Continetal Automotive - Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έως το τέλος του 2025

Προς πώληση και το τμήμα OESL της ContiTech
continental automotive νέα εταιρεία
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

20/12/2024

Η αναδιάρθρωση της Continental προχωρά με τους Γερμανούς να κοινοποιούν περισσότερες λεπτομέρειες για την ανεξαρτητοποίηση της Continetal Automotive.

Το υψηλό κόστος παραγωγής και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός από τις κινέζικες εταιρείες έχουν φέρει σε δύσκολη θέση πολλούς κολοσσούς της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας τα τελευταία χρόνια που βλέπουν τα περιθώρια κέρδους τους να μειώνονται και τους Κινέζους να παίρνουν όλο και μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς.

Η Continetal αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα και στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον ανταγωνισμό έχει αποφασίσει την απόσχιση του τομέα Automotive έως και το τέλος της ερχόμενης χρονιάς που θα μετατραπεί σε ανεξάρτητη εταιρεία -διαβάστε περισσότερα εδώ.

Πρόσφατα το εκτελεστικό συμβούλιο του γερμανικού ομίλου ενημέρωσε το εποπτικό συμβούλιο για τα βήματα που θα ακολουθήσουν αναφορικά με τον τομέα Automotive με την τελική έγκριση να έρχεται από το δεύτερο τον Μάρτιο του 2025.

continental automotive νέα εταιρεία
Ο Philipp von Hirschheydt θα αναλάβει το τιμόνι της νέας εταιρείας που θα προκύψει από την απόσχιση του τομέα Continental Automotive

Η νέα ανεξάρτητη εταιρεία θα λειτουργεί υπό νέο όνομα που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη και θα είναι έτοιμη ως οντότητα έως και το τέλος Απριλίου έχοντας ως επικεφαλής το μέλος του δ.σ. του ομίλου Philipp von Hirschheydt.

Η εταιρεία θα έχει νομικά τη μορφή Ευρωπαϊκής Εταιρείας (Societas Europaea -SE), που έχει πολλά κοινά με μια ελληνική ΑΕ, ενώ να εισαχθεί και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Με αυτή την κίνηση και τη μεταμόρφωση του Automotive τομέα σε ανεξάρτητη εταιρεία οι Γερμανοι πιστεύουν ότι η θέση του θα ισχυροποιηθεί λόγω και της μεγαλύτερης ανεξαρτησίας που θα έχει στη λήξη σημαντικών, κάτι που θα της δινει και μεγαλύτερη ευελιξία.

Παράλληλα ο όμιλος της Continental σκοπεύει να πουλήσει και την επιχείρηση-τμήμα Original Equipment Solutions (OESL) που ανήκει διοικητικά στον τομέα ContiTech και παράγει εξαρτήματα OEM για κατασκευαστές, όπως για παράδειγμα ιμάντες εκκεντροφόρων, σωληνάκια για κυκλώματα ψύξης και λίπανσης κινητήρων και τσιμούχες.

Το συγκεκριμένο τμήμα είναι πραγματικά τεράστιο και απασχολεί περισσότερους από 16.000 υπαλλήλους της Continental σε 16 χώρες με τον γερμανικό όμιλο να έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με ενδιαφερόμενους είτε για την πλήρη πώλησή της είτε για την δημιουργία του επίσης ως ανεξάρτητη εταιρειά με συμμετοχή στο νέο σχήμα.

Χιλιάδες Hell’s Angels καταφτάνουν στην Ηγουμενίτσα – Άρχισαν ήδη οι συλλήψεις

Πάνω από 5.000 μοτοσυκλετιστές αναμένονται στο Ελληνικό Φεστιβάλ Φίλων Αμερικανικής Μοτοσυκλέτας στην παραλία Δρέπανο
hells-angels
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

5/6/2026

Η διοργάνωση του φεστιβάλ στο Δρέπανο από 5 ως 7 Ιουνίου αναμένεται να προσελκύσει στην περιοχή χιλιάδες μοτοσυκλετιστές από όλη την Ευρώπη και μεταξύ τους μεγάλο αριθμό μελών της οργάνωσης Hell’s Angels (HAMC).

Το γεγονός αυτό ωστόσο έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές της χώρας, καθώς εκτιμάται πως μεταξύ των μελών της HAMC περιλαμβάνονται αρκετοί επικίνδυνοι κακοποιοί. Άλλωστε υπάρχει πάντα η ανάμνηση του ανάλογου φεστιβάλ στην περιοχή το 2015, όταν μια ομάδα Hell’s Angels είχε ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου 41χρονο Έλληνα έξω από κατάστημα εστίασης μετά από ασήμαντη διαφωνία.

Στο μεταξύ δέκα συλλήψεις έχουν ήδη γίνει από τις αρχές, επτά στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα και άλλες τρεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αφορώντας όλες μέλη διαφόρων τμημάτων της HAMC.

Στον Προμαχώνα συνελήφθησαν επτά μοτοσυκλετιστές από τη Βουλγαρία και την Πολωνία που βρέθηκαν σε έλεγχο με μαχαίρια, σιδερογροθιές και γκλομπ. Στη δε Ηγουμενίτσα πιάστηκαν στη διάρκεια ελέγχων κατά την αποβίβαση από το καράβι τρεις Γερμανοί υπήκοοι, δύο εξ αυτών οπλισμένοι με μαχαίρια και ο τρίτος καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του διεθνές ένταλμα για τροχαίο με τραυματισμό στην Πολωνία.

Με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών να μιλούν για μια συγκέντρωση περισσότερων από 5.000 μοτοσυκλετιστών, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταστρώσει ειδικά σχέδια περιφρούρησης στην περιοχή, σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές και το Λιμενικό Σώμα.