Brembo - Αγόρασε το 100% της Ohlins!

Για 370 περίπου εκατομμύρια ευρώ
Brembo buys Ohlins
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/10/2024

Στη μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας στην ιστορία της προχώρησε η Brembo, αγοράζοντας το 100% της Ohlins, ενδυναμώνοντας κι άλλο το εντυπωσιακό portfolio του ιταλικού γκρουπ, που κατέχει μεταξύ άλλων τις SBS, J.Juan και Marchesini -την τελευταία κατά 70%.

Στις 11/10/2024 η Brembo υπέγραψε συμφωνία με την Tenneco, για την αγορά του 100% της Ohlins Racing, του σημαντικότερου παγκοσμίως κατασκευαστή premium αναρτήσεων υψηλών επιδόσεων για μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, τόσο στον OEM τομέα όσο και στον Aftermarket. Θυμίζουμε πως τη δεκαετία του 1980 η Yamaha είχε αγοράσει το 70% της Ohlins, πριν η Ohlins αγοράσει ξανά το ποσοστό αυτό το 2007, ενώ το 2018 η αμερικάνικη Tenneco, θυγατρική της Apollo Global Management, είχε αγοράσει τη σουηδική εταιρεία, για να την πουλήσει τώρα στην Brembo.

“Η Ohlins είναι μια πολύ δυνατή επιλογή για την Brembo. Είναι μια εταιρεία με παγκόσμια αναγνώριση, με γερά θεμέλια και απαράμιλλη φήμη, τόσο στην πίστα όσο και στον δρόμο”, δήλωσε ο Matteo Tiraboschi, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Brembo. “Καλωσορίζουμε την Ohlins στο γκρουπ μας, μια σπουδαία ευκαιρία για να επεκτείνουμε την γκάμα προϊόντων μας στους τομείς αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας. Με αυτή την προσθήκη κάνουμε ένα ακόμα βήμα στη στρατηγική μας για να παρέχουμε ολοκληρωμένες έξυπνες λύσεις στους πελάτες μας, δημιουργώντας συνέργειες σε μια ευρεία γκάμα τεχνολογιών οχημάτων.”

Ιδρυθείσα το 1976, η Ohlins Racing έχει βάση το Upplands Väsby στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, ενώ απασχολεί περί τους 500 εργαζόμενους σε δυο εργοστάσια παραγωγής, σε Σουηδία και Ταϊλάνδη, σε δυο R&D κέντρα και σε τέσσερα υποκαταστήματα διανομής σε Η.Π.Α., Γερμανία, Ταϊλάνδη και Σουηδία. Η τεχνολογία αναρτήσεων της Ohlins είναι περιβόητη για την ακρίβεια, τις επιδόσεις και τις καινοτομίες της. Με δεκαετίες ειδίκευσης και προηγμένης μηχανολογίας, η Ohlins Racing προσφέρει μια εκτενέστατη γκάμα προϊόντων που περιλαμβάνουν αμορτισέρ, πιρούνια, σταμπιλιζατέρ, λογισμικό και αλγόριθμους, και αξεσουάρ για τους τομείς OEM & Aftermarket. Η εταιρεία έχει επίσης κορυφαία αγωνιστική κληρονομιά και παρουσία στα μεγαλύτερα Πρωταθλήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των MotoGP, Formula 1, World Superbike, NASCAR, κ.α. Η Ohlins Racing προβλέπεται να κλείσει το 2024 με τζίρο 144 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α., με περιθώριο EBITDA μεταξύ 21-22%.

“Είμαστε βέβαιοι πως η Brembo είναι ο κατάλληλος συνεργάτης για να ανεβάσει την Ohlins Racing στο επόμενο επίπεδο”, δήλωσε ο Jim Voss, CEO της Tenneco που διαχειριζόταν τη σουηδική εταιρεία.

“Καθώς ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Brembo, είμαστε έτοιμοι να ξεκλειδώσουμε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και να συνδυάσουμε τις δυνάμεις μας για νέες καινοτομίες, παρέχοντας περισσότερη αξία στους πελάτες και υπαλλήλους μας”, δήλωσε ο Tom Wittenschlaeger, CEO της Öhlins Racing.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας στην ιστορία της Brembo, με την Ohlins να αλλάζει χέρια για 405 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. Όπως είθισται σε τόσο μεγάλες εξαγορές, η συμφωνία επίκειται σε έλεγχο από τις αρμόδιες επιτροπές ανταγωνισμού, και αν όλα πάνε καλά αναμένεται να κλείσει τυπικά στις αρχές του 2025.

Θυμίζουμε πως η Brembo είχε προχωρήσει το 2021 στην αγορά της δανέζικης SBS Friction αλλά και της J.Juan στην Ισπανία. Τον περασμένο Φεβρουάριο η ιταλική εταιρεία έκανε είσοδο στην αγορά της Ταϊλάνδης με ένα νέο εργοστάσιο συστημάτων φρένων μοτοσυκλετών. Η Brembo ελέγχει επίσης τη Marchesini, που κατασκευάζει τροχούς μοτοσυκλετών, ενώ οι δραστηριότητες της εταιρείας στον τομέα μοτοσυκλετών αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών εσόδων της.

Ετικέτες

QJMOTOR SQ 350: 1η εμφάνιση στην Ελλάδα, στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026

Με πλούσιο εξοπλισμό και 16ρηδες τροχούς εμπρός-πίσω
QJMOTOR SQ 350 Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/4/2026

Λόγω προσιτής τιμής για την κατηγορία κυβισμού, αλλά και βάσει των προδιαγραφών και του πλούσιο εξοπλισμού, το QJMOTOR SQ 350 αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση.

Το SQ 350 βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας και είναι το μοναδικό σκούτερ της QJMOTOR, το οποίο έχει επίπεδη ποδιά και τροχούς 16 ιντσών και στα δύο άκρα, ως μοντέλο που θέλει να ανταγωνιστεί το Honda SH350i.

Μεγάλο όπλο στη διεκδίκηση μερίδας των πωλήσεων στην κατηγορία για το SQ 350 είναι η τιμή του που έχει οριστεί στα 4.295 ευρώ, σε συνδυασμό βέβαια με όλα τα υπόλοιπα που προσφέρει. 

Το SQ 350 έχει υγρόψυκτο 4βάλβιδο κινητήρα 330 κ.εκ., οποίος αποδίδει 29 hp και 3,21 kg.m ροπής στις 7.500 και 5.250 σ.α.λ. αντίστοιχα και χρησιμοποιεί ψεκασμό της Bosch. Η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ είναι 10 λίτρα, ενώ το βάρος ανακοινώνεται στα 172 κιλά, πλήρες υγρών.

Το νέο σκούτερ της QJMOTOR έχει μεταξόνιο 1.495 χλστ. και ύψος σέλας στα 750 χλστ., με την πέδηση να αναλαμβάνει ένας δίσκος εμπρός διαμέτρου 265 χλστ. με διπίστονη δαγκάνα και ένας δίσκος 240 χλστ. πίσω με δαγκάνα ενός εμβόλου.  

Στον στάνταρ εξοπλισμό του SQ 350 περιλαμβάνεται ABS, Traction Control, keyless σύστημα ενεργοποίησης/εκκίνησης, διπλή θύρα φόρτισης, TFT οθόνη αφής με διαγώνιο στις πέντε ίντσες, σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών, διάφανες χούφτες, ψηλή ζελατίνα, όπως και top box με χωρητικότητα 33 λίτρων.

Το σκούτερ της QJMOTOR δείχνει προσεγμένο και από κοντά αν και ο μόνος τρόπος φυσικά για να μάθουμε αν αξίζει πραγματικά τα χρήματα που καλείται να δώσει κανείς για να το κάνει δικό του είναι όταν θα έρθει η ώρα της αναλυτικής του δοκιμής.

 

Ετικέτες