Continental - Ανεξάρτητη εταιρεία θα γίνει το τμήμα Automotive 

Έως το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή
continental automotivw spin-off
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/12/2024

Την απόσχιση του τομέα Automotive που θα μετατραπεί σε νέα ανεξάρτητη εταιρεία αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Continental.

Η Continental Automotive είναι ο τομέας της γερμανικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην εξέλιξη και εφαρμογή λογισμικού και ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγών και αναβατών, όπως και συστημάτων διασυνδεσιμότητας και αυτόνομης οδήγησης αλλά και οθονών.

Στην EICMA μάλιστα οι Γερμανοί παρουσίασαν μεταξύ άλλων το σύστημα τους που αυτοματοποιεί τη λειτουργία του μηχανικού κιβωτίου μιας μοτοσυκλέτας, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στο KTM 1390 Super Adventure.

Η Continental Automotive είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής και πάροχος ηλεκτρονικών συστημάτων και λύσεων για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στον κόσμο και έχει τη μεγαλύτερη "συνεισφορά" στον ετήσιο τζίρο της Continental με ενοποιημένες πωλήσεις άνω των 20 δισ. ευρώ για το 2023 επί συνόλου περίπου 40 δισ. ευρώ. 

continental Automotive

Ωστόσο το σηγκεκριμένο τμήμα της γερμανικής εταιρείας παρουσιάζει μακράν το μικρότερο περιθώριο κέρδους, σε σχέση με τις Continental Tires και ContiTech -εταιρεία παροχής προϊόντων και υπηρεσιών σε πάρα πολλούς τομείς όπως της ενέργειας, της αεροδιαστημικής και των κατασκευών.

 

Παρά το μέγεθος και τη θέση της στην βιομηχανία των δύο και τεσσάρων τροχών η Continental Automotive αντιμετωπίζει  δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι κατασκευαστές, λόγω της μετάβασης στα ηλεκτρικά που γίνεται με πολύ αργότερο ρυθμό από το αναμενόμενο και της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί παγκοσμίως, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής επι ευρωπαϊκού εδάφους.

Με την απόσχιση της Continental Automotive οι Γερμανοί θέλουν να σταθεροποιήσουν τους τομείς που φέρουν τα μεγαλύτερα κέρδη στην εταιρεια αλλά και την ίδια την Continental Automotive που απασχολεί σχεδόν τους μισούς από τους 200.000 υπαλλήλους που έχει η Continental σε όλο τον κόσμο. 

Η απόσχιση είναι μέρος του πλάνου της εταιρείας προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης, στο οποίο περιλαμβάνεται και μείωση προσωπικού, κάτι που έχουν εξαγγείλει και οι Bosch και ZF.

ΕΛ.ΑΣ.: Εξιχνιάστηκε εγκληματική οργάνωση με πειραγμένο σύστημα εισροών - εκροών καυσίμων! 25 εκατομμύρια κέρδη - 20 πρατήρια!

Διέθετε συνολικά 20 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα
ΕΛ.ΑΣ.: Εξιχνιάστηκε εγκληματική οργάνωση ιδιοκτήτων πρατηρίων με πειραγμένους μετρητές – Πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη της οργάνωσης
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/1/2026

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης 20 Ιανουαρίου μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, με ειδικό παράνομο λογισμικό που είχαν εγκαταστήσει σε πρατήρια υγρών καυσίμων και μπορούσαν έτσι να επέμβουν στους μετρητές.

Ο φερόμενος αρχηγός της οργάνωσης διαθέτει περί τα 20 πρατήρια υγρών καυσίμων σε ολόκληρη την Ελλάδα και προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτός, έμενε σε διαφορετικά μέρη – συνήθως σε πολυτελή σκάφη, άλλαζε συχνά τους τηλεφωνικούς του αριθμούς, όπως συχνά αγόραζε και πολυτελή αυτοκίνητα.

1

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρατήρια καυσίμων της εγκληματικής οργάνωσης που χρησιμοποιούσαν παράνομο λογισμικό βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Θράκη και Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Συνολικά το παράνομο λογισμικό είχαν προμηθευτεί 20 πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα, στα 16 από τα οποία αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας για δύο έτη και έχουν σφραγισθεί από αρμόδια κλιμάκια της Α.Α.Δ.Ε.

Η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 13 συλλήψεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 5 ταυτοποιημένα μέλη, τα οποία αναζητούνται.

2

Οι παραπάνω κατηγορούνται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη, παράβαση νόμων και αποφάσεων που αφορούν την αλλοίωση μετρητών καυσίμων και λογισμικού, την έκδοση αποδείξεων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τη φορολογία, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Το εν λόγω λογισμικό ήταν εγκατεστημένο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των πρατηρίων με ειδικές δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην εντοπίζεται από τις ελεγκτικές Αρχές, ενώ έδινε τη δυνατότητα στους πρατηριούχους-μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, να ορίζουν το ποσοστό καυσίμου που θα παρακρατούσε η κάθε αντλία (συνήθως 10%).

3

Το λογισμικό μάλιστα ήταν ελληνική πατέντα και την τεχνική υποστήριξη του προγράμματος πραγματοποιούνταν από 2 συλληφθέντα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι ήταν υπάλληλοι και τεχνικοί της εταιρείας που είχε δημιουργήσει το παράνομο λογισμικό, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και οι 2 ιδιοκτήτες της εν λόγω εταιρείας.

Συνολικά από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

59 κεντρικές μονάδες Η/Υ,

30 φορολογικοί μηχανισμοί,

10 πολυτελή αυτοκίνητα,

6 πιστόλια και βαλλίστρα,

175 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

πλήθος σημειώσεων, κινητών τηλεφώνων, usb stick και σκληρών δίσκων,

μητρική πλακέτα αντλίας,

το χρηματικό ποσό των 250.000 ευρώ.

Εκτιμάται ότι, η συνολική οικονομική ζημία που υπέστησαν οι καταναλωτές από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, λόγω των ελλειμματικών παραδόσεων καυσίμων από τα εμπλεκόμενα πρατήρια και κατ’ επέκταση το σύνολο των εσόδων της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ για 5 έτη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.