ΕΛ.ΑΣ. - 52.415 έλεγχοι και 17.835 κλήσεις σε δράσεις για την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων

Το καλοκαίρι του 2024 στην Αττική - 8.840 κλήσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
Δράσεις της Τροχαίας για τους αυτοσχέδιους αγώνες
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/9/2024

Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει τον νέο σχεδιασμό της για την αποτροπή και αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων ταχύτητας, εφαρμόζοντας εκτεταμένους ελέγχους σε τακτική βάση.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων το φετινό καλοκαίρι (Ιούνιο – Αύγουστο 2024), πραγματοποιήθηκαν συνολικά 52.415 έλεγχοι σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Από τους ελέγχους συνολικά βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:

  • -8.840- για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
  • -2.460- για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • -1.584- για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.
  • -117- για επικίνδυνους ελιγμούς και
  • -80- για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμό κ.λπ.

Η συστηματική αυτή δράση οδήγησε επίσης στην επιβολή προστίμων για 3.013 περιπτώσεις στέρησης άδειας ικανότητας οδήγησης και 678 περιπτώσεις στέρησης ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Επιπλέον, εντοπίστηκαν 516 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου και 547 παραβάσεις για έλλειψη κατάλληλου σιγαστήρα, εξασφαλίζοντας έτσι την αποτροπή κίνησης θορυβωδών οχημάτων στους δρόμους.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο 7μηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα αυξήθηκε η βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων κατά 21%, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης του προσωπικού που υπηρετεί σε υπηρεσίες Τροχαίας, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς και της εφαρμογής ενός στοχευμένου πλέγματος τροχονομικών δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Ιταλία νομοθέτησε μπαριέρες ασφαλείς για μοτοσυκλετιστές!

Από το 2019 είχε δρομολογηθεί το θέμα, στις 19 Οκτωβρίου 2026 δημοσιεύτηκε ως νόμος του κράτους
bariera
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

26/10/2026

Το πρώτο νομοσχέδιο που προέβλεπε στην Ιταλία τη χρήση μπαριερών ασφαλείας που να καλύπτουν και τις βάσεις τους ώστε να μην είναι απειλητικές για αναβάτες δικύκλων ψηφίστηκε την 1η Απριλίου 2019 και για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια παρέμενε εκκρεμές.

Τότε ήταν η κυβέρνηση του Giuseppe Conte που είχε νομοθετήσει σχετικώς, ωστόσο αυτή η πρωτοβουλία έμεινε ημιτελής καθώς οι τεχνικές προδιαγραφές των νέων μπαριέρων δεν καθορίστηκαν. Αυτό έγινε μια πενταετία μετά με υπουργική απόφαση στις 21 Ιουνίου 2024, η οποία εκδόθηκε από την κυβέρνηση της Giorgia Meloni.

Και πάλι όμως η εφαρμογή δεν προχώρησε, πλην ελαχίστων περιπτώσεων που περισσότερο λειτούργησαν ως η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Τώρα η ίδια κυβέρνηση ψήφισε νέο νόμο με τον οποίο οι barriere di sicurezza stradale per i motociclisti (DSM), δηλαδή οι μπαριέρες που είναι ασφαλείς για μοτοσυκλετιστές, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Απρίλιο του 2027.

Αυτές χρησιμοποιούν μια έξτρα επιφάνεια που τοποθετείται κάτω από τις οριζόντιες μπαριέρες καλύπτοντας τις κάθετες μεταλλικές τους βάσεις που απειλούν τη σωματική ακεραιότητα των δικυκλιστών.

Μάλιστα ο νέος ιταλικός νόμος δεν μιλά μόνο για την εφαρμογή σε νέες μπαριέρες, αλλά και στην προσθήκη επεκτάσεων στις ήδη υπάρχουσες στο οδικό δίκτυο της Ιταλίας.

Το τεχνικό κριτήριο προβλέπει την ανάπτυξή τους σε δρόμους που το όριο ταχύτητας είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 70 χιλιομέτρων ανά ώρα – στον αρχικό νόμο του Conte η πρόβλεψη ήταν για δρόμους με ακτίνα καμπυλότητας μικρότερη των 250 μέτρων.

Δίχως άλλο πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση για τους μοτοσυκλετιστές, αν και ήδη στην Ιταλία αρκετές φωνές αναρωτώνται αν είναι εφικτό να υλοποιηθεί ένα έργο τόσο μεγάλης κλίμακας σε όλη τη χώρα ή αν πρόκειται απλώς για μια εύηχη προεκλογική εξαγγελία.

Παράλληλα όμως είναι και ένα λαμπρό παράδειγμα που καλό θα ήταν να βρει μιμητές και σε άλλες χώρες. Ακόμη κι αν δεν είναι εφικτό σε πρώτη φάση να ενισχυθούν όλες οι υπάρχουσες μπαριέρες, η εκκίνηση της διαδικασίας ωθεί σε μια νέα κατεύθυνση, πιο ορθολογική και ασφαλή για τους αναβάτες δικύκλων, κατ’ αρχήν κατασκευάζοντας από δω και πέρα πάντα με γνώμονα τον νέο νόμο και τις προδιαγραφές του.