ETSC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών): Εισήγηση για να γίνει υποχρεωτικό το ABS και στις μοτοσυκλέτες κάτω των 125 κ. εκ.

Η Ελλάδα και η Κύπρος στο μάτι του κυκλώνα λόγω μη χρήσης κράνους
Πρόταση για υποχρεωτικό ABS
Από το

motomag

23/6/2023

To ETSC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών) μέλους του οποίου είναι και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», πρότεινε την υποχρεωτική χρήση του ABS στις μοτοσυκλέτες που έχουν κυβισμό κάτω από 125 κυβικά εκατοστά, ενώ ανέφερε ως αρνητικό παράδειγμα τις χώρες Ελλάδα και Κύπρο όσον αφορά τη μη χρήση κράνους.

Όλα τα μοντέλα με κυβισμό άνω των 125 κυβικών εκατοστών από το 2016 είναι υποχρεωτικό να εξοπλίζονται με ABS, ωστόσο μια νέα έκθεση του ETSC, γίνεται αφορμή για σκέψεις ώστε να αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει πως το 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχασαν την ζωή τους 3.891 άνθρωποι οι οποίοι οδηγούσαν μοτοσυκλέτα ή μοτοποδήλατο. Από αυτούς το 90% περίπου ήταν άνδρες, ενώ το ποσοστό των θανάτων έχει μειωθεί κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Επιπρόσθετα σύμφωνα με την έκθεση οι αλλαγές που έχουν γίνει από το 2013 στη νομοθεσία έχουν συνεισφέρει στη μείωση των ατυχημάτων ωστόσο υπάρχουν ακόμη βήματα να γίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα η ελάχιστη συνιστώμενη ηλικία για την οδήγηση μοτοποδηλάτου στην ΕΕ είναι πλέον τα 16 έτη, αλλά σε αρκετές χώρες εξακολουθεί να είναι δυνατή η οδήγηση στην ηλικία των 14 ετών, χωρίς να απαιτείται πρακτική εξέταση. Το ETSC λέει ότι η πρακτική εξέταση θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και πως όλες οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν την ηλικία των 16 ετών ως την ελάχιστη για να μπορεί κάποιος να οδηγεί με νόμιμο τρόπο.

ETCS

Το ETSC έκανε και άλλες προτάσεις όπως:

  • Να απαιτούνται υποχρεωτικοί τεχνικοί έλεγχοι για όλες τις μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα, καθώς και να δίνεται έμφαση στον έλεγχο ότι τα οχήματα δεν έχουν τροποποιηθεί ώστε να πετυχαίνουν υψηλότερες επιδόσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάζει επί του παρόντος τους κανόνες σχετικά με τις επιθεωρήσεις οχημάτων, ενώ αναμένεται το ETSC να υποβάλει πρόταση εντός του τρέχοντος έτους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
  • Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τα όρια ταχύτητας που ισχύουν και οι παρανομούντες να μπορούν να εντοπιστούν και σε χώρες που απαιτούν ταυτοποίηση -η χρήση του κράνους κάνει την ταυτοποίηση του προσώπου κάποιες φορές αδύνατη- ώστε να επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.
  • Θα πρέπει να βελτιωθεί η επιβολή της χρήσης κράνους, ιδίως σε χώρες με πολύ χαμηλά επίπεδα χρήσης όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν επίσης να προωθήσουν ένα σύστημα ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα οφέλη στον τομέα της ασφάλειας όσον αφορά την χρήση του κράνους καθώς και του υπόλοιπου μοτοσυκλετιστικού εξοπλισμού (π.χ. μπουφάν με αερόσακο).
  • Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων θα πρέπει επίσης να βελτιώσουν την ανίχνευση των μοτοσυκλετιστών με τεχνολογίες ασφαλείας όπως το αυτοματοποιημένο σύστημα φρεναρίσματος ανάγκης.
  • Περισσότερη προσοχή θα χρειαστεί να δοθεί στους αναβάτες delivery και courier οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους κατά την καθημερινή οδήγηση, συμπεριλαμβανομένης της απόσπασης της προσοχής από εφαρμογές που βασίζονται σε κινητά τηλέφωνα, της πίεσης να κάνουν παραδόσεις γρήγορα πολλές φορές και ενώ δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση όσον αφορά την υγεία τους, της έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού και της ελάχιστης εποπτείας της κατάστασης του οχήματος.

Σημειώστε πάντως πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC) ΔΕΝ είναι επίσημο όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εργάζεται για τη μείωση του αριθμού των θανάτων και των τραυματισμών σε τροχαίες συγκρούσεις που συμβαίνουν στην Ευρώπη, ενώ οι προτάσεις του κάποιες φορές εισακούγονται, κάποιες όχι.

ETCS

 

Shoei Helmet Park – Εγκαίνια για το πρώτο μουσείο της Shoei παρουσία Marc Marquez

Λίγο έξω από το Τόκυο, η Shoei έχει πλέον ένα πληρέστατο μουσείο γεμάτο πρωταθλήματα σε δύο και τέσσερεις τροχούς
shoei helmet park
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/4/2026

Την Παρασκευή 17 Απριλίου η Shoei εγκαινίασε το Shoei Helmet Park στην Inashiki City, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Τόκυο, με τον πιο γνωστό ίσως εν ενεργεία πρωταθλητή της να δίνει το παρόν, τον Marc Marquez.

shoei_helmet_park
O Marc Marquez στα εγκαίνια δίπλα στο άγαλμα της μασκότ της πόλης, που εδώ ντύνεται με καπελάκι Shoei και ξύνει γόνατο

Πρόκειται για έναν πολυχώρο στην καρδιά του οποίου δεσπόζει το μουσείο της εταιρείας, με όλη την ιστορία της από το 1958 που ιδρύθηκε. Αυτή περιλαμβάνει μια μεγάλη σειρά από σπουδαίους πρωταθλητές αγώνων μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου, από τον Ayrton Senna ως τον Wayne Rainey, αλλά και της σύγχρονης εποχής με τους αδελφούς Marquez, Marc και Alex, τον Toprak Razgatlioglu και πολλούς άλλους.

shoei_helmet_park
Από αριστερά: Eddie Lawson, Wayne Rainey, Wayne Gardner, Norifumi Abe

Παράλληλα, το Shoei Helmet Park περιλαμβάνει ένα σύγχρονο κατάστημα στο ισόγειο όπου θα βρει κανείς την πλήρη γκάμα προϊόντων της ιαπωνικής εταιρείας, καθώς και παράπλευρες δραστηριότητες για να γεμίσει ευχάριστα ο χρόνος παραμονής του επισκέπτη εκεί.

shoei_helmet_park

Αυτές περιλαμβάνουν φαγητό και καφέ στο εστιατόριο Helmet Pizza, καθώς και οδήγηση σε προσομοιωτή μοτοσυκλέτας στον οποίο μπορείς να διαλέξεις ποιον από τους αναβάτες της Shoei θες να υποδυθείς.

shoei_helmet_park

Το Shoei Helmet Park βρίσκεται στη διεύθυνση 6-1 Edosaki Mirai, Inashiki City, Ibaraki Prefecture και θα είναι ανοικτό καθημερινά από 11:00-19:00 (πλην Τρίτης και Τετάρτης), ενώ σαββατοκύριακα και αργίες οι ώρες λειτουργίας του είναι 10:00-18:00.

Οι επισκέπτες μπορούν να κλείνουν εισιτήρια μέσω της ιστοσελίδας του μουσείου από την Πέμπτη 23 Απριλίου 2026

Ετικέτες