Brexit από την FEMA κάνει η Βρετανική Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών (BMF)

Η BMF θα διαθέτει τις 12.000 λίρες του ετήσιου παραβόλου της FEMA σε δικές της δράσεις εντός Ηνωμένου Βασιλείου
FEMA
Από το

motomag

9/8/2023

Η Βρετανική Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών (BMF), μετά από ψηφοφορία αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Μοτοσυκλέτας (FEMA), ώστε να εστιάσει στα ζητήματα που αφορούν τους μοτοσυκλετιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βρετανική Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών (BMF), εδώ και σαράντα χρόνια θεωρούσε πως το να βρίσκεται στην Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Μοτοσυκλέτας (FEMA) ήταν ο “σωστός δρόμος” καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου οι περισσότερες νομοθεσίες που αφορούσαν τους μοτοσυκλετιστές εντός Ε.Ε. ίσχυαν και για τους Βρετανούς μοτοσυκλετιστές. Μετά το Brexit όμως, η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει, και ενώ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να θέλει να ευθυγραμμιστεί με τη νομοθεσία της Ε.Ε. σε ορισμένα θέματα, η BMF θεωρεί ότι ο χρόνος και τα χρήματά της θα ήταν καλύτερα να δαπανηθούν σε δράσεις που αφορούν τους Βρετανούς μοτοσυκλετιστές, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει άσκηση πίεσης απευθείας σε αυτούς που θεσπίζουν τις νομοθετικές διατάξεις. Επιπρόσθετα το ετήσιο παράβολο των 12.000 λίρων Αγγλίας που καλείται να καταβάλει η BMF στην FEMA είναι ακόμη ένας ανασταλτικός παράγοντας στο να συνεχίσει η BMF να αποτελεί μέλος της FEMA. Με τα συγκεκριμένα χρήματα του παραβόλου σύμφωνα με την Βρετανική Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών θα μπορέσουν να γίνουν στοχευμένες δράσεις για τους Βρετανούς μοττοσυκλετιστές.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για άμεσο διαζύγιο καθώς η BMF θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό τη σημαία της FEMA μέχρι τη γενική συνέλευση του 2024 και οι εκπρόσωποι της BMF θα εξακολουθούν να κατέχουν θέσεις εντός του οργανισμού της FEMA μέχρι τότε.

Ετικέτες

Ιράν: Οι γυναίκες πλέον καβαλούν νόμιμα μοτοσυκλέτα

Aλλαγή του νόμου επιτρέπει πλέον στις γυναίκες να αποκτούν δίπλωμα οδήγησης δικύκλου
iran women motorcyclists
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

5/2/2026

Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026 ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Mohammad Reza Aref, υπέγραψε την τροποποίηση του ιρανικού ΚΟΚ για να “επιτρέψει πρακτική εκπαίδευση για γυναίκες υποψήφιες οδηγούς, να οργανώσει εξετάσεις υπό την άμεση εποπτεία της αστυνομίας και να εκδώσει άδειες οδήγησης μοτοσυκλετών σε γυναίκες ”.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από ψηφοφορία στη βουλή της χώρας τον Ιανουάριο.

Ως τώρα οι γυναίκες μπορούσαν να έχουν δίπλωμα αυτοκινήτου, όχι όμως και δικύκλου. Το γιατί περιγράφεται εύγλωττα από σχετική δήλωση του συντηρητικού βουλευτή Mohammad Seraj: “Μια γυναίκα που κάθεται πάνω σε μοτοσυκλέτα δεν μπορεί να διατηρήσει τη σεμνή εμφάνιση που οφείλει, καθώς και τα δύο της χέρια είναι απασχολημένα με την οδήγηση του οχήματος και είναι εκτεθειμένη στον άνεμο.”

Μετά τον κοινωνικό αναβρασμό που προκλήθηκε από τον θάνατο της Mahsa Amini στα χέρια της θρησκευτικής αστυνομίας το 2022 – επειδή δεν φορούσε ‘σωστά’ τη μαντήλα της – η αυστηρή επιβολή των θρησκευτικών ενδυματολογικών κανόνων έχει χαλαρώσει ελαφρώς και, στο πλαίσιο αυτό, αρκετές γυναίκες άρχισαν να χρησιμοποιούν δίκυκλα για την καθημερινή τους μετακίνηση.

Διότι στο τέλος της ημέρας, πόλεις όπως η Τεχεράνη υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα με τον υπόλοιπο κόσμο - κυκλοφοριακό, προβληματική στάθμευση, υψηλά κόστη διατήρησης αυτοκινήτου.

Παρότι οι μοτοσυκλετίστριες ήταν δεδομένα εξαρχής παράνομες καθώς δεν είχαν νόμιμο τρόπο να βγάλουν δίπλωμα, η αντιμετώπισή τους από την αστυνομία ήταν αρκετά ανεκτική.

Πλέον δεν χρειάζεται να κάνει κανείς τα στραβά μάτια πάντως, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2026 οι γυναίκες μπορούν να εκδίδουν κανονικά άδεια οδήγησης και να κυκλοφορούν περήφανα και νομιμότατα.