H FEMA σε ρόλο κριτή στα βραβεία Αριστείας Οδικής Ασφάλειας

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν πρωτοβουλίες για την Οδική Ασφάλεια
motomag H FEMA σε ρόλο κριτή στα βραβεία Αριστείας Οδικής Ασφάλειας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/5/2024

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων Μοτοσυκλετιστών (FEMA), θα συμμετέχει φέτος στην κριτική επιτροπή για τα βραβεία Excellence in Road Safety Awards, με τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή να μπορούν να κερδίσουν ένα από τα βραβεία των πέντε κατηγοριών, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλουν στο να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι.

Οι υπεύθυνοι ιδεών ή έργων που βελτιώνουν την οδική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στα φετινά βραβεία Αριστείας Οδικής Ασφάλειας. Οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα από τα πέντε βραβεία των παρακάτω κατηγοριών ενώ ταυτόχρονα τα έργα τα οποία θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή θα βοηθήσουν στο κοινό καλό, κάνοντας ασφαλέστερους τους δρόμους.

Ανάμεσα στα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής συναντάμε και την FEMA ενώ οι φετινές κατηγορίες θα είναι οι εξής:

  • Καλύτερη χρήση της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την προώθηση της οδικής ασφάλειας
  • Καλύτερη πρωτοβουλία που υποστηρίζει την οδική ασφάλεια για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου: πεζούς και ποδηλάτες
  • Καλύτερη πρωτοβουλία υποστήριξης της οδικής ασφάλειας στη μοτοσυκλέτα
  • Καλύτερη πρωτοβουλία για την προώθηση της εκπαίδευσης στην οδική ασφάλεια
  • Βραβείο αστικής οδικής ασφάλειας (ανοικτό σε δήμους, πόλεις και περιφερειακές αρχές)

Οι νικητές των βραβείων Excellence in Road Safety Awards θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των βραβείων την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες ενώ η τελετή απονομής θα μεταδοθεί και στο διαδίκτυο.

H FEMA σε ρόλο κριτή στα βραβεία Αριστείας Οδικής Ασφάλειας

Πυρκαγιά στον δρόμο - Τα νέα "μάτια" της Πυροσβεστικής έρχονται από την Ιαπωνία

Νέα τεχνολογία εξελίσσει η Toyota - Πώς βοηθάει και σε τροχαίο ατύχημα (Video)
Πυρκαγιά Toyota dash cam
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/8/2026

Για πρώτη φορά στην Ιαπωνία ένας κατασκευαστής θέλει να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες που υπάρχουν ήδη σε οχήματα ιδιωτικής χρήσης για να βελτιώσει την αντίδραση και την αποδοτικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η πρωτοβουλία της Toyota ονομάζεται "Drive Rocorder 119" (το 119 είναι ο αριθμός κλήσης για Πυροσβεστική και Πρώτες Βοήθειες στην Ιαπωνία) και οι δοκιμές ξεκίνησαν το 2023 στην πόλη Sakai, κοντά στην Osaka για να ακολουθήσει στα τέλη του 2024 το Kyoto, σε συνεργασία με εταιρείες ταξί και ΜΜΜ -δέκα στο σύνολο. 

Η πρωτοβουλία του ιαπωνικού κολοσσού έχει σαν σκοπό την υποβοήθηση της Πυροσβεστικής και των Ασθενοφόρων έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν πιο γρήγορα και αποδοτικά πυρκαγιές που μπορεί να βρίσκονται κοντά σε έναν δρόμο αλλά και τραυματίες που μπορεί να υπάρχουν λόγω των πυρκαγιών ή έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα. Πώς μπορούν να το κάνουν αυτό; Με το να χρησιμοποιούν την εικόνα που έχουν καταγράψει οι κάμερες που βρίσκονται στα ταμπλό (γνωστές και ως dash cameras -dash Cams) όλο και περισσότερων σύγχρονων αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων.

Σύμφωνα με την Toyota η πρωτοβουλία "Drive Rocorder 119", η οποία προήρθε σαν ιδέα από έναν υπάλληλο της ιαπωνικής εταιρείας, είχε σχεδόν από την αρχή θετικά αποτελέσματα αφού η χρήση των καμερών που είχαν τοποθετηθεί στα οχήματα βοήθησε στο να περιοριστεί μια πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε δάσος της περιοχής, ενώ τραυματίες δέχονται πλέον ιατρική περίθαλψη έως και 15 λεπτά νωρίτερα σε σχέση με πριν.

Με το "Drive Recorder 119" να έχει περάσει το πιλοτικό στάδιο για την αξιοποίησή του σε Οχήματα Δημόσιας Χρήσης και να εφαρμόζεται ήδη σε Sakai και Kyoto, η Toyota θέλει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα ώστε να αξιοποιεί τις κάμερες που ενσωματώνονται σε όλο και περισσότερα σύγχρονα οχήματα Ιδιωτικής Χρήσης. Και σε αυτή την περίπτωση η Πυροσβεστική μπορεί να έχει πρόσβαση στις κάμερες οχημάτων που περνάνε από την περιοχή ενδιαφέροντος εφόσον λάβει και σχετική κλήση για πυρκαγιά ή άλλο ατύχημα, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με IXE και όχι οχήματα Δημόσιας Χρήσης και αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην Ιαπωνία.

Για να λειτουργήσει το σύστημα, και να δώσει ζωντανή εικόνα στο Κέντρο που δέχεται τις τηλεφωνικές κλήσεις έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιεί αρχικά το GPS του κινητού τηλεφώνου ώστε να βρει την περιοχή και έπειτα ψάχνει για οχήματα που είναι εγγεγραμμένα στην υπηρεσία και βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από το σημείο ενδιαφέροντος αποκτώντας πρόσβαση στις κάμερές τους.

Το Drive Recorder 119 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε IXE στην πόλη Toyota (πρώην Koromo) με την ιαπωνική εταιρεία να αξιοποιεί αρχικά δικά της οχήματα που πληρούν τις τεχνολογικές προϋποθέσεις εφόσον έχει βέβαια και την συγκατάθεση των ιδιοκτητών/οδηγών τους.

Οι dash cams έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στους δύο τροχούς και έτσι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και μοτοσυκλέτες σε αυτόν τον ρόλο, στην περίπτωση που πληρούν επίσης τις τεχνολογικές προϋποθέσεις και μπορούν να μεταδώσουν εικόνα όπως κάνουν τα αυτοκίνητα της Toyota στην Ιαπωνία.