Έρχεται Έκθεση ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023: Εκθεσιακό Κέντρο – Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) 29 Μαρτίου - 2 Απριλίου

Πρώτη φορά από το 2018
Έκθεση ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023: Εκθεσιακό Κέντρο – Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) 29 Μαρτίου - 2 Απριλίου
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/12/2022

Δύο μεγάλες εταιρείες στον χώρο της διοργάνωσης εκθέσεων προχώρησαν σε μία στρατηγική συνεργασία και κατέθεσαν πρόταση διοργάνωσης Έκθεσης Μοτοσυκλέτας στον ΣΕΜΕ, τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών Ελλάδος.

Η πρώτη εταιρεία είναι του κ. Κώστα Λαμάρη που την τελευταία εικοσαετία περίπου είναι ο άνθρωπος πίσω από όλες τις Εκθέσεις Μοτοσυκλέτας και η δεύτερη εταιρεία είναι η be-best με τεράστια εμπειρία στον χώρο των διοργανώσεων και των εκθέσεων.

Η τελευταία Έκθεση Μοτοσυκλέτας έγινε το 2018 στο κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό, έχοντας ξεκινήσει το 2017 μετά από εννέα χρόνια, επίσης στο κέντρο Ξιφασκίας. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης που η αγορά της μοτοσυκλέτας κατέρρευσε, όπως άλλωστε σχεδόν το σύνολο της εμπορικής δραστηριότητας, δεν υπήρχαν οι πόροι για την διεξαγωγή μίας τόσο ακριβής εκδήλωσης, όπως την είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Επιστρέφοντας λοιπόν στο 2017 και ζώντας τα πράγματα από μέσα μιας και η ομάδα του ΜΟΤΟ είχε αναλάβει να πραγματοποιήσει τα test – rides για λογαριασμό της Έκθεσης, βλέπαμε πως ο κος Λαμάρης με όχημα την Albatros Events έπαιρνε ένα μεγάλο στοίχημα τότε, σε μία αγορά που ακόμη προσπαθούσε να ξυπνήσει από την χειμερία νάρκη που είχε πέσει. Ήδη από τότε και εκ του αποτελέσματος κρινόμενος, είχε κερδίσει το στοίχημα ώστε η Έκθεση Μοτοσυκλέτας να επιστρέψει και το 2018.

Το 2019 θα έπρεπε να είχε προλάβει να γίνει πριν αρχίσουν παγκοσμίως να ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν κόσμο και μαζί και οι Εκθέσεις. Όμως η δέσμευση του κτηρίου στο Ελληνικό για τα έργα που αναμένονταν να ξεκινήσουν αλλά τελικά άργησαν και κυρίως η πορεία της αγοράς που μόνο θετική δεν ήταν, με πολλά καταστήματα μοτοσυκλέτας να κλείνουν και τον εμπορικό κόσμο να συρρικνώνεται, οδήγησε στην ακύρωση κάθε πλάνου.

Αμέσως μετά χτύπησε και η πανδημία και η Έκθεση Μοτοσυκλέτας έγινε μία ωραία ανάμνηση, τις δύο αυτές χρονιές που επέστρεψε μετά από διακοπή εννέα χρόνων. Η αλήθεια είναι πως τα μεγέθη της αγοράς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μεγάλες εκδηλώσεις, την ίδια στιγμή που τόσο η επιθυμία του κοινού, όσο και του εμπορικού κόσμου είναι για μία Έκθεση Μοτοσυκλέτας με όλη της την αίγλη, όπως παλιά. Συμβαίνει και εδώ κάτι αντίστοιχο όπως και με όλες τις νέες μοτοσυκλέτες, μας αρέσουν -σχεδόν όλες- αλλά έχουν ακριβύνει τόσο που κυρίως τις κοιτάμε. Και οι Εκθέσεις αρέσουν σε όλους και θέλουν όλοι να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, εκθέτες και επισκέπτες, φτάνει τα καθαρά έσοδα της προηγούμενης χρονιάς, να μην είναι λιγότερα από τα έξοδα διοργάνωσης της επόμενης έκθεσης! Αυτός είναι και ο μόνος λόγος, που κάποιοι μέσα στον ΣΕΜΕ δεν θέλουν να πραγματοποιηθεί ούτε και φέτος, ενώ από πλευράς ιαπωνικών αντιπροσωπειών υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να παραστεί μόνο η Yamaha το 2023, όπως αντίστοιχα μπορεί να υπάρχουν και άλλες εταιρείες που δεν θα καταφέρουν να συμμετέχουν φέτος.

Στο ενδιάμεσο των ετών από το 2018, μία διαφορετική εκδήλωση που ξεκίνησε από τις Ημέρες Μοτοσυκλέτας, κατέληξε σε ένα κανονικό Σαλόνι στο παλαιό Αμαξοστάσιο γεμίζοντας το κενό που υπήρχε. Τις τρεις συνεχόμενες φορές που διοργανώθηκε η εκδήλωση στο Παλαιό Αμαξοστάσιο στο Γκάζι το κοινό και ο εμπορικός κόσμος την στήριξαν και με το παραπάνω. Μάλιστα η τελευταία εκδήλωση την Άνοιξη του 2022 ήταν τόσο πετυχημένη από πλευράς επισκεψιμότητας που προφανώς άνοιξε και την όρεξη του κόσμου για επιστροφή της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας.

Φέτος λοιπόν τρεις ήταν οι προτάσεις που κατατέθηκαν στον ΣΕΜΕ, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες. Η πρώτη για επανάληψη στο Αμαξοστάσιο με το πιο προσιτό κόστος από όλες, μία ακόμη στο Εκθεσιακό Κέντρο M.E.C για την οποία υπήρξε και αντιπρόταση την οποία ο ΣΕΜΕ δεν εξέτασε και η τρίτη που συγκέντρωσε τις μόνες θετικές ψήφους από τον σύνδεσμο και είναι και αυτή τελικά που θα πραγματοποιηθεί.

Γεγονός είναι πως η Αττική δεν προσφέρει πληθώρα Εκθεσιακών Χώρων ή εκείνοι που μπορούν να καλύψουν τα τετραγωνικά που χρειάζεται, απλά για να παρκάρει μία εισαγωγική εταιρεία τα μοντέλα της, είναι και πολύ ακριβές προτάσεις για την μικρή αγορά της μοτοσυκλέτας, όπως για παράδειγμα το Metropolitan Expo.

Η διευθέτηση του χώρου αναμένεται να είναι ένα κι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να λύσουν διοργανωτές και Εκθέτες και στο Κλειστό Π. Φαλήρου. Το οποίο όμως εξυπηρετεί και σε κόστος και σε τοποθεσία. Αν μάλιστα καταφέρουν να συμφωνήσουν οι Εκθέτες μεταξύ τους σε έναν μέγιστο αριθμό τετραγωνικών και προσπαθήσουν οι πιο εύρωστοι εξ αυτών να στριμωχτούν παρόλο που θα μπορούν να απλωθούν, τότε θα μπορέσει το Κλειστό Π. Φαλήρου να φιλοξενήσει μία μεγαλοπρεπή Έκθεση Μοτοσυκλέτας παρά τις όποιες απουσίες σημειωθούν. Άλλωστε κάτι αντίστοιχο έχει ξανά γίνει στο παρελθόν, στο συγκεκριμένο Εκθεσιακό Κέντρο.

 

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου που από κοινού στέλνουν κ. Λαμάρης – Be Best:

ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023 - Επανέρχεται πιο πλούσια και δυναμική από ποτέ!

WHAT’S YOUR MOTO?

Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023 είναι γεγονός. Η έκθεση θεσμός για τον κόσμο του δικύκλου, ανανεωμένη και πιο πλούσια από κάθε άλλη χρονιά, επανέρχεται σε ένα νέο εκθεσιακό χώρο, το Εκθεσιακό Κέντρο – Κλειστό Π. Φαλήρου (πρώην TAE KWON DO) και θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου έως και τις 2 Απριλίου.

 

Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023 τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών Ελλάδος (ΣΕΜΕ) γεγονός που εξασφαλίζει την υποστήριξη και συμμετοχή των κορυφαίων εισαγωγικών εταιριών της χώρας, διασφαλίζοντας μια διοργάνωση ακόμη πιο μεγάλη, ακόμη πιο δυναμική, με σκοπό πάντα να μεταφέρει στο κοινό τον παλμό του κόσμου της μοτοσυκλέτας.

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά όλα τα νέα μοντέλα μοτοσυκλέτας, σκούτερ, ηλεκτρικών δικύκλων, να ενημερωθεί για τον εξοπλισμό ένδυσης και ασφάλειας, τα αξεσουάρ, τα λιπαντικά, τα ελαστικά, τα ανταλλακτικά, τη συντήρηση και τη φροντίδα, τις υπηρεσίες, όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις του κλάδου, να παρακολουθήσει σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης αλλά και να οδηγήσει σε οργανωμένο χώρο πίστας (test ride) όλα τα νέα μοντέλα που θα παρουσιαστούν στους επισκέπτες.

 

Από το 1995 η ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ, υπήρξε πρωτοβουλία του Κώστα Λαμάρη, ο οποίος μέσω της εμπειρίας του στο χώρο κατάφερε να δημιουργήσει έναν επιτυχημένο διαχρονικά θεσμό συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον ενός φανατικού κοινού.

 

Αυτή τη χρονιά, δυο μεγάλες εταιρείες στο χώρο της διοργάνωσης εκθέσεων, η Κ. Λαμάρης και η Be Best, ενώνουν τις δυνάμεις τους και βάζουν την υπογραφή τους στο σχεδιασμό, την παραγωγή και τη διοργάνωση της ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ 2023, εξασφαλίζοντας την επιτυχία της. Η σύμπραξη αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ καθώς οι πολυάριθμες επιτυχημένες εγχώριες εμπορικές εκθέσεις αμφότερων των εταιρειών τα τελευταία 25 χρόνια, αποτελούν αδιαμφισβήτητα εγγύηση για την υλοποίηση της μεγαλύτερης και σημαντικότερης για την ελληνική αγορά εμπορικής έκθεσης δικύκλων.

 

Σας περιμένουμε όλους να δώσετε το παρόν σε αυτή τη μοναδική έκθεση που θα κλέψει τις εντυπώσεις!

Διοργάνωση: Κ. Λαμάρης – Be Best

 

Τέλη κυκλοφορίας 2027: Ανέβηκαν στο myCAR - Προθεσμίες και πρόστιμα

Έως 31 Δεκεμβρίου 2026 η πληρωμή χωρίς επιβάρυνση - Τι ισχύει για εκπρόθεσμη εξόφληση και ψηφιακή ακινησία
Road Tax
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/11/2026

Αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2027. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών μπορούν να τα εξοφλήσουν έως το τέλος του έτους χωρίς πρόστιμο, ενώ από τον Ιανουάριο του 2027 ξεκινούν οι προσαυξήσεις, οι οποίες από τον Μάρτιο φτάνουν μέχρι και το 100% του αρχικού ποσού.

Τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2027 είναι πλέον διαθέσιμα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ. Η διαδικασία αφορά τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, με την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση να είναι η 31η Δεκεμβρίου 2026.

Η έκδοση του ειδοποιητηρίου γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κάποια υπηρεσία. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να μπουν στο myCAR, να κατεβάσουν το σχετικό έντυπο και να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό RF για την εξόφληση μέσω της τράπεζάς τους. Εναλλακτικά, η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί με σάρωση του QR Code, εφόσον υποστηρίζεται από την εφαρμογή της τράπεζας.

Για να έχετε τη συνολική εικόνα για τις μοτοσυκλέτες, η κλίμακα βάσει του Άρθρου 20 του Ν. 2948/2001 (όπως ισχύει) διαμορφώνεται ως εξής:

Κυβισμός (κ.εκ.)

Ετήσιο Τέλος

Έως 300 κ.εκ.

22 €

301 -785 κ.εκ.

55 €

786 -1.071 κ.εκ.

120 €

1.072 -1.357 κ.εκ.

135 €

1.358 -1.548 κ.εκ.

225 €

1.549 -1.738 κ.εκ.

250 €

1.739 -1.928 κ.εκ.

280 €

1.929 -2.357 κ.εκ.

615 €

2.358 -3.000 κ.εκ.

820 €

 

Πώς διαμορφώνονται τα πρόστιμα

Για όσους δεν προλάβουν την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, προβλέπεται κλιμακωτή προσαύξηση ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησης. Για τα επιβατικά Ι.Χ. και τις μοτοσυκλέτες ισχύουν τα εξής:

Χρόνος πληρωμής

Προσαύξηση

Έως 31/12/2026

Χωρίς πρόστιμο

Ιανουάριος 2027

25% των τελών

Φεβρουάριος 2027

50% των τελών

Από 1/3/2027

100% των τελών

Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Μαρτίου 2027 η εκπρόθεσμη πληρωμή θα επιβαρύνεται με πρόστιμο ίσο με το αρχικό ποσό των τελών, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τη συνολική οφειλή.

Το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και για τη μη καταβολή ή τη μερική εξόφληση των τελών, όταν αυτή οφείλεται στον ιδιοκτήτη. Για οχήματα με ετήσια τέλη μικρότερα των 30 ευρώ, το ελάχιστο πρόστιμο ορίζεται στα 30 ευρώ.

Ψηφιακή ακινησία και απαλλαγή από τα τέλη

Όσοι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους μέσα στο 2027 έχουν τη δυνατότητα να το θέσουν σε ψηφιακή ακινησία μέσω του myCAR. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη του νέου έτους, ώστε να μην προκύψει υποχρέωση καταβολής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα επαναφοράς ενός οχήματος από την ακινησία με καταβολή τελών ανάλογα με τους μήνες χρήσης. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι διαθέσιμη από την 1η Απριλίου κάθε έτους και αφορά επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς ακινησίας.

Τα αναλογικά τέλη καταβάλλονται εφάπαξ και υπολογίζονται με βάση το ένα δωδέκατο του ετήσιου ποσού για κάθε μήνα κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα, η επαναφορά για έναν μήνα απαιτεί την καταβολή του 1/12 των ετήσιων τελών, ενώ για έξι μήνες αντιστοιχούν τα 6/12. Η επιλογή αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεν αποτελεί δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης των ετήσιων τελών για οχήματα που κυκλοφορούν κανονικά.

Τι ισχύει κατά την άρση ακινησίας

Υπάρχουν δύο σημεία που χρειάζονται προσοχή κατά την επαναφορά ενός οχήματος σε κυκλοφορία.

Πρώτον, ακόμη και αν η άρση ακινησίας γίνει προς το τέλος ενός μήνα, αυτός υπολογίζεται ολόκληρος. Έτσι, για παράδειγμα, αν η διαδικασία πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου και καταβληθούν αναλογικά τέλη δύο μηνών, η δυνατότητα κυκλοφορίας καλύπτει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, έως τις 31 του μήνα.

Δεύτερον, η περίοδος κυκλοφορίας υπολογίζεται από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος άρσης ακινησίας και όχι από την ημερομηνία πληρωμής. Επομένως, η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η καταβολή των τελών χρειάζεται να γίνονται εγκαίρως, ώστε να μην περιορίζεται το διάστημα για το οποίο έχει καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό.

Για τους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών που δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ψηφιακή ακινησία αποτελεί μία εναλλακτική για την αποφυγή των ετήσιων τελών, με την προϋπόθεση ότι θα έχει δηλωθεί εμπρόθεσμα και θα τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι.