H FEMA σε ρόλο κριτή στα βραβεία Αριστείας Οδικής Ασφάλειας

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν πρωτοβουλίες για την Οδική Ασφάλεια
motomag H FEMA σε ρόλο κριτή στα βραβεία Αριστείας Οδικής Ασφάλειας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/5/2024

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων Μοτοσυκλετιστών (FEMA), θα συμμετέχει φέτος στην κριτική επιτροπή για τα βραβεία Excellence in Road Safety Awards, με τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή να μπορούν να κερδίσουν ένα από τα βραβεία των πέντε κατηγοριών, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλουν στο να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι.

Οι υπεύθυνοι ιδεών ή έργων που βελτιώνουν την οδική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στα φετινά βραβεία Αριστείας Οδικής Ασφάλειας. Οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα από τα πέντε βραβεία των παρακάτω κατηγοριών ενώ ταυτόχρονα τα έργα τα οποία θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή θα βοηθήσουν στο κοινό καλό, κάνοντας ασφαλέστερους τους δρόμους.

Ανάμεσα στα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής συναντάμε και την FEMA ενώ οι φετινές κατηγορίες θα είναι οι εξής:

  • Καλύτερη χρήση της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την προώθηση της οδικής ασφάλειας
  • Καλύτερη πρωτοβουλία που υποστηρίζει την οδική ασφάλεια για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου: πεζούς και ποδηλάτες
  • Καλύτερη πρωτοβουλία υποστήριξης της οδικής ασφάλειας στη μοτοσυκλέτα
  • Καλύτερη πρωτοβουλία για την προώθηση της εκπαίδευσης στην οδική ασφάλεια
  • Βραβείο αστικής οδικής ασφάλειας (ανοικτό σε δήμους, πόλεις και περιφερειακές αρχές)

Οι νικητές των βραβείων Excellence in Road Safety Awards θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των βραβείων την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες ενώ η τελετή απονομής θα μεταδοθεί και στο διαδίκτυο.

H FEMA σε ρόλο κριτή στα βραβεία Αριστείας Οδικής Ασφάλειας

Τελωνειακοί έκαναν φύλλο και φτερό συμμετέχοντες εντουροβόλτας στην Θάσο

Σε μία κατά τα άλλα άψογη διοργάνωση με πάνω από 400 συμμετοχές
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

7/4/2026

Η ομάδα Enduro Squad Thassos πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο μία διήμερη εντουροβόλτα που δυστυχώς έκλεισε με ένα απρόσμενο γεγονός που δεν αφορούσε την διοργάνωση.

Αυτή ήταν συνολικά η τρίτη εκδήλωση της ομάδας, που εκκινούσε από την παραλία Αγίου Αντωνίου και περνούσε από επιβλητικά παλιά λατομεία και ιστορικά μεταλλεία της Θάσου. Οι συμμετέχοντες έμειναν έκπληκτοι από τα φυσικά τοπία, τα μονοπάτια τόσο σε βουνό, όσο και σε θάλασσα αλλά και από το υψηλό επίπεδο οργάνωσης.

3

Βέβαια, αυτό που σίγουρα δεν περίμεναν ήταν τα τρία συνεργία της τελωνειακής υπηρεσίας που περίμεναν τους συμμετέχοντες στην έξοδο της Κεραμωτής και έκαναν φύλλο και φτερό κυριολεκτικά για να βρουν έστω και την παραμικρή παρατυπία, με αποτέλεσμα να κόψουν πολλά και ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα σε ορισμένους αναβάτες.

Ο λόγος που έπεσαν βροχή τα πρόστιμα ήταν η μεταφορά των μοτοσυκλετών που έγινε σε αγροτικά και επαγγελματικά οχήματα, όπως και σε κάποιες περιπτώσεις για την έλλειψη των εγγράφων των μοτοσυκλετών αλλά και των εγγράφων εισαγωγής, αφού αρκετοί συμμετέχοντες ήρθαν από άλλες χώρες για να λάβουν μέρος.

Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο και θα πρέπει να έχει γίνει καταγγελία για να βρεθούν εκεί όχι ένα, αλλά τρία κλιμάκια για έρευνες και προσωπικά θα ήθελα να δω τις υπηρεσίες αυτές (η Τελωνειακή Υπηρεσία υπάγεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) να είναι το ίδιο σχολαστικές με τα δημόσια πρόσωπα που αποδεδειγμένα έχουν πιαστεί με την γίδα στην πλάτη (βλέπε ΟΠΕΚΕΠΕ) και κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι, χωρίς την παραμικρή ενόχληση!

Για να προλάβουμε όσους πουν το συνηθισμένο "ας πρόσεχαν, να ήταν νόμιμοι κτλ" το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό και οι έλεγχοι αυτοί απλά είναι σπάνιοι, ακόμη και στην βασική Εθνική Οδό της χώρας που η παρουσία των Αρχών είναι καθημερινή όλο το χρόνο. Αυτό άλλωστε συμβαίνει σε κάθε περίπτωση που το γράμμα του νόμου είναι πολύ κοντά στην υπερβολή και λιγότερο στην πραγματικότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η διήθηση των μοτοσυκλετών που μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να προβλέπεται από τον ΚΟΚ όχι όμως με τον τρόπο που εδώ και δεκαετίες λαμβάνει χώρα καθημερινά στην ζωή όλων των πολιτών. Δεν διώκεται καθημερινά η πρακτική αυτή και όπως έχουμε εξηγήσει με σχετική αρθρογραφία, είναι από τις περιπτώσεις που λέμε πως ο νόμος είναι λάθος.
Το να μην μπορείς να μεταφέρεις την δική σου μοτοσυκλέτα με το δικό σου όχημα οπουδήποτε θέλεις, είναι άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα.
Στην προκειμένη περίπτωση εξαντλήθηκαν τα περιθώρια από τις Αρχές, ενώ ήταν ξεκάθαρο πως πρόκειται για ιδιώτες που κάνουν το χόμπι τους με τις μοτοσυκλέτες τους.

2

Είναι απίστευτο το γεγονός πως βλέπουμε μία τέτοια αντιμετώπιση σε μία εκδήλωση που η συμμετοχή είναι δωρεάν, η διοργάνωση έχει μεριμνήσει για μειωμένες τιμές σε ακτοπλοϊκά και διαμονή και με πάνω από 400 συμμετέχοντες που έδωσαν εμπορικά – και όχι μόνο - μία πνοή στην τοπική κοινωνία σε μία περίοδο εκτός της κύριας σεζόν.