Ducati 750 Desmo Imola – Σε δημοπρασία με τιμή που αναμένεται να φτάσει τα 750.000 δολάρια

Η θρυλική Ιταλίδα ήταν προπομπός των σύγχρονων superbike και έχει διαχρονική ομορφιά
motomagDucati 750 Desmo Imola – Η θρυλική σπάνια Ιταλίδα βγαίνει σε δημοπρασία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

1/5/2024

Μία από τις θρυλικές Ducati 750 Desmo Imola, η οποία χάρισε στους Ιταλούς τη νίκη στον αγώνα 200 μιλίων της Imola και αποτέλεσε τον προπομπό των σύγχρονων superbike του Borgo Panigale, βγαίνει σε δημοπρασία, ενώ χάρη στη σπανιότητά της με μόλις 7 από τις 10 που κατασκευάστηκαν συνολικά να απομένουν στα χέρια συλλεκτών, η τιμή που υπολογίζεται να πιάσει φτάνει τα 750.000 δολάρια!

Αφήνουμε τη σύγχρονη κυριαρχία της Ducati στους αγώνες μοτοσυκλέτας και ταξιδεύουμε πίσω, στο 1972, όταν το ιταλικό εργοστάσιο αποτελούσε μέλος του κρατικού ομίλου EFIM της ιταλικής κυβέρνησης. Εκείνη την εποχή, ήταν γνωστή για την κατασκευή τετράχρονων, μικρού κυβισμού κινητήρων, μερικοί εκ των οποίων είχαν και το σήμα κατατεθέν της Ducati, που δεν είναι άλλο από το σύστημα desmo για την κίνηση των βαλβίδων. Όλα αυτά θα άλλαζαν ένα ανοιξιάτικο πρωινό, στον αγώνα 200 μιλίων στην πίστα της Imola, όπου η Ducati 750 Desmo Imola θα έκανε το 1-2 στα χέρια των Paul Smart και Bruno Spaggiari.

Ducati 750 Desmo Imola – Η θρυλική σπάνια Ιταλίδα βγαίνει σε δημοπρασία

Αφορμή για τη δημιουργία της, στάθηκε η νεότευκτη τότε κατηγορία F750. Για να μπορέσει η Ducati να συμμετάσχει εκεί, έπρεπε σύμφωνα με τους κανονισμούς να έχει μία μοτοσυκλέτα με κινητήρα που έχει ομολογκαριστεί για κυκλοφορία σε δημόσιους δρόμους, ανοίγοντας τον δρόμο για τα Superbike που γνωρίζουμε σήμερα. Το 750 Desmo Imola προέκυψε από τον ανοιχτόμυαλο σχεδιαστή Fabio Taglioni, ο οποίος κατάφερε να πείσει τον τότε διαχειριστή της Ducati, Fredmano Spairani για την αξία μίας εμπορικής στρατηγικής, βασισμένης σε μεγάλου κυβισμού τετράχρονα μοντέλα μοτοσυκλέτας. Χρησιμοποιούσε έναν αερόψυκτο, δικύλινδρο V-90°, διάταξη που αργότερα θα γινόταν σήμα κατατεθέν του Borgo Panigale, 749 κυβικών με διβάλβιδη κεφαλή και σύστημα κωνικών γραναζιών για την κίνηση του 1ΕΕΚ. Τη βάση αποτέλεσε το 750 GT, με την συμπίεση να ανεβαίνει στο 10:1 και την απόδοση στους 84 ίππους στις 8.800 στροφές. Δεν ήταν όμως μόνο ο κινητήρας που ήρθε από τις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Σε αντίθεση με τις ισχυρότερες τότε BSA/Triumph και Norton, η Ducati χρησιμοποίησε το ίδιο βαρύ ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, μαζί και με τις βάσεις για το… πλαϊνό στάντ, μαζί με το ψαλίδι.

Ducati 750 Desmo Imola – Η θρυλική σπάνια Ιταλίδα βγαίνει σε δημοπρασία

Στις 23 Απριλίου 1972, ο Paul Smart, που ήρθε σαν λύση έκτακτης ανάγκης, περνά πρώτος την γραμμή τερματισμού, βάζοντας την Ducati στον χάρτη των κατασκευαστών μεγάλου κυβισμού κινητήρων. Πίσω του, σε κοντινή απόσταση, ήρθε ο ομόσταυλός του, Bruno Spaggiari, ολοκληρώνοντας έτσι των θρίαμβο των Ιταλών, μπροστά από τον παντοδύναμο Agostini και την MV Agusta του. Για την ιστορία, το βάθρο έκλεισε ο Walter Villa με Triumph. Κανείς δεν περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο, ξαφνιάζοντας όσους βρέθηκαν στην ιστορική πίστα της Imola για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Ducati 750 Desmo Imola – Η θρυλική σπάνια Ιταλίδα βγαίνει σε δημοπρασία

Αν και η συγκεκριμένη Ducati 750 Desmo Imola δεν αποτελεί κάποια από τις δύο που έτρεξαν εκεί, έχει και αυτή την εμπειρία της στους αγώνες. Χάρη στην επίσκεψή της το 1973 στη Νότια Αφρική για τις ανάγκες διαφήμισης, είχε την ευκαιρία να τρέξει στο Νοτιοαφρικανικό TT εκείνης της χρονιάς. Το 1976 πωλήθηκε από τον αντιπρόσωπο της Ducati στο Γιοχάνεσμπουργκ, στον John D’Oliveira, ο οποίος την έφερε στις Η.Π.Α. το 1995. Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος αποφάσισε ότι θέλει να την πουλήσει. Την δουλειά αυτή αναλαμβάνει ο οίκος δημοπρασιών Gooding & Company, προσφέροντας αυτό το σπάνιο απόκτημα μέσω της online πλατφόρμας Geared Online, από τις 8 μέχρι και τις 17 Μαΐου. Η τιμή που αναμένεται να πιάσει κυμαίνεται μεταξύ των 650.000 και 750.000 δολαρίων (ήτοι μεταξύ 609.500€ και 703.000€). Η σπανιότητα αυτή της μοτοσυκλέτας έχει υπάρξει αιτία ακόμα και για απάτες. Στο παρελθόν, ακόμα και ο ο γνωστός βρετανικός οίκος Bonhams είχε πέσει θύμα απάτης, πουλώντας για 300.000€ το 2001 μία replica της 750 Desmo Imola, ως αυτή που είχε οδηγήσει ο Spaggiari!

Ducati 750 Desmo Imola – Η θρυλική σπάνια Ιταλίδα βγαίνει σε δημοπρασίαDucati 750 Desmo Imola – Η θρυλική σπάνια Ιταλίδα βγαίνει σε δημοπρασίαDucati 750 Desmo Imola – Η θρυλική σπάνια Ιταλίδα βγαίνει σε δημοπρασία
Ετικέτες

Κυβέρνηση: Καμιά δράση για τη βενζίνη, αμείωτος ο ΕΦΚ και παράταση επιδότησης στο ντίζελ – Τι μέτρα παίρνει η Ευρώπη

Εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα μέτρα κατά της ακρίβειας στα καύσιμα
βενζίνη
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/9/2026

Στο σημερινό (Τετάρτη 30/9) υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη δέσμη μέτρων που προτίθεται να φέρει στη μάχη κατά της καλπάζουσας ακρίβειας στην ενέργεια.

Αυτή εστιάζει αποκλειστικά στο πετρέλαιο κίνησης, για το οποίο η επιδότηση στην αντλία αυξάνεται από 10 σε 15 λεπτά. Εκτός αυτής, τα διυλιστήρια θα συνεισφέρουν με μια επιπλέον έκπτωση 5 λεπτών, έτσι η συνολική ελάφρυνση θα φτάσει τα 20 λεπτά.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα ισχύσει μόνο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, με τον πρωθυπουργό να λέει πως τυχόν νέα επέμβαση θα εξετάζεται ανά 15 μέρες ανάλογα με τις εξελίξεις.

Για τη βενζίνη ούτε κουβέντα δεν έγινε, ενώ δόθηκε και μια έμμεση απάντηση στις πιέσεις για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, έστω και προσωρινά. Ο πρωθυπουργός δήλωσε σχετικώς πως, “είναι επιλογή της κυβέρνησης να στηρίζει την κοινωνία χωρίς να ναρκοθετεί τις αντοχές της οικονομίας”, δικαιολογία που υπονοεί πως δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να χάσει το κράτος τα έσοδα από τους φόρους στα καύσιμα.

Ενώ οι πολίτες έχουν άφθονη ελαστικότητα στην τσέπη τους να πληρώνουν αυτές τις τιμές; Ρητορική η ερώτηση.

Σε κάθε περίπτωση, το δημοσιονομικό κόστος για την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης το επόμενο δεκαπενθήμερο εκτιμάται σε 20 εκατομμύρια ευρώ, τάξεις μεγέθους μακριά από το κόστος δισεκατομμυρίων για την ελληνική οικονομία που επικαλούνταν το κυβερνητικό αφήγημα τις προηγούμενες εβδομάδες όποτε η συζήτηση έφτανε στην περίφημη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ενός φόρου που ανέρχεται σε ληστρικό επίπεδο, από τους ψηλότερους σε όλη την Ευρώπη και σχεδόν διπλάσιος από το ελάχιστο όριο που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, στο υπόβαθρο σιγοκαίει ένα άλλο σημαίνον ζήτημα, αυτό του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στα μέσα Οκτωβρίου. Τότε θα γίνει η εξαγγελία σχετικά με την τιμή που θα ξεκινήσει η διάθεσή του στις 15 Οκτωβρίου, με τις πληροφορίες να μιλούν για μια τελική λιανική κάτω των 1,75 ευρώ.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως “η Ελλάδα καταθέτει στις Βρυξέλλες πρόταση ώστε τα κράτη-μέλη να αποκτήσουν έκτακτη ευελιξία ενώπιον της παρούσας κρίσης. Είναι ώρα για τολμηρές κινήσεις, πέρα από γενικές παραινέσεις που έχουμε ακούσει από την Επιτροπή για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας”, κάτι που για μια φορά ακόμη υπονοεί πως εμείς θέλουμε αλλά οι ξένοι δεν μας αφήνουν να μειώσουμε τον φόρο στα καύσιμα. Πρόκειται για μια επιχειρηματολογία που έχει καταρρίψει εμπεριστατωμένα σύσσωμος ο Τύπος, αλλά κατά μυστήριο τρόπο επιστρατεύεται ξανά και ξανά όποτε γίνεται λόγος για τον ΕΦΚ.

Η Ελλάδα “απολαμβάνει” την έκτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, πίσω μόνο από Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Γερμανία και Γαλλία κατά σειρά – σύμφωνα με το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εβδομάδα 21-27 Σεπτεμβρίου 2026.

Αξίζει πάντως να κάνουμε μια μικρή βόλτα σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, για να δούμε τι μέτρα λαμβάνουν.

Η Γερμανία έτρεξε ένα πρόγραμμα δύο μηνών το Καλοκαίρι και τώρα το ανανέωσε ως το τέλος του χρόνου, χαμηλώνοντας τον φόρο για να προκύψει όφελος 17 λεπτών στην αντλία. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ προανήγγειλε πλαφόν στα κέρδη των διϋλιστηρίων από την 1η Ιανουαρίου 2027. Στη Γερμανία η μέση τιμή βενζίνης στα πρατήρια κόστιζε 2,35 ευρώ ανά λίτρο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ισπανία έχει χαμηλώσει τους φόρους σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης ήδη από τον Μάρτιο, σε ένα πακέτο συνολικού κόστους 5 δις. ευρώ που ρίχνει την τιμή στην αντλία κατά περίπου 20 σεντς ανά λίτρο. Παράλληλα, προσφέρει ειδικές επιδοτήσεις καυσίμων για συγκεκριμένους κλάδους, όπως μεταφορές, αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία και αλιεία. Η μέση τιμή της βενζίνης στην Ισπανία ανερχόταν την περασμένη εβδομάδα σε 1,93 ευρώ ανά λίτρο.

Η Σουηδία τρέχει από τον Μάιο ένα πρόγραμμα 2 δις. ευρώ που προβλέπει μειώσεις στους φόρους των καυσίμων και έχει ως αποτέλεσμα η μέση τιμή της βενζίνης στην αντλία την προηγούμενη εβδομάδα να είναι μόλις 1,58 ευρώ ανά λίτρο.

Την ίδια περίοδο, η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα ήταν 2,20 ευρώ ανά λίτρο.