Έρχεται Έκθεση ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023: Εκθεσιακό Κέντρο – Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) 29 Μαρτίου - 2 Απριλίου

Πρώτη φορά από το 2018
Έκθεση ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023: Εκθεσιακό Κέντρο – Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) 29 Μαρτίου - 2 Απριλίου
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/12/2022

Δύο μεγάλες εταιρείες στον χώρο της διοργάνωσης εκθέσεων προχώρησαν σε μία στρατηγική συνεργασία και κατέθεσαν πρόταση διοργάνωσης Έκθεσης Μοτοσυκλέτας στον ΣΕΜΕ, τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών Ελλάδος.

Η πρώτη εταιρεία είναι του κ. Κώστα Λαμάρη που την τελευταία εικοσαετία περίπου είναι ο άνθρωπος πίσω από όλες τις Εκθέσεις Μοτοσυκλέτας και η δεύτερη εταιρεία είναι η be-best με τεράστια εμπειρία στον χώρο των διοργανώσεων και των εκθέσεων.

Η τελευταία Έκθεση Μοτοσυκλέτας έγινε το 2018 στο κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό, έχοντας ξεκινήσει το 2017 μετά από εννέα χρόνια, επίσης στο κέντρο Ξιφασκίας. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης που η αγορά της μοτοσυκλέτας κατέρρευσε, όπως άλλωστε σχεδόν το σύνολο της εμπορικής δραστηριότητας, δεν υπήρχαν οι πόροι για την διεξαγωγή μίας τόσο ακριβής εκδήλωσης, όπως την είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Επιστρέφοντας λοιπόν στο 2017 και ζώντας τα πράγματα από μέσα μιας και η ομάδα του ΜΟΤΟ είχε αναλάβει να πραγματοποιήσει τα test – rides για λογαριασμό της Έκθεσης, βλέπαμε πως ο κος Λαμάρης με όχημα την Albatros Events έπαιρνε ένα μεγάλο στοίχημα τότε, σε μία αγορά που ακόμη προσπαθούσε να ξυπνήσει από την χειμερία νάρκη που είχε πέσει. Ήδη από τότε και εκ του αποτελέσματος κρινόμενος, είχε κερδίσει το στοίχημα ώστε η Έκθεση Μοτοσυκλέτας να επιστρέψει και το 2018.

Το 2019 θα έπρεπε να είχε προλάβει να γίνει πριν αρχίσουν παγκοσμίως να ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν κόσμο και μαζί και οι Εκθέσεις. Όμως η δέσμευση του κτηρίου στο Ελληνικό για τα έργα που αναμένονταν να ξεκινήσουν αλλά τελικά άργησαν και κυρίως η πορεία της αγοράς που μόνο θετική δεν ήταν, με πολλά καταστήματα μοτοσυκλέτας να κλείνουν και τον εμπορικό κόσμο να συρρικνώνεται, οδήγησε στην ακύρωση κάθε πλάνου.

Αμέσως μετά χτύπησε και η πανδημία και η Έκθεση Μοτοσυκλέτας έγινε μία ωραία ανάμνηση, τις δύο αυτές χρονιές που επέστρεψε μετά από διακοπή εννέα χρόνων. Η αλήθεια είναι πως τα μεγέθη της αγοράς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μεγάλες εκδηλώσεις, την ίδια στιγμή που τόσο η επιθυμία του κοινού, όσο και του εμπορικού κόσμου είναι για μία Έκθεση Μοτοσυκλέτας με όλη της την αίγλη, όπως παλιά. Συμβαίνει και εδώ κάτι αντίστοιχο όπως και με όλες τις νέες μοτοσυκλέτες, μας αρέσουν -σχεδόν όλες- αλλά έχουν ακριβύνει τόσο που κυρίως τις κοιτάμε. Και οι Εκθέσεις αρέσουν σε όλους και θέλουν όλοι να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, εκθέτες και επισκέπτες, φτάνει τα καθαρά έσοδα της προηγούμενης χρονιάς, να μην είναι λιγότερα από τα έξοδα διοργάνωσης της επόμενης έκθεσης! Αυτός είναι και ο μόνος λόγος, που κάποιοι μέσα στον ΣΕΜΕ δεν θέλουν να πραγματοποιηθεί ούτε και φέτος, ενώ από πλευράς ιαπωνικών αντιπροσωπειών υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να παραστεί μόνο η Yamaha το 2023, όπως αντίστοιχα μπορεί να υπάρχουν και άλλες εταιρείες που δεν θα καταφέρουν να συμμετέχουν φέτος.

Στο ενδιάμεσο των ετών από το 2018, μία διαφορετική εκδήλωση που ξεκίνησε από τις Ημέρες Μοτοσυκλέτας, κατέληξε σε ένα κανονικό Σαλόνι στο παλαιό Αμαξοστάσιο γεμίζοντας το κενό που υπήρχε. Τις τρεις συνεχόμενες φορές που διοργανώθηκε η εκδήλωση στο Παλαιό Αμαξοστάσιο στο Γκάζι το κοινό και ο εμπορικός κόσμος την στήριξαν και με το παραπάνω. Μάλιστα η τελευταία εκδήλωση την Άνοιξη του 2022 ήταν τόσο πετυχημένη από πλευράς επισκεψιμότητας που προφανώς άνοιξε και την όρεξη του κόσμου για επιστροφή της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας.

Φέτος λοιπόν τρεις ήταν οι προτάσεις που κατατέθηκαν στον ΣΕΜΕ, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες. Η πρώτη για επανάληψη στο Αμαξοστάσιο με το πιο προσιτό κόστος από όλες, μία ακόμη στο Εκθεσιακό Κέντρο M.E.C για την οποία υπήρξε και αντιπρόταση την οποία ο ΣΕΜΕ δεν εξέτασε και η τρίτη που συγκέντρωσε τις μόνες θετικές ψήφους από τον σύνδεσμο και είναι και αυτή τελικά που θα πραγματοποιηθεί.

Γεγονός είναι πως η Αττική δεν προσφέρει πληθώρα Εκθεσιακών Χώρων ή εκείνοι που μπορούν να καλύψουν τα τετραγωνικά που χρειάζεται, απλά για να παρκάρει μία εισαγωγική εταιρεία τα μοντέλα της, είναι και πολύ ακριβές προτάσεις για την μικρή αγορά της μοτοσυκλέτας, όπως για παράδειγμα το Metropolitan Expo.

Η διευθέτηση του χώρου αναμένεται να είναι ένα κι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να λύσουν διοργανωτές και Εκθέτες και στο Κλειστό Π. Φαλήρου. Το οποίο όμως εξυπηρετεί και σε κόστος και σε τοποθεσία. Αν μάλιστα καταφέρουν να συμφωνήσουν οι Εκθέτες μεταξύ τους σε έναν μέγιστο αριθμό τετραγωνικών και προσπαθήσουν οι πιο εύρωστοι εξ αυτών να στριμωχτούν παρόλο που θα μπορούν να απλωθούν, τότε θα μπορέσει το Κλειστό Π. Φαλήρου να φιλοξενήσει μία μεγαλοπρεπή Έκθεση Μοτοσυκλέτας παρά τις όποιες απουσίες σημειωθούν. Άλλωστε κάτι αντίστοιχο έχει ξανά γίνει στο παρελθόν, στο συγκεκριμένο Εκθεσιακό Κέντρο.

 

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου που από κοινού στέλνουν κ. Λαμάρης – Be Best:

ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023 - Επανέρχεται πιο πλούσια και δυναμική από ποτέ!

WHAT’S YOUR MOTO?

Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023 είναι γεγονός. Η έκθεση θεσμός για τον κόσμο του δικύκλου, ανανεωμένη και πιο πλούσια από κάθε άλλη χρονιά, επανέρχεται σε ένα νέο εκθεσιακό χώρο, το Εκθεσιακό Κέντρο – Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) και θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου έως και τις 2 Απριλίου.

 

Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023 τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών Ελλάδος (ΣΕΜΕ) γεγονός που εξασφαλίζει την υποστήριξη και συμμετοχή των κορυφαίων εισαγωγικών εταιριών της χώρας, διασφαλίζοντας μια διοργάνωση ακόμη πιο μεγάλη, ακόμη πιο δυναμική, με σκοπό πάντα να μεταφέρει στο κοινό τον παλμό του κόσμου της μοτοσυκλέτας.

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά όλα τα νέα μοντέλα μοτοσυκλέτας, σκούτερ, ηλεκτρικών δικύκλων, να ενημερωθεί για τον εξοπλισμό ένδυσης και ασφάλειας, τα αξεσουάρ, τα λιπαντικά, τα ελαστικά, τα ανταλλακτικά, τη συντήρηση και τη φροντίδα, τις υπηρεσίες, όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις του κλάδου, να παρακολουθήσει σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης αλλά και να οδηγήσει σε οργανωμένο χώρο πίστας (test ride) όλα τα νέα μοντέλα που θα παρουσιαστούν στους επισκέπτες.

 

Από το 1995 η ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ, υπήρξε πρωτοβουλία του Κώστα Λαμάρη, ο οποίος μέσω της εμπειρίας του στο χώρο κατάφερε να δημιουργήσει έναν επιτυχημένο διαχρονικά θεσμό συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον ενός φανατικού κοινού.

 

Αυτή τη χρονιά, δυο μεγάλες εταιρείες στο χώρο της διοργάνωσης εκθέσεων, η Κ. Λαμάρης και η Be Best, ενώνουν τις δυνάμεις τους και βάζουν την υπογραφή τους στο σχεδιασμό, την παραγωγή και τη διοργάνωση της ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023, εξασφαλίζοντας την επιτυχία της. Η σύμπραξη αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ καθώς οι πολυάριθμες επιτυχημένες εγχώριες εμπορικές εκθέσεις αμφότερων των εταιρειών τα τελευταία 25 χρόνια, αποτελούν αδιαμφισβήτητα εγγύηση για την υλοποίηση της μεγαλύτερης και σημαντικότερης για την ελληνική αγορά εμπορικής έκθεσης δικύκλων.

 

Σας περιμένουμε όλους να δώσετε το παρόν σε αυτή τη μοναδική έκθεση που θα κλέψει τις εντυπώσεις!

Διοργάνωση: Κ. Λαμάρης – Be Best

 

Ιταλία: Υποχρεωτικό προστατευτικό πλάτης και γάντια για αναβάτη και συνεπιβάτη!

Ο προστατευτικός εξοπλισμός γίνεται ολοένα και περισσότερο υποχρεωτικός στην Ευρώπη
moto jacket
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/10/2026

Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου ψηφίστηκε στην Ιταλία ο ανανεωμένος Codice della Strada, δηλαδή ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που θα ισχύει εφεξής στη χώρα και σε αυτόν περιλαμβάνεται διάταξη που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση συγκεκριμένου εξοπλισμού ασφαλείας για τους επιβαίνοντες.

Η προστασία πλάτης θα είναι πλέον απαραίτητη διά νόμου τόσο για τον αναβάτη όσο και για την συνεπιβάτη όταν κινούνται σε αυτοκινητόδρομους, καθώς και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας εντός των πόλεων, όπως λ.χ. σε περιφερειακούς.

Το ίδιο θα ισχύει και για τα γάντια, τα οποία θα πρέπει να φορούν τόσο ο αναβάτης όσο και ο συνεπιβάτης, επίσης στην περίπτωση αυτοκινητοδρόμου ή ανάλογης οδού μέσα στα όρια του αστικού ιστού.

Απομένει να καθοριστούν οι προδιαγραφές του εξοπλισμού αυτού, κάτι που θα ανακοινωθεί σύντομα από το ιταλικό υπουργείο Μεταφορών, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές αν μιλάμε για υποχρεωτικά μοτοσυκλετιστικό τζάκετ με προστασία στην πλάτη ή αν επιτρέπεται ένα αυτόνομο προστατευτικό-“κροκόδειλος” με οποιοδήποτε (ή και καθόλου) μπουφάν.

Πρόκειται για ένα μέτρο που υποτίθεται πως λήφθηκε για την προστασία των επιβαινόντων σε δίκυκλα, καθώς η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως μετά από έρευνες διαπίστωσε πως αυτά τα σημεία – πλάτη και χέρια – είναι πιο ευπαθή σε ατυχήματα και με την προστασία τους μειώνεται η σοβαρότητα των τραυμάτων που ενδεχομένως να υποστούν σε περίπτωση ατυχήματος με υψηλή ταχύτητα.

Ακούγεται βέβαια τουλάχιστον κοντόφθαλμο το γεγονός πως ο νόμος φέρεται να κόπτεται για την υγεία του μοτοσυκλετιστή κάνοντας υποχρεωτικά τα γάντια αλλά όχι λ.χ. προστατευτικά στα γόνατα ή την απαίτηση για κλειστά παπούτσια που μπορούν να επηρεάσουν και την ίδια την οδήγηση. Έτσι, αν έχεις κράνος, μπουφάν με πλάτη και γάντια, δεν υπάρχει πρόβλημα αν βγεις στην Autostrada φορώντας από κάτω σορτσάκι και παντόφλες;

Το ζήτημα του υποχρεωτικού προστατευτικού εξοπλισμού εξαπλώνεται στην Ευρώπη σταδιακά, καθώς πέρυσι ανάλογο μέτρο εισήγαγε η Ισπανία, επιβάλλοντας τα γάντια στον αυτοκινητόδρομο. Παράλληλα, η προηγούμενη κυβέρνηση της Ισπανίας επιχείρησε ανεπιτυχώς να κάνει υποχρεωτικά τα μπουφάν με αερόσακο!

Σε άλλες χώρες οι απαιτήσεις για την οδήγηση μοτοσυκλέτας είναι ακόμη αυστηρότερες. Στη Γαλλία λ.χ. από το 2016 ο μοτοσυκλετιστής πρέπει υποχρεωτικά να φορά εγκεκριμένα (CE) γάντια σε οποιονδήποτε δρόμο κι αν κινείται, ενώ πρέπει να φορά ανακλαστικό γιλέκο όταν είναι σταματημένος στην άκρη του δρόμου, άρα οφείλει να το έχει πάντοτε μαζί του. Στο δε Βέλγιο, ήδη από το 2011 ο αναβάτης οφείλει να φορά εγκεκριμένο κράνος, μπουφάν με μακριά μανίκια, γάντια, μακρύ παντελόνι και παπούτσια που να καλύπτουν τους αστραγάλους.

Αν μη τι άλλο πάντως, οι Ιταλοί πρωτοπορούν βάζοντας και τον συνεπιβάτη πλέον στο παιχνίδι του υποχρεωτικού εξοπλισμού.