MotoGP-Fabio Quartararo: Υπομονή τέλος για τον Γάλλο ενόψει του τεστ της Βαλένθια
Καθοριστικής σημασίας το αυριανό τεστ που αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα για τον Quartararo
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
17/11/2025
Ο Fabio Quartararo στέλνει τελεσίγραφο στη Yamaha ενόψει της δοκιμής της νέας V4 μοτοσυκλέτας στη Βαλένθια, δηλώνοντας πως "δεν έχει χρόνο" να περιμένει βελτίωση με χρονικό ορίζοντα το 2027.
Η Yamaha ανακοίνωσε την Κυριακή πως θα συνεχίσει κανονικά την εξέλιξη της νέας V4 μοτοσυκλέτας της για το 2026, με τους εργοστασιακούς αναβάτες της να την δοκιμάζουν για δεύτερη φορά στο τεστ της Τρίτης στη Βαλένθια. Το τεστ αυτό θεωρείται καθοριστικό για να πειστεί ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2021, Fabio Quartararo, να παραμείνει με την ιαπωνική ομάδα.
Ο Augusto Fernandez ολοκλήρωσε 16ος στο Grand Prix της Βαλένθια ως wildcard με τη V4, επισημαίνοντας όμως ότι η αίσθηση εμπιστοσύνης στο εμπρός μέρος παραμένει πρόβλημα.
Ο Quartararo δεν ενθουσιάστηκε με τη V4 όταν την δοκίμασε πρώτη φορά στο Misano τον Σεπτέμβρη και δηλώνει ότι μπαίνει στο τεστ της Τρίτης με περιορισμένες προσδοκίες: "Περιμένω να έχει πάνω κάτω τον ίδιο ρυθμό με την τρέχουσα μοτοσυκλέτα", είπε το βράδυ της Κυριακής στη Βαλένθια.
"Αν όχι, θα είναι δύσκολο για τη Yamaha, δύσκολο και για μένα. Στο τέλος, δεν υπάρχει πολύς χρόνος μεταξύ αυτού και του τεστ στη Μαλαισία. Είναι περίπου το ίδιο διάστημα που είχαμε από το Misano μέχρι εδώ. Αυτές είναι οι προσδοκίες μου."
Όταν ρωτήθηκε για τη σημασία αυτού του τεστ σε σχέση με το μέλλον του, απάντησε: "Δεν έχω χρόνο. Οπότε είναι σημαντικό. Μετά από αυτό θα έχω ξεκάθαρη εικόνα. Θέλω να προσπαθήσω να την κάνω να δουλέψει και αν όχι, θα είναι ώρα να κάνω μια αλλαγή."
Παρότι η Yamaha εγκαταλείπει την τετρακύλινδρη διάταξη σε σειρά, ο Quartararo επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη και η τωρινή μοτοσυκλέτα στο τεστ της Τρίτης για άμεσες συγκρίσεις από τους μηχανικούς.
"Πιστεύω ότι θα ήταν σωστό να υπάρχει και μία τετρακύλινδρη σε σειρά. Όχι για αντίο ακόμα, αλλά να είναι εκεί μαζί με τη V4", είπε. "Είναι σημαντικό να νιώσεις τη διαφορά, γιατί η τετρακύλινδρη είχε καλό εμπρός μέρος. Το Σαββατοκύριακο είχαμε δυσκολίες, αλλά γενικά έχω πάντα καλή αίσθηση."
Και πρόσθεσε: "Είναι φυσιολογικό να έχεις τη μοτοσυκλέτα της προηγούμενης χρονιάς στο γκαράζ για σύγκριση. Στο Misano, όταν ξαναμπήκα με την τετρακύλινδρη ήμουν μισό δευτερόλεπτο ταχύτερος. Αυτό είναι σημαντικό να το δουν οι μηχανικοί."
MotoGP, Ιαπωνία, Practice-FP1: O Alex Marquez στην κορυφή το Motegi, στο Q1 ο Ogura
18 αναβάτες σε διαφορά μικρότερη του ενός δευτερολέπτου – Οι διεκδικητές του τίτλου μπροστά
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
2/10/2026
Ο Alex Marquez σημείωσε νέο απόλυτο ρεκόρ γύρου στο Motegi και πήρε την πρώτη θέση στο Practice της Παρασκευής, μπροστά από τον Pedro Acosta και τον Marc Marquez, ενώ ο Ai Ogura θα χρειαστεί να περάσει από το Q1.
Ο Alex Marquez (BK8 Gresini Racing MotoGP) άφησε για το τέλος την προσπάθειά του, αλλά τελικά ήταν αυτός που βρέθηκε στην κορυφή του Practice της Παρασκευής στο Motegi. Ο δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2025 σημείωσε νέο ρεκόρ πίστας με τον τελευταίο του γρήγορο γύρο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον νικητή του αυστριακού Grand Prix, Pedro Acosta (Red Bull KTM Factory Racing). Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Marc Marquez (Ducati Lenovo Team) συμπλήρωσε την πρώτη τριάδα, ενώ ο τοπικός ήρωας, Ai Ogura (Trackhouse MotoGP Team), περιορίστηκε στη 15η θέση και θα χρειαστεί να περάσει από το Q1.
Κόκκινη σημαία από νωρίς
Οι προσπάθειες των αναβατών πάγωσαν με λίγους μόλις γύρους, καθώς η διαδικασία διακόπηκε με κόκκινη σημαία όταν η μοτοσυκλέτα του Ogura παρουσίασε μηχανικό πρόβλημα στην έξοδο του pit lane. Ακολούθησε μια σύντομη διαδικασία καθαρισμού της πίστας και η δράση συνεχίστηκε, με τον Marco Bezzecchi (Aprilia Racing) να βρίσκεται στην κορυφή, μπροστά από τον Acosta και τον Marc Marquez, μετά τα πρώτα 25 λεπτά.
Συνεχείς αλλαγές στην πρώτη δεκάδα
Καθώς το Practice περνούσε στο δεύτερο μισό του, αρκετά από τα μεγάλα ονόματα βρίσκονταν εκτός της πρώτης δεκάδας. Ανάμεσά τους ήταν ο Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), νικητής δύο αγώνων το 2025, ο πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος Jorge Martin (Aprilia Racing) και ο Fabio Di Giannantonio (Pertamina Enduro VR46 Racing Team).
Με τους κόκκινους τομείς να διαδέχονται ο ένας τον άλλο, η κατάταξη άλλαζε συνεχώς. Ο Martin ανέβηκε προσωρινά στη δεύτερη θέση πίσω από τον Marc Marquez, ο οποίος είχε πάρει την κορυφή, για να τον διαδεχθεί λίγο αργότερα ο Acosta. Με κάτι περισσότερο από 17 λεπτά να απομένουν, ήταν η σειρά του Fermin Aldeguer (BK8 Gresini Racing MotoGP) να περάσει στην πρώτη θέση, όμως η κατάσταση θα άλλαζε ξανά.
Zarco και Moreira μπροστά, πριν τις πτώσεις
Δέκα λεπτά πριν από το τέλος, υπήρχαν αρκετές εκπλήξεις στην πρώτη δεκάδα. Ο Johann Zarco (Castrol Honda LCR) είχε ανέβει στην πέμπτη θέση, πίσω από τον ομόσταυλο του Diogo Moreira (Pro Honda LCR), ενώ ο Enea Bastianini βρισκόταν έβδομος και ο Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) στη δέκατη θέση.
Ο Bagnaia έκανε χρόνο αρκετό για την ένατη θέση, όμως η νέα άσφαλτος του Motegi συνέχιζε να βελτιώνεται όσο περνούσε η ώρα. Με οκτώ λεπτά να απομένουν επικράτησε προσωρινά ηρεμία, πριν ξεκινήσει η τελική επίθεση.
Οι τελευταίοι γύροι άρχισαν με λιγότερα από τέσσερα λεπτά στο ρολόι και αρκετοί αναβάτες χρειάζονταν σημαντική βελτίωση, μεταξύ των οποίων οι Ogura, Bagnaia, Aldeguer και Di Giannantonio. Τα κίτρινα σημαιάκια στην τελευταία στροφή, έπειτα από πτώση του Zarco, έκαναν ακόμη πιο πιεστικό το χρονικό περιθώριο. Ο Γάλλος ήταν καλά και η διαδικασία συνεχίστηκε.
Λίγο αργότερα, ο Moreira είχε επίσης πτώση στη Στροφή 5, χωρίς να τραυματιστεί. Ο Di Giannantonio, πάντως, κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τον χρόνο του και ανέβηκε στην έκτη θέση μέχρι το τέλος της διαδικασίας.
Alex Marquez με νέο ρεκόρ πίστας
Στην τελευταία του προσπάθεια, ο Alex Marquez σημείωσε νέο απόλυτο ρεκόρ γύρου στο Motegi με χρόνο 1:42.811, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση και την απευθείας πρόκριση στο Q2.
Ο Acosta πέρασε στη δεύτερη θέση, μόλις 0,076 δευτερόλεπτα πίσω από τον Alex Marquez και 0,024 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Marc Marquez. Έτσι, οι τρεις πρώτοι ολοκλήρωσαν την ημέρα με διαφορά ακριβώς ενός δεκάτου του δευτερολέπτου.
Ο Bezzecchi ήταν τέταρτος, ένα ακόμη δέκατο πίσω, ενώ ο Bastianini έκανε δυνατή εμφάνιση στην πέμπτη θέση, δίνοντας στην KTM δύο αναβάτες μέσα στην πρώτη πεντάδα. Ο Di Giannantonio κράτησε την έκτη θέση, μπροστά από τον Quartararo.
Ο Martin κατάφερε να παραμείνει στην πρώτη δεκάδα, ολοκληρώνοντας το Practice στην όγδοη θέση. Ο Moreira και ο Zarco συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα, διατηρώντας τις θέσεις τους παρά τις πτώσεις τους στο τέλος της διαδικασίας.
Για τον Ogura, αντίθετα, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό μπροστά στο ιαπωνικό κοινό. Ο αναβάτης της Trackhouse τερμάτισε μόλις 15ος και θα χρειαστεί να περάσει από το Q1, όπως και ο Aldeguer που ήταν 11ος, ο Bagnaia που περιορίστηκε στη 16η θέση και ο Luca Marini που ήταν 17ος.
Nakagami εκτός μετά την πτώση
Η Παρασκευή είχε ήδη ξεκινήσει άσχημα για τη Honda, καθώς ο Takaaki Nakagami τραυματίστηκε στο FP1. Ο Ιάπωνας wildcard της Honda HRC έπεσε λιγότερο από πέντε λεπτά μετά την έναρξη της διαδικασίας, όταν η μοτοσυκλέτα του τον πέταξε πάνω από το τιμόνι.
Οι εξετάσεις έδειξαν κάταγμα στην αριστερή κλείδα και ο Nakagami κρίθηκε ακατάλληλος για να συνεχίσει το υπόλοιπο αγωνιστικό τριήμερο στο Motegi.
Στο FP1, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Παρασκευή, ο Marc Marquez είχε σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο με 1:44.073, μόλις 0,099 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Jorge Martin, με τον Marco Bezzecchi στην τρίτη θέση. Ο Alex Marquez ήταν τέταρτος, ενώ οι Zarco και Quartararo ήταν οι ταχύτεροι αναβάτες για Honda και Yamaha αντίστοιχα. Ο Acosta είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία στη δέκατη θέση.
Η ημέρα έκλεισε με ένα διαφορετικό στιγμιότυπο για τους Jack Miller (Prima Pramac Yamaha MotoGP) και Alex Rins (Monster Energy Yamaha MotoGP). Ο Rins έμεινε από καύσιμο και χρειάστηκε να επιστρέψει στα pits ως συνεπιβάτης στη μοτοσυκλέτα του Miller. Ο Miller, μάλιστα, έκανε έντο στη Στροφή 11, προσφέροντας ένα από τα πιο ασυνήθιστα καρέ της ημέρας.
Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν και η μεγάλη κατηγορία συνεχίζει το Σάββατο, με τα FP2, Q1, Q2 και τον αγώνα Sprint.