Ειδική λωρίδα κυκλοφορίας μόνο για δίκυκλα στη Μαδρίτη

Ξεκινά πιλοτικά στο κέντρο της πόλης
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/4/2021

Ο δήμαρχος της Μαδρίτης θέλει να βάλει τάξη στο κυκλοφοριακό χάος του κέντρου της πόλης και φυσικά έχει καταλάβει πως τα δίκυκλα είναι η μόνη ρεαλιστική λύση του προβλήματος. Μέσα στα άμεσα σχέδιά του είναι η δημιουργία ειδικής λωρίδας κυκλοφορίας αποκλειστικά για δίκυκλα, όπου τα αυτοκίνητα δεν θα μπορούν να εισέρχονται, καθώς θα υπάρχει διαχωριστικό. Η εφαρμογή της ιδέας θα γίνει πιλοτικά μεταξύ των οδών Montoya και Carmen Montoya της Μαδρίτης και η λωρίδα θα έχει συνολικό μήκος μόλις 70 μέτρων και πλάτος 1,3 μέτρα. Ακούγεται πολύ μικρό το μήκος της, αλλά στην πραγματικότητα τα δίκυκλα που θα μπαίνουν σε αυτή τη λωρίδα θα γλιτώνουν τα φανάρια!  

Πέρα από την ταχύτερη μετακίνηση των δικύκλων, ο δήμαρχος θέλει επίσης να δει αν αυτός ο διαχωρισμός τις κίνησης των αυτοκινήτων από τα δίκυκλα, μειώσει τα ατυχήματα, διότι τα περισσότερα εντός πόλης αφορούν τις συγκρούσεις δίκυκλων με αυτοκίνητα που αλλάζουν λωρίδες κυκλοφορίας.

Αν όντως το πειραματικό μέτρο δείξει μείωση των ατυχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο, τότε πιθανόν να απαγορευτεί η κίνηση των δικύκλων έξω από τις ειδικές λωρίδες…

Πάντως ο σκοπός του δημάρχου δεν είναι να περιορίσει ή να δυσκολέψει τη ζωή των δικυκλιστών, αλλά όπως λέει ο ίδιος, θέλει να παροτρύνει τη χρήση δικύκλων στο κέντρο της πόλης. Κάθε μέρα στο κέντρο της Μαδρίτης καταγράφονται 10 εκατομμύρια μετακινήσεις, όπου οι περισσότερες από αυτές γίνονται με αυτοκίνητα. Και όπως σε όλες τις πόλεις, έτσι και στη Μαδρίτη, τα αυτοκίνητα έχουν μέσα έναν ή το πολύ δύο επιβάτες.  Επίσης κάλο είναι να θυμηθούμε, πόσο διαφορετική προσέγγιση στο ίδιο πρόβλημα είχε ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, όπου έκλεισε τους δρόμους με τσιμεντένια μπλοκ για να φτιάξει έναν “Μεγάλο περίπατο” με αποτέλεσμα το θάνατο ενός μοτοσυκλετιστή.

Προς το παρόν ο δήμαρχος Αθηναίων εφάρμοσε την ιδέα του “συναδέρφου” του από την Βαρκελώνη, με την ίδια επιτυχία - ευτυχώς όμως χωρίς να σκοτωθεί κάποιος συνάνθρωπός μας στην Αθήνα. Σύμφωνα όμως με τα λόγια του προέδρου του ΣΕΜΕ Σωτήρη Χατζίκου, στην αποκλειστική συνέντευξή του στο ΜΟΤΟ, έχει συζητηθεί η δημιουργία ειδικών λωρίδων αποκλειστικής χρήσης για δίκυκλα και για το κέντρο της Αθήνας – έστω πιλοτικά.

Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 - Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ

Η προσφορά ισχύει για όλες τις εκδόσεις των ΧΜΑΧ 125 & ΧΜΑΧ 300
motomag Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 – Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

24/4/2024

Η Yamaha προχωρά σε μία προσφορά για τα scooter XMAX 125 και XMAX 300 η οποία περιλαμβάνει έκπτωση 200 ευρώ στο κιτ γνήσιων αξεσουάρ.

Πιο συγκεκριμένα το κιτ γνήσιων αξεσουάρ περιλαμβάνει σχάρα στήριξης, βάση τοποθέτησης κεντρικής βαλίτσας, κλειδαριά, κεντρική βαλίτσα χωρητικότητας 45 λίτρων καθώς και σετ μαύρα διακοσμητικά βαλίτσας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες