Διευκρινήσεις για τις Ιστορικές Πινακίδες -που δεν λύνουν όμως όλα τα θέματα του νέου νόμου

Τα προβλήματα που πρέπει να λύσουν οι αρμόδιες αρχές για τα ιστορικά οχήματα δεν έχουν τέλος
motomag Νέες διευκρινήσεις για τις Ιστορικές Πινακίδες
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/12/2023

Μετά την ανακοίνωση η οποία αφορούσε τη διαδικασία έκδοσης ιστορικών πινακίδων η οποία θα γίνεται αποκλειστικά από το κράτος έγιναν κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με θέματα που προέκυψαν όσον αφορά το ποιοι κάτοχοι ιστορικών οχημάτων μπορούν και ποιοι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε έκδοση νέων κρατικών ιστορικών πινακίδων.

Εκτός από τα οχήματα σε κανονική κυκλοφορία και σε προσωρινή ακινησία, επιπλέον και οι ιδιοκτήτες που έχουν κάνει οριστική διαγραφή του οχήματος τους έως το 2004 είτε μετά το 2014 δικαιούνται να εκδίδουν πλέον νέες κρατικές πινακίδες. Επιπρόσθετα οχήματα που εισήχθησαν μέσω τελωνείου αλλά δεν ταξινομήθηκαν ποτέ στη χώρα μας -δηλαδή δεν πήραν ποτέ άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες του Υπουργείου-, δικαιούνται να εκδίδουν τις νέες κρατικές ιστορικές πινακίδες. Αυτό ισχύει ακόμη και αν αυτός που αιτείται τις πινακίδες είναι άλλος από αυτόν που εισήγανε στη χώρα το όχημα, αρκεί να έχει ένα παραστατικό κυριότητας του οχήματος (τιμολόγιο, ιδ. συμφωνητικό κλπ.).

Νέες διευκρινήσεις για τις Ιστορικές Πινακίδες

Ας δούμε όμως ποια θέματα για μία μεγάλη μερίδα ιστορικών οχημάτων πρέπει να λύσουν οι αρμόδιες αρχές. Τα οχήματα που έχουν διαγραφεί την περίοδο 2004 έως 2014 αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθώς τότε υπήρχε η υποχρέωση καταστροφής-ανακύκλωσης του οχήματος όσων προχωρούσαν σε οριστική διαγραφή. Με απλά λόγια κάποιος εκείνη την χρονική περίοδο μπορεί να προχώρησε σε οριστική διαγραφή αλλά να μην κατέστρεψε – ανακύκλωσε το όχημα του με ότι αυτό συνεπάγεται. Οχήματα που έχουν ταξινομηθεί στη χώρα μας και βρίσκονται σε κίνηση ή σε προσωρινή ακινησία δικαιούνται νέες ιστορικές κρατικές πινακίδες μόνο εάν αυτός που κάνει την αίτηση είναι ο κάτοχος στου οποίου το όνομα είναι καταχωρημένο το όχημα. Με άλλα λόγια, οχήματα εκλιπόντων που οι κληρονόμοι πουλήσανε χωρίς μεταβίβαση, οχήματα που αλλάξανε χέρια όταν ήταν σε προσωρινή ακινησία και κυκλοφορούσαν με τις ιστορικές πινακίδες ΕΛΠΑ/ΕΟΦΙΛΠΑ/ΕΟΕΕ και πολλές ακόμα τέτοιες περιπτώσεις, αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Τέλος τα οχήματα τα οποία δεν έχουν καθόλου χαρτιά ή οχήματα τα οποία δεν ανήκουν στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν μπορούν να εκδώσουν νέες ιστορικές κρατικές πινακίδες.

Εγκληματική προσπέραση βυτιοφόρου – Στον εισαγγελέα ο οδηγός χάρη σε βίντεο του συμβάντος

Προσπέρασε από το αντίθετο ρεύμα σε τυφλή στροφή, αν ήταν αυτοκίνητο αντί μοτοσυκλέτας η μετωπική θα ήταν αναπόφευκτη
ntalika-moto
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/8/2026

Μοτοσυκλετιστής είδε τον χάρο με τα μάτια του στη λίμνη Πλαστήρα πριν μερικές μέρες όταν, κατά τη διάρκεια βόλτας, βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπος με βυτιοφόρο που προσπερνούσε με μεγάλη ταχύτητα αυτοκίνητο, έχοντας περάσει όλο το μακρύ και βαρύ όχημα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ο μοτοσυκλετιστής κατέγραφε εκείνη την ώρα τη βόλτα του και από το βίντεο φαίνεται πόσο κοντά πέρασε το φορτηγό από δίπλα του, με τον αναβάτη να αντιλαμβάνεται αμέσως πόσο κοντά στο μοιραίο έφτασε.

Η δημοσίευση του βίντεο αυτού σε γνωστή ιντερνετική πλατφόρμα ήταν ο λόγος που πήρε μεγάλη δημοσιότητα και από κει ξεκίνησε και η έρευνα των αρχών για να εντοπίσει τον παραβάτη οδηγό.

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία επιβεβαίωσε την Πέμπτη 13 Αυγούστου πως “ταυτοποιήθηκε ο οδηγός του βυτιοφόρου, ο οποίος εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει προσαχθεί στη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης. Σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία για επικίνδυνη οδήγηση, σύμφωνα με το άρθρο 290Α του Ποινικού Κώδικα, ενώ βεβαιώνονται και οι προβλεπόμενες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας”.

Ευτυχώς πάντως ο αναβάτης της μοτοσυκλέτας είχε σωστά την προσοχή του στραμμένη στον δρόμο και απέφυγε έγκαιρα τα χειρότερα, ενώ εξίσου σημαντικό αποδεικνύεται το γεγονός πως και ο ίδιος δεν έτρεχε πολύ γρήγορα, εξασφαλίζοντας χρόνο αντίδρασης στο βυτιοφόρο που ερχόταν με φόρα καταπάνω του.

Αποδεικνύεται δε πολύ χρήσιμο το γεγονός πως ο μοτοσυκλετιστής κατέγραφε τη βόλτα του, διότι χωρίς το βίντεο αυτό ο εγκληματίας οδηγός θα συνέχιζε το "έργο" του ατιμώρητος.

Ωστόσο ένα αμείλικτο συμπέρασμα που προκύπτει από το βίντεο είναι πως, αν αντί μοτοσυκλέτας ερχόταν ένα αυτοκίνητο, πολύ δύσκολα θα απέφευγε τη σύγκρουση, καθώς ο χώρος που άφησε ο οδηγός του βαριού οχήματος δεν φαίνεται να επαρκεί για ελιγμό αποφυγής.

Δείτε το εν λόγω συμβάν από την οπτική γωνία του παραλίγο θύματος.

 

@seak_o_youtuberr Πως παραλίγο να πεθάνω #closecall #bikelife #neardeathexperences ♬ πρωτότυπος ήχος - Seak