ΕΛ.ΑΣ. - 52.415 έλεγχοι και 17.835 κλήσεις σε δράσεις για την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων

Το καλοκαίρι του 2024 στην Αττική - 8.840 κλήσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
Δράσεις της Τροχαίας για τους αυτοσχέδιους αγώνες
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/9/2024

Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει τον νέο σχεδιασμό της για την αποτροπή και αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων ταχύτητας, εφαρμόζοντας εκτεταμένους ελέγχους σε τακτική βάση.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων το φετινό καλοκαίρι (Ιούνιο – Αύγουστο 2024), πραγματοποιήθηκαν συνολικά 52.415 έλεγχοι σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Από τους ελέγχους συνολικά βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:

  • -8.840- για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
  • -2.460- για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • -1.584- για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.
  • -117- για επικίνδυνους ελιγμούς και
  • -80- για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμό κ.λπ.

Η συστηματική αυτή δράση οδήγησε επίσης στην επιβολή προστίμων για 3.013 περιπτώσεις στέρησης άδειας ικανότητας οδήγησης και 678 περιπτώσεις στέρησης ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Επιπλέον, εντοπίστηκαν 516 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου και 547 παραβάσεις για έλλειψη κατάλληλου σιγαστήρα, εξασφαλίζοντας έτσι την αποτροπή κίνησης θορυβωδών οχημάτων στους δρόμους.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο 7μηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα αυξήθηκε η βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων κατά 21%, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης του προσωπικού που υπηρετεί σε υπηρεσίες Τροχαίας, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς και της εφαρμογής ενός στοχευμένου πλέγματος τροχονομικών δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Εγκληματικότητα στο Λονδίνο: Δίτροχη και ηλεκτρική η απάντηση της Αστυνομίας - Έχει αποτέλεσμα

Με ελαφριές ηλεκτρικές enduro για την πάταξη της μικρο-εγκληματικότητας (Video)
Αστυνομία London με μοτοσυκλέτες Sur-Ron 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

28/8/2026

Ένα μέτρο κατά της εγκληματικότητας που αποδίδει στην πράξη ενισχύεται στο Λονδίνο με τη Μητροπολιτική Αστυνομία να πολλαπλασιάζει τον στόλο των ελαφριών ηλεκτρικών μοτοσυκλετών που διαθέτει χωρίς μάλιστα να επιβαρύνει το κράτος.

Με το ίδιο νόμισμα απαντά στους εγκληματίες του Λονδίνου η Μητροπολιτική Αστυνομία που βλέπει εκείνους που κλέβουν κινητά, τσάντες και πορτοφόλια να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο πειραγμένα ελαφριά ηλεκτρικά δίκυκλα. Συγκεκριμένα η Μητροπολιτική Αστυνομία είχε μέχρι πρότινος έναν μικρό στόλο από πέντε Sur-Ron Ultra Bee X τις οποίες και χρησιμοποιούσε για αστυνόμευση αλλά και καταδίωξη σε περιοχές με πολύ κόσμο, Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα αστυνόμευσης, όπως είναι τα drones, η μικρο-εγκληματικότητα έχει μειωθεί στο Λονδίνο κατά 14% τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τα όσα επικαλείται η Μητροπολιτική Αστυνομία. 

Αστυνομία London με μοτοσυκλέτες Sur-Ron 2026

Με βάρος μόλις 88,5 κιλών, τελική 95 χλμ./ώρα και ισχύ 33 ίππων, η μοτοσυκλέτα της Sur-Ron παρουσιάζει εξαιρετικά χαρακτηριστικά για τον ρόλο που χρησιμοποιείται από την αγγλική αστυνομία αφού μπορεί και κινείται με εξαιρετική ευκολία σε μέρη όπου οι συμβατικές μοτοσυκλέτες αδυνατούν παρόλο που φτιάχτηκε για έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό. 

Παράλληλα, οι αναρτήσεις και τα λοιπά χαρακτηριστικά που έχει η εξοπλισμένη με φάρο και σειρήνα μοτοσυκλέτα δίνουν τη δυνατότητα να ανεβοκατεβαίνει με άνεση σκαλιά και έτσι κάνει σημαντικά πιο εύκολες και τις καταδιώξεις, ειδικά των κλεφτών που κινούνται με πόδια. Συμβατικές μοτοσυκλέτες και λοιπά αυτοκίνητα αδυνατούν να το κάνουν αυτό πόσο, τη στιγμή που η Sur-Ron το κάνει χωρίς να παράγει θόρυβο.

Sur-Ron

Η Άγγλοι αναφέρουν επίσης ότι σε έναν χρόνο οι κλοπές κινητών τηλεφώνων μειώθηκαν κατά 13.000 περιστατικά σε ολόκληρο το Λονδίνο, ενώ έχει κατασχέσει και περισσότερα από 2.500 ηλεκτρικά πατίνα και λοιπά ηλεκτρικά δίκυκλα που χρησιμοποιούνται για μικροκλοπές. Η αγορά των μοτοσυκλετών έγινε με την αξιοποίηση χρημάτων που έχουν κατασχεθεί από εγκληματίες.