EICMA 2023: Michelin - Τρία νέα ελαστικά για Sport-Touring, χρήση πίστας και On-Off μοντέλα

Ιδού τα Power 6, Power GP2 και Anakee Road του 2024
motomag Michelin – Τρία νέα ελαστικά στην EICMA 2023
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

6/11/2023

Στην EICMA 2023 του Μιλάνου, η Michelin παρουσιάζει τρία νέα ελαστικά, με κάθε ένα εξ αυτών να στοχεύει σε διαφορετικού είδους χρήση, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναβατών και μοτοσυκλετών.

Η γαλλική εταιρεία που είναι αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών για τη μεγάλη κατηγορία των MotoGP, με ιστορία που ξεπερνά τα 130 χρόνια, ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή της στη φετινή EICMA θα συντροφεύεται από την παρουσίαση των νέων Power 6, Power GP2 και Anakee Road, τα οποία θα αποτελέσουν μέρος της γκάμας της για το 2024.

Michelin – Τρία νέα ελαστικά στην EICMA 2023

Νέο Power 6

Το νέο ελαστικό της οικογένειας Power έχει ως στόχο την σπορ συμπεριφορά, συνδυάζοντάς την με την χιλιομετρική αντοχή. Απευθύνεται κυρίως σε όσους κάνουν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα με τη μοτοσυκλέτα τους και σε όσους ταξιδεύουν. Έτσι, το νέο Power 6 έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει πρόσφυση τόσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμένο οδόστρωμα. Το Power 6 θα διατίθεται σε πολλά μεγέθη και αφορά μοτοσυκλέτες άνω των 300 κυβικών, ενώ αποτελεί και το ελαστικό πρώτης τοποθέτησης της νέας KTM 390 Duke του 2024.

Michelin – Τρία νέα ελαστικά στην EICMA 2023

Νέο Power GP2

Το νέο Power GP2 έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την πίστα, έχοντας λάβει ταυτόχρονα την απαραίτητη έγκριση τύπου για κυκλοφορία στον δρόμο. Απευθύνεται σε κατόχους supersport μοτοσυκλετών, ενώ έρχεται και σε μία νέα διάσταση προκειμένου να διευρύνει το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Το νέο Power GP2 προσφέρει, σύμφωνα με την εταιρεία, ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα πρόσφυσης από τον προκάτοχό του, Power GP, τόσο στο στεγνό όσο και στο βρεγμένο, βοηθώντας ταυτόχρονα τους πιο έμπειρους αναβάτες να πιέσουν περαιτέρω τα όριά τους μέσα στην πίστα. Σχεδιασμένο από την ίδια ομάδα και με τα ίδια υλικά και εξαρτήματα που η Michelin χρησιμοποιεί για τα ελαστικά των MotoGP, το Power GP2 επωφελείται από την τεχνογνωσία και την εμπειρία που η εταιρεία έχει συλλέξει από τις 500 νίκες της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FIM.

Michelin – Τρία νέα ελαστικά στην EICMA 2023

Νέο Anakee Road

Η νέα προσθήκη στην οικογένεια Anakee, πλάι στα Anakee Wild και Anakee Adventure, στοχεύει όσους προτιμούν να μη σκονίζουν τις Adventure μοτοσυκλέτες τους. Έχει σχεδιαστεί για ταξίδια πολλών χιλιομέτρων, αλλά και για καθημερινή χρήση, προσφέροντας υψηλά επίπεδα πρόσφυσης σε στεγνές και υγρές συνθήκες, σταθερότητα στον δρόμο και αντοχή για πολλά χιλιόμετρα. Η εμφάνιση του νέου Anakee Road έχει σχεδιαστεί προκειμένου να ταιριάζει αρμονικά με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα, με μικρότερο όμως το ποσοστό που αναλογεί στην χωμάτινη χρήση από τα άλλα δύο μοντέλα της οικογένειας Anakee.

Τα νέα ελαστικά αναμένεται να είναι διαθέσιμα από τον Ιανουάριο του 2024.

Michelin – Τρία νέα ελαστικά στην EICMA 2023Michelin – Τρία νέα ελαστικά στην EICMA 2023
Ετικέτες

Η Δημοτική Αστυνομία απέκτησε και εξουσίες Τροχαίας – Στις αρμοδιότητές της έλεγχοι και πρόστιμα

Πολλαπλασιάζονται οι αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών σε 24ωρη βάση
dimotiki-astynomia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/10/2026

Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ψηφίστηκε το Καλοκαίρι και τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ δίνει διευρυμένες αρμοδιότητες στη Δημοτική Αστυνομία (Δ.Α.), προβλέποντας 24ωρες βάρδιες χωρισμένες σε τρία οκτάωρα (πρωινή, απογευματινή, νυχτερινή) και ευθύνες που πλέον περιλαμβάνουν και τροχονομικά καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, τα όργανα της Δ.Α. θα μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους ΙΧ οχημάτων τόσο για τα πρέποντα έγγραφα που οφείλουν να έχουν, όσο και για μια σειρά ελεγκτικών αρμοδιοτήτων που αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Έτσι θα επιτηρούν ζητήματα όπως παράνομη στάθμευση, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, υπερβολικός θόρυβος, κατάληψη θέσεων φόρτισης από οχήματα που είτε δεν είναι ηλεκτρικά ή δεν φορτίζουν εκείνη τη στιγμή κ.ά.

Ειδικά δε για τα πάσης φύσεως δίκυκλα, από ποδήλατα ως μοτοσυκλέτες, για τρίτροχα και τετράτροχα, αλλά και για τα ελαφριά προσωπικά οχήματα (ΕΠΗΟ), η Δ.Α. εξουσιοδοτείται να προβαίνει σε κάθε έλεγχο των ειδικών διατάξεων του ΚΟΚ που ισχύουν γι’ αυτά.

Τα παραπάνω ωστόσο ισχύουν με μια προϋπόθεση. Στον εκάστοτε Δήμο θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός Δημοτικών Αστυνομικών για να μπορούν να αναλάβουν και τροχονομικές αρμοδιότητες και ο αριθμός αυτός προκύπτει χοντρικά διαιρώντας τον πληθυσμό του Δήμου διά 2.000. Αν η στελέχωση της Δ.Α. είναι κάτω από το απαιτούμενο όριο, τότε η τοπική αρχή έχει το δικαίωμα να περικόψει τις ευθύνες τους με τέτοιον τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζονται οι υπόλοιπες αρμοδιότητές τους.

Δίνονται μάλιστα δύο παραδείγματα, με τον Δήμο Αθηναίων που βάσει πληθυσμού θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 322 Δημοτικούς Αστυνομικούς, μα στην πράξη έχει 522. Το δεύτερο παράδειγμα είναι του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος εμφανίζεται υποστελεχωμένος, καθώς η δύναμη της Δ.Α. θα έπρεπε να αριθμεί 90 αστυνομικούς, μα έχει μόλις 32. Ανάλογες ελλείψεις σε προσωπικό εμφανίζουν και άλλοι δήμοι που φέρνει ως παράδειγμα το υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικών που καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες της Δ.Α., ήτοι της Αργυρούπολης (8 αντί 30) και της Πάρου (3 αντί 7).

Επιπλέον, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δ.Α. υπαινίσσεται και μελλοντική τους ενίσχυση, τόσο σε προσωπικό (για όσους εμφανίζονται υποστελεχωμένοι) όσο και σε απαραίτητο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, απαιτούνται συσκευές που να διαβάζουν τα ψηφιακά έγγραφα του Gov.gr Wallet ώστε να μπορούν να ελέγξουν ταυτότητες, άδειες οχημάτων και διπλώματα οδήγησης, καθώς και ραντάρ χειρός για τον έλεγχο της ταχύτητας οχημάτων.

Παραμένει ασαφές αν τα πρόστιμα που βεβαιώνουν τα όργανα της Δ.Α. είναι όμοια με αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλαδή πού καταλήγουν τα έσοδα και κατά πόσο θα αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα από τους πολίτες ή αν οι Δήμοι θα γεμίσουν κούτες με αγνοημένες απλήρωτες κλήσεις, όπως πολλάκις στο παρελθόν έχει γίνει με τις δημοτικές κλήσεις για παράνομη στάθμευση.

Ελπίζουμε τουλάχιστον η Δ.Α. να περάσει και από κάποια σχετική εκπαίδευση πριν αρχίσει να μοιράζει τροχονομικούς ελέγχους και πρόστιμα, γιατί καλά τα έσοδα, αλλά δεν θέλει και πολύ για να μπλοκάρει το σύστημα με ενστάσεις και μηνύσεις.