DirtFest 2019: Με νέα δομή

Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

5/9/2019

Το Dirt Fest πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018, στην Αττική από το Zulap Crew και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, τόσο απ’ την πλευρά των συμμετοχών όσο και από την προσέλευση του κόσμου. Σκοπός της ομάδας ήταν και παραμένει να συστήσει τους αγώνες Flat Track στους αναβάτες της χώρας μας. Μάλιστα στη συνέχεια έγινε και μια προσπάθεια να διοργανωθεί και στην επαρχία (DirtFest Tour), στο Trigas Compound στη Ζηλευτή των Τρικάλων. Όμως, λόγω «της κατσίκας του γείτονα» ακυρώθηκε από καταγγελίες των γειτόνων προς τον χώρο που θα φιλοξενούσε την εκδήλωση.

Το Dirt Fest επιστρέφει δριμύτερο με νέα δομή ως εκδήλωση και διαδρομή. Θα πραγματοποιηθεί στον Ιππόδρομο των Αθηνών 14 και 15 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια του 2ου Off Road Adventure Festival. Στο Δελτίο Τύπου που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του διημέρου καθώς και το κόστος συμμετοχής.

Δελτίο Τύπου

Το DirtFest επιστρέφει με νέα διαδρομή και νέο format!

Μετά την επιτυχία του 1ου Dirtfest το 2018, όπου περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες γλίστρησαν πάνω στις μοτοσυκλέτες τους υπό το βλέμμα φίλων του αθλήματος, το Ζulap Crew επανέρχεται με το φετινό DirtFest, το Σαββατοκύριακο 14 & 15 Σεπτέμβρη στον Ιππόδρομο Αθηνών/ Markopoulo Park, στα πλάισια του 2ου Off Road Adventure Festival, όπως πάντα με την υποστήριξη του Red Bull.

Με στόχο να παρουσιαστεί στο ευρύτερο κοινό η οδήγηση σε οβάλ χωμάτινη διαδρομή χωρίς μπροστινό φρένο, κατά κόσμον Flat Track, αλλά και ένα πολύ απλό και rider-friendly format παιχνιδιού στο χώμα, προσαρμοσμένο σε μη-αγωνιζόμενους αναβάτες aka Gentlemen's TT, θα διοργανωθούν δραστηριότητες & προπονήσεις για όλες τις κατηγορίες (men, ladies, kids), σε δύο διαφορετικές διαδρομές.

Το πρόγραμμα:

Σάββατο 14/09

Track: DirtFest arena

10:00-14:00: Γνωριμία & προπόνηση flat track
14:00-15:00: DirtFest registration

15:00-16:30: Riders briefing & training
17:00-17:30: Kids push-bike battles

17:30-19:00: DirtFest flat track
 

Κυριακή 15/09

Track: DirtFest Arena

10:00-13:00: Γνωριμία & προπόνηση flat track
14:00-14:30: Gentlemen's TT registration
14:30: Riders' briefing

Track: TT track
15:00-17:00: Gentlemen's TT


Πληροφορίες για συμμετέχοντες:

Κόστος συμμετοχής: 15€ ανά ημέρα event

Είσοδος στο Φεστιβάλ: 10€ το διήμερο (μόνο για τους συμμετέχοντες και συνοδούς)

Ενδεικτικές κατηγορίες για το Flat Track: Flat Track/Supermoto, Enduro/MX, Trackers/Scramblers, Mini Bikes, Vintage, Ladies, Kids

Ενδεικτικές κατηγορίες για το Gentlemen’s ΤΤ: Supermoto, Enduro, MX, Flat Track, Adventure/OnOff (singles & Twins >600cc), Cafe Racers/Scramblers/Trackers, Mini Bikes, Ladies

Απαραίτητος εξοπλισμός:

  • Κράνος (συνίσταται full face ή χωμάτινου τύπου)
  • Προστατευτική μάσκα για τα μάτια (στην περίπτωση χωμάτινου ή ανοικτού κράνους)
  • Γάντια και προστασία για τα γόνατα (συνίσταται επιπλέον η χρήση θώρακα και επιαγκωνίδων)
  • Σκληρές μπότες που να καλύπτουν τουλάχιστον τους αστραγάλους

Δήλωση Συμμετοχής: https://zfrmz.eu/4QTfIBdQE4iPtqag9wph

* Για όσους έρχονται από μακριά, θα υπάρχει χώρος για camping, δωρεάν 

Με τον Σεπτέμβριο να σφύζει από μοτοσυκλετιστικές δραστηριότητες, με πολλαπλές προτάσεις σε φεστιβάλ, track days & αγώνες, οι φίλοι της μοτοσυκλέτας έχουν την ευκαιρία να χαρούν το πάθος τους, να εξελίξουν τα skills τους, αλλά και να μεταφέρουν το μικρόβιο της μοτοσυκλέτας σε ένα ευρύτερο κοινό. Η πρόταση του Zulap crew είναι απλή. #getoutandride.

-//-

Τουλάχιστον 31 εκατομμύρια ευρώ σε έναν χρόνο από πρόστιμα για κράνος – Παραβάτης ένας στους 10

Η καμπάνια ‘Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους’ συμπλήρωσε έναν χρόνο και η Αστυνομία εξέδωσε τον απολογισμό της
sym ttlbt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Ιούνιο του 2025 και έκτοτε έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι μπλόκων και ελέγχων από την Αστυνομία, με τη χρήση κράνους να συνιστά μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς συνοδεύεται από εβδομαδιαία δελτία Τύπου με τα σχετικά ευρήματα.

Κάνοντας λοιπόν τον απολογισμό της, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χτες, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026, πως στη διάρκεια του χρόνου αυτού έγιναν 974.582 έλεγχοι και μέσω αυτών βεβαιώθηκαν 95.603 παραβάσεις για μη χρήση κράνους.

Αυτό σημαίνει πως χοντρικά ένας στους δέκα δεν φορούσε κράνος, το 9,8% για την ακρίβεια.

Η ανάλυση των ευρημάτων μας λέει πως 84.943 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε αναβάτες δικύκλων – με 3.054 εξ αυτών εργαζόμενους ως διανομείς – και άλλες 10.660 αφορούσαν επιβάτες σε δίκυκλα.

Στο άθροισα συγκαταλέγονται και 15.940 αναβάτες ΕΠΗΟ (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα), για τους οποίους το κράνος είναι επίσης υποχρεωτικό, αλλά το πρόστιμο μόλις 30 ευρώ.

Με έναν απλό υπολογισμό (παραβάσεις επί πρόστιμα, υπολογίζοντας διπλά για τους συνεπιβάτες καθώς πληρώνει πρόστιμο γι’ αυτούς και ο αναβάτης), προκύπτει μια σούμα τουλάχιστον 31.582.700 ευρώ.

Λέμε ‘τουλάχιστον’ διότι δεν αποκλείεται κάποιοι εκ των παραβατών να είναι υπότροποι, κάτι που σημαίνει πως τα πρόστιμα γι’ αυτούς θα είναι πολύ αυστηρότερα. Θυμίζουμε πως βάσει του νέου ΚΟΚ, η πρώτη υποτροπή επισύρει χίλια ευρώ πρόστιμο, ενώ από τη δεύτερη και μετά πέφτουν διχίλιαρα.

Για κάθε μια από τις δεκάδες χιλιάδες παραβάσεις αυτές, οι αναβάτες έχασαν και το δίπλωμα οδήγησής τους για 30 μέρες, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής το διάστημα αυτό πολλαπλασιάζεται σε έξι μήνες για την πρώτη και έναν χρόνο για κάθε επόμενη. Μάλιστα από την πρώτη υποτροπή απαιτείται επανάληψη εκπαίδευσης και εξέτασης για να επιστραφεί το δίπλωμα, αυξάνοντας κι άλλο τη λυπητερή.

Από τα εβδομαδιαία δελτία Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. μπορούμε ακόμη να δούμε πως υπάρχει μια ελαφρά περιοδική διακύμανση που δίχως άλλο συνδέεται με την εποχή του χρόνου, αλλά και την εκάστοτε συγκυρία (λ.χ. γιορτές και αργίες).

Ο αριθμός των αστυνομικών ελέγχων ακολουθεί μια ανάλογη διακύμανση, καθώς τον Χειμώνα έχουμε κατά μέσο όρο 15 με 16.000 ελέγχους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός αυτός ξεπερνά με συνέπεια τους 20.000.

Έτσι το ποσοστό παραβατών ανά ελέγχους επιδεικνύει μια σχετική σταθερότητα, κυμαινόμενο μεταξύ 6 και 10%, με τις μεγαλύτερες τιμές να σημειώνονται τους ζεστούς μήνες του χρόνου και τις μικρότερες τους κρύους.