ΕΛ.ΑΣ. – 282 συλλήψεις, 5.232 κλήσες και ακινητοποίηση 93 οχημάτων στις 29/11/23,

Ελέγχθηκαν συνολικά 21.609 άτομα και 16.181 οχήματα σε ολόκληρη την επικράτεια
motomagΕΛ.ΑΣ. – 282 συλλήψεις και 5.232 παραβάσεις, ενώ ακινητοποιήθηκαν 93 οχήματα
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

1/12/2023

Σε στοχευμένες δράσεις προχώρησε για μία ακόμα φορά η ΕΛ.ΑΣ. την 29η Νοεμβρίου 2023, οι οποίες υπάγονται στο ευρύτερο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, όπου βεβαιώθηκαν σε 5.232 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., 733 προσαγωγές ατόμων και 282 συλλήψεις.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια τόσο εμφανούς αστυνόμευσης όσο και αφανούς, με τη συνεργασία διαφόρων Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Έμφαση δόθηκε σε περιοχές και οικισμούς που παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Ελέγχθηκαν συνολικά 21.609 άτομα και 16.181 οχήματα με αποτέλεσμα τα κάτωθι:

  • Προσήχθησαν 733 άτομα,
  • Συνελήφθησαν 282 για διάφορα αδικήματα,
  • Βεβαιώθηκαν 5.232 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.
  • Ακινητοποιήθηκαν 93 οχήματα και
  • κατασχέθηκε 1

Πιο συγκεκριμένα, αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν:

  • στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου διενεργήθηκαν 901 έλεγχοι ατόμων, συνελήφθησαν 9 άτομα και βεβαιώθηκαν 88 παραβάσεις για Κ.Ο.Κ.,
  • στην περιοχή της Κηφισιάς, όπου διενεργήθηκαν 44 έλεγχοι ατόμων, προσήχθησαν 6 άτομα και βεβαιώθηκαν 32 παραβάσεις για Κ.Ο.Κ. και
  • στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Χαλκίδας, πραγματοποιήθηκαν 8 έλεγχοι ατόμων.

Στο ίδιο πλαίσιο, αστυνομικές δράσεις παραγματοποιήθηκαν και στην Δυτική Ελλάδα στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλίας, Ακαρνανίας και Ηλείας, σε σημεία όπου παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα, όπου:

  • ελέγχθηκαν 341 άτομα,
  • προσήχθησαν 6 άτομα,
  • συνελήφθησαν 4 άτομα και
  • βεβαιώθηκαν 24  παραβάσεις Κ.Ο.Κ., 5 για περιβαλλοντική νομοθεσία και 1 για παρεμπόριο.

Yamaha: Ανάκληση Υ-ΑΜΤ για βλάβη στη μετάδοση – Πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε και στο long term Μ-09 μας

Ένα εξάρτημα με αντοχή μικρότερη της προβλεπόμενης μπορεί να βγάλει εκτός λειτουργίας την αυτόματη-ημιαυτόματη μετάδοση Υ-ΑΜΤ
y-amt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/10/2026

Η ανάκληση στην οποία προέβη η Yamaha στην Ιαπωνία αφορά συνολικά 1.289 μοτοσυκλέτες ΜΤ-09 και Tracer 9 εφοδιασμένες με την καινοτόμο μετάδοση Υ-ΑΜΤ και κατασκευασμένες μεταξύ Ιουνίου 2024 και Αυγούστου 2026. Το ζήτημα εντοπίζεται στη άκρη του άξονα της μετάδοσης, όπου ένα μικρό εξάρτημα δεν έχει την αντοχή που πρέπει.

Όπως αυτολεξεί το περιγράφει η Yamaha στην ιαπωνική της ανακοίνωση: “Σε οχήματα εφοδιασμένα με Υ-ΑΜΤ η αντοχή του άξονα αλλαγής σχέσεων δεν υπολογίστηκε επαρκώς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά από αλλεπάλληλες αλλαγές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία της μετάδοσης, το Υ-ΑΜΤ ενδέχεται να σταματήσει, κάνοντας αδύνατες τις αλλαγές ταχυτήτων και το όχημα μη οδηγήσιμο.”

Οι ιδιοκτήτες των μοτοσυκλετών που επηρεάζονται θα ειδοποιηθούν από τη Yamaha στην Ιαπωνία για να προσέλθουν προκειμένου το εξάρτημα να αντικατασταθεί χωρίς καμιά χρέωση.

y-amt
Στο σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Yamaha στην Ιαπωνία διακρίνεται το επίμαχο εξάρτημα στην άκρη του άξονα του Υ-ΑΜΤ που εμφανίζει ευπάθεια και έχει προκαλέσει την ανάκληση

Η παραπάνω ανάκληση δεν έχει ακόμη επεκταθεί στον υπόλοιπο κόσμο μέσω των θυγατρικών της Yamaha, ωστόσο στην Ευρώπη έχει ανακοινωθεί στη Φινλανδία και μόνο από την εκεί αντιπρόσωπο της Yamaha Motor Europe, με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2026.

Ευρωπαϊκή διαδικασία ανάκλησης πάντως δεν έχει ανακοινωθεί ως σήμερα (Δευτέρα 19/10/2026).

Σε επικοινωνία μας με τη Μοτοδυναμική, δεν προκύπτει ακόμη εμπλοκή οχημάτων που έχουν ταξινομηθεί στη χώρα μας. Εφόσον κάτι τέτοιο προκύψει η ελληνική Yamaha θα εκδώσει ανάλογη ανάκληση.

Το ενδιαφέρον της ιστορίας αυτής είναι πως το ζήτημα που προκάλεσε την ανάκληση μοιάζει πολύ με ένα πρόβλημα που είχαμε συναντήσει μόλις παραλάβαμε τη ΜΤ-09 Υ-ΑΜΤ που έχουμε για δοκιμή μακράς διάρκειας στο ΜΟΤΟ. Το θέμα έχει περιγραφεί στην αναφορά Long Term του MT-09 Y-AMT στο τεύχος #666 του ΜΟΤΟ, Μάιο 2025. Μάλιστα τότε είχαμε επικοινωνήσει με τη Yamaha στην Ιαπωνία αναφέροντας το πρόβλημα, με τους Ιάπωνες να δηλώνουν έκπληκτοι επ’ αυτού, καθώς μας έλεγαν πως δεν είχε εμφανιστεί πουθενά αλλού.

Στο δικό μας long term MT-09 Y-AMT το πρόβλημα χρειάστηκε τρεις επισκέψεις σε συνεργείο μέχρι να βρεθεί η άκρη και έκτοτε η μοτοσυκλέτα λειτουργεί υποδειγματικά στα χέρια μας.

Εφόσον προκύψει σχετική ανάκληση που να αφορά στην ελληνική αγορά, θα ενημερώσουμε άμεσα, όπως άλλωστε θα κάνει και η Μοτοδυναμική.