Continental - Ανεξάρτητη εταιρεία θα γίνει το τμήμα Automotive 

Έως το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή
continental automotivw spin-off
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/12/2024

Την απόσχιση του τομέα Automotive που θα μετατραπεί σε νέα ανεξάρτητη εταιρεία αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Continental.

Η Continental Automotive είναι ο τομέας της γερμανικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην εξέλιξη και εφαρμογή λογισμικού και ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγών και αναβατών, όπως και συστημάτων διασυνδεσιμότητας και αυτόνομης οδήγησης αλλά και οθονών.

Στην EICMA μάλιστα οι Γερμανοί παρουσίασαν μεταξύ άλλων το σύστημα τους που αυτοματοποιεί τη λειτουργία του μηχανικού κιβωτίου μιας μοτοσυκλέτας, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στο KTM 1390 Super Adventure.

Η Continental Automotive είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής και πάροχος ηλεκτρονικών συστημάτων και λύσεων για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στον κόσμο και έχει τη μεγαλύτερη "συνεισφορά" στον ετήσιο τζίρο της Continental με ενοποιημένες πωλήσεις άνω των 20 δισ. ευρώ για το 2023 επί συνόλου περίπου 40 δισ. ευρώ. 

continental Automotive

Ωστόσο το σηγκεκριμένο τμήμα της γερμανικής εταιρείας παρουσιάζει μακράν το μικρότερο περιθώριο κέρδους, σε σχέση με τις Continental Tires και ContiTech -εταιρεία παροχής προϊόντων και υπηρεσιών σε πάρα πολλούς τομείς όπως της ενέργειας, της αεροδιαστημικής και των κατασκευών.

 

Παρά το μέγεθος και τη θέση της στην βιομηχανία των δύο και τεσσάρων τροχών η Continental Automotive αντιμετωπίζει  δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι κατασκευαστές, λόγω της μετάβασης στα ηλεκτρικά που γίνεται με πολύ αργότερο ρυθμό από το αναμενόμενο και της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί παγκοσμίως, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής επι ευρωπαϊκού εδάφους.

Με την απόσχιση της Continental Automotive οι Γερμανοί θέλουν να σταθεροποιήσουν τους τομείς που φέρουν τα μεγαλύτερα κέρδη στην εταιρεια αλλά και την ίδια την Continental Automotive που απασχολεί σχεδόν τους μισούς από τους 200.000 υπαλλήλους που έχει η Continental σε όλο τον κόσμο. 

Η απόσχιση είναι μέρος του πλάνου της εταιρείας προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης, στο οποίο περιλαμβάνεται και μείωση προσωπικού, κάτι που έχουν εξαγγείλει και οι Bosch και ZF.

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.