ETSC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών): Εισήγηση για να γίνει υποχρεωτικό το ABS και στις μοτοσυκλέτες κάτω των 125 κ. εκ.

Η Ελλάδα και η Κύπρος στο μάτι του κυκλώνα λόγω μη χρήσης κράνους
Πρόταση για υποχρεωτικό ABS
Από το

motomag

23/6/2023

To ETSC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών) μέλους του οποίου είναι και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», πρότεινε την υποχρεωτική χρήση του ABS στις μοτοσυκλέτες που έχουν κυβισμό κάτω από 125 κυβικά εκατοστά, ενώ ανέφερε ως αρνητικό παράδειγμα τις χώρες Ελλάδα και Κύπρο όσον αφορά τη μη χρήση κράνους.

Όλα τα μοντέλα με κυβισμό άνω των 125 κυβικών εκατοστών από το 2016 είναι υποχρεωτικό να εξοπλίζονται με ABS, ωστόσο μια νέα έκθεση του ETSC, γίνεται αφορμή για σκέψεις ώστε να αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει πως το 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχασαν την ζωή τους 3.891 άνθρωποι οι οποίοι οδηγούσαν μοτοσυκλέτα ή μοτοποδήλατο. Από αυτούς το 90% περίπου ήταν άνδρες, ενώ το ποσοστό των θανάτων έχει μειωθεί κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Επιπρόσθετα σύμφωνα με την έκθεση οι αλλαγές που έχουν γίνει από το 2013 στη νομοθεσία έχουν συνεισφέρει στη μείωση των ατυχημάτων ωστόσο υπάρχουν ακόμη βήματα να γίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα η ελάχιστη συνιστώμενη ηλικία για την οδήγηση μοτοποδηλάτου στην ΕΕ είναι πλέον τα 16 έτη, αλλά σε αρκετές χώρες εξακολουθεί να είναι δυνατή η οδήγηση στην ηλικία των 14 ετών, χωρίς να απαιτείται πρακτική εξέταση. Το ETSC λέει ότι η πρακτική εξέταση θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και πως όλες οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν την ηλικία των 16 ετών ως την ελάχιστη για να μπορεί κάποιος να οδηγεί με νόμιμο τρόπο.

ETCS

Το ETSC έκανε και άλλες προτάσεις όπως:

  • Να απαιτούνται υποχρεωτικοί τεχνικοί έλεγχοι για όλες τις μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα, καθώς και να δίνεται έμφαση στον έλεγχο ότι τα οχήματα δεν έχουν τροποποιηθεί ώστε να πετυχαίνουν υψηλότερες επιδόσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάζει επί του παρόντος τους κανόνες σχετικά με τις επιθεωρήσεις οχημάτων, ενώ αναμένεται το ETSC να υποβάλει πρόταση εντός του τρέχοντος έτους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
  • Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τα όρια ταχύτητας που ισχύουν και οι παρανομούντες να μπορούν να εντοπιστούν και σε χώρες που απαιτούν ταυτοποίηση -η χρήση του κράνους κάνει την ταυτοποίηση του προσώπου κάποιες φορές αδύνατη- ώστε να επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.
  • Θα πρέπει να βελτιωθεί η επιβολή της χρήσης κράνους, ιδίως σε χώρες με πολύ χαμηλά επίπεδα χρήσης όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν επίσης να προωθήσουν ένα σύστημα ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα οφέλη στον τομέα της ασφάλειας όσον αφορά την χρήση του κράνους καθώς και του υπόλοιπου μοτοσυκλετιστικού εξοπλισμού (π.χ. μπουφάν με αερόσακο).
  • Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων θα πρέπει επίσης να βελτιώσουν την ανίχνευση των μοτοσυκλετιστών με τεχνολογίες ασφαλείας όπως το αυτοματοποιημένο σύστημα φρεναρίσματος ανάγκης.
  • Περισσότερη προσοχή θα χρειαστεί να δοθεί στους αναβάτες delivery και courier οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους κατά την καθημερινή οδήγηση, συμπεριλαμβανομένης της απόσπασης της προσοχής από εφαρμογές που βασίζονται σε κινητά τηλέφωνα, της πίεσης να κάνουν παραδόσεις γρήγορα πολλές φορές και ενώ δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση όσον αφορά την υγεία τους, της έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού και της ελάχιστης εποπτείας της κατάστασης του οχήματος.

Σημειώστε πάντως πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC) ΔΕΝ είναι επίσημο όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εργάζεται για τη μείωση του αριθμού των θανάτων και των τραυματισμών σε τροχαίες συγκρούσεις που συμβαίνουν στην Ευρώπη, ενώ οι προτάσεις του κάποιες φορές εισακούγονται, κάποιες όχι.

ETCS

 

Γερμανοί οικολόγοι κάνουν επίθεση σε όλα τα Enduro εντός Ε.Ε.! Πρώτος στόχος η KTM!

Προσπαθούν να αναδείξουν το ζήτημα σε επίπεδο “dieselgate”
Γερμανοί οικολόγοι κάνουν επίθεση σε όλα τα Enduro εντός Ε.Ε.! Πρώτος στόχος η KTM!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/6/2026

Μερίδα μέσων ενημέρωσης κυρίως σε γερμανόφωνες χώρες (αν και βλέπουμε να εξαπλώνεται και σε άλλες γλώσσες) αναπαράγουν χωρίς κανένα έλεγχο της πληροφορίας ή εμβαθύνοντας στο ζήτημα, την καταγγελία πως η KTM παραποιεί την ιπποδύναμη των δίχρονων Enduro μοτοσυκλετών της οικογένειας EXC που θα έπρεπε να είναι μόλις 15 ίππους σύμφωνα με τους Euro 4 και Euro 5 κανονισμούς. Το ζήτημα των ρύπων και κατά συνέπεια της ιπποδύναμης είναι ένα φυσικά, και είναι βέβαια το πιο βασικό αλλά δεν είναι το μόνο, οι Γερμανοί ζητούν καθρέφτες, φλας κτλ στις Enduro μοτοσυκλέτες που προορίζονται για εκτός δρόμου χρήση.

Πριν εξετάσουμε πολύ γρήγορα την καταγγελία κατά της KTM ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα σημεία της είδησης:


Ο στόχος μπορεί να είναι η KTM αλλά ομοίως επεκτείνεται προς όλες τις μάρκες που κάνουν ακριβώς το ίδιο.
Τα άρθρα των ZDF και Der Spiegel είναι κατάπτυστα ως προς τον τρόπο γραφής και την επιχειρηματολογία τους.

Αρκεί κανείς να διαβάσει την παράγραφο που λέει πως «η KTM έβαλε μέσα στην καθημερινή κίνηση των Γερμανικών δρόμων 27.000 παράνομες μοτοσυκλέτες το 2025», για να καταλάβει πως η αρθρογραφία αυτή είναι κατευθυνόμενη και κάπου αποσκοπεί. Κανείς, πουθενά, δεν είδε στην Γερμανία να κυκλοφορούν σωρηδόν τα EXC καθημερινά στους δρόμους, ανάμεσα στα υπόλοιπα αυτοκίνητα.

Στο μεταξύ το νούμερο αυτό, των 27.000 Enduro δεν απέχει απλά από την πραγματικότητα, αλλά είναι τόσο χοντρό ψέμα που φαίνεται σαν να έδωσαν την δουλειά αυτή της λασπολογίας στον νεότερο συντάκτη που είχαν και δεν τον έλεγξαν κιόλας.

Αν αθροίσει κανείς τα KTM EXC 250/300, 350/450/500 EXC-F και όλες τις special εκδόσεις που πωλούνται στην Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτείας εκεί, τότε έχουμε 2,378 πωλήσεις το 2024 και μόλις 332 το 2025.

Από Husqvarna TE 150/250/300 και FE 250/350/450/501 μαζεύουμε 1,083 μονάδες το 2024 και 90 το 2025 ενώ από Gasgas EC έχουμε 800 το 2024 και 42 το 2025.

Φαντάζομαι πως δεν χρειάζεται να εξηγήσει κανείς την τεράστια διαφορά πωλήσεων της KTM μεταξύ 2024 και 2025 και πως όλοι θυμόμαστε το πώς δικαιολογείται κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό μας κάνει 4,261 Enduro το 2024 και 464 Enduro το 2025 την ίδια ώρα που τα γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν 27.000 προβληματικές μοτοσυκλέτες. Δεν έχει νόημα να υποθέσει κανείς πως μπορεί να πωλούνται άλλες τόσες μοτοσυκλέτες Enduro χωρίς πινακίδα που δεν φαίνονται στο παραπάνω νούμερο, γιατί αυτές έτσι και αλλιώς δεν κυκλοφορούν «στους Γερμανικούς δρόμους καθημερινά». Το νούμερο αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα και δυστυχώς αναπαράγεται στην γερμανική τηλεόραση και έτσι, δίχως κανένα φιλτράρισμα, καταλήγουν όλα τα παραπάνω και σε άλλες σελίδες των copy-paste άρθρων, διογκώνοντας το πρόβλημα.

Σημειώστε τώρα πως πουθενά δεν γίνεται λόγος για Beta, Sherco κτλ, αλλά μόνο για την KTM, λες και τα υπόλοιπα Enduro περνούν τις προδιαγραφές ρύπων και ήχου.

Προφανώς στοχεύουν σε ανάδειξη του ζητήματος σε σκάνδαλο για να αξιώσουν κάποιου είδους αποζημίωσης, κατέληξαν όμως να γίνουν περίγελος στο ίδιο το κοινό τους. Το γεγονός πως γελά κανείς με τέτοια αρθρογραφία, δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν αποτελεί και πραγματικό πρόβλημα καθώς η μοτοσυκλέτα ως όχημα έχει ελλιπέστατη εκπροσώπηση εντός της Ε.Ε., την ίδια στιγμή που το κυνήγι των ρύπων γίνεται ολοένα και αυστηρότερο. Το γεγονός επίσης πως υπάρχει ξεκάθαρη στόχευση στην KTM, ξεπερνά το στάδιο του «ύποπτου» είναι μία κανονική δήλωση σε αυτό το σημείο.

Η KTM μπήκε στην διαδικασία να σχολιάσει το γεγονός, όταν είδε πως πέρα από τα συγκεκριμένα γερμανικά μέσα, το ζήτημα προχωρούσε με την μορφή copy-paste. Εμείς με την σειρά μας το παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή, και αποφασίσαμε να έχουμε σχετική αρθρογραφία μόνο όταν είδαμε να γίνεται ζήτημα και στην Ελλάδα παίρνοντας την λάθος κατεύθυνση. Η ανακοίνωση της KTM AG, είναι η εξής:

Η τοποθέτηση της KTM AG σχετικά με τα τρέχοντα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για τα μοντέλα Enduro

Η KTM AG απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σε πρόσφατα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης (γερμανικών τότε) ότι η KTM διαθέτει παράνομες μοτοσυκλέτες στην αγορά. Ο Όμιλος KTM πουλά τις μοτοσυκλέτες του αποκλειστικά σε πλήρη συμμόρφωση με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Τα δημοσιεύματα βασίζονται σε μια θεμελιώδη παρανόηση: Κατά βάση τα μοντέλα enduro είναι μοτοσυκλέτες κατασκευασμένες για μία συγκεκριμένη αθλητική δραστηριότητα και οι οποίες, στην ομολογκαρισμένη κατάσταση την στιγμή της παράδοσής τους, επιτρέπεται κανονικά να κυκλοφορούν σε δημόσιους δρόμους. Αυτή η δυνατότητα διπλής χρήσης είναι προβλεπόμενη, είναι αναγκαία και αποτελεί το πρότυπο εργασίας ολόκληρης της βιομηχανίας. Προκειμένου οι μοτοσυκλέτες enduro να συμμετέχουν σε επίσημους αγώνες, πρέπει να παραδίδονται σε εγκεκριμένη κατάσταση σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετισμού (FIM). Αυτό δεν αποτελεί ούτε μια πρακτική που αφορά αποκλειστικά την KTM ούτε μια διαδικασία που θα έδινε στην KTM οποιοδήποτε αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Όλα τα μοντέλα enduro με τις επωνυμίες KTM, Husqvarna και GASGAS φεύγουν από το εργοστάσιό μας αποκλειστικά σε εγκεκριμένη κατάσταση, απολύτως νόμιμη για κυκλοφορία στον δρόμο.

Κατόπιν αιτήματος του πελάτη, οι μοτοσυκλέτες διαμορφώνονται από τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο για αγωνιστική και εκτός δρόμου χρήση μετά την αγορά. Οι ιδιοκτήτες των μοτοσυκλετών enduro ενημερώνονται ρητά ότι η άδεια κυκλοφορίας στον δρόμο λήγει με τη μετατροπή τους για εκτός δρόμου χρήση και ότι το όχημα δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί σε δημόσιους δρόμους.

Τα μοντέλα enduro που πωλούνται στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% των παγκόσμιων πωλήσεων της KTM.

Τα ζητήματα εκπομπών ρύπων που εγείρονται στα δημοσιεύματα χρήζουν επίσης μιας αντικειμενικής αξιολόγησης: Σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, οι μοτοσυκλέτες ευθύνονται για περίπου το 0,3% των συνολικών εκπομπών CO₂ στη Γερμανία. Τα αγωνιστικά μοντέλα Enduro αντιπροσωπεύουν μόνο ένα πολύ μικρό κλάσμα αυτού του ποσοστού. Η ετήσια χιλιομετρική τους απόσταση είναι πολλαπλάσια μικρότερη από αυτή των μοτοσυκλετών δρόμου, καθώς χρησιμοποιούνται μόνο για λίγες ώρες τον χρόνο σε αθλητικές και προπονητικές δραστηριότητες.

Οπότε ναι, όλοι γνωρίζουν χρόνια τώρα, πως οι Enduro μοτοσυκλέτες έχουν φτιαχτεί για το βουνό και πως εκεί και μόνο χρησιμοποιούνται, δεν πηγαίνει κανείς με αυτές στο γραφείο του το πρωί μυρίζοντας διχρονίλα και αλλάζοντας πιστόνι κάθε τρεις και λίγο από την χρήση αυτή. Λογικά το ζήτημα αυτό θα ξεχαστεί άμεσα και στον Γερμανικό τύπο από όπου ξεκίνησε και δεν θα επιφέρει προβλήματα σε όλη την Enduro οικογένεια, όλων των μαρκών συμπεριλαμβανομένων.

Ετικέτες