ΕΛ.ΑΣ. – Έλεγχοι σε 34.180 δίκυκλα στην Θεσσαλονίκη, κατά το β’ εξάμηνο του 2023

Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν έφτασαν τις 10.867
motomagΕΛ.ΑΣ. – Έλεγχοι σε 34.180 δίκυκλα στην Θεσσαλονίκη, κατά το β’ εξάμηνο του 2023
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/1/2024

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα ελέγχων της σε δίκυκλα για το β’ εξάμηνο του 2023 (Ιούλιος – Δεκέμβριος), οι οποίες είχαν ως στόχο την καταπολέμηση τόσο των παραβατικών συμπεριφορών κατά την οδήγηση, όσο και την πάταξη του φαινομένου της ηχορύπανσης που κατά κύριο λόγο προκύπτει από τις αλλαγές στο σύστημα εξάτμισης των μοτοσυκλετών.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. η Διεύθυνση Τροχαίας Θεασσαλονίκης, κατά την διάρκεια του β’ εξαμήνου του 2023 (Ιούλιος – Δεκέμβριος) προέβη σε διάφορες επιχειρησιακές δράσεις στην συμπρωτεύουσα. Αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα των έλεγχο 34.180 δικύκλων, όπου βεβαιώθηκαν 10.867 παραβάσεις. Ειδικότερα, στους παραβάτες οδηγούς επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για:

  • (1.288) αφορούσαν σε έλλειψη αποτελεσματικού σιγαστήρα (εξάτμιση) κατάλληλη για μείωση θορύβου κινητήρα, καθώς επίσης και σε θόρυβο εξάτμισης πέραν του επιτρεπόμενου ορίου,
  • (1.343) σε μη χρήση προστατευτικού κράνους,
  • (131) σε επικίνδυνη οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή και
  • (8.105) λοιπές παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Αντίστοιχες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και το 2024.

Yamaha: Ανάκληση Υ-ΑΜΤ για βλάβη στη μετάδοση – Πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε και στο long term Μ-09 μας

Ένα εξάρτημα με αντοχή μικρότερη της προβλεπόμενης μπορεί να βγάλει εκτός λειτουργίας την αυτόματη-ημιαυτόματη μετάδοση Υ-ΑΜΤ
y-amt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/10/2026

Η ανάκληση στην οποία προέβη η Yamaha στην Ιαπωνία αφορά συνολικά 1.289 μοτοσυκλέτες ΜΤ-09 και Tracer 9 εφοδιασμένες με την καινοτόμο μετάδοση Υ-ΑΜΤ και κατασκευασμένες μεταξύ Ιουνίου 2024 και Αυγούστου 2026. Το ζήτημα εντοπίζεται στη άκρη του άξονα της μετάδοσης, όπου ένα μικρό εξάρτημα δεν έχει την αντοχή που πρέπει.

Όπως αυτολεξεί το περιγράφει η Yamaha στην ιαπωνική της ανακοίνωση: “Σε οχήματα εφοδιασμένα με Υ-ΑΜΤ η αντοχή του άξονα αλλαγής σχέσεων δεν υπολογίστηκε επαρκώς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά από αλλεπάλληλες αλλαγές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία της μετάδοσης, το Υ-ΑΜΤ ενδέχεται να σταματήσει, κάνοντας αδύνατες τις αλλαγές ταχυτήτων και το όχημα μη οδηγήσιμο.”

Οι ιδιοκτήτες των μοτοσυκλετών που επηρεάζονται θα ειδοποιηθούν από τη Yamaha στην Ιαπωνία για να προσέλθουν προκειμένου το εξάρτημα να αντικατασταθεί χωρίς καμιά χρέωση.

y-amt
Στο σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Yamaha στην Ιαπωνία διακρίνεται το επίμαχο εξάρτημα στην άκρη του άξονα του Υ-ΑΜΤ που εμφανίζει ευπάθεια και έχει προκαλέσει την ανάκληση

Η παραπάνω ανάκληση δεν έχει ακόμη επεκταθεί στον υπόλοιπο κόσμο μέσω των θυγατρικών της Yamaha, ωστόσο στην Ευρώπη έχει ανακοινωθεί στη Φινλανδία και μόνο από την εκεί αντιπρόσωπο της Yamaha Motor Europe, με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2026.

Ευρωπαϊκή διαδικασία ανάκλησης πάντως δεν έχει ανακοινωθεί ως σήμερα (Δευτέρα 19/10/2026).

Σε επικοινωνία μας με τη Μοτοδυναμική, δεν προκύπτει ακόμη εμπλοκή οχημάτων που έχουν ταξινομηθεί στη χώρα μας. Εφόσον κάτι τέτοιο προκύψει η ελληνική Yamaha θα εκδώσει ανάλογη ανάκληση.

Το ενδιαφέρον της ιστορίας αυτής είναι πως το ζήτημα που προκάλεσε την ανάκληση μοιάζει πολύ με ένα πρόβλημα που είχαμε συναντήσει μόλις παραλάβαμε τη ΜΤ-09 Υ-ΑΜΤ που έχουμε για δοκιμή μακράς διάρκειας στο ΜΟΤΟ. Το θέμα έχει περιγραφεί στην αναφορά Long Term του MT-09 Y-AMT στο τεύχος #666 του ΜΟΤΟ, Μάιο 2025. Μάλιστα τότε είχαμε επικοινωνήσει με τη Yamaha στην Ιαπωνία αναφέροντας το πρόβλημα, με τους Ιάπωνες να δηλώνουν έκπληκτοι επ’ αυτού, καθώς μας έλεγαν πως δεν είχε εμφανιστεί πουθενά αλλού.

Στο δικό μας long term MT-09 Y-AMT το πρόβλημα χρειάστηκε τρεις επισκέψεις σε συνεργείο μέχρι να βρεθεί η άκρη και έκτοτε η μοτοσυκλέτα λειτουργεί υποδειγματικά στα χέρια μας.

Εφόσον προκύψει σχετική ανάκληση που να αφορά στην ελληνική αγορά, θα ενημερώσουμε άμεσα, όπως άλλωστε θα κάνει και η Μοτοδυναμική.