Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2023: Γεμάτη από κόσμο παρά τις ηχηρές απουσίες

Επέστρεψε ανανεωμένη η γιορτή της μοτοσυκλέτας
Έκθεση ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023: Εκθεσιακό Κέντρο – Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) 29 Μαρτίου - 2 Απριλίου
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/4/2023

Η πρώτη Έκθεση Μοτοσυκλέτας της Ελλάδας διοργανώθηκε τον Μάρτιο του 1989 από το περιοδικό ΜΟΤΟ στον ΟΛΠ, ανοίγοντας μία βεντάλια ευκαιριών και δυνατοτήτων στο ελληνικό κοινό της μοτοσυκλέτας και ταυτόχρονα εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας τον εμπορικό κόσμο. Αμέσως μετά ο κος Κώστας Λαμάρης ανέλαβε την διοργάνωσή της κάνοντας κάθε φορά κι ένα βήμα πιο ψηλά στα πρότυπα διεξαγωγής, μέχρι την ημέρα που η οικονομική κρίση χτύπησε την χώρα και μεταξύ όλων των άλλων, συνέθλιψε και την αγορά της μοτοσυκλέτας που είχε φτάσει να είναι μία από τις σημαντικότερες όλης της Ευρώπης. Πολλά τα χρόνια αυτής της δικαιολογημένης απουσίας, φτάνοντας το 2017 να επιστρέψει η Έκθεση Μοτοσυκλέτας ξανά και να διοργανωθεί στο κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό.

Παρόλο που η δύναμη της αγοράς δεν μπορούσε να δικαιολογήσει μεγάλα έξοδα η Έκθεση Μοτοσυκλέτας πάτησε πάνω στην επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης μετά από εννέα χρόνια και επέστρεψε και το 2018 με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία σε προσέλκυση του κοινού. Βλέπετε το ενδιαφέρον για μοτοσυκλέτες ποτέ δεν έσβησε, ούτε και η ανάγκη για ενημέρωση στα νέα μοντέλα ακόμη και τα πιο σκληρά χρόνια της οικονομικής ύφεσης. Η αγοραστική δύναμη όμως κινούταν σαν εγκεφαλογράφημα ενός ασθενούς που βρίσκεται σε κώμα, τα διαστήματα έντονης δραστηριότητας ακολουθούνταν από πτώση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και έτσι το 2019 πάλι δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συγκυρίες για να επιστρέψει ο θεσμός της Έκθεσης στο προσκήνιο. Αμέσως μετά βέβαια κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα πάγωσε και κάθε πρόταση κλειδώθηκε σε συρτάρια περιμένοντας να τελειώσει η περίοδος των περιορισμών. Βγαίνοντας από αυτή την περίοδο της ιστορίας, οι τεράστιες ελλείψεις της προηγούμενης χρονιάς και οι καθυστερήσεις σε παραδόσεις πάλι δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν μία Έκθεση Μοτοσυκλέτας, γιατί πώς να δείξεις μοτοσυκλέτες που δεν μπορείς να παραδώσεις. Ουσιαστικά φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που θα μπορούσε να γίνει Έκθεση Μοτοσυκλέτας από το 2018 και μετά, κι ευτυχώς που έγινε παρά τις μεγάλες απουσίες.

Θα δούμε αμέσως ποιοι έλειπαν και γιατί, αλλά πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για τους λίγους που μπερδεύουν τις εκδηλώσεις, πως ως Έκθεση Μοτοσυκλέτας νοείται κάθε εκθεσιακή διοργάνωση που ψηφίζεται από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών και σε αυτή συμμετέχουν οι εισαγωγικές εταιρείες απευθείας. Τα ενδιάμεσα χρόνια που ήταν αδύνατο στις εισαγωγικές εταιρίες να συμμετέχουν σε Εκθέσεις για τους λόγους που εξηγήσαμε πιο πάνω, μία διαφορετική διοργάνωση, το MotoShow, κατάφερνε να συγκεντρώνει όλα τα νέα μοντέλα σε ένα σημείο. Προσαρμοσμένο στο μέγεθος και τις ανάγκες της αγοράς και με συμμετέχοντες τους αντιπροσώπους (τελευταία και απευθείας κάποιες εισαγωγικές), που ωστόσο αρκετοί από αυτούς τους αντιπροσώπους επίσης είχαν την υποστήριξη των εισαγωγικών εταιρειών οι οποίες ελάφραιναν το κόστος συμμετοχής για τα καταστήματα, το MotoShow κάλυπτε κατά ένα μέρος τις ανάγκες του κοινού. Πρόκειται για μία απαραίτητη διευκρίνιση με αποδέκτες εκείνους που κάνουν απευθείας συγκρίσεις με την περσινή χρονιά, μιλώντας όμως για διαφορετικά πράγματα. Πετυχημένο το MotoShow σε αυτό που έκανε, άλλο μέγεθος όμως έχει η Έκθεση Μοτοσυκλέτας που επέστρεψε μετά από χρόνια.

Έκθεση ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023: Εκθεσιακό Κέντρο – Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) 29 Μαρτίου - 2 Απριλίου

Το MOTO είναι το μοναδικό μέσο που δεν έχει χάσει καμία εκθεσιακή εκδήλωση, μικρή και μεγάλη όλα αυτά τα χρόνια! Έχουμε λοιπόν μία άμεση εικόνα της πορείας των Εκθέσεων στην χώρα μας, αναγνωρίζουμε την ποσότητα του κόσμου που συμμετέχει πριν ακόμη ανακοινωθούν επίσημα νούμερα βάση εισιτηρίων - έχοντας ζήσει την αγωνία να τυπώσουμε εισιτήρια το βράδυ καθώς η προσέλευση είχε ξεπεράσει τις προσδοκίες και μπορούμε επίσης να κρίνουμε από μέσα, το μέγεθος της προσπάθειας των διοργανωτών. Μετρήστε λοιπόν με αντίστοιχη βαρύτητα, όταν σας λέμε πως είμαστε πολύ τυχεροί στην Ελλάδα, που έχουμε ανθρώπους και ομάδες που αντιμετωπίζουν την Έκθεση Μοτοσυκλέτας με πάθος και μεράκι και έχουν εμπειρία και κατάρτιση να την διοργανώσουν σωστά αντιμετωπίζοντας άμεσα και λύνοντας πλήρως, όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Και σε μία χώρα σαν την δική μας δεν είναι λίγα. Από τους εκθεσιακούς χώρους που είναι ελάχιστοι ή σε άσχημη κατάσταση, μέχρι την δυσκολία συνεννόησης μεταξύ ανταγωνιστών που καλούνται όμως να πάρουν μία κοινή απόφαση και μετά να την τηρήσουν κιόλας. Όπως όλοι μας βιώνουμε καθημερινά, η ελληνική πραγματικότητα καθιστά δύσκολες, τέτοιες κοινές αποφάσεις.

Έκθεση ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023: Εκθεσιακό Κέντρο – Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) 29 Μαρτίου - 2 Απριλίου
το πρώτο περίπτερο του MOTO, ακριβώς στην είσοδο της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας

Φέτος για πρώτη φορά την διοργάνωση ανέλαβε η Be Best μαζί όμως με τον Κώστα Λαμάρη, ενώνοντας τις δυνάμεις ενός ανθρώπου που έχει κάνει τις μεγαλύτερες διοργανώσεις μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα, από τις Εκθέσεις μέχρι το Supercross, με μία εταιρεία που έχει τεράστια εμπειρία σε εκδηλώσεις που μπορούν να μαζέψουν πολλαπλάσιους επισκέπτες καθώς και σε Εκθέσεις που ξεπερνούν κατά πολύ το μέγεθος της συγκεκριμένης.

Ήταν επίσης μία χρονιά που υπήρχαν και αρκετές εναλλακτικές προτάσεις από διαφορετικά συμμετοχικά σχήματα και νομικά πρόσωπα που όλες αξιολογήθηκαν από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών Ελλάδος (ΣΕΜΕ) πριν αποφασίσει να αναθέσει την διοργάνωση στον κ.Λαμάρη και την Be Best. Εκ του αποτελέσματος κρινόμενοι, όπως όλοι μας, η επιλογή τους ήταν αλάνθαστη καθώς οργανωτικά τα πάντα κύλισαν ομαλά, οι άνθρωποι της Be Best ήταν συνέχεια παρόντες και έτοιμοι να δώσουν λύσεις ενώ η αμεσότητα επικοινωνίας με τους Εκθέτες ήταν δεδομένη από την πρώτη στιγμή. Τελικά το βασικότερο ζήτημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2023 ήταν οι ηχηρές απουσίες, όταν μάλιστα για τις περισσότερες από αυτές δεν μπορούσε να υπάρξει και ουσιαστική λύση και η απουσία τους ήταν προδιαγεγραμμένη. Το κοινό ρίχνει ευθύνες σε όσους δεν πήγαν, αλλά μακάρι να ήταν τόσο εύκολο, όσο το να δείξεις με το δάχτυλο μία και μόνο αιτία. Για εμάς στο ΜΟΤΟ που κάναμε μεγάλη προσπάθεια να έχουμε μία αξιοπρεπή εικόνα στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας, αντάξια του μεγέθους της επιρροής μας, το μόνο εύκολο θα ήταν να δείξουμε με το δάχτυλο όσους δεν συμμετείχαν. Ξεκινώντας από τις εισαγωγικές εταιρείες που δεν έλαβαν μέρος και καταλήγοντας στα υπόλοιπα μέσα, να τους κατηγορήσουμε όλους εξίσου. Κάτι τέτοιο όμως όχι απλά δεν είναι σωστό αλλά απέχει από το να περιγράψει την πραγματικότητα! Διότι κάθε ένας από όσους δεν συμμετείχαν στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας έχει κι έναν διαφορετικό λόγο να μην είναι εκεί, τουλάχιστον για φέτος. Δεν σημαίνει πως αυτοί οι λόγοι θα υπάρχουν και του χρόνου, εκτός ίσως από την BMW. Το έχουμε αποσαφηνίσει αυτό από τα άρθρα μας για την EICMA: Όλο το γερμανικό μπλοκ είχε πάρει την απόφαση να μην συμμετέχει σε εκθέσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, κι αυτό περιλαμβάνει εκτός της BMW και την KTM αλλά και την Ducati που ελέγχεται από το ίδιο μπλοκ αποφάσεων. Όλοι τους έχουν αναθεωρήσει με την Ducati πρώτη και την KTM να ακολουθεί. Για παράδειγμα ο Pierer δήλωσε στο ΜΟΤΟ πέρσι τον Νοέμβριο πως στην φετινή EICMA θα κατέβουν πλέον επίσημα ως εργοστάσιο και τελικά μόνο η BMW παραμένει ακόμη ανένδοτη να συμμετέχει σε εκθέσεις.

Έκθεση ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023: Εκθεσιακό Κέντρο – Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) 29 Μαρτίου - 2 Απριλίου

Το MOTO είναι σε θέση να γνωρίζει πως αυτή η απόφαση βρίσκει πολλούς ενάντιους ακόμη και μέσα στο ίδιο το εργοστάσιο καθώς τα μεγαλύτερα στελέχη της BMW μπαίνουν στην EICMA με δημοσιογραφικά πάσα για να δουν από κοντά τις μοτοσυκλέτες. Είναι η καλύτερη ευκαιρία, όπως έχουν δηλώσει απευθείας στο ΜΟΤΟ, να συγκρίνουν γεωμετρίες θέσης οδήγησης και να πάρουν μία πρώτη εικόνα της κατασκευής των μοντέλων! Όπως καταλαβαίνετε είναι τουλάχιστον οξύμωρο με την μη συμμετοχή τους και φυσικά όσα από τα στελέχη μπαίνουν στην διαδικασία να τρυπώνουν στην EICMA, είναι γιατί αναγνωρίζουν το πόσο σημαντικό είναι να καθίσεις επάνω σε μία μοτοσυκλέτα και όχι να την βλέπεις μόνο σε φωτογραφίες ή να χάνεις την έννοια του μεγέθους της στα video. Κι όπως έχουμε γράψει στο MOTO, δεν ασπάζονται την απόφαση νεοφερμένων στελεχών στο marketing να εστιάσουν στην ψηφιακή επικοινωνία με το κοινό της μοτοσυκλέτας. Η ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελεί παράρτημα έχει λοιπόν δεμένα χέρια, ακόμη και αν θέλει να παρευρίσκεται στην Έκθεση. Ήταν όμως δική τους η BMW R1250GS Adventure 2023 που είχαμε στο περίπτερο του MOTO, ώστε το κοινό να μπορεί να την δει από κοντά, κάνοντας δηλαδή αυτό το έξτρα που θα μπορούσαν από την πλευρά τους και ουσιαστικά δείχνοντας πως στηρίζουν τον θεσμό της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας, ελπίζοντας να λυθούν τα χέρια τους στο μέλλον!

Έκθεση ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023: Εκθεσιακό Κέντρο – Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) 29 Μαρτίου - 2 Απριλίου
Άποψη του δεύτερου περιπτέρου του MOTO, όπως φαινόταν από την είσοδο

Αντίστοιχα αντιπρόσωποι του Piaggio Group διέθεσαν μοτοσυκλέτες στο ΜΟΤΟ για να τις δει από κοντά το κοινό, καθώς η αντιπροσωπεία εδώ αποτελεί θυγατρική και αναγκάζεται να ακολουθήσει τις εντολές από το εξωτερικό. Η συμμετοχή σε μία Έκθεση Μοτοσυκλέτας δεν θα συνδυάζεται με αύξηση πωλήσεων, αλλιώς θα έπεφταν μπουνιές για να είναι μέσα και αν δεν χωρούσαν θα κρεμόντουσαν από το catwalk, το σύστημα διαδρόμων στην οροφή των ψηλών κτηρίων που εξασφαλίζει πρόσβαση σε φωτισμούς, HVAC κτλ. Αν το δει κανείς ως απλά έσοδα-έξοδα τότε η συμμετοχή σε Έκθεση Μοτοσυκλέτας μπορεί να μην δικαιολογείται, αλλά η μοτοσυκλέτα ως είδος δεν έχει φερθεί πολύ καλά σε όσους την αντιμετωπίζουν ως έσοδα-έξοδα και δεν ρίχνουν πολύ ψυχή από επάνω. Μία μητρική εταιρεία από την άλλη, όπως είναι το Piaggio Group, μπορεί όμως να αποστασιοποιηθεί από αυτό και να αρνηθεί την συμμετοχή σε κάτι αρκετά ακριβό, όπως είναι η Έκθεση Μοτοσυκλέτας, η ακριβότερη εκδήλωση στο ετήσιο πρόγραμμα μίας εταιρείας. Εμείς δεν έχουμε μιλήσει με την ελληνική αντιπροσωπεία, θεωρούμε όμως πως η απόφαση να μην συμμετέχουν έχει έρθει από την Ιταλία και βασίστηκε καθαρά σε ένα πλάνο που είχαν σχεδιάσει πολύ πιο πριν. Να άλλο ένα βασικό σημείο αυτό, να ξεκαθαρίζει δηλαδή ο ΣΕΜΕ αρκετά νωρίς τέτοιες αποφάσεις που επηρεάζουν σημαντικά τον προϋπολογισμό κάθε χρονιάς. Από την άλλη ο ΣΕΜΕ μόλις τώρα έκανε εκλογές, είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα που αλλάζουν αντιπροσωπείες αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη, οπότε σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να τους καταλογίσεις ολιγωρία! Βλέπετε πόσο σύνθετα είναι τα πράγματα και γιατί αυτό το άρθρο παίρνει έκταση, ώστε να μπορεί να μεταφέρει όλη την εικόνα στον αναγνώστη.

Έχουμε λοιπόν σε αυτό το σημείο, τους βασικούς λόγους που δύο από τους μεγάλους εισαγωγείς δεν συμμετείχαν φέτος στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε το προφητικό άρθρο του ΜΟΤΟ τόσο στο έντυπο, όσο και στο motomag.gr που έλεγε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022 πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να παραστεί μόνο η Yamaha από τις ιαπωνικές εταιρείες αλλά και πως θα υπάρχουν και άλλες απουσίες. Ας μην πει κανείς λοιπόν πως δεν ήξερε, η απάντηση είναι να είχε επιλέξει το σωστό κανάλι ενημέρωσης. Η πληροφορία ήταν εκεί έξω από εμάς, μήνες τώρα!

Δεν ήταν πως είχαμε κάποια εσωτερική πληροφόρηση, απλά αντιλαμβανόμαστε που πάτα κάθε κατασκευαστής και ταυτόχρονα γνωρίζουμε το κοινό της μοτοσυκλέτας καθώς είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία μαζί του. Η αγορά καλπάζει με άνοδο παρά τις δυσκολίες και την οικονομική αβεβαιότητα που υπάρχει, βασικά εξαιτίας αυτής επιλέγει ο κόσμος ένα όχημα πιο ευέλικτο και περισσότερο απαλλαγμένο από φορολογικά βάρη με το ενδιαφέρον για νέα μοντέλα να είναι αυξημένο. Ταυτόχρονα όμως είναι και μία χρονιά που δεν κινούνται όλοι με την ίδια ταχύτητα προς τα μπροστά. Η Kawasaki μπορεί να έχει χρόνια παρουσία στην Ελλάδα αλλά στην πράξη είναι μία τελείως νέα εταιρεία. Δεν έχει καμία σημασία πως στο τιμόνι της αντιπροσωπείας βρίσκεται ο επί χρόνια διευθυντής της αλλά και στελέχη που προέρχονται από την Teomoto που επί δεκαετίες εισήγαγε τις Kawasaki. Είναι τελείως διαφορετικό να είσαι στέλεχος σε όμιλο με τεράστιες χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες, από το να γίνεσαι ιδιοκτήτης που στηρίζεσαι στις δικές σου δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να στηρίξεις και το όχημα της KSR Hellas, μαζί με πολλά ακόμη brands. Η πραγματικότητα για την Kawasaki λοιπόν είναι πως προτίμησε να συνεχίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου της με τα νέα καταστήματα που ήδη έχει ξεκινήσει από το να συμμετέχει σε μία Έκθεση για να την δουν όλοι για πέντε ημέρες και να την ψάχνουν τις επόμενες ημέρες του έτους!

Από την στιγμή που κανείς στην ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας δεν έχει ανεξάντλητους πόρους, δεν γίνεται να τους καταλογίσει κάποιος και λάθος, για αυτή τους την επιλογή. Είναι μάλιστα ευκολότερο να συμμετέχεις στην Έκθεση με μία νέα κινέζικη εταιρεία χωρίς να έχεις αναπτύξει το δίκτυό σου, παρά να κάνεις το ίδιο με το όνομα και το κύρος της Kawasaki. Ένα νέο όνομα απαιτεί χτίσιμο πριν αρχίσει να εμφανίζεται σε καταστήματα, το ακριβώς αντίθετο με την Kawasaki που απαιτείται να καλύψει κάθε κενό που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κατάσταση, πριν αρχίσει να προωθείται δυναμικά! Μακάρι να γινόντουσαν όλα μαζί, προφανώς και μακάρι, αλλά αυτή η περίπτωση ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας. Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, η Kawasaki δεν είχε κανένα λόγο φέτος να πάρει μέρος σε Έκθεση Μοτοσυκλέτας, του χρόνου που -θέλουμε να ελπίζουμε- πως το πρόγραμμα ανάπτυξης που έχει ήδη προγραμματίσει και ξεκινήσει θα έχει προχωρήσει αρκετά, θα δώσει και το παρόν στην Έκθεση. Κι αν ήδη ο κόσμος αδυνατεί να αντιληφθεί πως η Kawasaki μηδένισε το κοντέρ στην Ελλάδα και ξεκίνησε από την αρχή, έχοντας βιασύνη να την δει να έχει καταστήματα και αποθήκες και μέγεθος κανονικής αντιπροσωπείας που μετρά δεκαετίες, ξεχνώντας πως μετρά μήνες επί της ουσίας, τότε η παρουσία στην Έκθεση φέτος, μπορεί και να μεγάλωνε αυτό το χάσμα με την πραγματικότητα και να λειτουργούσε και αρνητικά για εκείνους!

Έκθεση ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023: Εκθεσιακό Κέντρο – Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) 29 Μαρτίου - 2 Απριλίου
Ο κος Ιωάννης Σώκιαλης νέος Πρόεδρος του ΣΕΜΕ και Διευθυντής Κλάδου Yamaha στη ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας

Η Suzuki έχει φέτος λίγα νέα μοντέλα, το εξής ένα έτοιμο εδώ στην χώρα μας το οποίο και φιλοξενούσαμε στο περίπτερο του ΜΟΤΟ ώστε να μπορούν να το δουν όλοι από κοντά και να καθίσουν επάνω του. Το 1050 V-Strom DE είναι νέο, λίγο αλλαγμένο, και ο κόσμος τόσο μπερδεμένος με το V-Strom 800 που είναι τελείως νέο και τελείως διαφορετικό στην γκάμα των V-Strom, σε σημείο που βλέπει το 1050 και θέλει να ρωτήσει γιατί λέγεται ακόμη V! Διότι δεν ενημερώνεσαι σωστά είναι η απάντηση και ευτυχώς που είναι η μοτοσυκλέτα, να την δεις από κοντά να κρατήσεις την εικόνα: Σκύψε και κοίτα το μπλοκ του κινητήρα και τους λαιμούς των εξατμίσεων να πάρεις την απάντηση. Το 1050 είναι ακόμη V, το 800 όχι. Πώς να τα εξηγήσει όμως όλα αυτά η Suzuki όταν το νέο V-Strom 800 θα αργήσει να έρθει και δεν θα το έχει εκεί; Όπως επίσης θα απουσίαζε από το περίπτερο της Suzuki και το GSXS-8S  που τώρα, αυτές τις ημέρες παρουσιάζει στο εξωτερικό!

Θα ήταν ιδανικό για αυτούς να γίνει η Έκθεση Μοτοσυκλέτας αργότερα, κι αντίστοιχα το ίδιο ήθελαν και στην Honda, αλλά πώς να αντιμετωπίσουν οι διοργανωτές το γεγονός πως βρισκόμαστε σε μία χώρα που αποφασίζει τις ημερομηνίες των εκλογών την τελευταία στιγμή και με βάση το αν ψιχαλίζει επικοινωνιακά ή φυσάει στο σβέρκο και πέφτουν τα νούμερα; Αναγκαστικά πορεύεσαι με το ασφαλές σενάριο σε αυτή την περίπτωση κι έτσι έχουμε άλλο ένα σημείο για απουσία στο οποίο κάθε πλευρά έχει τα δίκια της και ουσιαστική λύση δεν υπάρχει.

Η Honda κάθε χρόνο έχει στην EICMA το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό περίπτερο. Δείτε εδώ το αναλυτικότατο video του MOTO στην πλατφόρμα του OPEN με συνέντευξη στελέχους της ελληνικής αντιπροσωπείας, για να αντιληφθείτε πως μόνο ενάντιοι δεν είναι στις εκθέσεις μοτοσυκλέτας. Από εκεί και πέρα έχουν πρόσφατα ολοκληρώσει μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις καταστημάτων μοτοσυκλέτας, σε κεντρική λεωφόρο της χώρας οπότε η θέση τους στην φετινή Έκθεση Μοτοσυκλέτας θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον αντίστοιχη. Αρχικά υπήρξε διαφωνία και για την τοποθεσία καθώς έβλεπαν πως δεν υπήρχε τρόπος να εξασφαλιστεί ο χώρος που ήθελαν και σε συνδυασμό με τα παραπάνω, αποφάσισαν πως το πιο σωστό θα ήταν να απέχουν. Στο μεταξύ το ΜΟΤΟ είναι σε θέση να γνωρίζει πως σε όλες τις Εκθέσεις, όχι μόνο την φετινή, τα μέλη του ΣΕΜΕ δυσκολεύονται να συμφωνήσουν απόλυτα μεταξύ τους σε ένα ανώτερο όριο τετραγωνικών περιπτέρου και πάντα υπάρχουν προστριβές, πόσο μάλιστα φέτος σε ένα νέο χώρο που δεν ήξεραν εξ αρχής πως θα λειτουργούσε. Τώρα όμως υπάρχει το παράδειγμα και ευτυχώς για τον θεσμό της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας είναι θετικό το πρόσημο. Εκ των προτέρων όμως, οι αμφιβολίες ήταν επίσης εύλογες. Στο μεταξύ αν η Honda ήταν η μοναδική εταιρεία από τις απούσες που άλλαζε γνώμη και τελικά συμμετείχε, τότε θεωρούμε πως η απογοήτευση του κόσμου θα ήταν κατά πολύ μικρότερη. Δεν το λέμε ως βαρόμετρο του κατά πόσο σημαντική είναι η Suzuki ή η Kawasaki, παρότι ακόμη και τους ίδιους να ρωτήσεις θα σου απαντήσουν με ειλικρίνεια πως η Honda είναι ένα μικρό κράτος εν κράτη στην χώρα μας. Η παρατήρηση μας αυτή αφορά κυρίως τις αλλαγές στην γκάμα της Honda για το 2023, τις οποίες οι επισκέπτες ήθελαν όχι μόνο να δουν από κοντά, αλλά να έχουν και την άμεση σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

Έκθεση ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023: Εκθεσιακό Κέντρο – Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) 29 Μαρτίου - 2 Απριλίου
Ο εντυπωσιακός εξομοιωτής οδήγησης που έχει η ΜΟΤΟΚΙΝΗΣΗ, δεν σταματούσε να δουλεύει σε όλη την διάρκεια της Έκθεσης

Πάμε τώρα στις παρουσίες που ήταν εξίσου ηχηρές όσο και οι απουσίες, διότι στην αντίληψη του κόσμου η CFMOTO, η Voge, η Benelli, η QJ και άλλοι κινέζοι κατασκευαστές, κατάφεραν να δημιουργήσουν με την μεγαλεπήβολη παρουσία τους, αντίστοιχο ντόρο με εκείνους που έλειπαν. Στην φετινή Έκθεση Μοτοσυκλέτας όμως, σε νέα τοποθεσία και με νέες εταιρείες σε κεντρικά περίπτερα, η πιο ηχηρή παρουσία ήταν εκείνη του κόσμου! Φάνηκε από την αθρόα προσέλευση των επισκεπτών πως η δίψα για μία γιορτή της μοτοσυκλέτας, όπως ακριβώς είναι η Έκθεση, ήταν άσβεστη και θα την επισκεπτόντουσαν ό,τι και αν γινόταν. Διότι μεγάλες απουσίες είχαν και οι έμποροι αξεσουάρ αναβάτη και μοτοσυκλέτας, όχι μόνο οι εισαγωγικές εταιρείες μοτοσυκλετών. Για αυτό και είναι σημαντικό που κατάφεραν να έχουν παρουσία οι Γεωργόπουλος (Ermax, BarkBusters, Biondi, Mivv), Τζωρτζόπουλος (Shoei, Sidi, IXS, κ.α.), Πατμανίδης (Champion, Dynavolt, ENEOS, Luma, Mitas, Newfren, RK, Zeus, κ.α.), ο eXTra Products Tasoulis καθώς και άλλοι.

Σε κάθε περίπτωση από τις παρουσίες που δόθηκαν εκεί θα πρέπει να εκτιμηθεί ιδιαίτερα η προσπάθεια της Πέτρος Πετρόπουλος με τις KTM, Husqvarna, GASGAS γιατί μόλις είχε αναλάβει την αντιπροσώπευση και έκανε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου ώστε να έρθουν οι μοτοσυκλέτες στην Ελλάδα εγκαίρως. Βλέποντας μία πραγματική MotoGP και μία πραγματική Rally Dakar μοτοσυκλέτα, καταλαβαίνουμε χωρίς να χρειάζεται να μας αποκαλύψει κανείς, τι χρειάστηκε να γίνει ώστε να έρθουν στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας αυτές οι μοτοσυκλέτες. Κανονικά θα μπορούσε κανείς να δικαιολογήσει το εισιτήριο μόνο και μόνο για να δει από κοντά την MotoGP του Binder, χωρίς να αναλωθεί σε άλλες παρουσίες και απουσίες. Ταυτόχρονα όμως ούτε και αυτή η τοποθέτηση συνάδει με την πραγματικότητα καθώς στην διάρκεια της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας είχαμε τον δεύτερο αγώνα MotoGP και οι διάδρομοι δεν ήταν άδειοι ούτε κατά τον αγώνα Sprint, ούτε και στον βασικό αγώνα της Κυριακής. Ακόμη και στα λίγα περίπτερα που έβαλαν στις οθόνες τους τον αγώνα, οι επισκέπτες δεν συνωστίζονταν απέξω για να τον παρακολουθήσουν ζωντανά, πράγμα πολύ φυσιολογικό καθώς δεν είναι όλοι οι μοτοσυκλετιστές οπαδοί των αγώνων, και δεν είναι όλοι οι οπαδοί των αγώνων, οπαδοί των MotoGP.

Έκθεση ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023: Εκθεσιακό Κέντρο – Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) 29 Μαρτίου - 2 Απριλίου
Οι πλοηγοί του California Superbike School και το MOTO, δεν σταματούσαν να καθοδηγούν τα test ride των επισκεπτών στα πλαίσια της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας

Η Έκθεση Μοτοσυκλέτας ανακοίνωσε πως οι επισκέπτες έφτασαν τις 32.000 συνολικά, που είναι ένα πολύ καλό νούμερο για επανεκκίνηση μετά από τέσσερα χρόνια, ενώ ανταποκρίνεται και στην εικόνα που είχαμε όλοι οι εκθέτες, βλέποντας την ροή του κόσμου. Στα δύο περίπτερα που είχε το ΜΟΤΟ, ένα ακριβώς στην είσοδο και ένα μεγαλύτερο μέσα στην αίθουσα, μοιράζαμε δωρεάν και μία ειδική έκδοση που είχε τις τιμές όλων των μοντέλων της ελληνικής αγοράς αλλά και τα νέα μοντέλα για το 2023 από τα οποία δεν έμεινε τίποτα, έφυγαν όλα μαζί με χιλιάδες καρτέλες από αυτοκόλλητα, αντιλαμβανόμενοι και με αυτό τον τρόπο την ροή του κόσμου. Αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής είχαν και τα Test Rides που είχαμε αναλάβει να υλοποιήσουμε για την Έκθεση Μοτοσυκλέτας. Σε ειδικά διαμορφωμένο κλειστό χώρο, οι πλοηγοί του California Superbike School σε συνεργασία με τους ανθρώπους του ΜΟΤΟ αναλάμβαναν να καθοδηγήσουν όλους τους συμμετέχοντες μέχρι που συμπληρώθηκαν πάνω από 15.000 γύροι από όλες τις μοτοσυκλέτες και συνολικά τα κοντέρ έγραψαν 4.800 χιλιόμετρα, όλες τις ημέρες της έκθεσης! Στα test ride δεν επιτρέπαμε να οδηγήσουν με κοντό παντελόνι και απαιτούσαμε εκτός του κράνους, μοτοσυκλετιστικό μπουφάν και γάντια.

Έκθεση ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023: Εκθεσιακό Κέντρο – Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) 29 Μαρτίου - 2 Απριλίου

Για να διευκολύνουμε όσους είχαν έρθει με αυτοκίνητο είχαμε μία σειρά από γάντια καθώς και ολοκαίνουρια κράνη ΥΟΗΕ προσφορά από το Μοτο Πήγασος. Το κλίμα στα Test Rides ήταν πολύ καλό και διευθετούσαμε γρήγορα και άμεσα τους ελάχιστους που πάνω στην έξαψη της βόλτας  παράβλεψαν τις οδηγίες ασφαλείας. Τιμή μας που ήρθε στην Ελλάδα ειδικά για τα Test Rides ο ίδιος ο Gary Adshead, διευθυντής Ευρώπης του California Superbike School και ένας από τους πρώτους μαθητές του Keith Code. Στην E-Z UP τέντα του MOTO που προστάτευε από τον ήλιο, την τελευταία ημέρα και από την ψιχάλα οι επισκέπτες οδηγούσαν τις μοτοσυκλέτες που είχαν επιλέξει, έχοντας την ευκαιρία να συζητήσουν την εμπειρία τους στον ενδιάμεσο χρόνο.

Έκθεση ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023: Εκθεσιακό Κέντρο – Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) 29 Μαρτίου - 2 Απριλίου
περισσότεροι από 15.000 γύροι συμπληρώθηκαν από όλες τις μοτοσυκλέτες σε 5 ημέρες!

Για ακόμη μία φορά τα T-Shirt του ΜΟΤΟ έγιναν ανάρπαστα στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας ενώ εισπράξαμε την αγάπη του κόσμου και κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε για να συζητήσουμε με όσους περισσότερους γινόταν. Αντίστοιχα ήταν και τα σχόλια των περισσότερων εκθετών με τους οποίους συζητήσαμε, σχολιάζοντας πως η πλειοψηφία των επισκεπτών ήταν άνθρωποι ενημερωμένοι για τα μοντέλα, με γνώση της γκάμας των εταιρειών και με όρεξη να δουν από κοντά τα μοντέλα. Είναι μία καλή ευκαιρία να συγκρίνει κανείς τα κινέζικα κρύσταλλα στην Ducati, όπως είναι η προέλευση για το πίσω φανάρι της Multistrada V4, με αυτά στις κινέζικες μοτοσυκλέτες της QJ ακριβώς δίπλα τους, ή την συναρμογή στα υπόλοιπα πλαστικά των ιαπωνικών και ευρωπαϊκών μοτοσυκλετών που έχουν διάφορους προμηθευτές ανά τον κόσμο, συγκριτικά με τις νεότερες μάρκες της ελληνικής αγοράς, όπως επίσης να δει και τις διαφορές των κινέζικων εταιριών μεταξύ τους καθώς δεν είναι όλοι στο ίδιο επίπεδο. Η επανεκκίνηση λοιπόν της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας ήταν άκρως πετυχημένη και ελπίζουμε πως η πορεία της αγοράς μοτοσυκλέτας θα συνεχίσει να είναι σταθερά ανοδική ώστε να συνεχίσει αδιάκοπα και του χρόνου με καμία ή ελάχιστες απουσίες αυτή τη φορά!

Δείτε παρακάτω μία μεγάλη συλλογή φωτογραφιών ανά εταιρείες αλλά και συνολικά:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια με την Aprilia ξανά στο προσκήνιο

Η εργοστασιακή ομάδα της Aprilia παραμένει πιθανή επιλογή του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2025
motomagMarc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/4/2024

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Marc Marquez στο TNT Sports δήλωσε ότι “όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακούσει όλους του κατασκευαστές πριν αποφασίσει τον σταθμό του για την επόμενη χρονιά, με την Aprilia να έχει μία θέση στις πιο δυνατές υποψηφιότητες, μαζί με την Ducati.

Το 2024 είναι μία χρονιά που τα συμβόλαια πολλών από τους αναβάτες του grid λήγουν, με την μεταγραφική περίοδο (γνωστή και ως silly season) να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει οι υπογραφές των Quartararo και Bagnaia, οι οποίο ανανέωσαν με Yamaha και Ducati, αντίστοιχα. Για πολλούς, όμως, τα πράγματα παραμένουν ακόμα αρκετά ρευστά, όσον αφορά το μέλλον τους στα MotoGP.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Ο Marquez, ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία των MotoGP, παραμένει ένας από τους αναβάτες του μεταγραφικού πυρετού, καθώς το μονοετές συμβόλαιό του με την Gresini Ducati λήγει στο τέλος του 2024, χωρίς ακόμα να υπάρχουν καθαρές ενδείξεις για το μέλλον του. Μπορεί στην συνείδηση όλων το πέρασμα από την Gresini να είναι απλά η πύλη εισόδου για την εργοστασιακή ομάδα, ωστόσο ο Marquez θέλει να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ή πολύ απλά να πιέσει καταστάσεις από τώρα. Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα δείγματα που έχει να επιδείξει με την μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale, είναι αρκετά θετικά, με δεδομένο ότι ο Ισπανός τρέχει με την GP23, καταφέρνοντας να μείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων και βάζοντας δύσκολα στους αναβάτες της GP24 στον τελευταίο αγώνα.

Από την μία θα μπορούσε να επεκτείνει την συνεργασία του με την δορυφορική Gresini. Η αλήθεια όμως είναι ότι μία εργοστασιακή ομάδα ή τουλάχιστον η τελευταία έκδοση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τον Marquez, ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο Fermin Aldeguer, τον οποίο έχει ήδη αποκτήσει η Ducati για την σεζόν του 2025. Οι πιθανότητες τον θέλουν εκτός εργοστασιακής ομάδας, τουλάχιστον για την πρώτη του σεζόν στα MotoGP, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα κατευθυνθεί προς Pramac ή προς Gresini, με την Pramac επίσης να μην έχει ξεκάθαρο πλάνο για τη νέα σεζόν.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Η Ducati είναι αυτή την στιγμή η ταχύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά ιδιόρρυθμη, απαιτώντας ένα ιδιαίτερο στυλ οδήγησης. Ήδη ο Marquez προσπαθεί να συνηθίσει τα νέα δεδομένα και είναι λογικό ότι μετά από ένα χρόνο, πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να παραμείνει στην Ducati, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλη η δουλειά που έχει κάνει να συνηθίσει την νέα του μοτοσυκλέτα θα πάει στράφι. Έχει όμως απέναντί του πολλούς μνηστήρες, με τους Jorge Martin και Enea Bastianini να είναι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της μίας εργοστασιακής θέσης που απομένει.

Το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει τα δεδομένα από τις τηλεμετρίες όλων των αναβατών της, εργοστασιακούς και δορυφορικούς. Μετά από τρεις γύρους γνωρίζει ήδη αν οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει τον Marquez και κατά πόσο μπορεί να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός από τους υπόλοιπους διεκδικητές του θρόνου της GP25, όπως θα ονομάζεται το πρωτότυπο την επόμενη χρονιά. Επομένως η Ducati αυτή την στιγμή κρατά και το καρπούζι και το μαχαίρι, έχοντας την επιλογή να κόψει το πιο γλυκό κομμάτι για τον εαυτό της, σε μία περίοδο που βλέπει ότι οι δύο άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχίζουν να απειλούν την απόλυτη κυριαρχία της.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Αν όμως ο Marquez θέλει μία εργοστασιακή σέλα, αλλά δεν βρει την απάντηση στην Ducati, τότε μια πιθανή επιλογή είναι αυτή της Aprilia, η οποία φέτος έχει να επιδείξει μία αξιοσημείωτη πορεία, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του Vinales στην πίστα των ΗΠΑ. Αν συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα θα μπει στο ραντάρ του Marquez, σε μία περίοδο που ο Aleix Espargaro θα μπορούσε να κρεμάσει την φόρμα του, αφήνοντας την μία θέση κενή. Το “Μυρμήγκι” έχει και την προϊστορία του με το Noale, έχοντας κερδίσει τον τίτλο στα 125GP πάνω σε μία Derbi (σαν να λέμε Aprilia με άλλο όνομα).

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Σε κάθε περίπτωση ο Marc Marquez δεν θα δυσκολευτεί να βρει στέγη την νέα χρονιά με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέος τραυματισμός.