H FEMA σε ρόλο κριτή στα βραβεία Αριστείας Οδικής Ασφάλειας

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν πρωτοβουλίες για την Οδική Ασφάλεια
motomag H FEMA σε ρόλο κριτή στα βραβεία Αριστείας Οδικής Ασφάλειας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/5/2024

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων Μοτοσυκλετιστών (FEMA), θα συμμετέχει φέτος στην κριτική επιτροπή για τα βραβεία Excellence in Road Safety Awards, με τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή να μπορούν να κερδίσουν ένα από τα βραβεία των πέντε κατηγοριών, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλουν στο να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι.

Οι υπεύθυνοι ιδεών ή έργων που βελτιώνουν την οδική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στα φετινά βραβεία Αριστείας Οδικής Ασφάλειας. Οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα από τα πέντε βραβεία των παρακάτω κατηγοριών ενώ ταυτόχρονα τα έργα τα οποία θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή θα βοηθήσουν στο κοινό καλό, κάνοντας ασφαλέστερους τους δρόμους.

Ανάμεσα στα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής συναντάμε και την FEMA ενώ οι φετινές κατηγορίες θα είναι οι εξής:

  • Καλύτερη χρήση της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την προώθηση της οδικής ασφάλειας
  • Καλύτερη πρωτοβουλία που υποστηρίζει την οδική ασφάλεια για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου: πεζούς και ποδηλάτες
  • Καλύτερη πρωτοβουλία υποστήριξης της οδικής ασφάλειας στη μοτοσυκλέτα
  • Καλύτερη πρωτοβουλία για την προώθηση της εκπαίδευσης στην οδική ασφάλεια
  • Βραβείο αστικής οδικής ασφάλειας (ανοικτό σε δήμους, πόλεις και περιφερειακές αρχές)

Οι νικητές των βραβείων Excellence in Road Safety Awards θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των βραβείων την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες ενώ η τελετή απονομής θα μεταδοθεί και στο διαδίκτυο.

H FEMA σε ρόλο κριτή στα βραβεία Αριστείας Οδικής Ασφάλειας

BMW Group: Έρχεται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – Κόβει 8.000 θέσεις εργασίας λόγω πεσμένων πωλήσεων στα αυτοκίνητα

Άγνωστο προς το παρόν πως θα επηρεαστεί η υγιέστατη BMW Motorrad
bmw group
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/7/2026

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του BMW Group Milan Nedeljković ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Μάιο – αντικαθιστώντας τον Oliver Zipse – και έχει βρεθεί με το καλημέρα αντιμέτωπος με μια μικρή κρίση, καθώς οι πωλήσεις των αυτοκινήτων δεν πηγαίνουν τόσο καλά όσο θα ήθελαν οι διοικούντες στο Μόναχο.

Στο ευρύτερο πλαίσιο κρίσης που έχει δημιουργηθεί στην αγορά αυτοκινήτου, λόγω αφενός της αθρόας εισαγωγής νέων κατασκευαστών από την Ασία και αφετέρου των οικονομικών συνεπειών των πολέμων σε Ουκρανία και Ιράν, ο νέος διοικητής του Ομίλου BMW έχει ήδη εισηγηθεί περικοπές σε πολλά επίπεδα.

Σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του BMW Group την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 ανακοινώθηκε πως από τον ερχόμενο Οκτώβριο θα τρέξει ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα διαρκέσει ως το τέλος του 2027. Σύμφωνα με αυτό, θα αποσταλούν άμεσα ειδοποιήσεις σε περίπου 40.000 εργαζόμενους (σε σύνολο 84.000) στη Γερμανία, καλώντας τους να επιλέξουν εθελοντική αποχώρηση από τη BMW έναντι ενός πακέτου αποζημίωσης που θα εξαρτάται από τα χρόνια προϋπηρεσίας και τον μισθό που λαμβάνουν.

Στόχος είναι να κοπούν 8.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία, στοχεύοντας πρώτα στις διοικητικές υπηρεσίες του Ομίλου και στη συνέχεια στα τμήματα έρευνας και εξέλιξης (R&D), δηλαδή σε πρώτη φάση η BMW δεν θέλει να αποδυναμώσει τις γραμμές παραγωγής της.

Κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει και το μοτοσυκλετιστικό κομμάτι του Ομίλου, BMW Motorrad, μένει ν’ αποδειχθεί, καθώς πρόκειται για το τμήμα εκείνο που πηγαίνει πολύ καλά στις αγορές του κόσμου. Δεν μπορεί ωστόσο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να κοπούν και από κει κάποιες θέσεις εργασίας.

Τουλάχιστον το ευχάριστο είναι πως δεν αποφασίστηκαν απολύσεις, αλλά δίνεται η ευκαιρία σε χιλιάδες εργαζόμενους να φύγουν λαμβάνοντας μια καλή αποζημίωση που πιθανότατα θα είναι αρκετά μεγαλύτερη της τυπικής που θα έπαιρναν σε περίπτωση απόλυσης, με τη BMW να προβλέπει έναν ετήσιο προϋπολογισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που σχεδιάζει.