Το μόνο σίγουρο για την Ελλάδα, είναι ότι το σύστημα θα αργήσει πολύ περισσότερο, αν κρίνουμε από την εμπειρία των αυτοκινήτων.

Το ζητούμενο του συστήματος είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση ενημέρωση σε περίπτωση ατυχήματος, ακόμα και χωρίς την επιβεβαίωση από τον αναβάτη. Με αυτό τον τρόπο σκοπεύουν να μειώσουν την θνησιμότητα των ατυχημάτων, έχοντας υπολογίσει ότι ένα μεγάλο ποσοστό αναβατών, θα είχε καλύτερη ιατρική αντιμετώπιση αν υπήρχε άμεση ενημέρωση των υπηρεσιών. Όλα αυτά τα ποσοστά βέβαια, έχουν κάπως μικρότερη σημασία για την δική μας πραγματικότητα και είναι υπολογισμένα για τις ταχύτητες αντιμετώπισης των υπηρεσιών της Γερμανίας. Πέρα από την αναμφίβολη βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος, η εισαγωγή του συστήματος στις μοτοσυκλέτες, εγείρει ορισμένα σοβαρά ερωτήματα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο αναβάτης έχει διάθεση για παιχνίδι και αρχίσει τις σούζες ή τα endo στα φανάρια. Θα αρχίσει να καλεί σε βοήθεια η μοτοσυκλέτα του, μόλις την προσγειώσει ή όχι; Σε περίπτωση που πέσει σε κάποια από τις αμέτρητες λακκούβες - αυτής της πλευράς της Ευρώπης- θα αντιληφθεί η BMW ότι το μόνο πρόβλημα είναι στους εγκεφάλους του κρατικού μηχανισμού και δεν κινδυνεύει ο αναβάτης;

Η εταιρία λέει πως το σύστημά της, είναι σε θέση να ξεχωρίσει ακόμα και την οδήγηση σε χωματόδρομο, χωρίς άσκοπους συναγερμούς μετά από μικρά άλματα της μοτοσυκλέτας. Εκεί, στην λέξη «μικρά» κρύβεται και η ουσία της καλής του λειτουργίας, όταν κι αν έρθει κάποτε στην Ελλάδα. Γιατί με τις κακοτεχνίες των δρόμων, υπάρχει πάντοτε η περίπτωση να καλέσει η μοτοσυκλέτα το ασθενοφόρο, χωρίς να υπάρχει πράγματι πτώση.

Η BMW προετοιμάστηκε ώστε να αποφύγει τέτοιες περιπτώσεις, δημιουργώντας τρία σενάρια που διέπουν την λειτουργία του συστήματος. Στο πρώτο σενάριο το σύστημα επεμβαίνει αμετάκλητα, χωρίς δηλαδή δυνατότητα ακύρωσης, όταν υπολογίσει πως υπάρχει πτώση με μεγάλη ταχύτητα ή βίαιη πρόσκρουση. Η μοτοσυκλέτα ενημερώνει μέσω ηχητικού σήματος αλλά και με ένδειξη στα όργανα, ότι έχει ενεργοποιηθεί η υπηρεσία eCall, ενώ από το ενσωματωμένο μεγάφωνο ένας εκπρόσωπος του κέντρου προσπαθεί να καθησυχάσει τον αναβάτη.

Στο δεύτερο σενάριο, όταν η πτώση είναι με μικρότερη ταχύτητα ή η σύγκρουση ομαλότερη, η φωτεινή ένδειξη του συστήματος αναβοσβήνει για 25 δευτερόλεπτα πριν καλέσει το κέντρο, δίνοντας χρόνο στον αναβάτη να μην χρησιμοποιήσει την υπηρεσία, ακυρώνοντας την διαδικασία αν το κρίνει σκόπιμο. Αν δεν το κάνει αυτό, ενεργοποιείται το πρώτο σενάριο και σε σημείο που δεν απαντήσει στο κέντρο, στέλνεται βοήθεια χωρίς δυνατότητα ακύρωσης από εκείνη την ώρα και μετά.

Στην τρίτη περίπτωση, ο αναβάτης μόνος του μπορεί να ενεργοποιήσει την υπηρεσία, πατώντας το αντίστοιχο κουμπί. Αποστέλλεται μήνυμα στο κέντρο που καλεί έπειτα τον αναβάτη της μοτοσυκλέτας, και δεν λαμβάνει κανένα άλλο μέτρο πριν συνομιλήσει μαζί του. Αν ο αναβάτης σβήσει την μοτοσυκλέτα ή ξανά πατήσει το κουμπί πριν την κλίση του κέντρου προς την μοτοσυκλέτα, το αίτημα προς την υπηρεσία ακυρώνεται.

Πέρα από τα παραπάνω σενάρια, η BMW έχει υπολογίσει ένα μεγάλο εύρος ανοχής, για να αποφύγει τις άστοχες παρεμβάσεις, όπως την πτώση της μοτοσυκλέτας από το σταντ, ή την πτώση με πολύ λίγα χιλιόμετρα, χωρίς να διαπιστώνεται βίαιη τελική επιβράδυνση, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον δεν υπήρχε σύγκρουση και ο αναβάτης απλά γλίστρησε με πολύ λίγα χιλιόμετρα - τόσα που κατά πάσα πιθανότητα δεν χρειάζεται καμία βοήθεια. Όλα αυτά όμως, δεν αποτυπώνονται αυτή την στιγμή με νούμερα.

Το eCall λαμβάνει πληροφορίες από τον αισθητήρα κλίσης που περιλαμβάνει και επιταχυνσιόμετρο και χρησιμοποιείται για την λειτουργία του traction control νέας γενιάς, του ABS και των ημι-ενεργητικών αναρτήσεων, καθώς και την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας αλλά και την σχετική ταχύτητα των τροχών. Υλοποιείται από μία μόνιμα εγκατεστημένη μονάδα, που πέρα από την σύνδεση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, έχει και GPS για να δηλώνει την θέση της μοτοσυκλέτας στο κέντρο, πράγμα απαραίτητο για τις περιπτώσεις που ενεργοποιούν το πρώτο σενάριο παρέμβασης.

Το ecall της BMW, όπως και η αυτόματη ενεργοποίηση των φώτων, πηγάζουν μέσα από ένα πεδίο δράσης του τμήματος μάρκετινγκ της εταιρίας για την ασφάλεια του αναβάτη, με την ονομασία «Safety 360». Η υλοποίηση γίνεται σε τρεις άξονες, την τεχνολογία της μοτοσυκλέτας, τον εξοπλισμό και έπειτα την εκπαίδευση του αναβάτη.

Πέρα από το μάρκετινγκ όμως, παραμένει το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ένωση έχει νομοθετήσει  το σύστημα τηλεειδοποίησης ως απαραίτητο για τα νέα αυτοκίνητα με αρχή τον Απρίλιο του 2018. Σίγουρα θα αργήσει πολύ μέχρι να καθιερωθεί κάτι τέτοιο και στις μοτοσυκλέτες, όμως η εφαρμογή της BMW θα αποτελέσει το πρώτο πρακτικό στοιχείο, προς την γνωμοδότηση της καθολικής εφαρμογής του συστήματος…

 

Υamaha R9 2025: Tρικύλινδρη, ροπάτη, και εξοπλισμένη - Για πίστα αλλά και δρόμο [VIDEO]

Πλήρης παρουσίαση, φωτογραφίες και βίντεο - 117, 33 hp και 9,5 κιλά ροπής για 195 γεμάτα κιλά
Yamaha YZF-R9 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/10/2024

Η Yamaha παρουσίασε επιτέλους το πολυαναμενόμενο τρικύλινδρο νέο sport μοντέλο της YZF-R9, το δεύτερο sport μοντέλο νέας γενιάς μετά το δικύλινδρο YZF-R7, προσφέροντας ισχυρότερη απόδοση και πιο πλούσιο εξοπλισμό σε σχέση με το μικρότερο αδελφάκι του, ενώ όπως κι εκείνο έχει τη δυνατότητα να βγάζει αριθμό κυκλοφορίας και να οδηγείται νόμιμα και σε δημόσιους δρόμους -αντίθετα με το R6.

Σημειώστε πως ενώ οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο και για μια δεύτερη έκδοση του R9, με κορυφαίο εξοπλισμό, για την ώρα αυτό δεν επιβεβαιώνεται, και μένει να δούμε αν θα παραμείνουμε στη μία έκδοση, ή αν θα παρουσιαστεί κάποια SP έκδοση αργότερα. 

Ενώ οι R1 GYTR και R1 RACE με τις απόλυτες επιδόσεις στην πίστα παραμένουν τα κορυφαία Superbike μοντέλα της Iwata, η Yamaha παραμένει προσηλωμένη στο μέλλον της αγοράς Supersport για χρήση στο δρόμο. Ο εμπορικός αντίκτυπος από την κυκλοφορία της R7, καθιστά σαφές ότι υπάρχει χώρος για Supersport μοντέλα που μπορούν να οδηγηθούν στο δημόσιο οδικό δίκτυο, μπορώντας να εκπληρώσουν περισσότερους από έναν ρόλους.

Η κυκλοφορία της R9 ολοκληρώνει την κατηγορία Supersport, η οποία εξελίσσεται από το μοντέλο εισόδου R125 μέχρι την R3 της κατηγορίας A2 (μοτοσυκλέτα που μόλις ανανεώθηκε για το 2025), την μεσαίου κυβισμού R7 και τώρα την R9 που μπορεί και αυτή να οδηγηθεί στο δρόμο, ενώ οι R1 GYTR, R1 RACE, R6 GYTR και R6 RACE διατηρούν τη θέση τους στη σύνθεση με τις υψηλού, αγωνιστικού επιπέδου επιδόσεις τους -και την αποκλειστική οδήγησή τους σε πίστα.

Παρόλο που αυτή η νέα γενιά Supersport σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου, η Yamaha υποστηρίζει πως η ιστορία παραμένει ίδια με την ταυτότητα της σειράς Supersport να προέρχεται από το αγωνιστικό DNA της Yamaha. Από την σχεδίαση μέχρι την τεχνολογία αιχμής που έχει αναπτυχθεί για αγώνες.

Η R9 παίρνει αυτήν την δοκιμασμένη τεχνολογία αιχμής και την σχεδίαση που εμπνέεται από τους αγώνες, συνδυάζοντάς την με τη γνωστή και δοκιμασμένη τρικύλινδρη πλατφόρμα κινητήρα CP3 που έφερε την επανάσταση στην Yamaha την τελευταία δεκαετία -βλ. MT-09, XSR900. Ο εκρηκτικός αυτός κινητήρας, σε συνδυασμό με πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα που στοχεύουν σε κορυφαία σπορ οδική συμπεριφορά, οδήγησαν στη δημιουργία του νέου sport μοντέλου των Ιαπώνων, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα να σας συντροφεύει καθημερινά στον δρόμο, έχοντας παράλληλα εξαιρετικές επιδόσεις στην πίστα.

Yamaha YZF-R9 2025

Η σπορ εμφάνιση της R9 αναδεικνύεται τόσο από το αιχμηρό φαίρινγκ, όσο και από τα ενσωματωμένα αεροδυναμικά φτερά στα πλάγια.

Ο αεραγωγός της σειράς R σε σχήμα "M" και ο διπλός προβολέας παραμένουν, αλλά κάθε ένα από αυτά τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά έχει διαφοροποιηθεί και τονιστεί ελαφρώς για να συμβάλει στο επιθετικό στυλ της νέας YZF-R γενιάς. Ένας προβολέας με στρογγυλό σώμα στον αεραγωγό σχήματος M φροντίζει για φωτισμό και εμφάνιση, στα πρότυπα και του R7. 

Η R9 είναι εφοδιασμένη με τον γνωστό από το MT-09 κινητήρα 890 κ.εκ. CP3 της Yamaha, ο οποίος είναι υγρόψυκτος, 3κύλινδρος με 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο και ψεκασμό. Η διάμετρος και η διαδρομή των 78 χιλ. x 62 χιλ. και η σχέση συμπίεσης 11,5:1 παρέχουν μπόλικη ροπή και άφθονη ισχύ, οι οποίες σε συνδυασμό με τον έλεγχο ακριβείας που προσφέρει το Yamaha Chip Controlled Throttle (YCC-T), εξασφαλίζουν βέλτιστη απόδοση τόσο στην πίστα όσο και στο δρόμο. Ο τελικός λόγος μετάδοσης, ο χρονισμός ανάφλεξης και η χαρτογράφηση του καυσίμου έχουν βελτιστοποιηθεί για επιδόσεις Supersport τόσο στην πίστα όσο και στο δρόμο. Οι μέγιστες τιμές απόδοσης ανακοινώνονται στους 117,33 hp / 10.000 rpm και στα 9,5 kgm / 7.000 rpm.

Ο τρικύλινδρος βρυχηθμός έχει γίνει σήμα κατατεθέν της CP3 με την πάροδο των χρόνων και οι μηχανικοί της Yamaha έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση του ήχου του κινητήρα που προκαλεί έντονα συναισθήματα.

Το πλαίσιο από χυτό αλουμίνιο τύπου Deltabox έχει αναπτυχθεί ειδικά για την R9 και η ακαμψία του έχει προσαρμοστεί για σπορ απόδοση, τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές ταχύτητες.

Σε σύγκριση με τα άλλα μοντέλα CP3 της Yamaha, η ακαμψία του βασικού πλαισίου της R9 είναι υψηλότερη και στις τρεις κατευθύνσεις: στρεπτική, διαμήκης και πλευρική. Εφαρμόζοντας συγκεκριμένα πάχη και σχήματα, καθώς και μηχανικά επεξεργασμένες οπές, οι μηχανικοί της Yamaha είχαν ως στόχο να εξισορροπήσουν την ακαμψία και την ελαστικότητα, παρέχοντας στον αναβάτη υψηλά επίπεδα ανατροφοδότησης, αλλά και άνεση στην οδήγηση.

Το βάρος του πλαισίου είναι 9,7 κιλά, γεγονός που το καθιστά, το ελαφρύτερο πλαίσιο που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε μοντέλο Supersport της Yamaha. Με αυτό το ελαφρύ πλαίσιο, το συνολικό βάρος της R9 είναι μόλις 195 κιλά (με υγρά) με αποτέλεσμα τη βέλτιστη αναλογία ισχύος/βάρους. Το πλαίσιο, σε συνδυασμό με το υποπλαίσιο, έχουν επιπλέον σχεδιαστεί για να συμβάλλουν στο στενό προφίλ και την ευελιξία της R9.

Δεδομένου του μεγέθους σε σχέση με τις επιδόσεις της, η R6 ήταν εδώ και πολύ καιρό το πιο αεροδυναμικό μοντέλο της Yamaha και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για τους μηχανικούς της Yamaha, στη βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσης της R9.

Μέσω εκτεταμένων δοκιμών σε αεροδυναμική σήραγγα, οι μηχανικοί κατάφεραν να διαμορφώσουν την R9 ώστε να έχει μικρότερη αεροδυναμική αντίσταση (μεγιστοποιώντας έτσι την τελική ταχύτητα και την επιτάχυνση) από την R6, παρά το ότι η R9 έχει μεγαλύτερο κυβισμό, ψυγείο και μετωπική επιφάνεια.

Αυτή η αποδοτικότητα έχει επιτευχθεί μέσω της σχεδίασης του μπροστινού τμήματος του φρινγκ, ενώ τα νέα αεροδυναμικά φτερά που έχουν προσαρμοστεί ακριβώς κάτω από τα φώτα, μειώνουν την ανύψωση του μπροστινού τροχού και βελτιώνουν την επαφή με το οδόστρωμα. Κανονικά η προσθήκη φτερών προσθέτει αντίσταση, αλλά μέσω επαναλαμβανόμενων δοκιμών, οι αρνητικές επιπτώσεις των φτερών εξαλείφθηκαν και η τελική σχεδίαση ελαχιστοποίησε τον βαθμό της οπισθέλκουσας, προσφέροντας παράλληλα στον αναβάτη εξαιρετική αίσθηση από το μπροστινό σύστημα.

Τα φτερά μειώνουν την ανύψωση του μπροστινού τροχού κατά 6-7% στην ευθεία και όταν συνδυάζονται με το σπόιλερ που έχει τοποθετηθεί κάτω από τον αγωγό σχήματος M, αυτό το φαινόμενο αυξάνεται κατά περίπου 10% στις στροφές.

Το πιρούνι και το πίσω αμορτισέρ είναι και τα δύο νέας σχεδίασης εξαρτήματα ανάρτησης της KYB, τα οποία έχουν ρυθμιστεί ειδικά για τη μοτοσυκλέτα και αναπτύχθηκαν παράλληλα με τις R1 GYTR και R1 RACE του 2025.

Το νέο ανεστραμμένο πιρούνι KYB 43 χιλ. έχει επανασχεδιαστεί πλήρως και πλέον διαθέτει ξεχωριστούς ρυθμιστές στο αριστερό και το δεξί στέλεχος για την απόσβεση επαναφοράς και τη συμπίεση ελατηρίου. Η κάθε ρύθμιση μπορεί να γίνει ξεχωριστά, από το δεξί στέλεχος για την απόσβεση επαναφοράς και από το αριστερό για τη συμπίεση ελατηρίου, τόσο σε υψηλή όσο και σε χαμηλή ταχύτητα.

Κάθε καλάμι διαθέτει πλέον μια βαλβίδα βάσης, η οποία έχει σχεδιαστεί για να βελτιστοποιεί την πίεση στον κύλινδρο, περιορίζοντας ή αποτρέποντας πλήρως τη ροή λαδιού στο κάτω μέρος του πιρουνιού. Αυτή η νέα διάταξη έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένη απόκριση της απόσβεσης, καλύτερη αίσθηση στην επαφή με το δρόμο και μεγαλύτερη σταθερότητα σε όλες τις συνθήκες οδήγησης. Η επίστρωση Kashima δίνει πιο σκούρα απόχρωση στο χρυσό/μπρονζέ χρώμα, τονίζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας.

Το πίσω αμορτισέρ είναι ρυθμιζόμενο ως προς την προφόρτιση, την απόσβεση επαναφοράς και την απόσβεση συμπίεσης. Η νέα διάταξη συμβάλλει στην απόσβεση με μεγαλύτερη ακρίβεια και παρέχει καλύτερη ανατροφοδότηση από το έδαφος, στην πίστα και το δρόμο.

Στα φρένα μπροστά η R9 διαθέτει τετραπίστονες monoblock δαγκανές Brembo Stylema, ελαφριές, άκαμπτες και σχεδιασμένες για να παρέχουν καλύτερο έλεγχο και ευστάθεια. Τα σωληνάκια των φρένων είναι μεταλλικά, ενώ οι δίσκοι μπροστά έχουν μεγάλη διάμετρο 320 mm.

Η ακτινική τρόμπα φρένου ανεβάζει την ισχύ πέδησης της R9 στο επόμενο επίπεδο, διαθέτοντας έμβολο που κινείται σε παράλληλη κατεύθυνση με τη διαδρομή του φρένου, ασκώντας πίεση γραμμικά καθώς ο αναβάτης πιέζει τη μανέτα, γεγονός που εξασφαλίζει πολύ καλή αίσθηση και εξαιρετικό έλεγχο.

Οι ελαφριές δαγκάνες Stylema προσφέρουν εξαιρετική ισχύ πέδησης μέσω τεσσάρων εμβόλων 30 χιλ. και έχουν σχεδιαστεί για βελτιστοποιημένη ροή του αέρα, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική ψύξη και μείωση των απωλειών σε περιβάλλον πίστας.

Η θέση οδήγησης έχει σπορ προσανατολισμό και περιλαμβάνει clip-on τιμόνι. Αλλά, για να καλυφθούν τα διαφορετικά επίπεδα των αναβατών που οδηγούν σε track-days και η δυναμική οδήγηση στο δρόμο, τα σημεία επαφής του σώματος με τη μοτοσυκλέτας έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που να επιτρέπει σε αναβάτες κάθε αναστήματος, να μετατοπίζουν ελεύθερα το σώμα τους πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Η απόσταση από το τιμόνι μέχρι τους γοφούς του αναβάτη έχει βελτιστοποιηθεί για να αποφευχθεί η υπερβολική κλίση προς τα εμπρός και το ύψος της σέλας στα 830 χιλ. προσφέρει άνετη πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα αναβατών. Τα μαρσπιέ έχουν τοποθετηθεί με τρόπο που παρέχει περισσότερο χώρο για τα πόδια και αποτρέπει τις κράμπες.

Τα κλιπόν είναι τοποθετημένα κάτω από την τριπλή βάση, προσφέροντας την αίσθηση που αναμένεται από μια μοτοσυκλέτα Supersport, χωρίς όμως υπερβολικά επιθετική κλίση προς τα εμπρός. Η τοποθέτηση είναι πιο σπορ από του clip-on τιμονιού της R7, αλλά πιο ξεκούραστη από του αντίστοιχου της R6 RACE, γεγονός που εξασφαλίζει καλύτερο χειρισμό σε κάθε περιβάλλον οδήγησης.

Το ρεζερβουάρ των 14 λίτρων καυσίμου παρέχει πολύ καλή αυτονομία στο δρόμο και έχει περιορισμένο πλάτος που εξασφαλίζει βέλτιστη σύνδεση του αναβάτη με τη μοτοσυκλέτα. Το σχήμα του ρεζερβουάρ είναι σχεδιασμένο για να παρέχει καλό κράτημα για τους μηρούς και τους βραχίονες του αναβάτη στις στροφές, για καλύτερη σύνδεση με τη μοτοσυκλέτα.

Η R9 είναι εφοδιασμένη με ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Battlax Hypersport RS11 της Bridgestone.

Οι διακόπτες της R9 είναι είναι εργονομικοί, ενώ η R9 διαθέτει σύστημα Cruise-Control που λειτουργεί από τα 40 χλμ/ώρα και πάνω και ρυθμιζόμενο όριο ταχύτητας, αν δεν θέλετε να υπερβείτε κάποια ταχύτητα.

Στα ηλεκτρονικά βοηθήματα του R9 βρίσκουμε μονάδα μέτρησης αδρανειακών δυνάμεων IMU 6 αξόνων που βελτιστοποιεί τη λειτουργία των Traction Control, ABS, Riding Modes, κ.α.

Τα τρία ενσωματωμένα προγράμματα οδήγησης “Sport”, “Street” και “Rain” διαθέτουν εργοστασιακές ρυθμίσεις με διαφορετικά επίπεδα παρέμβασης, για να ταιριάζουν σε διαφορετικές συνθήκες οδήγησης. Συμπληρώνονται από την επιλογή ρύθμισης δύο προγραμμάτων “Custom” και από τέσσερα προγράμματα Track. Αυτό επιτρέπει τη δημιουργία συγκεκριμένων ρυθμίσεων YRC που ταιριάζουν σε συγκεκριμένες συνθήκες ή καταστάσεις, με αλλαγή του επιπέδου ηλεκτρονικής υποστήριξης σε συστήματα όπως είναι η παροχή ισχύος (PWR), ο έλεγχος πρόσφυσης (TCS), ο έλεγχος ολίσθησης (SCS), ο έλεγχος πέδησης (BC), ο έλεγχος ολίσθησης του πίσω τροχού (BSR), η διαχείριση φρεναρίσματος του κινητήρα (EBM) και ο έλεγχος ανύψωσης του μπροστινού τροχού (LIF). Οι ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν απευθείας από το μενού ρυθμίσεων YRC στην οθόνη της R9 ή μέσω της εφαρμογής MyRide της Yamaha για smartphone.

Για βέλτιστες εκκινήσεις σε αγώνες, η R9 διαθέτει σύστημα εκκίνησης launch control, το οποίο υποστηρίζει τους αναβάτες κατά την εκκίνηση και κατά την επιτάχυνση από στάση, ενώ για την οδήγηση σε πίστα, υπάρχει η επιλογή απενεργοποίησης του ABS στον πίσω τροχό.

Το σύστημα Quick Shift (QSS) τρίτης γενιάς της Yamaha επιτρέπει ανεβάσματα και κατεβάσματα ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη, με τη Ρύθμιση 1 να τις ενεργοποιεί κατά την επιτάχυνση (για ανεβάσματα) και κατά την επιβράδυνση (για κατεβάσματα). Η ρύθμιση 2 επιτρέπει κατεβάσματα κατά την επιτάχυνση και ανεβάσματα κατά την επιβράδυνση, παρέχοντας καλύτερη λειτουργία σε ένα ευρύτερο φάσμα σεναρίων.

Στα όργανα, η έγχρωμη οθόνη TFT 5" της R9 μπορεί να προσαρμοστεί μεταξύ τεσσάρων επιλέξιμων θεμάτων, ενώ το πρόγραμμα track εμφανίζει πληροφορίες που αφορούν μόνο την οδήγηση σε πίστα. Συμπεριλαμβάνεται το χρονόμετρο γύρων.

Η οθόνη της R9 διαθέτει και συνδεσιμότητα με χρήση της εφαρμογής MyRide της Yamaha. Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροποποίηση των ρυθμίσεων YRC και επιτρέπει τη δημιουργία νέων προγραμμάτων YRC ακόμα και όταν είστε μακριά από τη μοτοσυκλέτα. Έως και 40 διαφορετικές παραλλαγές των προγραμμάτων μπορούν να αποθηκευτούν στην εφαρμογή για να ταιριάζουν σε συγκεκριμένες συνθήκες του δρόμου ή της πίστας και στη συνέχεια, να μεταφερθούν στη μοτοσυκλέτα όταν βρίσκεται εντός εμβέλειας.

Το ενσωματωμένο πλήρες σύστημα πλοήγησης διατίθεται επίσης μέσω της εφαρμογής Garmin StreetCross. Οι χρήστες μπορούν επίσης, να εμφανίζουν διάφορες πληροφορίες και εικόνες στην οθόνη. Συμπεριλαμβάνονται τηλεφωνικές κλήσεις, γραπτά μηνύματα και ενημερώσεις για τον καιρό.

Η R9 έρχεται και με τηλεμετρία, με την εφαρμογή Y-Trac να απογειώνει την Supersport εμπειρία, επιτρέποντας στους αναβάτες να βελτιώνουν την οδήγηση στην πίστα και την απόδοσή τους μέσω εργαλείων που συνήθως διατίθενται μόνο σε επαγγελματίες αγωνιζόμενους. Προερχόμενη από αγώνες, η εφαρμογή Y-Trac προσφέρει τη δυνατότητα καταγραφής και ανάλυσης δεδομένων οδήγησης με τεχνολογία επαγγελματικού επιπέδου για αναβάτες κάθε επιπέδου, από αρχάριους έως και επαγγελματίες.

Με την εφαρμογή Y-Trac, μπορούν να καταγραφούν οι χρόνοι γύρων και ενδιάμεσων τομέων, καθώς και δεδομένα της μοτοσυκλέτας, όπως η γωνία κλίσης, οι στροφές του κινητήρα, η επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο, η ταχύτητα, η θέση του γκαζιού και το επίπεδο παρέμβασης των ηλεκτρονικών συστημάτων, όπως ο έλεγχος πρόσφυσης.

Η εισαγωγή δεδομένων τοποθεσίας GPS μπορεί να γίνει μέσω smartphone, αλλά εάν ο αναβάτης θέλει να χρησιμοποιήσει τη μονάδα GPS της μοτοσυκλέτας, το Y-TRAC μπορεί να συνδεθεί με το Garmin GLO2. Η εφαρμογή Y-Trac προσφέρει επίσης την επιλογή ενός "Εικονικού Pitboard", όπου τα μέλη της ομάδας του αναβάτη μπορούν να στείλουν μηνύματα στην οθόνη του ενώ βρίσκεται στην πίστα.

Οι ιδιοκτήτες R9 μπορούν να εγγραφούν για μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση της εφαρμογής ή να αποκτήσουν την premium συνδρομή.

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Υγρόψυκτος, 4-χρονος. 3-κύλινδρος κινητήρας CP3 890 κ.εκ. με 2ΕΕΚ
  • Ελαφρύτερο πλαίσιο αλουμινίου Deltabox σε μοντέλο Supersport της Yamaha
  • Μπροστινός κύριος κύλινδρος Brembo και δαγκανές Stylema σε συνδυασμό με δισκόφρενα 320 mm
  • Επιθετική αεροδυναμική σχεδίαση με φτερά κάθετης δύναμης
  • Νέας γενιάς, πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι 43 χιλ. της KYB
  • Μονάδα IMU 6 αξόνων, προερχόμενη από την R1
  • Ευαίσθητα ως προς τις κλίσεις βοηθήματα που περιλαμβάνουν έλεγχο πρόσφυσης (TCS), έλεγχο ολίσθησης (SCS) και έλεγχο πέδησης (BC)
  • Λειτουργίες ισχύος (PWR), σύστημα ελέγχου εκκίνησης (LC), σύστημα ελέγχου ανύψωσης (LIF)
  • Σύστημα γρήγορης αλλαγής ταχυτήτων (QSS) τρίτης γενιάς
  • Διαχείριση φρεναρίσματος κινητήρα (EBM) και έλεγχος ολίσθησης του πίσω τροχού (BSR)
  • Πρόγραμμα απενεργοποίησης του ABS στον πίσω τροχό
  • Σύστημα ελέγχου διαδρομών της Yamaha (YRC) με προσαρμόσιμες ρυθμίσεις
  • Μονάδα CCU που επιτρέπει τη μεταφόρτωση και τη λήψη ρυθμίσεων για τη μοτοσυκλέτα
  • Έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα
  • Καταγραφή και ανάλυση δεδομένων οδήγησης με το Y-TRAC
  • Σύστημα Cruise Control και περιοριστής ταχύτητας
  • Clip on
  • Ελαστικά Bridgestone Battlax Hypersport RS11
  • Ζάντες από χυτό αλουμίνιο
  • Ρυθμιζόμενες μανέτες
  • Λεβιέ ταχυτήτων από σφυρήλατο αλουμίνιο

Η R9 2025 θα είναι διαθέσιμη στα χρώματα Icon Blue και Tech Black και αναμένεται να βρίσκεται στις εκθέσεις της Yamaha από τον Μάρτιο.

Yamaha YZF-R9 2025
Ετικέτες