EKO Ράλλυ Ακρόπολις: Ολοκλήρωση του ιστορικού αγώνα

Με την εγγύηση της ΕΚΟ
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

14/9/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

EKO Ράλλυ Ακρόπολις: Ολοκλήρωση του ιστορικού αγώνα με την εγγύηση της ΕΚΟ

Ένα μοναδικό τετραήμερο γεμάτο δράση, θεαματικά στιγμιότυπα και μηχανοκίνητη υπεροχή

 

Ισχυρή είναι πλέον η παρακαταθήκη για τη μόνιμη ένταξη του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC). Η απόλυτη επιτυχία στη διεξαγωγή της φετινής διοργάνωσης, η ικανοποίηση των πληρωμάτων για τις αγωνιστικές συνθήκες, η μαζική προσέλευση των θεατών, το παγκόσμιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους λάτρεις του είδους, η υποστήριξη από ισχυρούς χορηγούς όπως η ΕΚΟ, αλλά και η βούληση της Πολιτείας να προάγει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και την ασφαλή οδήγηση με τη διεξαγωγή αγώνων παγκόσμιας εμβέλειας επί ελληνικού εδάφους, οδήγησαν την Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) στην απόφαση να συμπεριλάβει, όχι μόνο για του χρόνου, αλλά και για το 2023 το εθνικό μας ράλλυ στο καλεντάρι του WRC.

Η ΕΚΟ, ως μέλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, στηρίζει διαχρονικά το ιστορικό «Ράλλυ των Θεών» το οποίο προσέφερε και πάλι ένα μοναδικό θέαμα ταχύτητας, γεμάτο αγωνία, δράση και ιδιαίτερες συγκινήσεις. Για ακόμη μια φορά φέτος, η ΕΚΟ στάθηκε αρωγός στη διοργάνωση, ενώ ταυτόχρονα υλοποίησε πρωτοβουλίες και παράλληλες δράσεις που χάρισαν ακόμα περισσότερη απόλαυση στο ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Επιστρέφοντας ξανά, ύστερα από 8 χρόνια απουσίας, στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), το μακροβιότερο ελληνικό δρώμενο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, εκκίνησε σε μια μεγάλη γιορτή την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Η πρώτη «ειδική» διαδρομή “Cosmote 5G Athens Stage”, με μήκος περίπου 1 χλμ., «κύκλωσε» την πλατεία Συντάγματος, περνώντας από το κέντρο της Αθήνας και μπροστά από την Βουλή των Ελλήνων, φέρνοντας την Ελλάδα στο προσκήνιο σε διεθνές επίπεδο. Χιλιάδες κόσμου είχαν την ευκαιρία να νιώσουν τη συγκίνηση ενός μοναδικού ράλλυ και να λάβουν μέρος στην ιστορική αυτή ημέρα.

Η ΕΚΟ, ως Μέγας Χορηγός και Χορηγός Ονομασίας της διοργάνωσης, έφερε το εμβληματικό ράλλυ ακόμα πιο κοντά στο κοινό, με μια σειρά από εκδηλώσεις στην καρδιά της Αθήνας, αλλά και στη Λαμία, που αποτέλεσε το κέντρο της δράσης. Δίνοντας το δυναμικό «παρών», η ΕΚΟ προσέφερε μια μοναδική εμπειρία WRC στο Σύνταγμα, με το περίπτερο ΕΚΟ και το ΕΚΟ VIP Stage που στήθηκε μπροστά στη Βουλή, η οποία συνεχίστηκε και στη Λαμία, στο EKO SERVICE PARK, αλλά και στα περίπτερα ΕΚΟ στις ειδικές διαδρομές. Εκατοντάδες επισκέπτες απόλαυσαν μια μοναδική «οδηγική» εμπειρία στους 2 αγωνιστικούς προσομοιωτές, κερδίζοντας συλλεκτικά δώρα ΕΚΟ, ενώ φωτογραφήθηκαν με ένα θρυλικό αυτοκίνητο MITSUBISHI EVO. Επιπλέον, το Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου, διοργανώθηκε μια ιδιαίτερη εκδήλωση στο περίπτερο της Εταιρίας που είχε στηθεί στην ειδική διαδρομή «Ελευθεροχώρι 1» στη Φθιώτιδα, όπου 120 συνεργάτες της ΕΚΟ απόλαυσαν τον αγώνα από ένα μοναδικό σημείο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνηση και την ικανοποίησή του για την άρτια και υψηλών προδιαγραφών διοργάνωση που, με τη βοήθεια χορηγών όπως και η ΕΚΟ, εξασφάλισε για άλλη μια χρονιά ένα ασφαλές θέαμα, γεμάτο αδρεναλίνη.

Η αυλαία του ιστορικού «Ράλλυ των θεών» έπεσε την Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου, στο EKO SERVICE PARK στη Λαμία, με την τελετή λήξης και την απονομή επάθλων στους οδηγούς που συγκέντρωσαν τους περισσότερους βαθμούς. Μεγάλος νικητής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις αναδείχθηκε ο νεαρός Φινλανδός της Toyota Κάλε Ροβάνπερα, ο οποίος πανηγύρισε στην Ελλάδα τη δεύτερη νίκη της καριέρας του. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Οτ Τάνακ με το Hyundai i20, ενώ ο Σεμπαστιέν Οζιέ της Toyota κατετάγη τρίτος, αυξάνοντας τη διαφορά του από τους άλλους διεκδικητές του παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Με την ολοκλήρωση της της διοργάνωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΟ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, σχολίασε: «Με την απόλυτα πετυχημένη ολοκλήρωση του φετινού ξεχωριστού αγώνα, δε μπορούμε παρά να νιώθουμε περηφάνεια και δικαίωση για την επιλογή μας να στηρίξουμε τη διεκδίκηση και τη διοργάνωση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακροπολις. Άλλωστε, ως ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και ΕΚΟ, στηρίξαμε τον αγώνα ακόμα και στις δύσκολες χρονιές που προηγήθηκαν και τώρα αποδείξαμε έμπρακτα σε όλο τον κόσμο ότι το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις - το περίφημο «ράλλυ των θεών»- θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Συγχαίρουμε όλους τους οδηγούς και τις διαγωνιζόμενες ομάδες, τους ανθρώπους της διοργάνωσης, αλλά και όσους εργάστηκαν ασταμάτητα και εντατικά για το άψογο και επιτυχημένο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021. Έχουμε ήδη δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον σπουδαίο αυτό θεσμό και θα συνεργαστούμε με την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε να διατηρήσουμε το ιστορικό αυτό ράλλυ στην κορυφή του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού».

QJMOTOR X-Adventure 900: Από την Κίνα το ισχυρότερο σκούτερ όλων των εποχών

Με δικύλινδρο 900 κ.εκ. και 95 ίππους - Αναφορές για κιβώτιο διπλού συμπλέκτη
QJMOTOR scooter 900 κ.εκ. 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

31/8/2026

Η εταιρεία από την Κίνα φαίνεται πως έχει βάλει στο στόχαστρό της την κορυφή των σκούτερ ετοιμάζοντας ένα μοντέλο που θα ξεπερνά οποιοδήποτε άλλο έχουμε δει μέχρι σήμερα σε επιδόσεις.

Η QJMOTOR δεν επαναπαύεται και έπειτα από το δικύλινδρο μεγάλο Fort 600 με το αλουμινένιο πλαίσιο που εξελίσσει -διαβάστε περισσότερα εδώ- φαίνεται πως έχει στα σκαριά και ένα ακόμη, το οποίο, εφόσον αποδειχτεί ότι είναι πραγματικό μοντέλο, βάζει υποψηφιότητα για τον τίτλο του ισχυρότερου σκούτερ όλων των εποχών.

To Gilera GP800 και το Aprilia SRV850 που ακολούθησε και ήταν επί της ουσίας το ίδιο μοντέλο με διαφορετικά πλαστικά ήταν τα ισχυρότερα σκούτερ μέχρι σήμερα με τον δικύλινδρο κινητήρα των 839 κ.εκ. να αποδίδει 75 ίππους και να στέλνει τη βελόνα του ταχύμετρου πάνω από τα 200 χλν./ώρα. Τώρα έρχεται η QJMOTOR, η οποία σύμφωνα με το γερμανικό Motorrad θέλει να γράψει τη δική της ιστορία με X-Adventure 900, ο δικύλινδρος κινητήρας του οποίου αποδίδει 95 ίππους.

Το εν λόγω adventure σκούτερ έχει σαφείς επιρροές από το Honda X-ADV και αυτό δεν σταματά στην αισθητική του αφού οι πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους οι Γερμανοί κάνουν λόγο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη για να φτάνει η ροπή στον πίσω τροχό και όχι CVT. Αυτό ίσως είναι και το πραγματικό highlight του μεγάλου QJMOTOR, εφόσον αυτό μπει στην παραγωγή και όχι οι επιδόσεις του. Μέχρι στιγμής μόνο η Honda έχει καταφέρει να το μικρύνει αρκετά και να το περάσει σε μοτοσυκλέτες και σκούτερ παραγωγής, ενώ στην προκειμένη περίπτωση προκύπτει και θέμα με τις πατέντες που έχει κατοχυρώσει η ιαπωνική εταιρεία, στην περίπτωση που όντως περιλαμβάνεται DCT κιβώτιο στις προδιαγραφές του X-Adventure 900.

QJMOTOR scooter 900 κ.εκ. 2026

Οι προηγμένες -και ακριβές στην εφαρμογή- λύσεις δεν σταματούν στο DCT με το hyper σκούτερ της QJMOTOR να υιοθετεί αλουμινένιο πλαίσιο αντί ατσάλινου, για να περιορίσει το βάρος που αναμένεται μεγάλο. Σκεφτείτε ότι το SRV850 ζύγιζε επίσημα 250 κιλά χωρίς υγρά. Σίγουρα έχει γίνει πρόοδος από τότε στην εξέλιξη των μετάλλων που θα οδηγεί σε πιο αποδοτική διαχείριση των μαζών για να επιτευχθεί η στιβαρότητα που απαιτείται, ωστόσο σκεφτείτε ότι αν η ιπποδύναμη ισχύει τότε το πλαίσιο του 900ριού QJMOTOR θα έχει να διαχειριστεί 20 ίππους περισσότερους με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιπλέον υλικό και ενισχύσεις στα σημεία. Οπότε ένα βάρος στα 250-270 κιλά χωρίς υγρά πάλι ακούγεται "λογικό".

Με την QJMOTOR να ετοιμάζει το δικύλινδρο 600 και να βρίσκεται κοντά στο τελικό στάδιο της εξέλιξής του, αυτή τη στιγμή βαστάμε μικρό καλάθι για ένα ακόμη μεγαλύτερο σκούτερ. Ωστόσο με την κινέζικη εταιρεία, η γκάμα της οποίας είναι πραγματικά τεράστια και διευρύνεται διαρκώς το να εξετάζει ένα τέτοιο μοντέλο δεν φαίνεται απίθανο.
 

QJMOTOR scooter 900 κ.εκ. 2026