Continental - Ανεξάρτητη εταιρεία θα γίνει το τμήμα Automotive 

Έως το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή
continental automotivw spin-off
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/12/2024

Την απόσχιση του τομέα Automotive που θα μετατραπεί σε νέα ανεξάρτητη εταιρεία αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Continental.

Η Continental Automotive είναι ο τομέας της γερμανικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην εξέλιξη και εφαρμογή λογισμικού και ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγών και αναβατών, όπως και συστημάτων διασυνδεσιμότητας και αυτόνομης οδήγησης αλλά και οθονών.

Στην EICMA μάλιστα οι Γερμανοί παρουσίασαν μεταξύ άλλων το σύστημα τους που αυτοματοποιεί τη λειτουργία του μηχανικού κιβωτίου μιας μοτοσυκλέτας, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στο KTM 1390 Super Adventure.

Η Continental Automotive είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής και πάροχος ηλεκτρονικών συστημάτων και λύσεων για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στον κόσμο και έχει τη μεγαλύτερη "συνεισφορά" στον ετήσιο τζίρο της Continental με ενοποιημένες πωλήσεις άνω των 20 δισ. ευρώ για το 2023 επί συνόλου περίπου 40 δισ. ευρώ. 

continental Automotive

Ωστόσο το σηγκεκριμένο τμήμα της γερμανικής εταιρείας παρουσιάζει μακράν το μικρότερο περιθώριο κέρδους, σε σχέση με τις Continental Tires και ContiTech -εταιρεία παροχής προϊόντων και υπηρεσιών σε πάρα πολλούς τομείς όπως της ενέργειας, της αεροδιαστημικής και των κατασκευών.

 

Παρά το μέγεθος και τη θέση της στην βιομηχανία των δύο και τεσσάρων τροχών η Continental Automotive αντιμετωπίζει  δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι κατασκευαστές, λόγω της μετάβασης στα ηλεκτρικά που γίνεται με πολύ αργότερο ρυθμό από το αναμενόμενο και της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί παγκοσμίως, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής επι ευρωπαϊκού εδάφους.

Με την απόσχιση της Continental Automotive οι Γερμανοί θέλουν να σταθεροποιήσουν τους τομείς που φέρουν τα μεγαλύτερα κέρδη στην εταιρεια αλλά και την ίδια την Continental Automotive που απασχολεί σχεδόν τους μισούς από τους 200.000 υπαλλήλους που έχει η Continental σε όλο τον κόσμο. 

Η απόσχιση είναι μέρος του πλάνου της εταιρείας προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης, στο οποίο περιλαμβάνεται και μείωση προσωπικού, κάτι που έχουν εξαγγείλει και οι Bosch και ZF.

Honda: Κάνει τη Σαχάρα χρυσωρυχείο στην κατασκευή δρόμων - Για 1η φορά χρήση άμμου από έρημο

Μέσω της PathAhead οι Ιάπωνες παρουσίασαν το νέο τεχνητό υλικό Rising Sand
Δρόμος Honda υλικό Rising Sand
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

7/4/2026

Η άμμος της ερήμου ήταν μέχρι πρότινος ένα υλικό που δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην οδοποιία και τις οικοδομές και η νεοσύστατη PathAhead της Honda είναι η εταιρεία που έρχεται για να το αλλάξει αυτό με το Rising Sand και μια τεχνολογία που δίνει λύσεις ποικιλοτρόπως.

Η νέα startup εταιρεία της Honda προέκυψε από το πρόγραμμα δημιουργίας νέων επιχειρήσεων "IGNITION" των Ιαπώνων και κάνει ντεμπούτο παρουσιάζοντας το νέο υλικό που βάζει στο παιχνίδι την άμμο της ερήμου στην κατασκευή δρόμων.    

Όπως στα κτίρια, η άμμος είναι ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή δρόμων και η άμμος που πληροί τις προδιαγραφές για αυτόν τον σκοπό είναι εκείνη που βρίσκεται στη θάλασσα, τα ποτάμια και τα λατομεία. Η άμμος της ερήμου δεν πληροί τις προδιαγραφές γιατί οι κόκκοι της είναι πιο λείοι και στρογγυλοί από αυτό που χρειάζεται στην οδοποιία, τα κτήρια και τις υποδομές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων η Σαουδική Αραβία, η οποία εισάγει άμμο για να οτιδήποτε χρειάζεται να χτίσει και να κατασκευάσει!

Δρόμος Honda υλικό Rising Sand
Η διαδικασία κοκκοποίησης της Honda για τη δημιουργία του Rising Sand

Ως το δεύτερο πιο χρησιμοποιημένο υλικό στον πλανήτη από τον άνθρωπο μετά το... νερό, υπολογίζεται ότι περίπου 50 δισ. τόνοι άμμου (και χώματος) χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στις κατασκευές σε όλον τον κόσμο με ρυθμό που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει την φυσική αναπλήρωση της άμμου, η οποία έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία στη διατήρηση οικοσυστημάτων στις περιοχές που βρίσκεται -ακόμη περισσότερο στα ποτάμια-, της βιοποικιλότητας αλλά και του περιορισμού των φυσικών καταστροφών σε τοπικό επίπεδο -όπως πλημμύρες-, ειδικά στα ποτάμια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχει η αφαίρεση τόσο μεγάλων ποσοτήτων άμμου από ποτάμια, λίμνες και θάλασσες, ενώ σίγουρα κανείς δεν μπορεί να φανταστεί αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει σχετική έλλειψη άμμου σε όλον τον κόσμο για κατασκευές, λόγω των περιορισμών που προσπαθούν να επιβάλλουν κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί στην ανεξέλεγκτη συλλογή της από οπουδήποτε.

Δρόμος Honda υλικό Rising Sand

Το τεχνητό αδρανές Rising Sand δημιουργείται έπειτα από κοκκοποίηση της άμμου που προέρχεται από έρημο, με αύξηση από 100 μm σε κόκκους διαμέτρου μερικών χιλιοστών, με την τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Honda. Σύμφωνα με την PathAhead, έχει διάρκεια ζωής που φτάνει τα 20 χρόνια, η χρήση του έναντι άμμου θαλάσσης ή ποταμιών μειώνει το κόστος κατά 60%, ενώ μειώνεται σημαντικά και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος. 

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι έναντι αντίστοιχων φυσικών αδρανών υλικών η αντοχή του παρουσιάζεται αυξημένη κατά 2,5 φορές. Έτσι η τυπική διάρκεια ζωής ενός δρόμου μπορεί να αυξηθεί από τα 10 σε περισσότερα από 20 χρόνια και έτσι μειώνεται κατά 60% το κόστος, ενώ η τιμή του Rising Sand αναμένεται να είναι κοντά σε εκείνη των συμβατικών υλικών που χρησιμοποιούνται στην οδοποιία.

Δρόμος Honda υλικό Rising Sand
Το πάνω δεξί κομμάτι οδοστρώματος περιέχει Rising Sand σε αντίθεση με το αριστερό που έχει φυσικά δομικά υλικά

Στο τιμόνι της νεοσύστατης PathAhead βρίσκεται ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Masayuki Iga. Ο Ιάπωνας πέρασε 11 χρόνια στη Honda R&D κάνοντας έρευνα σε διάφορα υλικά στο ομώνυμο ερευνητικό τμήμα των Ιαπώνων και εξειδικεύτηκε στην εξέλιξη ατσάλινων φύλλων για χρήση στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και στην εξέλιξη βιώσιμων υλικών.

Η Honda αναμένεται να χτίσει εργοστάσιο επεξεργασίας στην Κένυα το 2028 για να παράγει τοπικά Rising Sand σε μια στρατηγική κίνηση με την αφρικάνικη ήπειρο να έχει μόλις το 20% των δρόμων της με ασφαλτόστρωση. Σε συνδυασμό με την ελλιπή τους συντήρηση το κόστος μεταφορών στην Αφρική υπολογίζεται ότι είναι τρεις φορές υψηλότερο έναντι πιο αναπτυγμένων περιοχών του πλανήτη.

Δρόμος Honda υλικό Rising Sand
Ο Masayuki Iga με ένα κομμάτι δρόμου με Rising Sand

Honda και PathAhead φαίνεται να έχουν έναν θησαυρό στα χέρια τους που θα αξιοποιήσουν αρχικά στην Αφρική. Μετά από αυτήν την εξέλιξη πότε άραγε θα αρχίσουμε να ανησυχούμε και για τις ερήμους του πλανήτη;