Eicma 2021 Royal Enfield: Από το «Project Origin» στο SG650! Μόνο μέταλλο!

Συζήτηση με τον Paolo Brovedani – Chief Product Developer
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/12/2021

Η Royal Enfield, η βασίλισσα της Ινδίας για εμάς και «global leader» στις μεσαίες μοτοσυκλέτες έως 750 κυβικά όπως αυτοαποκαλούνται, (χωρίς να λένε όμως και ψέματα) είχε μία ενδιαφέρουσα παρουσία στην EICMA όπου μας έδειξε και το SG650, ένα καλοφτιαγμένο Concept που σηματοδοτεί τα 120 χρόνια της εταιρείας.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κ.Paolo Brovedani που έχει επιτελική θέση στην διαδικασία εξέλιξης και ανάπτυξης νέων μοντέλων, ξεκινώντας με το ζήτημα των προμηθευτών και της εφοδιαστικής αλυσίδας που μαζί με τα μεταφορικά είναι αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων ανεξαιρέτως των κατασκευαστών. Ακριβώς δηλαδή όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ ήδη από το καλοκαίρι πως θα γινόταν.

Η Royal Enfield σύμφωνα με τον κ.Brovedani έχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό αυτό-τροφοδοσίας της γραμμής παραγωγής, σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές που εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τρίτους. Αυτό το οφείλει σε μία σειρά από λόγους ξεκινώντας από την απλότητα της κατασκευής, μέχρι και στα υλικά που χρησιμοποιεί, καθώς κυριαρχεί το μέταλλο και όχι το πλαστικό. Είναι πιο φθηνό να προμηθευτείς πλαστικά, ή κρύσταλλα για φανάρια και φλας από τρίτες χώρες και είναι πιο δύσκολο τα εισαγόμενα εξαρτήματα να αφορούν μεταλλικά ρεζερβουάρ, πάνελ κτλ. Για την Ινδία που κατασκευάζει τα πάντα και διαθέτει φθηνά εργατικά χέρια, αυτή η ισότητα τιμών εξαπλώνεται και σε κάθε είδους ανταλλακτικών, με την Royal Enfield να διατηρεί έτσι γραμμές παραγωγής που για κάποια μοντέλα τροφοδοτούνται έως και 100% από την ινδική αγορά.

Να θυμίσουμε στους αναγνώστες πως καμία ευρωπαϊκή μοτοσυκλέτα δεν πλησιάζει αυτό το νούμερο. Για παράδειγμα, η γραμμή παραγωγής της Multistrada τροφοδοτείται στο 60% από προμηθευτές έως και 150 χιλιόμετρα μακριά από το εργοστάσιο της Bologna, περίπου το 10% έρχεται από μακρύτερα ή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ένα 30% έρχεται από τρίτες χώρες, όπως ας πούμε το πίσω φωτιστικό σώμα που είναι κινέζου προμηθευτή. Λίγο-πολύ αυτή είναι μία εικόνα που αντιπροσωπεύει και το σύνολο της αυτοκίνησης κι έτσι εξηγείται πώς γιγαντώνεται το τωρινό πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας επηρεάζοντας το σύνολο της παραγωγής.

Η Royal Enfield ακόμη και για τα φρένα απευθύνεται σε ντόπιους προμηθευτές όπως για παράδειγμα την Bybre, που είναι θυγατρική της Brembo. Η Bybre φτιάχτηκε για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην τεράστια ζήτηση της τοπικής αγοράς αλλά και στην απαίτηση για πιο προσιτό προϊόν και σύμφωνα με παλαιότερη (2019) δήλωση των ίδιων των ανθρώπων της Brembo, που έχουμε την δυνατότητα να μιλάμε απευθείας, τα προϊόντα της Bybre δεν γίνεται να εξισωθούν με της μητρικής εταιρείας. Προφανώς και δεν υπάρχει κανένα πλάνο για κάτι τέτοιο και η Bybre έχει φτιαχτεί για συγκεκριμένο λόγο όπως είπαμε, αλλά δεν θα γινόταν να κατασκευάζουν εκεί πέρα GP4, για παράδειγμα, ακόμη κι αν το ήθελαν και ο λόγος είναι η πρώτη ύλη.

Το οποίο μας οδηγεί στην επόμενη ερώτηση προς τον κ.Brovedani σχετικά με την προέλευση του μετάλλου στην Royal Enfield, ιδιαίτερα από την στιγμή που η Ινδία φημίζεται για την ανακύκλωση που πραγματοποιεί. Πράγματι, μας εξηγεί, έχουν γίνει μελέτες για χρήση ανακυκλωμένου μετάλλου όμως προς το παρόν όλη η παραγωγή στηρίζεται σε κράμα πρωτογενών υλικών. Στο μέλλον είναι κάτι που σίγουρα θα περάσει στην πράξη, όχι όμως προτού εξελίξουν την διαδικασία. Προς το παρόν, εξηγεί ο κ.Brovedani, είναι πιο προσιτό οικονομικά να χρησιμοποιούν πρωτογενή υλικά που έχουν και την σωστή συνταγή για το πώς να τους συμπεριφέρονται.

Στον τομέα του σκληρού ανταγωνισμού, που ήδη οι Ασιάτες κατασκευαστές έχουν εντείνει σε μεγάλο βαθμό, η θέση της Royal Enfield είναι πως δεν τον φοβήθηκαν ποτέ και δεν είναι κάτι νέο για αυτούς, καθώς βρίσκονται στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου που έτσι κι αλλιώς ο ανταγωνισμός ήταν ανέκαθεν υψηλός. Έχοντας τοποθετηθεί στην κορυφή της Ινδικής αγοράς απολαμβάνουν μία θέση που σε τοπικό βαθμό ξεφεύγει της απευθείας σύγκρισης και με δεδομένο πως η τοπική αγορά μετρά πωλήσεις σε εκατομμύρια μονάδες, η Royal Enfield έχει το πλεονέκτημα να κοιτά από ψηλά.

Σύμφωνα με τον κ.Brovedani το Concept SG650 είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για τον τρόπο που γεφυρώνεται το παρελθόν με το τώρα, χωρίς να χάνονται οι αξίες της Royal Enfield και ταυτόχρονα τονίζοντας την μεγάλη παράδοση της εταιρείας στο customizing. Ο αναλογικός κόσμος δεν πρέπει να συμπιέζεται από τον ψηφιακό κι ακριβώς όπως συνυπάρχουν τα μηχανικά ρολόγια μαζί με τα ηλεκτρονικά, έτσι και μοτοσυκλέτες όπως η SG650 έχουν την δική τους ξεχωριστή και μάλιστα δεσπόζουσα θέση. Ο τρόπος κατασκευής έχει εδώ τον πρωταρχικό ρόλο, με παράδειγμα το ρεζερβουάρ που είναι φτιαγμένο σε CNC, έχει «σκαφτεί» λοιπόν από ένα μασίφ κομμάτι αλουμινίου, όπως και οι τροχοί το ίδιο, και με αυτή την ευκαιρία προετοιμάστηκαν και αντίστοιχα με βάσεις για σένσορες του ABS και τις δαγκάνες. Η δερμάτινη σέλα έχει ραφτεί στο χέρι, ενώ τα γραφικά και τα χρώματα ξεφεύγουν από τις παραδόσεις για να φέρουν το μέλλον πιο κοντά.

Η αλήθεια είναι πως από κοντά η SG650 δείχνει την φινέτσα της κι αποτυπώνει στο μάτι μία ολοκλήρωση κατασκευής που έως τώρα είναι συνυφασμένη με μάρκες όπως η H-D, ένας στόχος που οι άνθρωποι της Royal Enfield δεν σχολιάζουν, αλλά σου κλείνουν το μάτι όταν τους το λες. Κι έτσι με βεβαιότητα το συγκεκριμένο concept αποτυπώνει την πορεία της Royal Enfield τα τελευταία 120 χρόνια.

Η μεγαλύτερη συνεχής πορεία στην ιστορία.

«Project Origin»

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, όπως έχουμε γράψει και στο ΜΟΤΟ επανειλημμένως, πως η Royal Enfield έχει την μεγαλύτερη, αδιάλειπτη πορεία στην παγκόσμια ιστορία του μοτοσυκλετισμού. Κι αυτό φέτος το γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο φτιάχνοντας μία ρέπλικα της πρώτης μοτοσυκλέτας που βγήκε από την γραμμή παραγωγής της! Η πρώτη ενός εργοστασίου είναι σπάνιο εύρημα, έως πρακτικά αδύνατο όταν μιλάμε για το 1.901, και λίγοι μπορούν να καυχηθούν πως το έχουν στην συλλογή τους! Διότι πριν από 120 χρόνια κανείς δεν σκεφτόταν να αποθηκεύσει την πρώτη που έφτιαχνε με την προοπτική πως στο μέλλον θα έχει φτάσει το μέγεθος πολυεθνικής με σπουδαίες πωλήσεις. Μιλάμε για ταραχώδεις εποχές με τεράστιες δυσκολίες και μεγάλη αβεβαιότητα, οπότε δεν σκέφτεσαι να κρατήσεις την πρώτη, το ακριβώς αντίθετο, πασχίζεις να την διώξεις από πάνω σου. Πόσο μάλιστα όταν κόστιζε 50 λίρες Αγγλίας που αντιστοιχούν σε €4.700 σημερινά χρήματα. Επίσης δεν υπήρχαν σχέδια ή λεπτομέρειες της πρώτης μοτοσυκλέτας, αλλά αυτό δεν σταμάτησε την Royal Enfield που έβαλε στόχο να κατασκευάσει μία ρέπλικα απόλυτα πιστή, όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά και σε κατασκευή, επιστρέφοντας δηλαδή σε πρακτικές εκατό ετών! Ανέθεσε σε μία ομάδα ειδικών το δύσκολο αυτό στόχο, κι εκείνοι έψαξαν σε δημοσιεύματα της εποχής, σε παλιές φωτογραφίες των πρώτων ιδιοκτητών και συγκέντρωσαν κάθε στοιχείο που μπορούσε να υπάρχει, ώστε να χτίσουν μία απόλυτα λεπτομερή εικόνα του μοντέλου.

Ο αναβάτης έπρεπε να ξεκινήσει κάνοντας πετάλι μέχρι να πάρει μπροστά ο κινητήρας και μετά να γυρίσει το καρμπυρατέρ για να ξεκινήσει εκείνο να τροφοδοτεί, και όχι πριν. Ο αναβάτης έπρεπε επίσης να ελέγχει και την ανάφλεξη για να πετύχει σταθερή απόκριση, που σημαίνει πως δεν υπήρχε γκαζιέρα με την έννοια που ξέρουμε εμείς, αλλά με μαεστρία έπρεπε να ρυθμίζεις το άνοιγμα των βαλβίδων, κυριολεκτικά ακούγοντας και αισθανόμενος τον κινητήρα! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως η λίπανση ήταν ακόμη πιο πολύπλοκη διαδικασία! Στην αριστερή πλευρά του κυλίνδρου, υπήρχε ένας λεβιές από τον οποίο ο αναβάτης μπορούσε να ελέγχει την τροφοδοσία λαδιού μέσα στον στροφολοθάλαμο, το οποίο και καιγόταν μετά από 10-15 μίλια, πριν επαναλάβει την διαδικασία. Αν το παράκανε θα γινόταν μαύρος κι αυτός και όλοι οι πεζοί γύρω του, αν το ξεχνούσε θα τον έσπαγε. Φανταστείτε τα τώρα όλα αυτά, απέναντι στους οδηγούς του σήμερα.

Μία δεκαετία αργότερα η Royal Enfield έβγαζε το Model 200, το οποίο ήταν δίχρονο, έπιανε 40 μίλια τελικής και είχε φρένα και τροχούς ποδηλάτου. Μπορεί να μην χρειαζόταν πλέον να είσαι ένας κανονικός μηχανικός για να την οδηγήσεις, αλλά σίγουρα έπρεπε να είσαι γενναίος. Την δεκαετία του 1930 η Royal Enfield είχε μοτοσυκλέτα 1.140 κυβικών με αρκετή ροπή για να ξεριζώσει ένα δέντρο, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, και προωθούνταν στο μεγάλο μοτοσυκλετιστικό κοινό της Αγγλίας μέχρι και την έναρξη του πολέμου. Την χειρότερη περίοδο στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας, έφτιαχναν μοτοσυκλέτες για τον στρατό, προβάλλοντας την απλότητα και την ευκολία κατασκευής και επισκευών, ως μέγιστο προτέρημα.

Μέσα από την τεράστια διαδικασία που έφτιαξαν για να δημιουργήσουν την ρέπλικα της πρώτης μοτοσυκλέτας, συνδέθηκαν ξανά με το παρελθόν και εκτίμησαν εκ νέου την τεράστια αυτή πορεία τους! Λίγες μάρκες μπορούν να γιορτάσουν κάτι τέτοιο και για να τιμήσουν ακόμη περισσότερο αυτή την πορεία, είχαν στην EICMA και τις επετειακές μοτοσυκλέτες που το φινίρισμά τους αξίζει να το δει κανείς από κοντά.

Οι Interceptor INT 650 και Continental GT 650 έκλεψαν την παράσταση και είχαν πάντα κόσμο τριγύρω τους. Συνοδεύονται από αύξοντα σειριακό αριθμό και θα φτιαχτούν μόλις 60 για τις τέσσερις γεωγραφικές περιοχές του κόσμου.

Ετικέτες

Σε πλήρη ισχύ από σήμερα ο νέος ΚΟΚ: Έως 2.000€ για κράνος - Έως 4.000€ για κινητό και αλκοόλ

Προβλέπονται πλέον αυστηρότερες ποινές κάθειρξης στην πρόκληση τροχαίου
Σε πλήρη ισχύ από σήμερα ο νέος ΚΟΚ: Έως 2.000€ για κράνος - Έως 4.000€ για κινητό και αλκοόλ
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/9/2025

Σε πλήρη ισχύ από σήμερα ο νέος ΚΟΚ: Έως 2.000€ για κράνος - Έως 4.000€ για κινητό και αλκοόλ

Προβλέπονται πλέον αυστηρότερες ποινές κάθειρξης στην πρόκληση τροχαίου

 

Μπήκε σε ισχύ από σήμερα ο νέος ΚΟΚ που σταδιακά ξεκίνησε την εφαρμογή του από το καλοκαίρι, στοχεύοντας περισσότερο στους υπότροπους και στην τιμωρία όσων προκαλούν ατύχημα και τραυματισμούς, διαφοροποιώντας την ποινή για την περίπτωση ελέγχου. Αυστηρότερες από πριν οι ποινές αλλά χαμηλότερες όταν κάποιος δεν υπακούει στον ΚΟΚ κατά τον τροχονομικό έλεγχο, συγκριτικά με την περίπτωση όπου προκαλείται τροχαίο ενώ ενεργούσε την παράβαση.

Ένα από τα παραδείγματα είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου όπου μπορεί να φτάσει τα 2.000 Ευρώ την τρίτη φορά που κάποιος θα παρανομήσει οδηγώντας ενώ κρατά το κινητό τηλέφωνο και μιλά ή στέλνει και μηνύματα, σε αντίθεση με την πρόκληση συμβάντος που στην ίδια περίπτωση το πρόστιμο ανεβαίνει στις 4.000 Ευρώ και αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 8 χρόνια, αντί του ενός έτους.

Αντίστοιχα η μη χρήση κράνους που μέχρι σήμερα ΔΕΝ είχε χρηματικό πρόστιμο και μόλις 60 ημέρες αφαίρεσης άδειας οδήγησης και πινακίδων, τώρα στην τρίτη φορά το πρόστιμο φτάνει τα 2.000 Ευρώ και αφαιρείται η άδεια οδήγησης για ένα έτος. Πληρώνει όμως και ο συνεπιβάτης 350 Ευρώ κάθε φορά που δεν φορά κράνος και αντίστοιχα χρεώνεται εκ νέου και ο αναβάτης, το ήμισυ της χρηματικής ποινής.

Παράδειγμα: Σε περίπτωση που αναβάτης με συνεπιβάτη δεν φορούν κράνη κατά τον έλεγχο της τροχαίας, τότε το συνολικό πρόστιμο είναι 350+350+175. Σύνολο 875 Ευρώ για την πρώτη παράβαση.

Για πρόκληση τροχαίου έχοντας καταναλώσει αλκοόλ αφαιρείται το δίπλωμα έως και για 10 χρόνια ενώ προβλέπεται και αντίστοιχη ποινή φυλάκισης.

Στο μεταξύ η Ελλάδα έχει τον μοναδικό δείκτη θνησιμότητας που ανέβηκε στην Ευρώπη. Δηλαδή ενώ τα τροχαία μειώθηκαν ως σύνολο, αυξήθηκε η σοβαρότητα των επιπτώσεών τους, το οποίο αποδίδεται πρωτίστως στην αυξημένη ταχύτητα, την μη χρήση ζώνης και κράνους.

Τα ποσοστά για μη χρήση ζώνης και κράνους είναι στην Ελλάδα 29% και 34,5% όταν αντίστοιχα ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 6,7% και 6%.
Δηλαδή στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ εκείνοι που οδηγούν χωρίς κράνος από εκείνους που οδηγούν χωρίς ζώνη! Εδώ παρουσιάζουν μία σημαντική διαφορά προς τα πάνω ενώ συνολικά τα ποσοστά είναι χαοτικά, όπως άλλωστε και η εικόνα που αντικρύζει κανείς όταν ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Από εκείνα τα μέτρα για τα οποία ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση είναι τα έως 2.000 Ευρώ με ένα χρόνο αφαίρεση διπλώματος που θα πρέπει κανείς να πληρώσει αν σταθμεύει σε θέση ΑμεΑ ή εμποδίζει την πρόσβαση σε ράμπα! Μία ματιά έξω από κάθε σουπερμαρκετ σε ολόκληρη την χώρα, θα φανερώσει το μέγεθος του προβλήματος.

 

Αναλυτικά ορισμένες από τις νέες ποινές:

Παράβαση

Νέα Ποινή

1η υποτροπή

2η υποτροπή

Χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς πρόκληση συμβάντος

Πρόστιμο 350 ευρώ,
αφαίρεση άδειας
για 30 ημέρες.

Πρόστιμο 1.000 ευρώ,
αφαίρεση άδειας
για 180 ημέρες.

Πρόστιμο 2.000 ευρώ,
αφαίρεση άδειας για 1 έτος.

Χρήση κινητού με πρόκληση συμβάντος

Πρόστιμο 350 ευρώ, αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες.Υπάρχει εφαρμογή του άρθρου 290Α Ποινικού Κώδικα για την επικίνδυνη οδήγηση που περιλαμβάνουν ποινές κάθειρξης. ** Μπορεί να γίνει και άρση απορρήτου

Πρόστιμο 2.000 ευρώ,
αφαίρεση άδειας
για 4 έτη

Πρόστιμο 4.000 ευρώ,
αφαίρεση άδειας για 8 έτη.

Μη χρήση προστατευτικού κράνους

Πρόστιμο 350€, αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες. Η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τον συνεπιβάτη τιμωρείται με πρόστιμο για τον ίδιο (350 ευρώ), αλλά και για τον οδηγό, ακόμη κι αν αυτός φορούσε

Πρόστιμο 1.000 ευρώ, αφαίρεση άδειας για 180 ημέρες

Πρόστιμο 2.000 ευρώ,
αφαίρεση άδειας έως 1 έτος

Μη χρήση ζώνης ασφαλείας

Πρόστιμο 350 ευρώ, αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες και συνεπιβάτης: Η μη χρήση ζώνης από τον συνεπιβάτη τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ για τον ίδιο αλλά και για τον οδηγό, ακόμη κι αν αυτός φορούσε

Πρόστιμο 1.000 ευρώ, αφαίρεση άδειας για 180 ημέρες

Πρόστιμο 2.000 ευρώ,
αφαίρεση άδειας έως 1 έτος

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (0,50 – 1,10 g/l)

Για επήρεια αλκοόλ 0,50 – 0,80 g/l: Πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες
Για όριο 0,80 g/l – 1,10 g/l: Πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 90 ημέρες

Πρόστιμο 1.000 ευρώ, αφαίρεση άδειας για 180 ημέρες και στις 2 περιπτώσεις

Πρόστιμο 2.000 ευρώ,
αφαίρεση άδειας για 1 έτος.

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (άνω του 1,10 g/l)

Πρόστιμο 1.200 ευρώ και αφαίρεση άδειας – πινακίδων για 180 ημέρες, το όχημα ακινητοποιείται υποχρεωτικά και φυλάσσεται Φυλάκιση από 2 μήνες έως 5 έτη, αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος για 10 ημέρες – 6 μήνες από το δικαστήριο

Πρόστιμο 2.000 ευρώ, αφαίρεση διπλώματος για 7 έτη

Πρόστιμο 4.000 ευρώ,
αφαίρεση διπλώματος
για 10 έτη

Υπέρβαση ορίου ταχύτητας > 50km/h

Πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 60 ημέρες.

Πρόστιμο 1.000 ευρώ, αφαίρεση άδειας έως 180 ημέρες

Πρόστιμο 2.000 ευρώ,
αφαίρεση άδειας
για 1 έτος

Ταχύτητα >200km/h ή «κόντρες»

Πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 1 έτος

Πρόστιμο 4.000 ευρώ, αφαίρεση άδειας για 2 έτη

Πρόστιμο 8.000 ευρώ,
αφαίρεση άδειας
για 4 έτη

Παραβίαση σηματοδότη

Πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 60 ημέρες.

Πρόστιμο 1.000 ευρώ, αφαίρεση άδειας έως 180 ημέρες

Πρόστιμο 2.000 ευρώ,
αφαίρεση άδειας
για 1 έτος

Παραβίαση STOP (χωρίς πρόκληση συμβάντος)

Πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες.

Πρόστιμο 1.000 ευρώ, αφαίρεση άδειας έως 180 ημέρες

Πρόστιμο 2.000 ευρώ,
αφαίρεση άδειας για 1 έτος

Παραβίαση STOP (με πρόκληση συμβάντος)

Πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 60 ημέρες

Πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 4 έτη

Πρόστιμο 4.000 ευρώ και
αφαίρεση άδειας
για 8 έτη

Οδήγηση χωρίς δίπλωμα

Πρόστιμο 1.000 ευρώ, αφαίρεση άδειας για 1 έτος, φυλάκιση έως 2 έτη. Σε περίπτωση ατυχήματος, ισχύουν οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για την επικίνδυνη οδήγηση

Πρόστιμο 2.000 ευρώ, αφαίρεση άδειας για 4 έτη

Πρόστιμο 4.000 ευρώ,
αφαίρεση άδειας
για 8 έτη

Παρακώλυση κίνησης σιδηροδρόμων

Πρόστιμο 1.200 ευρώ, αφαίρεση άδειας για 60 ημέρες, φυλάκιση έως 5 έτη και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ

Πρόστιμο 2.000 ευρώ, αφαίρεση άδειας για 4 έτη

Πρόστιμο 4.000 ευρώ,
αφαίρεση άδειας
για 8 έτη

Παρακώλυση δημόσιας συγκοινωνίας

Πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας για 70 ημέρες.

 

 

Κυκλοφορία ταξί στις λεωφορειολωρίδες

Πρόστιμο 150 ευρώ, εξαιρούνται Επιβίβαση,
Αποβίβαση (όταν δεν παρεμποδίζεται λεωφορείο),Νυχτερινές ώρες,Ταξί Μηδενικών Ρύπων,
Ταξί Ειδικού Τύπου ΑΜΕΑ

 

 

Παρκάρισμα σε θέση ΑμεΑ

Πρόστιμο 150 ευρώ. Αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων για 60 ημέρες, ενώ το όχημα απομακρύνεται επί τόπου.

Πρόστιμο 1.000 ευρώ, αφαίρεση διπλώματος για 180 ημέρες.

Πρόστιμο 2.000 ευρώ,
αφαίρεση διπλώματος
για 1 έτος.

 

Εδώ ο πίνακας συγκριτικά με τις ποινές που ίσχυαν έως τώρα