Ducati 750 Desmo Imola – Σε δημοπρασία με τιμή που αναμένεται να φτάσει τα 750.000 δολάρια

Η θρυλική Ιταλίδα ήταν προπομπός των σύγχρονων superbike και έχει διαχρονική ομορφιά
motomagDucati 750 Desmo Imola – Η θρυλική σπάνια Ιταλίδα βγαίνει σε δημοπρασία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

1/5/2024

Μία από τις θρυλικές Ducati 750 Desmo Imola, η οποία χάρισε στους Ιταλούς τη νίκη στον αγώνα 200 μιλίων της Imola και αποτέλεσε τον προπομπό των σύγχρονων superbike του Borgo Panigale, βγαίνει σε δημοπρασία, ενώ χάρη στη σπανιότητά της με μόλις 7 από τις 10 που κατασκευάστηκαν συνολικά να απομένουν στα χέρια συλλεκτών, η τιμή που υπολογίζεται να πιάσει φτάνει τα 750.000 δολάρια!

Αφήνουμε τη σύγχρονη κυριαρχία της Ducati στους αγώνες μοτοσυκλέτας και ταξιδεύουμε πίσω, στο 1972, όταν το ιταλικό εργοστάσιο αποτελούσε μέλος του κρατικού ομίλου EFIM της ιταλικής κυβέρνησης. Εκείνη την εποχή, ήταν γνωστή για την κατασκευή τετράχρονων, μικρού κυβισμού κινητήρων, μερικοί εκ των οποίων είχαν και το σήμα κατατεθέν της Ducati, που δεν είναι άλλο από το σύστημα desmo για την κίνηση των βαλβίδων. Όλα αυτά θα άλλαζαν ένα ανοιξιάτικο πρωινό, στον αγώνα 200 μιλίων στην πίστα της Imola, όπου η Ducati 750 Desmo Imola θα έκανε το 1-2 στα χέρια των Paul Smart και Bruno Spaggiari.

Ducati 750 Desmo Imola – Η θρυλική σπάνια Ιταλίδα βγαίνει σε δημοπρασία

Αφορμή για τη δημιουργία της, στάθηκε η νεότευκτη τότε κατηγορία F750. Για να μπορέσει η Ducati να συμμετάσχει εκεί, έπρεπε σύμφωνα με τους κανονισμούς να έχει μία μοτοσυκλέτα με κινητήρα που έχει ομολογκαριστεί για κυκλοφορία σε δημόσιους δρόμους, ανοίγοντας τον δρόμο για τα Superbike που γνωρίζουμε σήμερα. Το 750 Desmo Imola προέκυψε από τον ανοιχτόμυαλο σχεδιαστή Fabio Taglioni, ο οποίος κατάφερε να πείσει τον τότε διαχειριστή της Ducati, Fredmano Spairani για την αξία μίας εμπορικής στρατηγικής, βασισμένης σε μεγάλου κυβισμού τετράχρονα μοντέλα μοτοσυκλέτας. Χρησιμοποιούσε έναν αερόψυκτο, δικύλινδρο V-90°, διάταξη που αργότερα θα γινόταν σήμα κατατεθέν του Borgo Panigale, 749 κυβικών με διβάλβιδη κεφαλή και σύστημα κωνικών γραναζιών για την κίνηση του 1ΕΕΚ. Τη βάση αποτέλεσε το 750 GT, με την συμπίεση να ανεβαίνει στο 10:1 και την απόδοση στους 84 ίππους στις 8.800 στροφές. Δεν ήταν όμως μόνο ο κινητήρας που ήρθε από τις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Σε αντίθεση με τις ισχυρότερες τότε BSA/Triumph και Norton, η Ducati χρησιμοποίησε το ίδιο βαρύ ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, μαζί και με τις βάσεις για το… πλαϊνό στάντ, μαζί με το ψαλίδι.

Ducati 750 Desmo Imola – Η θρυλική σπάνια Ιταλίδα βγαίνει σε δημοπρασία

Στις 23 Απριλίου 1972, ο Paul Smart, που ήρθε σαν λύση έκτακτης ανάγκης, περνά πρώτος την γραμμή τερματισμού, βάζοντας την Ducati στον χάρτη των κατασκευαστών μεγάλου κυβισμού κινητήρων. Πίσω του, σε κοντινή απόσταση, ήρθε ο ομόσταυλός του, Bruno Spaggiari, ολοκληρώνοντας έτσι των θρίαμβο των Ιταλών, μπροστά από τον παντοδύναμο Agostini και την MV Agusta του. Για την ιστορία, το βάθρο έκλεισε ο Walter Villa με Triumph. Κανείς δεν περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο, ξαφνιάζοντας όσους βρέθηκαν στην ιστορική πίστα της Imola για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Ducati 750 Desmo Imola – Η θρυλική σπάνια Ιταλίδα βγαίνει σε δημοπρασία

Αν και η συγκεκριμένη Ducati 750 Desmo Imola δεν αποτελεί κάποια από τις δύο που έτρεξαν εκεί, έχει και αυτή την εμπειρία της στους αγώνες. Χάρη στην επίσκεψή της το 1973 στη Νότια Αφρική για τις ανάγκες διαφήμισης, είχε την ευκαιρία να τρέξει στο Νοτιοαφρικανικό TT εκείνης της χρονιάς. Το 1976 πωλήθηκε από τον αντιπρόσωπο της Ducati στο Γιοχάνεσμπουργκ, στον John D’Oliveira, ο οποίος την έφερε στις Η.Π.Α. το 1995. Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος αποφάσισε ότι θέλει να την πουλήσει. Την δουλειά αυτή αναλαμβάνει ο οίκος δημοπρασιών Gooding & Company, προσφέροντας αυτό το σπάνιο απόκτημα μέσω της online πλατφόρμας Geared Online, από τις 8 μέχρι και τις 17 Μαΐου. Η τιμή που αναμένεται να πιάσει κυμαίνεται μεταξύ των 650.000 και 750.000 δολαρίων (ήτοι μεταξύ 609.500€ και 703.000€). Η σπανιότητα αυτή της μοτοσυκλέτας έχει υπάρξει αιτία ακόμα και για απάτες. Στο παρελθόν, ακόμα και ο ο γνωστός βρετανικός οίκος Bonhams είχε πέσει θύμα απάτης, πουλώντας για 300.000€ το 2001 μία replica της 750 Desmo Imola, ως αυτή που είχε οδηγήσει ο Spaggiari!

Ducati 750 Desmo Imola – Η θρυλική σπάνια Ιταλίδα βγαίνει σε δημοπρασίαDucati 750 Desmo Imola – Η θρυλική σπάνια Ιταλίδα βγαίνει σε δημοπρασίαDucati 750 Desmo Imola – Η θρυλική σπάνια Ιταλίδα βγαίνει σε δημοπρασία
Ετικέτες

Fantic Days 2024 - Η Fantic αποκτά κι αυτή τη γιορτή της, στις 21-22 Σεπτεμβρίου

Στο SalviniLand - Monterenzio στην επαρχία της Μπολόνια
Fantic Days 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/6/2024

Η Fantic Motor ανακοινώνει την πρώτη έκδοση των Fantic Days, ένα Σαββατοκύριακο ανοιχτό στο κοινό με test-rides, πολλή οδήγηση MX, Enduro και e-bikes, εκθεσιακά περίπτερα, ζωντανή μουσική και φαγητό. Μια συγκέντρωση για όλους τους ιδιοκτήτες της Fantic στο SalviniLand - Monterenzio στην επαρχία της Μπολόνια.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να οδηγήσουν σε πίστες Motocross, Enduro και e-bike τις μοτοσυκλέτες τους αλλά και τα νέα μοντέλα της Fantic, ενώ θα υπάρχουν και περιηγήσεις με τα Caballero. Στην εκδήλωση θα δώσουν το παρών και οι αγωνιζόμενοι της Fantic Racing, τους οποίους θα μπορούν να συναντήσουν από κοντά οι φίλοι της εταιρείας.

Το πρόγραμμα

Κατά τη διάρκεια των Fantic Days, όλοι οι παρευρισκόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια σειρά συναρπαστικών δραστηριοτήτων:

- Ξεναγήσεις: εξερευνήστε τοπία που κόβουν την ανάσα και διαδρομές ειδικά σχεδιασμένες για να αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά των ποδηλάτων και των μοτοσυκλετών της Fantic.

- Test-Rides: ανακαλύψτε την πλήρη γκάμα των μοτοσικλετών MX και Enduro της Fantic, καθώς και τις μοτοσικλέτες Caballero και e-bikes σε διάφορες πίστες.

- Ζωντανή μουσική: συναυλίες και ζωντανές παραστάσεις θα εξασφαλίσουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

- Εκθεσιακά περίπτερα: ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα, τους συνεργάτες και τα αξεσουάρ της Fantic.

- Φαγητό και ποτά: απολαύστε μια μεγάλη ποικιλία από γαστρονομικές απολαύσεις και ποτά στα περίπτερα φαγητού.

- Συγκεντρώσεις: λάβετε μέρος σε συγκεντρώσεις για να γιορτάσετε την κοινότητα Fantic, να συναντήσετε άλλους λάτρεις των δύο τροχών και να μοιραστείτε εμπειρίες.

- Ειδικοί προσκεκλημένοι και πρεσβευτές: Γνωρίστε μερικά από τα γνωστά πρόσωπα της οικογένειας Fantic - αναβάτες, πρωταθλητές και Fantic Racing Ambassadors που θα μοιραστούν τις ιστορίες και το πάθος τους.

Η εκδήλωση θα σηματοδοτήσει επίσης το τελικό στάδιο του The Long Way 2024, της περιοδείας που οδήγησε την κοινότητα των ιδιοκτητών Caballero, τη μακροβιότερη και πιο ιστορική μέσα στην οικογένεια Fantic, στον γύρο της Ιταλίας.