DNA High Performance Filters - Θωμάς Πένκα: Έτοιμοι για ένα μοναδικό ταξίδι στην Ασία

28.000 χιλιόμετρα σε 90 ημέρες πάνω σε ένα Honda Africa Twin Adventure
DNA
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/5/2025

Η DNA High Performance Filters, γνωστή σε όλους μας για τα φίλτρα εξαιρετικής ποιότητας και απόδοσης γίνεται ο μεγάλος χορηγός ενός ξεχωριστού ταξιδιού που δεν έχει στόχο τη γραμμή του τερματισμού, αλλά την εμπειρία, την εξερεύνηση και την ανθρώπινη σύνδεση.

Ο Θωμάς Πένκα, ξεκινά ένα 90ήμερο οδοιπορικό στην Ασία, πάνω στη σέλα μίας Honda Africa Twin Adventure, διασχίζοντας πάνω από 28.000 χιλιόμετρα διαφορετικών τοπίων, πολιτισμών και ανθρώπινων ιστοριών. Ο Θωμάς θα περάσει από Τουρκία, Γεωργία, Ρωσία, Μογγολία, ξανά Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν, ίσως Αφγανιστάν, ξανά Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, ξανά Καζακστάν, Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία, Γεωργία, Τουρκία και πίσω.

Πρόκειται για ένα ταξίδι ενημέρωσης και έμπνευσης. Μέσα από κάθε χιλιόμετρο, κάθε σύνορο και κάθε στάση, θα συγκεντρώνονται πολύτιμες πληροφορίες για τους επόμενους ταξιδιώτες – από τα απαραίτητα έγγραφα μέχρι τις καλύτερες τοπικές γεύσεις.

Χάρη στο Live Tracking σύστημα, οι φίλοι του Θωμά αλλά και κάθε ανήσυχο πνεύμα που θέλει να γίνει μέρος αυτής της περιπέτειας, θα μπορούν να τον παρακολουθούν ζωντανά – να βλέπουν πού βρίσκεται, πόσο κοντά είναι στον επόμενο του στόχο, και, γιατί όχι, να βρεθούν κοντά του στον δρόμο.

Η DNA, πάντα δίπλα σε κάθε μορφή πάθους, στηρίζει αυτή τη φορά όχι έναν αγώνα ταχύτητας, αλλά ένα ταξίδι που δεν μετριέται σε χιλιόμετρα, αλλά σε στιγμές και γνώση και εμπειρία που θα μεταφερθεί έπειτα και σε άλλους επίδοξους ταξιδιώτες.

Η μοτοσυκλέτα, ντυμένη με τα χαρακτηριστικά χρώματα της DNA, θα αποτελέσει τον ακούραστο σύντροφο σε ένα ταξίδι που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Ένα ταξίδι δίπλα στους ανθρώπους, κοντά στο όνειρο.

Καύσιμα: Νέα επιδότηση-χαδάκι στη βενζίνη – Ισχύει μόνο για δυο εβδομάδες κι ο ΕΦΚ καλά κρατεί

Οι νέες εξαγγελίες επικεντρώνουν στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με μια ελάχιστη αναφορά στην αμόλυβδη βενζίνη
kausima
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/10/2026

Την τελευταία φορά που γράφαμε για επικείμενα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας στα καύσιμα ήταν 21 Σεπτεμβρίου 2026 και το άρθρο κατέληγε σε μια πικρή προφητεία: πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αγγίξει την πηγή του προβλήματος, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και ευχόμασταν να διαψευστούμε.

Με μεγάλη θλίψη, οι σημερινές εξαγγελίες των νέων κυβερνητικών μέτρων μας επιβεβαιώνουν.

Πάλι καλά να λέμε. Όλο το προηγούμενο διάστημα που μιλούσαμε για ληστρικούς ειδικούς φόρους στα καύσιμα και αναδεικνύαμε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που μειώνουν αυτούς τους φόρους για να ανακουφίσουν πραγματικά τους πολίτες τους από τις υπέρογκες τιμές στα καύσιμα, η κυβέρνηση είχε στρέψει το βλέμμα της αποκλειστικά στο πετρέλαιο.

Λογικότατο, θα μου πείτε, αφού αυτήν την εποχή η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι το καυτό θέμα. Από κοντά, το πετρέλαιο κίνησης αφορά πολύ τους επαγγελματίες και φυσικά επηρεάζει άμεσα τα μεταφορικά κόστη που με τη σειρά τους μετακυλίονται στις τιμές όλων των καταναλωτικών προϊόντων.

Η βενζίνη ωστόσο είναι ένα αγαθό που δεν έχει εποχικότητα, είναι σε πρώτη ζήτηση καθημερινά για να πάει κανείς στη δουλειά του, για να μεταφέρει τα παιδιά του, για κάθε ανάγκη μετακίνησης μέρα-νύχτα, χειμώνα-καλοκαίρι. Και εδώ η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει προτείνει μέτρα που μοιάζουν με τσιρότα σε σπασμένα κόκκαλα.

Δυστυχώς για μια φορά ακόμη η πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει στο ίδιο μοτίβο: περισσότερη επικοινωνιακή στάχτη στα μάτια παρά ουσία.

Η επιδότηση 10 σεντς ανά λίτρο αμόλυβδης που ανακοίνωσε είναι σταγόνα στον ωκεανό της υπερφορολόγησης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα μέτρο που παίρνει μονόπλευρα η κυβέρνηση, καθώς τα διυλιστήρια δεν κάνουν καμιά έκπτωση από τη δική τους πλευρά, όπως είχε γίνει την προηγούμενη φορά που ανακοινώθηκε ανάλογο επιδοματάκι.

Απεναντίας, θα κάνουν έκπτωση 20 λεπτών στο πετρέλαιο θέρμανσης για συνολική επιδότηση 40 λεπτών ανά λίτρο, μαζί με το άλλο εικοσαρικάκι που θα τσοντάρει η κυβέρνηση εν είδει επιδότησης.

Στο ντίζελ κίνησης η κυβέρνηση βάζει 15 λεπτά και τα διυλιστήρια άλλα 5, για σύνολο ωφέλειας 20 λεπτών ανά λίτρο.

Στην αμόλυβδη βενζίνη πάλι καλά να λέμε που μας σκέφτηκαν, γιατί όλα έδειχναν πως πάμε ξυπόλητοι στ’ αγκάθια. Όχι πως περιμένουμε κάποια ουσιαστική βελτίωση. Κρίνοντας από την προηγούμενη “επιδότηση” στα καύσιμα, η ακρίβεια είχε καταπιεί εν ριπή οφθαλμού τα σεντς που προσέφερε το κράτος.

Ας ελπίσουμε να μην γίνει το ίδιο και τώρα, αν και αυτό προφανώς δεν είναι κάτι που ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ή όποια άλλη κυβέρνηση, καθώς αρκεί ένα πυραυλάκι στο λάθος μέρος για να αρχίσει ξανά το ράλι ανόδου.

Στο μεταξύ ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σχεδόν διπλάσιος από τον προτεινόμενο της Ε.Ε., η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κρύβεται πίσω από μια άδεια της Ε.Ε. που δεν χρειάζεται πραγματικά και τα κρατικά ταμεία θα συνεχίσουν να γεμίζουν με φόρους-χαράτσια από τα πανάκριβα καύσιμα στην υγειά του κορόιδου.

Το δε αποκορύφωμα στον σαρκασμό του νέου μέτρου; Η ισχύς του είναι μόλις για τις επόμενες 15 μέρες, ως το τέλος του Οκτώβρη και μετά θα ανακοινωθούν νέα μέτρα, αν χρειαστεί.

Ενημερωθήκαμε ωστόσο πως οι τρεις αυτές παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν θα κοστίσουν, λέει, 46 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή περίπου όσο το κόστος για την “Προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση δικτύου Καμερών Καταγραφής Παραβάσεων Κ.Ο.Κ.” που (στα 44 εκατομμύρια ευρώ) κατά μαγικό τρόπο βρέθηκε εν ριπή οφθαλμού χωρίς να στραγγαλιστεί κανένας προϋπολογισμός και άνευ άδειας από ανώτερες δυνάμεις.