Dainese - Οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζει η ιταλική εταιρεία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταβίβασής στους κύριους πιστωτές της
Dainese in debt
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

11/7/2025

Η Dainese, μία από τις πιο εμβληματικές εταιρείες στον χώρο του προστατευτικού εξοπλισμού αναβάτη, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, με τα σενάρια για το μέλλον της να είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτά.

Η εταιρεία κατέγραψε ζημιές ύψους 120 εκατ. ευρώ για το 2024, σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με το 2023, με το σύνολο των χρεών της φτάνουν τα 322 εκατ. ευρώ. Η αμερικάνικη επενδυτική Carlyle Group, είχε αποκτήσει την Dainese το 2022 έναντι 630 εκατ. από την Investcorp, με στόχο να ενισχύσει τη διεθνή της παρουσία και να αξιοποιήσει τη φήμη της ιταλικής εταιρείας στην καινοτομία και την ποιότητα. Ωστόσο, η κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως αναμενόταν και στις αρχές της χρονιάς είχε ξεκινήσει ήδη η κουβέντα για την αναδιάρθρωση του χρέους της Dainese.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η Carlyle βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της εταιρείας στους βασικούς πιστωτές της, την HPS Investment Partners και την Arcmont Asset Management.

Dainese in debt

Η απότομη αύξηση των ζημιών και η ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους συνδέονται με μια σειρά παραγόντων όπως οι δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα που προέκυψαν κυρίως από την πανδημία του Covid με την ιταλική εταιρεία να αντιμετωπίζει παράλληλα αύξηση του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος λόγω παρατεταμένης οικονομικής αβεβαιότητας σε πολύ σημαντικές αγορές αλλά και πολύ μεγάλες ποσότητες απούλητου στοκ. Τον ρόλο του στην αύξηση των απωλειών για την Dainese έπαιξε φυσικά και ο εντονότερος ανταγωνισμός με άλλες εταιρείες προστατευτικού εξοπλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η κρίση αυτή αναδεικνύει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ακόμα και τα πιο ισχυρά brands στον χώρο της μοτοσυκλέτας (και όχι μόνο), όταν δεν υπάρχει προσαρμογή σε νέα δεδομένα, με την Carlyle να δείχνει παράλληλα ότι δεν είναι ικανή να διαχειριστεί σωστά μια premium εταιρεία προστατευτικού εξοπλισμού-ρουχισμού όπως είναι η Dainese. Στα τέλη του 2023 η Carlyle παρέδωσε kai την End Clothing, βρετανική εταιρεία λιανικής ρουχισμού lifestyle, στην Apollo Global Management, σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε τότε ως αναποδιά. Ωστόσο αυτή είναι μία ακόμη ευρωπαϊκή εταιρεία που το πλάνο δεν πήγε σύμφωνα με το αναμενόμενο υπό τη διαχείριση της αμερικάνικης επενδυτικής.

Για δεκαετίες, η Dainese βρίσκεται μεταξύ των πρωτοπόρων στην προστασία του αναβάτη, με καινοτομίες όπως το σύστημα αερόσακου D-Air, την πρώτη αρθρωτή προστασία πλάτης, αγωνιστικές φόρμες υψηλής τεχνολογίας και premium προστατευτικό και lifestyle ρουχισμό για κάθε μοτοσυκλετιστική συνθήκη και χρήση.

Dainese in debt

Η οικονομική αυτή περιπέτεια δημιουργεί ανησυχίες για το μέλλον της Dainese, όχι τόσο για την επιβίωσή της όσο για το κατά πόσο η ποιότητα και το R&D θα παραμείνουν σε πρώτο πλάνο, εάν προχωρήσει η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας σε επενδυτικά σχήματα που ενδέχεται να επικεντρωθούν περισσότερο στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και λιγότερο στην εξέλιξη και την καινοτομία.

Προς το παρόν, η διαδικασία μεταβίβασης βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση και τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ δεν υπάρχει και σχετική επίσημη ενημέρωση από την Dainese ή την Carlyle, η οποία διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια ύψους 387 δισ. ευρώ.

Ετικέτες

Νέα Triumph 350 έρχονται στην Ινδία

Ο πρόεδρος της Bajaj επιβεβαίωσε μια νέα γενιά μονοκύλινδρων 350 που θα αποκαλυφθεί σύντομα
Triumph TR 400
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/2/2026

Η Ινδία εισήγαγε ένα νέο φορολογικό σύστημα GST 2.0 (Goods & Services Tax) που θα έχει πολύ σημαντική επίδραση στην εγχώρια βιομηχανία δικύκλων της χώρας.

Τέθηκε σε εφαρμογή στις 22 Σεπτεμβρίου 2025 και βάσει αυτού όλα τα δίκυκλα άνω των 350cc θα επιβαρυνθούν με σημαντικά αυξημένους φόρους πολυτελείας, γεγονός που αναπόφευκτα θα επηρεάσει την ινδική παραγωγή, μεταβάλλοντας τη στρατηγική σκέψη αρκετών κατασκευαστών.

Ένας από αυτούς είναι η Bajaj Auto, της οποίας ο πρόεδρος, Rajiv Bajaj, έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η εταιρεία του θα πρέπει να εναρμονιστεί στο νέο φορολογικό καθεστώς προσαρμόζοντας τα μοντέλα που παράγει. Και αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στις μοτοσυκλέτες της Bajaj, αλλά και σε αυτές της Triumph που κατασκευάζει η ινδική εταιρεία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι CNBC, ο κύριος Bajaj έκανε μιαν ακόμη αποκάλυψη: μια νέα γενιά Triumph 350 θα παρουσιαστεί στην Ινδία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτή θα αφορά όλα τα υπάρχοντα μοντέλα της γκάμας με τον μονοκύλινδρο TR 400, δηλαδή τα Speed 400, Scrambler 400Χ και XC, Thruxton 400 και το αποκλειστικό της ινδικής αγοράς  Speed T4 που ουσιαστικά είναι μια φτηνότερη και απλούστερη εκδοχή του Speed 400.

Αποφεύγοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες, ο ισχυρός άνδρας της Bajaj άφησε να εννοηθεί πως ο μονοκύλινδρος των 399 cc που φορούν σήμερα όλα τα παραπάνω μοντέλα θα μικρύνει σε χωρητικότητα που δεν θα ξεπερνά τα 350 cc.

Αυτό που δεν εξήγησε είναι το κατά πόσο αυτό θα αφορά μόνο τα ινδικά μοντέλα ή αν θα συμπεριλάβει και την τρέχουσα εξαγώγιμη γκάμα που γνωρίζουμε στην Ευρώπη, δηλαδή όλα τα προαναφερθέντα 400άρια πλην του Speed T4.

Ό,τι και να πούμε προς το παρόν δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από εικασία, όπως ακριβώς κάνει και ο ινδικός Τύπος που τείνει προς την άποψη ότι τα 400άρια μοντέλα θα συνεχίσουν ως είχαν στις διεθνείς αγορές, περιορίζοντας τα 350 στην αγορά της Ινδίας.

Αυτό θα σημαίνει πιθανότατα πως η νέα αυτή γενιά των μικρών Triumph 350 cc δεν θα έχει σημαντικές διαφορές με τα τρέχοντα μοντέλα σε επίπεδο εξοπλισμού και σχεδίασης, απλά θα φορούν έναν λίγο μικρότερο και - λογικά - λίγο ηπιότερο κινητήρα, ώστε να μην προκύψει μεγάλη επιβάρυνση τόσο σε επίπεδο εξέλιξης, όσο και στη γραμμή παραγωγής τους.

Οριστικές απαντήσεις για τα νέα Triumph 350 και το μέλλον των ανάλογων ευρωπαϊκών μοντέλων με τον κινητήρα TR400 θα έχουμε σε περίπου δύο μήνες, όταν με το καλό εμφανιστεί επίσημα η νέα γκάμα στην Ινδία.

Στο μεταξύ ένα νέο ερώτημα προκύπτει. Αν αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί στα μοντέλα της Triumph, να περιμένουμε κάτι ανάλογο και με τα μοντέλα 390 της ΚΤΜ; Η πρόσφατη επικαιρότητα αυτό μας δείχνει, καθώς η Bajaj φέρεται να ετοιμάζει μια νέα γκάμα με δικύλινδρο κινητήρα έως 500 cc, γεγονός που θα της επιτρέψει να μικρύνει τα μονοκύλινδρα 390 κάτω από τα 350 cc, γεμίζοντας την Α2 γκάμα της ΚΤΜ με δύο σειρές μοντέλων. Παράλληλα, ο νέος κινητήρας των 350 cc θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κοινού και στα μοντέλα της Bajaj, όπως λ.χ. το Dominar 400, που μοιραία θα προσαρμοστούν στο νέο φορολογικό καθεστώς της Ινδίας.

Ετικέτες