Brembo - Αγόρασε το 100% της Ohlins!

Για 370 περίπου εκατομμύρια ευρώ
Brembo buys Ohlins
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/10/2024

Στη μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας στην ιστορία της προχώρησε η Brembo, αγοράζοντας το 100% της Ohlins, ενδυναμώνοντας κι άλλο το εντυπωσιακό portfolio του ιταλικού γκρουπ, που κατέχει μεταξύ άλλων τις SBS, J.Juan και Marchesini -την τελευταία κατά 70%.

Στις 11/10/2024 η Brembo υπέγραψε συμφωνία με την Tenneco, για την αγορά του 100% της Ohlins Racing, του σημαντικότερου παγκοσμίως κατασκευαστή premium αναρτήσεων υψηλών επιδόσεων για μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, τόσο στον OEM τομέα όσο και στον Aftermarket. Θυμίζουμε πως τη δεκαετία του 1980 η Yamaha είχε αγοράσει το 70% της Ohlins, πριν η Ohlins αγοράσει ξανά το ποσοστό αυτό το 2007, ενώ το 2018 η αμερικάνικη Tenneco, θυγατρική της Apollo Global Management, είχε αγοράσει τη σουηδική εταιρεία, για να την πουλήσει τώρα στην Brembo.

“Η Ohlins είναι μια πολύ δυνατή επιλογή για την Brembo. Είναι μια εταιρεία με παγκόσμια αναγνώριση, με γερά θεμέλια και απαράμιλλη φήμη, τόσο στην πίστα όσο και στον δρόμο”, δήλωσε ο Matteo Tiraboschi, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Brembo. “Καλωσορίζουμε την Ohlins στο γκρουπ μας, μια σπουδαία ευκαιρία για να επεκτείνουμε την γκάμα προϊόντων μας στους τομείς αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας. Με αυτή την προσθήκη κάνουμε ένα ακόμα βήμα στη στρατηγική μας για να παρέχουμε ολοκληρωμένες έξυπνες λύσεις στους πελάτες μας, δημιουργώντας συνέργειες σε μια ευρεία γκάμα τεχνολογιών οχημάτων.”

Ιδρυθείσα το 1976, η Ohlins Racing έχει βάση το Upplands Väsby στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, ενώ απασχολεί περί τους 500 εργαζόμενους σε δυο εργοστάσια παραγωγής, σε Σουηδία και Ταϊλάνδη, σε δυο R&D κέντρα και σε τέσσερα υποκαταστήματα διανομής σε Η.Π.Α., Γερμανία, Ταϊλάνδη και Σουηδία. Η τεχνολογία αναρτήσεων της Ohlins είναι περιβόητη για την ακρίβεια, τις επιδόσεις και τις καινοτομίες της. Με δεκαετίες ειδίκευσης και προηγμένης μηχανολογίας, η Ohlins Racing προσφέρει μια εκτενέστατη γκάμα προϊόντων που περιλαμβάνουν αμορτισέρ, πιρούνια, σταμπιλιζατέρ, λογισμικό και αλγόριθμους, και αξεσουάρ για τους τομείς OEM & Aftermarket. Η εταιρεία έχει επίσης κορυφαία αγωνιστική κληρονομιά και παρουσία στα μεγαλύτερα Πρωταθλήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των MotoGP, Formula 1, World Superbike, NASCAR, κ.α. Η Ohlins Racing προβλέπεται να κλείσει το 2024 με τζίρο 144 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α., με περιθώριο EBITDA μεταξύ 21-22%.

“Είμαστε βέβαιοι πως η Brembo είναι ο κατάλληλος συνεργάτης για να ανεβάσει την Ohlins Racing στο επόμενο επίπεδο”, δήλωσε ο Jim Voss, CEO της Tenneco που διαχειριζόταν τη σουηδική εταιρεία.

“Καθώς ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Brembo, είμαστε έτοιμοι να ξεκλειδώσουμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και να συνδυάσουμε τις δυνάμεις μας για νέες καινοτομίες, παρέχοντας περισσότερη αξία στους πελάτες και υπαλλήλους μας”, δήλωσε ο Tom Wittenschlaeger, CEO της Öhlins Racing.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας στην ιστορία της Brembo, με την Ohlins να αλλάζει χέρια για 405 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. Όπως είθισται σε τόσο μεγάλες εξαγορές, η συμφωνία επίκειται σε έλεγχο από τις αρμόδιες επιτροπές ανταγωνισμού, και αν όλα πάνε καλά αναμένεται να κλείσει τυπικά στις αρχές του 2025.

Θυμίζουμε πως η Brembo είχε προχωρήσει το 2021 στην αγορά της δανέζικης SBS Friction αλλά και της J.Juan στην Ισπανία. Τον περασμένο Φεβρουάριο η ιταλική εταιρεία έκανε είσοδο στην αγορά της Ταϊλάνδης με ένα νέο εργοστάσιο συστημάτων φρένων μοτοσυκλετών. Η Brembo ελέγχει επίσης τη Marchesini, που κατασκευάζει τροχούς μοτοσυκλετών, ενώ οι δραστηριότητες της εταιρείας στον τομέα μοτοσυκλετών αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών εσόδων της.

Ετικέτες

KTM Tech3-Lando Norris: Πρόσκληση στον νέο Παγκόσμιο Πρωταθλητή F1 να οδηγήσει MotoGP

Ευπρόσδεκτος λέει το αφεντικό της KTM Tech3 - Και ο Norris είναι λάτρης των μοτοσυκλετών
Lando Norris KTM Tech3
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

15/12/2025

Η Formula 1 έχει νέο Παγκόσμιο Πρωταθλητή τον Lando Norris, με τον Βρετανό που λατρεύει τις μοτοσυκλέτες και έχει ως ινδαλμά του τον Valentino Rossi να παίρνει ανεπίσημη πρόσκληση από το νέο αφεντικό της KTM Tech3, Guenther Steiner, να δοκιμάσει τη μοτοσυκλέτα της KTM.

Ο Lando Norris κατάφερε να σπάσει φέτος την κυριαρχία του Max Verstappen και να πάρει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 έπειτα από τέσσερα σερί πρωταθλήματα του Ολλανδού με τον Βρετανό να κατακτά τον τίτλο με την McLaren.

O Norris είναι μία ακόμη περίπτωση όπου οι τέσσερεις τροχοί τον κέρδισαν αγωνιστικά σε μικρή ηλικία καθώς στα επτά του μόλις χρόνια άφησε στην άκρη το mini bike του και ξεκίνησε καρτ φτάνοντας έπειτα από 19 χρόνια στην κορυφή των τεσσάρων τροχών. Αυτό που δεν κατάφεραν είναι να σβήσουν το πάθος του για τους δύο τροχούς με τον 26χρονο να έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν τη λατρεία του για τη μοτοσυκλέτα, ενώ έχει ως ίνδαλμα τον Valentino Rossi, το οποίο και γνώρισε από κοντά όταν ήταν 19 ετών (βλ. σχετική φωτογραφία)

Ως ο πρώην ιδιοκτήτης της Hass F1, o Guenther Steiner γνωρίζει πολύ καλά τον Norris και μίλησε για αυτόν με τα καλύτερα λόγια έπειτα από την πρόσφατη κατάκτηση του τίτλου των Οδηγών στη Formula 1, στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. 

Μάλιστα, o Steiner σε πρόσφατη συνέντευξή του δεν παρέλειψε να αποστείλλει και μία ανοιχτή πρόσκληση στον Norris λέγοντας ότι είναι ευπρόσεκτος να δοκιμάσει τη μοτοσυκλέτα της KTM την ερχόμενη χρονιά, η οποία έχει και σχεδόν το ίδιο... χρώμα με τη McLaren του Βρετανού. "Μπορεί να έρθει και να την οδηγήσει, θα βρούμε έναν τρόπο να το κανονίσουμε. Θα είναι κάτι ωραίο για αυτόν, αν και δεν νομίζω ότι ο Zak Brown (σ.σ. ο επικεφαλής της McLaren Racing) θα χαρεί να τον δει στη σέλα μιας MotoGP μοτοσυκλέτας."

Φυσικά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που ένας Παγκόσμιος Πρωταθλητής της F1 δηλώνει θιασώτης των δύο τροχών, αφού δύο από τους κορυφαίους όλων των εποχών οι Michael Schumacher και Lewis Hamilton, με επτά παγκόσμιους τίτλους ο καθένας, έχουν δηλώσει επίσης την αγάπη τους. Μάλιστα ο Schumacher μετά το τέλος της καριέρας του έτρεξε και σε αγώνες στη Γερμανία!