ΕΛ.ΜΟΤ.Ο - Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας στο Αγρίνιο

Το Σαββατοκύριακο 23-24 Μαρτίου 2024
motomagΕΛ.ΜΟΤ.Ο – Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας στο Αγρίνιο
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

19/2/2024

Η Ελληνική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης το Σαββατοκύριακο 23-24/3, οργανωτής της οποίας είναι η Λέσχη Μοτοσυκλέτας Αγρινίου, ενώ η είσοδος είναι ανοικτή για όλους.

Ειδικότερα το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 στις 5:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν εργασίες προετοιμασίας της Γενικής Συνέλευσης, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου Αγρινίου. Στις εργασίες περιλαμβάνονται εισηγήσεις, τοποθετήσεις, προτάσεις που αφορούν γενικότερα τον οργανωμένο μοτοσυκλετισμό και συζήτηση των θεμάτων που θα τεθούν. Πέραν των εκπροσώπων των Λεσχών της ΕΛ.ΜΟΤ.Ο, τους εκπροσώπους άλλων Λεσχών και μοτοσυκλετιστικών ομάδων, το παρόν μπορούν να δώσουν και μεμονομένοι μοτοσυκλετιστές από όλη την Ελλάδα.

Την επομένη, Κυριακή 24 Μαρτίου στις 9:00 π.μ., στην ίδια αίθουσα, είναι προγραμματισμένη η εκκίνηση της Γενικής Συνέλευσης με την συμμετοχή των εκπροσώπων των Λεσχών και των υπό ένταξη Λεσχών της ΕΛ.ΜΟΤ.Ο. Κατά τη διάρκεια αυτής θα γίνει ο απολογισμός του έτους που μας πέρασε, και θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις των εκπροσώπων των Λεσχών. Ακόμη, θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν οι προτάσεις που προέκυψαν από την προηγούμενη ημέρα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης μία ξενάγηση στην πόλη του Αγρινίου, με εκδρομικό χαρακτήρα. Στα πλαίσια της περιήγησης έχουν προγραμματιστεί και επισκέψεις σε ιστορικά αξιοθέατα, ενώ οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα τοπικά εδέσματα.

Υπεύθυνη για τη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης είναι η Λέσχη Μοτοσυκλέτας Αγρινίου υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Η ΕΛ.ΜΟΤ.Ο έχει φροντίσει για τη δημιουργία ειδικών τιμολογιακών πακέτων στα ξενοδοχεία Agrinio Imperial Hotel (τηλ: 26410 30024) και Premier Hotel (τηλ: 26410 44590), με τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για να κλείσουν ένα δωμάτιο για την διαμονή τους. Η Γενική Συνέλευση είναι ανοιχτή σε όλους όσους έχουν ιδέες και προτάσεις που θέλουν να υποβάλλουν, με στόχο την βελτίωση του οργανωμένου μοτοσυκλετισμού στην Ελλάδα.

ΕΛ.ΜΟΤ.Ο – Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας στο Αγρίνιο
Ετικέτες

BMW, Bosch, Repsol και Toyota ενώνονται στη μελέτη εναλλακτικών καυσίμων – Στόχος η σωτηρία του κινητήρα εσωτερικής καύσης

Εξαμηνιαίο πρόγραμμα δοκιμών βιοκαυσίμων τρέχει ήδη στην Ισπανία από τον Ιούλιο
bosch
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/8/2026

Μια από τις διεξόδους αποφυγής της πλήρους απαγόρευσης πώλησης οχημάτων που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα – στόχος που τα προηγούμενα χρόνια είχε εξελιχθεί σε ιερό δισκοπότηρο στην Ε.Ε. πριν συγκρουστεί μετωπικά με την πραγματικότητα των αγορών – ήταν η χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όρος που πέρασε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία μετά από πιέσεις κρατών με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι Γερμανία και Ιταλία, για να δώσει νέα ζωή στους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Στην πορεία το λεξιλόγιο της Ε.Ε. εμπλουτίστηκε με την έκφραση “eligible fuels”, δηλαδή επιλέξιμα καύσιμα ή, πιο απλά, καύσιμα που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές και εν γένει καύσιμα με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε άνθρακα που ικανοποιούν την οδηγία Renewable Energy Directive της Ε.Ε. (RED) και προσφέρουν σημαντική μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτόν ακριβώς τον τύπο καυσίμων θέλουν να μελετήσουν τώρα τα τέσσερα μέλη της νέας κοινοπραξίας που συστήθηκε στην Ισπανία από τις BMW Group, Toyota Motor Europe, Bosch και Repsol. Στόχος τους είναι να δοκιμάσουν σε οχήματα των BMW και Toyota τη νέα 100% ανανεώσιμη βενζίνη Nexa 95 που εξελίσσει η ισπανική Repsol και θα το κάνουν μέσω ηλεκτρονικού εξοπλισμού της Bosch.

Τελικός σκοπός είναι να εκτιμηθεί κατά πόσο η χρήση τέτοιων καυσίμων μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα στην Ευρώπη, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια “απανθρακοποίησης” των οδικών μεταφορών προς όφελος του περιβάλλοντος.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η βενζίνη Nexa 95 της Repsol, ένας τύπος καυσίμου 95 οκτανίων που παράγεται από 100% ανανεώσιμες πρώτες ύλες και δηλώνει ως κεντρικό της σκοπό να αποτρέψει την πλήρη απαγόρευση των βενζινοκινητήρων που η Ε.Ε. θέλει να εφαρμόσει από την επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για βενζίνη που υπόσχεται 70% λιγότερες εκπομπές ρύπων συγκριτικά με τη συμβατική που χρησιμοποιούμε σήμερα, είναι συμβατή με τους κινητήρες που κυκλοφορούν στην αγορά χωρίς να απαιτεί καμιά μετατροπή και μάλιστα έχει ήδη αρχίσει να διατίθεται σε μερικές δεκάδες πρατήρια της Ισπανίας από φέτος, καθώς η Repsol έχει καταφέρει να την παράγει πλέον σε βιομηχανική κλίμακα στις εγκαταστάσεις της στην Tarragona.

Το δεύτερο σημείο αιχμής αυτής της έρευνας είναι η τεχνολογία Digital Fuel Twin της Bosch, μια cloud-based πλατφόρμα δεδομένων που συνδέει την εφοδιαστική αλυσίδα των καυσίμων από τον παραγωγό ως τον τελικό καταναλωτή, επιτρέποντας τον ακριβή υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα που συνδέεται με τη χρήση κάθε οχήματος, αλλά και τον καλύτερη εποπτεία όλης της διαδικασίας από την παραγωγή και διανομή του καυσίμου ως την καύση του.

Το δε βαθύτερο ζητούμενο της όλης προσπάθειας περιγράφεται καθαρά στα σχετικά δελτία Τύπου των συμβαλλόμενων πλευρών. Απέναντι σε μια Ευρωπαϊκή πολιτική που έχει επικεντρώσει πρωτίστως στην Ηλεκτροκίνηση, το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στο να αποδείξει πως τα εναλλακτικά βιώσιμα καύσιμα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO₂), ώστε τα οχήματα που τα καταναλώνουν να ενταχθούν στις μελλοντικές νομοθεσίες της Ε.Ε..

Κοινώς, το αντικείμενο της όλης προσπάθειας είναι η διάσωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης.