Έκθεση μοτοσυκλέτας 2024 με πολύ δυνατή εκκίνηση – Μεγάλη συλλογή φωτογραφιών

Από την πρώτη ημέρα γεμάτοι διάδρομοι
Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/4/2024

Έτοιμοι και στημένοι για εκκίνηση ήταν οι επισκέπτες από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, πρώτη ημέρα της Έκθεσης η οποία φέτος είχε νωρίτερα ανοίξει για τους δημοσιογράφους και τους επαγγελματίες, με παρουσιάσεις των εταιριών. Η προσέλευση του κοινού για πρώτη ημέρα ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν, στοχεύοντας σε αριθμό ρεκόρ για την συνολική προσέλευση.

Ήδη είναι η μεγαλύτερη Έκθεση από πλευράς τετραγωνικών και ταυτόχρονα από τις πληρέστερες σε εισαγωγικές εταιρείες εργοστασίων μοτοσυκλετών, ιδιαίτερα αν η σύγκριση γίνει με πέρσι που υπήρχαν πολλές απουσίες.

Επιβεβαιωθήκαμε και για το ρεπορτάζ που είχαμε δημοσιεύσει με την βασική λίστα εκθετών καθώς από τις εταιρείες μαζικού εμπορίου απουσιάζει μόνο το Piaggio Group και την λίστα απουσιών από κατασκευαστές που έχουν μία τυπική παρουσία στην ελληνική αγορά, συμπληρώνει η H-D, η Indian, η BETA, η Fantic, FB Mondial, Thrust, η Zero και άλλες εταιρείες ηλεκτρικών και πολύ μικρών κατασκευαστών.

εκθεση μοτοσυκλετας 2024

Από πλευράς μεγέθους όμως είναι η μεγαλύτερη με τεράστια διαφορά από κάθε άλλη που έχει γίνει μετά την επανεκκίνηση της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας στο τρίτο – συνολικά- κεφάλαιο της ιστορίας της μετά τον απόηχο της οικονομικής κρίσης. Στο Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό όπου έγινε το 2017 η επανεκκίνησή της η Έκθεση Μοτοσυκλέτας καταλάμβανε λίγο περισσότερα από 5.000 τετραγωνικά μέτρα σε σύνολο κτηρίου 6.000 τετραγωνικών.

Η φετινή είναι 12.000 τετραγωνικά καθαρού εκθεσιακού χώρου! Περισσότερο από το διπλάσιο από την έκθεση της Ξιφασκίας, η οποία όμως δημιουργούσε μία αίσθηση πληρότητας από το πιο σφιχτό στήσιμο των περιπτέρων και τους ψηλούς τοίχους που δεν σε άφηναν να δεις το τέλος. Οι αποστάσεις χάνονται στην φετινή Έκθεση Μοτοσυκλέτας καθώς τα τεράστια περίπτερα των εισαγωγικών εταιριών που κατά μέσο όρο ξεπερνούν τα 500 τετραγωνικά και η επέκταση της Έκθεσης και κατά πλάτος, όχι μόνο κατά μήκος, απαιτούν περπάτημα από τον επισκέπτη που είναι άλλωστε και το ζητούμενο!

εκθεση μοτοσυκλετας 2024

Στο περίπτερο του MOTO μπορεί κανείς να δει από κοντά το Moto Guzzi Stelvio, θέλοντας να καλύψουμε ένα από τα κενά που άνοιξε η απουσία τους, καθώς και την ελληνική Moto3 με εναλλακτικό μπροστινό, την μοτοσυκλέτα που παρουσίασε στην EICMA η DNA Filters και που για πρώτη φορά εκτίθεται στο ελληνικό κοινό! Μαζί τους ένα μοναδικό GPX, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι τι σημαίνει εξακύλινδρος, το πιο γρήγορο Tracer της Ελλάδας που κάνει τα 0-400 σε 9 δευτερόλεπτα σε αγώνες Dragster και φυσικά την ομάδα του MOTO, διαθέσιμη να μιλήσουμε και να γνωριστούμε από κοντά.

εκθεση μοτοσυκλετας 2024

Πέρα από τα καταπληκτικά μπλουζάκια του MOTO, το νέο μας μπρελόκ και τα ΜΠΑΝΤΙΛΙΚΙΑ που μπορείτε να προμηθευτείτε από το περίπτερό μας, εδώ ολοκληρώνετε και την εγγραφή σας για τα test rides και επιλέγετε τι θέλετε να οδηγήσετε από την μακρά λίστα που έχουμε δημοσιεύσει εδώ.

εκθεση μοτοσυκλετας 2024

Δείτε την λίστα των διαθέσιμων για Test Ride μοτοσυκλετών.

Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024: Οι διαθέσιμες μοτοσυκλέτες για Test Ride και το πρόγραμμα διεξαγωγής

Ακολουθεί μία μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από την πρώτη ημέρα της Έκθεσης με το σύνολο σχεδόν των περιπτέρων!

 

Βενζίνη Ε20: Η ΕΕ σκοπεύει να την υιοθετήσει, στην Ινδία έχει ξεσπάσει σκάνδαλο με αυτή

Η Ινδία πέρασε στη βενζίνη Ε20 από φέτος, μα αυτή αποδεικνύεται επικίνδυνη για παλιότερης τεχνολογίας οχήματα
Βενζίνη Ε20
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/8/2026

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η στάνταρ βενζίνη (95 RON) που πωλείται στα πρατήρια έχει σήμανση Ε10, που σημαίνει πως είναι ένα μίγμα με περιεκτικότητα 10% σε αιθανόλη (ethanol) και 90% βενζίνη, ενώ η premium των 98 οκτανίων έχει σήμανση Ε5 και περιεκτικότητα από μηδέν ως 5% αιθανόλη, ανάλογα με τον κατασκευαστή.

Η μίξη της βενζίνης με αιθανόλη υπηρετεί περιβαλλοντικούς σκοπούς, θεωρητικά μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και συνεισφέροντας με μια ανανεώσιμη πηγή (αιθανόλη) στην προέλευση του καυσίμου. Η ΕΕ ωστόσο ήδη έχει στα πλάνα να αλλάξει τις προδιαγραφές της βενζίνης στην επικράτειά της, προχωρώντας στην υιοθέτηση της Ε20, όπου η περιεκτικότητα σε αιθανόλη διπλασιάζεται στο 20% κατ’ όγκο.

Στα χαρτιά είναι μια λογική κίνηση στην πορεία προς λιγότερα ορυκτά καύσιμα και περισσότερα προερχόμενα από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στις Βρυξέλλες φοριέται πολύ ως δικαιολογία και η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενο πετρέλαιο, ωστόσο το παράδειγμα της Ινδίας θα πρέπει να μας βάλει σε σοβαρές σκέψεις.

Η Ινδία έκανε υποχρεωτική φέτος την Ε20 βενζίνη, δηλαδή έγινε το βασικό καύσιμο σε κάθε πρατήριο της χώρας αντικαθιστώντας την Ε10, αλλά τα παρατράγουδα είναι πλέον αρκετά, καθώς αποδεικνύεται πως τα οχήματα που είχαν σχεδιαστεί για την παλιότερη βενζίνη δεν τα πάνε και τόσο καλά με την καινούργια.

Ο μεγάλος ντόρος φούντωσε όταν ο ινδικός Τύπος αποκάλυψε έκθεση της ARAI, Automotive Research Association of India, στην οποία οι ερευνητές της ισχυρίζονται πως στα αυτοκίνητα τεχνολογίας Ε10 η νέα βενζίνη διαβρώνει με την πάροδο του χρόνου κάθε λαστιχένιο εξάρτημα με το οποίο έρχεται σε επαφή: τσιμούχες, φλάντζες, σωληνάκια, o-rings κ.ο.κ. Στα μεταλλικά εξαρτήματα δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση, αλλά και πάλι όλα όσα επηρεάζονται αρνητικά από την Ε20 μπορούν να προκαλέσουν σε βάθος χρόνου σοβαρές ζημιές στα οχήματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, στις δοκιμές που έκανε η ARAI, ένας κινητήρας τελευταίων προδιαγραφών (BS6 στην Ινδία) που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές έκαψε βαλβίδες.

Και το πρόβλημα απέκτησε μια σκανδαλώδη πτυχή όταν έγινε γνωστό πως η έκθεση της ARAI ουδέποτε δημοσιεύτηκε για να γίνει γνωστή στο κοινό, με το άρωμα συνομωσίας να προκύπτει αυθόρμητα από τον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα της υπηρεσίας αυτής. Προσπάθησαν άραγε κυβερνητικοί κύκλοι να θάψουν τα ευρήματα της έρευνας;

Η ινδική κυβέρνηση απάντησε με μια συνέντευξη Τύπου στην οποία ήταν παρόντα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, με τη Maruti Suzuki να επιβεβαιώνει πως έχει κάνει δικές της δοκιμές και δεν βρήκε κανένα πρόβλημα με τη χρήση της νέας βενζίνης, ενώ η Toyota θεωρεί πως τα προβλήματα προκλήθηκαν από πρατήρια που νοθεύουν τη βενζίνη και όχι από την Ε20 καθαυτή.

Προφανώς δεν είναι κανείς σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζει ποια είναι η πραγματικότητα, καθώς όμως ζούμε στην εποχή που τα ορυκτά καύσιμα έχουν δαιμονοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνιμη επωδός κάθε συζήτησης με θέμα το περιβάλλον, καλό θα ήταν εκεί στις Βρυξέλλες να εξετάσουν το θέμα προσεκτικά πριν πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις. Διότι δεν είναι εύκολο να αλλάξουν εκατομμύρια μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα σε νεότερης τεχνολογίας εν μια νυκτί, ειδικά σε οικονομίες που έχουν στενάξει από την ακρίβεια, τις κρίσεις και τους πολέμους.

Στο μεταξύ στην Ινδία έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί η βενζίνη Ε85, όπου η περιεκτικότητα σε αιθανόλη κυμαίνεται από 60 ως 80% και σε αυτήν την περίπτωση απευθύνεται αποκλειστικά στα λιγοστά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να την καταναλώνουν απροβλημάτιστα – όπως το ινδικό Honda ADV160 που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες ως το πρώτο σκούτερ συμβατό με την Ε85.

Καλώς ή κακώς τα εναλλακτικά καύσιμα, τα λεγόμενα Flex Fuels, είναι αναπόφευκτα στο μέλλον της προσωπικής μετακίνησης και, αν θέλουμε να δούμε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης να επιβιώνει την επόμενη δεκαετία, πιθανότατα θα πρέπει να ζήσουμε με αυτά. Αρκεί να μπορεί να ζήσει και ο κινητήρας μαζί τους…