Continental – Έρχονται πέντε νέες διαστάσεις για το ContiRoad μέσα στο 2024

Από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και έπειτα, το sport touring ελαστικό θα είναι διαθέσιμο και για μοτοσυκλέτες από 125 έως και 300 κυβικά
motomagContinental – Έρχονται πέντε νέες διαστάσεις για το ContiRoad μέσα στο 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

27/3/2024

Η Continental ανακοίνωσε την επέκταση προς τα κάτω των διαστάσεων του sport touring ελαστικού της, ContiRoad, στοχεύοντας τις μικρότερες κατηγορίες κυβισμού, οι οποίες τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν όλο και μεγαλύτερη άνθηση, με τις νέες διαστάσεις να αναμένονται σταδιακά μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Τα τελευταία χρόνια, χάρη στην διαρκή οικονομική ύφεση, αλλά και την εξίσωση σε πολλές χώρες των διπλωμάτων αυτοκινήτων με αυτό της Α1 κατηγορίας για μοτοσυκλέτες, έχουν δώσει ώθηση στις πωλήσεις μικρού κυβισμού μοτοσυκλετών. Το χαμηλό βάρος, η ευκολία και οικονομία χρήσης, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τους οποίους η συγκεκριμένη κατηγορία έχει γνωρίσει σημαντική άνθηση, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε Βόρεια και Νότια Αμερική. Το ίδιο συμβαίνει και στην σημαντικότερη από θέμα αριθμών αγορά, αυτή της Ασίας. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, η κατηγορία 250-499 κυβικά έχει εκτοξευτεί στην Γερμανία από το 4,7 στο 14%.

Τα sport touring ελαστικά δεν αφορούν μόνο τα μεγάλα πολυκύλινδρα και βαριά μοντέλα, τα οποία έχουν φτιαχτεί για να καταπίνουν ακούραστα τα χιλιόμετρα της εθνικής, αλλά ένα ευρύ φάσμα αναβατών και μοτοσυκλετών. Καλούνται, επομένως, να καλύψουν μία ποικιλία διαφορετικών αναγκών, από οδήγηση εντός πόλης μέχρι την κάλυψη πολλών χιλιομέτρων σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Continental – Έρχονται πέντε νέες διαστάσεις για το ContiRoad μέσα στο 2024

Σύμφωνα με την Continental, το ContiRoad διατηρεί και στις μικρότερες διαστάσεις τον ισορροπημένο του χαρακτήρα μεταξύ σε σπορ και καθημερινή οδήγηση. Ταυτόχρονα, το μίγμα της γόμας του επιτρέπει την χρήση του σε όλες τις καιρικές συνθήκες, προσφέροντας αυξημένη ασφάλεια ακόμα και στην βροχή. Οι μηχανολόγοι της Continental κρατούν αναλλοίωτη την χάραξη, η οποία έρχεται από τα μεγαλύτερων διαστάσεων ContiRoad, ενώ η προσθήκη περισσότερου υλικού στο κέντρο του ελαστικού επιμηκύνει την διάρκεια ζωής του.

Όλες οι νέες διαστάσεις χωρίζονται σε δύο διαφορετικές για το μπροστινό ελαστικό και τρεις για το πίσω και αφορούν τροχούς 17 ιντσών. Ειδικότερα, για μπροστά έχουμε τις διαστάσεις 100/80-17 και 110/70-17, ενώ για πίσω διακρίνονται στις 130/70-17, 140/70-17 και 150/60-17.

Ετικέτες

Πόλεμος διαγωνισμών δημιουργεί έλλειψη πινακίδων κυκλοφορίας: Τεράστιες ευθύνες στο Υπουργείο Μεταφορών

Προσπάθησαν με απευθείας αναθέσεις να λύσουν το πρόβλημα
Πόλεμος διαγωνισμών δημιουργεί έλλειψη πινακίδων κυκλοφορίας: Τεράστιες ευθύνες στο Υπουργείο Μεταφορών
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/2/2026

Το κόλπο των απευθείας αναθέσεων που σκαρφίστηκε το Υπουργείο Μεταφορών για να μετριάσει το πρόβλημα της έλλειψης πινακίδων δεν λειτούργησε και πλέον με την πάροδο του χρόνου το ζήτημα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο.

Στις νέες μοτοσυκλέτες η Πολιτεία επιβάλλει πρόσθετη φορολογία κατά παράβαση των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα μέρος των εσόδων που εισπράττονται από αυτή την τακτική δεν καταλήγει στα Ταμεία του Κράτους, αλλά φεύγει στην Ε.Ε. για να καλύψει το πρόστιμο που μας επιβάλλουν.

Στο παραπάνω που αποτελεί παγιωμένη τακτική, προστίθεται και το νέο πρόβλημα στην πώληση νέων μοτοσυκλετών, να μην μπορούν να πάρουν πινακίδα κυκλοφορίας. Αν πραγματικά ήθελε η Πολιτεία να πολεμήσει για κάποιο λόγο την αγορά της μοτοσυκλέτας, δεν θα χρειαζόταν να κάνει περισσότερα από όσα προβλήματα δημιουργεί ήδη με τους χειρισμούς της.

Το ζήτημα το έχουμε αναδείξει από το τελευταίο τετράμηνο του 2025, όταν κυκλοφόρησε η φήμη πως ξέμεινε από «τσίγκο» ο προμηθευτής και δημιουργείται έλλειψη πινακίδων.

Οι πινακίδες δεν είναι τσίγκινες και ο προμηθευτής δεν είχε ξεμείνει από πρώτες ύλες, ο διαγωνισμός του Υπουργείου Μεταφορών δεν είχε προχωρήσει, αυτό ήταν το πρόβλημα. Αρχικά φάνηκε αυτό στην Αττική και πολύ γρήγορα το πρόβλημα εξαπλώθηκε σε όλη την χώρα. Για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την πώληση και να προχωρήσουν σε είσπραξη καθώς είχαν ήδη αποδώσει ΦΠΑ και μάλιστα ορισμένα καταστήματα έχοντας πληρώσει και την μοτοσυκλέτα στην εισαγωγική εταιρεία, μερίδα επαγγελματιών άρχισε να εκδίδει πινακίδες από άλλες περιοχές. Εκτός από την αλλοίωση των στατιστικών για το που κυκλοφορούν τα οχήματα, το πρόβλημα της έλλειψης πινακίδων γρήγορα γιγαντώθηκε.

Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου όμως ο ανάδοχος ξεκίνησε να κόβει και να εκδίδει νέες πινακίδες, θυμίζουμε εδώ την ανάσα που δόθηκε εκείνη την περίοδο.

Αυτό συνέβη με απευθείας ανάθεση του Υπουργείου Μεταφορών με ένα σχετικά μικρό ποσό, που είναι κάτω από το όριο στο οποίο επιβάλλονται οι διαγωνισμοί.

Το πρόβλημα ήταν πως η εταιρεία που δεν κέρδισε τον διαγωνισμό έκανε ένσταση, κάτι αναμενόμενο όμως, και φυσικά συνέχισε να κάνει ενστάσεις, μεταφέροντας τις προσφυγές της ολοένα και σε ψηλότερο επίπεδο.

Αυτός ο πόλεμος για το ποιος θα πάρει την δουλειά, δεν γίνεται να αποτελεί δικαιολογία από την μεριά του Υπουργείου Μεταφορών, διότι είναι αναμενόμενο και θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προτού στερέψει η αγορά.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο λοιπόν προχώρησαν σε απευθείας αναθέσεις ενώ παράλληλα μαινόταν ο πόλεμος των αναδόχων εταιρειών με την συγκεκριμένη ενέργεια να ανακοινώνεται από τον κ. Κυρανάκη ως επιτυχία, την στιγμή που όχι μόνο άργησε -θα μπορούσε να γίνει πριν δημιουργηθεί αυτή η τεχνική έλλειψη- αλλά δεν ήταν και μόνιμη λύση.

Με το νέο πλαίσιο οι απευθείας αναθέσεις προς έναν συγκεκριμένο ανάδοχο για μία συγκεκριμένη ενέργεια δεν γίνεται να έχουν την μορφή της παράκαμψης του διαγωνισμού, όπως ξεκάθαρα συνέβη στην προκειμένη περίπτωση και έτσι πάγωσαν και αυτές.

Τα Ιόνια Νησιά, Νομοί στην Β. Ελλάδα και σε άλλες περιοχές που έχουμε καταγράψει, το πρόβλημα είναι απόλυτο, ενώ ελάχιστες είναι αυτή την στιγμή οι πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται, ενώ βαδίζουμε στην πλήρη διακοπή λίγο πριν την έναρξη της εμπορικής σεζόν.

Η ευθύνη του Υπουργείου Μεταφορών ξεκινά από την καθυστέρηση έναρξης της διαδικασίας και έπειτα στον χειρισμό της υπόθεσης και χρειάζεται να δοθεί άμεση λύση.