FEMA: Προειδοποίηση για τους κανόνες για Οχήματα Στο Τέλος Κύκλου Ζωής

H EE θέλει να επεκτείνει την οδηγία στα δίτροχα – Κίνδυνος για μεταχειρισμένα ανταλλακτικά και ολόκληρους κλάδους μοτοσυκλέτας
FEMA μεταχειρισμένα ανταλλακτικά κίνδυνος από ΕΕ
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

28/5/2025

Για την ενίσχυση των στόχων ανακύκλωσης, η ΕΕ εξετάζει να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για Τέλος Κύκλου Ζωής Οχήματων ώστε να περιλαμβάνει και τις μοτοσυκλέτες. Η πολιτική αυτή ενδέχεται να πλήξει μέσω των αυστηρών κανονισμών ένα μεγάλο μέρος της μοτοσυκλετιστικής κοινότητας γενικά και ειδικότερα τους κλάδους των αναπαλαιώσεων, των ιστορικών, των custom και των ανταλλακτικών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη διαδικασία αναθεώρησης της Οδηγίας που αφορά Οχήματα στο τέλος κύκλου ζωής τους (ΟΤΚΖ), η οποία καθορίζει πώς τα οχήματα ανακυκλώνονται, επαναχρησιμοποιούνται και απορρίπτονται όταν φτάσουν στο τέλος της ζωής τους. Οι προτεινόμενες αλλαγές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μετάβασης προς την κυκλική οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να επεκτείνει το πεδίο της οδηγίας ώστε να καλύπτει τα οχήματα κατηγορίας L (μοτοσυκλέτες), να αυξήσει τους στόχους ανακύκλωσης, να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες για τη διάθεση των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων και να μεταφέρει περισσότερες ευθύνες στους κατασκευαστές μέσω της διευρυμένης ευθύνης παραγωγού (Extended Producer Responsibility). Αυτό ακούγεται θετικό για το περιβάλλον αλλά δεν είναι για τις ίδιες τις μοτοσυκλέτες.

FEMA μεταχειρισμένα ανταλλακτικά κίνδυνος από ΕΕ

Η FEMA (Federation of European Motorcyclist’s Associations) επισημαίνει ότι σε σύγκριση με αυτοκίνητα και φορτηγά, οι μοτοσυκλέτες απαιτούν πολύ λιγότερες πρώτες ύλες για την παραγωγή τους και επιφέρουν σημαντικά λιγότερα απόβλητα. Η ένταξή τους στην οδηγία δεν θα αποφέρει ουσιαστικά περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά θα δημιουργήσει γραφειοκρατικά εμπόδια για τους αναβάτες, ειδικά για τους χομπίστες και τους αναπαλαιωτές.

Η κοινότητα των μοτοσυκλετιστών ήδη διακρίνεται στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση εξαρτημάτων. Σε χώρες όπως οι σκανδιναβικές, πάνω από το 60% των ανταλλακτικών μοτοσυκλετών επαναχρησιμοποιούνται, σε αντίθεση με λιγότερο από 15% για τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η FEMA. Ολόκληρα δίκτυα από συνεργεία και αποθήκες λειτουργούν, βασισμένα στην αποσυναρμολόγηση και αξιοποίηση εξαρτημάτων. Η υπερ-ρύθμιση  των διαδικασιών κινδυνεύει να διαλύσει τα επιτυχημένα αυτά δίκτυα.

Πολλοί από εμάς οδηγούμε, αποκαθιστούμε και συλλέγουμε μοτοσυκλέτες. Ίσως να μην είναι πάντα ιστορικής σημασίας, αλλά είναι σίγουρα σημαντικές, τουλάχιστον για εμάς τους ίδιους. Οι προτεινόμενοι κανονισμοί δεν αναγνωρίζουν εξαιρέσεις για αυτές τις μοτοσυκλέτες. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, ο νόμος θα μπορούσε να υποχρεώνει τους αναπαλαιωτές να απορρίψουν μοτοσυκλέτες που χαρακτηρίζονται ως “οδικά ακατάλληλες”, ακόμη κι αν είναι σε διαδικασία αποκατάστασης. Στο πλέον ανησυχητικό σενάριο η ΕΕ θα μπορούσε να αποφασίζει πότε η μοτοσυκλέτα σας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής της. Αν χαρακτηριστεί μη επισκευάσιμη, ίσως να είστε υποχρεωμένοι να την αποσύρετε, στερώντας σας το δικαίωμα να την επισκευάσετε ή να την χρησιμοποιήσετε για ανταλλακτικά.

Η FEMA έχει ζητήσει από τις εθνικές της οργανώσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ να επικοινωνήσουν με τους Ευρωβουλευτές της χώρας τους και με τους αρμόδιους υπουργούς, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους.

Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να οδηγούμε, να επισκευάζουμε και να αποκαθιστούμε μοτοσυκλέτες.

Η FEMA ζητά τις εξής αλλαγές στο προσχέδιο του κανονισμού:

-Εξαίρεση των μοτοσυκλετών από την οδηγία ή να επιτραπεί στα κράτη-μέλη να θεσπίσουν δικούς τους κανόνες.

-Αναγνώριση των μοτοσυκλετών άνω των 30 ετών ως οχήματα, ανεξαρτήτως ιστορικού χαρακτήρα και δικαίωμα στην αποκατάστασή τους χωρίς να χαρακτηρίζονται ως απόβλητα.

-Διατήρηση της απόσυρσης δωρεάν.

-Δικαίωμα στον ιδιοκτήτη να αποφασίζει πότε το όχημα του έφτασε στο τέλος της ζωής του.

-Άρση των αυστηρών όρων μεταπώλησης μεταχειρισμένων ανταλλακτικών και συνέχιση των ιδιωτικών συναλλαγών χωρίς γραφειοκρατικά βάρη.

-Δικαίωμα στην πώληση και εξαγωγή μοτοσυκλετών σε διαδικασία αποκατάστασης.

-Να διορθωθεί ο ορισμός του τέλους ζωής οχημάτων (ELV), ώστε μοτοσυκλέτες χωρίς έγγραφα ή τεχνικό έλεγχο να μην θεωρούνται αυτόματα απόβλητα.

-Οι μοτοσυκλετιστές δεν είναι αντίθετοι στην περιβαλλοντική ευθύνη, αλλά ο προτεινόμενος κανονισμός δεν λαμβάνει υπόψη τη μοναδική κουλτούρα, τις πρακτικές ανάγκες και τα ήδη αποδοτικά κυκλικά συστήματα επαναχρησιμοποίησης του κόσμου της μοτοσυκλέτας.

FEMA μεταχειρισμένα ανταλλακτικά κίνδυνος από ΕΕ

 

Dainese - Οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζει η ιταλική εταιρεία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταβίβασής στους κύριους πιστωτές της
Dainese in debt
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

11/7/2025

Η Dainese, μία από τις πιο εμβληματικές εταιρείες στον χώρο του προστατευτικού εξοπλισμού αναβάτη, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, με τα σενάρια για το μέλλον της να είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτά.

Η εταιρεία κατέγραψε ζημιές ύψους 120 εκατ. ευρώ για το 2024, σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με το 2023, με το σύνολο των χρεών της φτάνουν τα 322 εκατ. ευρώ. Η αμερικάνικη επενδυτική Carlyle Group, είχε αποκτήσει την Dainese το 2022 έναντι 630 εκατ. από την Investcorp, με στόχο να ενισχύσει τη διεθνή της παρουσία και να αξιοποιήσει τη φήμη της ιταλικής εταιρείας στην καινοτομία και την ποιότητα. Ωστόσο, η κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως αναμενόταν και στις αρχές της χρονιάς είχε ξεκινήσει ήδη η κουβέντα για την αναδιάρθρωση του χρέους της Dainese.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η Carlyle βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της εταιρείας στους βασικούς πιστωτές της, την HPS Investment Partners και την Arcmont Asset Management.

Dainese in debt

Η απότομη αύξηση των ζημιών και η ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους συνδέονται με μια σειρά παραγόντων όπως οι δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα που προέκυψαν κυρίως από την πανδημία του Covid με την ιταλική εταιρεία να αντιμετωπίζει παράλληλα αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος λόγω παρατεταμένης οικονομικής αβεβαιότητας σε πολύ σημαντικές αγορές αλλά και πολύ μεγάλες ποσότητες απούλητου στοκ. Τον ρόλο του στην αύξηση των απωλειών για την Dainese έπαιξε φυσικά και ο εντονότερος ανταγωνισμός με άλλες εταιρείες προστατευτικού εξοπλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η κρίση αυτή αναδεικνύει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ακόμα και τα πιο ισχυρά brands στον χώρο της μοτοσυκλέτας (και όχι μόνο), όταν δεν υπάρχει προσαρμογή σε νέα δεδομένα, με την Carlyle να δείχνει παράλληλα ότι δεν είναι ικανή να διαχειριστεί σωστά μια premium εταιρεία προστατευτικού εξοπλισμού-ρουχισμού όπως είναι η Dainese. Στα τέλη του 2023 η Carlyle παρέδωσε kai την End Clothing, βρετανική εταιρεία λιανικής ρουχισμού lifestyle, στην Apollo Global Management, σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε τότε ως αναποδιά. Ωστόσο αυτή είναι μία ακόμη ευρωπαϊκή εταιρεία που το πλάνο δεν πήγε σύμφωνα με το αναμενόμενο υπό τη διαχείριση της αμερικάνικης επενδυτικής.

Για δεκαετίες, η Dainese βρίσκεται μεταξύ των πρωτοπόρων στην προστασία του αναβάτη, με καινοτομίες όπως το σύστημα αερόσακου D-Air, την πρώτη αρθρωτή προστασία πλάτης, αγωνιστικές φόρμες υψηλής τεχνολογίας και premium προστατευτικό και lifestyle ρουχισμό για κάθε μοτοσυκλετιστική συνθήκη και χρήση.

Dainese in debt

Η οικονομική αυτή περιπέτεια δημιουργεί ανησυχίες για το μέλλον της Dainese, όχι τόσο για την επιβίωσή της όσο για το κατά πόσο η ποιότητα και το R&D θα παραμείνουν σε πρώτο πλάνο, εάν προχωρήσει η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας σε επενδυτικά σχήματα που ενδέχεται να επικεντρωθούν περισσότερο στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και λιγότερο στην εξέλιξη και την καινοτομία.

Προς το παρόν, η διαδικασία μεταβίβασης βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση και τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ δεν υπάρχει και σχετική επίσημη ενημέρωση από την Dainese ή την Carlyle, η οποία διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια ύψους 387 δισ. ευρώ.

Ετικέτες