H FEMA σε ρόλο κριτή στα βραβεία Αριστείας Οδικής Ασφάλειας

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν πρωτοβουλίες για την Οδική Ασφάλεια
motomag H FEMA σε ρόλο κριτή στα βραβεία Αριστείας Οδικής Ασφάλειας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/5/2024

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων Μοτοσυκλετιστών (FEMA), θα συμμετέχει φέτος στην κριτική επιτροπή για τα βραβεία Excellence in Road Safety Awards, με τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή να μπορούν να κερδίσουν ένα από τα βραβεία των πέντε κατηγοριών, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλουν στο να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι.

Οι υπεύθυνοι ιδεών ή έργων που βελτιώνουν την οδική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στα φετινά βραβεία Αριστείας Οδικής Ασφάλειας. Οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα από τα πέντε βραβεία των παρακάτω κατηγοριών ενώ ταυτόχρονα τα έργα τα οποία θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή θα βοηθήσουν στο κοινό καλό, κάνοντας ασφαλέστερους τους δρόμους.

Ανάμεσα στα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής συναντάμε και την FEMA ενώ οι φετινές κατηγορίες θα είναι οι εξής:

  • Καλύτερη χρήση της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την προώθηση της οδικής ασφάλειας
  • Καλύτερη πρωτοβουλία που υποστηρίζει την οδική ασφάλεια για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου: πεζούς και ποδηλάτες
  • Καλύτερη πρωτοβουλία υποστήριξης της οδικής ασφάλειας στη μοτοσυκλέτα
  • Καλύτερη πρωτοβουλία για την προώθηση της εκπαίδευσης στην οδική ασφάλεια
  • Βραβείο αστικής οδικής ασφάλειας (ανοικτό σε δήμους, πόλεις και περιφερειακές αρχές)

Οι νικητές των βραβείων Excellence in Road Safety Awards θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των βραβείων την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες ενώ η τελετή απονομής θα μεταδοθεί και στο διαδίκτυο.

H FEMA σε ρόλο κριτή στα βραβεία Αριστείας Οδικής Ασφάλειας

H Benda πατεντάρει αυτόματη μετάδοση DCT!

Μια διαφορετική παραλλαγή αυτόματης μετάδοσης με διπλό συμπλέκτη σκαρώνουν οι Κινέζοι
benda-dct-patent
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

22/7/2026

Τα τελευταία δύο χρόνια η Benda είναι παρουσιάσει πληθώρα νέων κινητήρων, μεταξύ τους εξακύλινδρο και τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα με χωρητικότητες 1.685,6 και 548,6 κυβικά εκατοστά, καθώς και έναν απίθανο boxer 698,6 κυβικών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με ηλεκτρικά μοτέρ σε υβριδικές εφαρμογές.

Στην πορεία ωστόσο η κινέζικη εταιρεία έχει επενδύσει αρκετά και σε συστήματα αυτόματης μετάδοσης, με ένα πολύ ενδιαφέρον νέο σχέδιο να αναδύεται τώρα.

benda-dct-patent

Αυτή αποκαλύφθηκε μέσω σχεδίων που κατατέθηκαν σε ευρεσιτεχνία της Benda, όπου ένας τετρακύλιδρος κινητήρας επενδύεται με αυτόματη μετάδοση διπλού συμπλέκτη. Πρόκειται για ένα σύστημα που σαφώς θυμίζει το DCT (Dual Clutch Transmission) της Honda, αν και χρησιμοποιεί αρκετά διαφορετική τεχνική μεθοδολογία στη λειτουργία του.

Στο σύστημα της Honda οι δύο συμπλέκτες βρίσκονται στην ίδια πλευρά του κινητήρα και χρησιμοποιούν υδραυλικό μηχανισμό για τον έλεγχό τους, ενώ η Benda έχει σχεδιάσει αρκετά διαφορετικά το δικό της δημιούργημα, καθώς οι δύο συμπλέκτες τοποθετούνται εκατέρωθεν του κινητήρα και ο έλεγχός τους είναι ηλεκτρονικός και όχι υδραυλικός, δηλαδή με ηλεκτρικά μοτέρ καθοδηγούμενα από την κεντρική μονάδα ελέγχου του κινητήρα.

benda-dct-patent
Ο ηλεκτρονικός συμπλέκτης έχει ήδη φορεθεί στο Rock 707

Η χρήση του τετρακύλινδρου στα σχέδια είναι μάλλον ενδεικτική, καθώς μαθαίνουμε από την κινέζικη επικαιρότητα πως πιθανότερο είναι να τον δούμε πρώτα στον εξακύλινδρο κινητήρα, αν και αργά η γρήγορα θα βρει τον δρόμο του και για άλλα μοντέλα.

Ήδη μια απλούστερη παραλλαγή του βρίσκεται στο V2 cruiser Rock 707 – μοντέλο που θα έρθει και στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη προστεθεί ως αναφορά στην ελληνική ιστοσελίδα της εταιρείας – όπου εκεί περιγράφεται ως ηλεκτρονικός συμπλέκτης και θυμίζει πολύ το E-Clutch της Honda στη λειτουργία του, διατηρώντας μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων στη μοτοσυκλέτα.

Κάτι ανάλογο περιμένουμε να δούμε και στην πολυπλοκότερη υλοποίηση με δύο ηλεκτρονικούς συμπλέκτες που πατεντάρει εδώ η Benda, με επιπλέον περιέργεια για το βάρος του συστήματος.

Ετικέτες