ETSC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών): Εισήγηση για να γίνει υποχρεωτικό το ABS και στις μοτοσυκλέτες κάτω των 125 κ. εκ.

Η Ελλάδα και η Κύπρος στο μάτι του κυκλώνα λόγω μη χρήσης κράνους
Πρόταση για υποχρεωτικό ABS
Από το

motomag

23/6/2023

To ETSC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών) μέλους του οποίου είναι και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», πρότεινε την υποχρεωτική χρήση του ABS στις μοτοσυκλέτες που έχουν κυβισμό κάτω από 125 κυβικά εκατοστά, ενώ ανέφερε ως αρνητικό παράδειγμα τις χώρες Ελλάδα και Κύπρο όσον αφορά τη μη χρήση κράνους.

Όλα τα μοντέλα με κυβισμό άνω των 125 κυβικών εκατοστών από το 2016 είναι υποχρεωτικό να εξοπλίζονται με ABS, ωστόσο μια νέα έκθεση του ETSC, γίνεται αφορμή για σκέψεις ώστε να αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει πως το 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχασαν την ζωή τους 3.891 άνθρωποι οι οποίοι οδηγούσαν μοτοσυκλέτα ή μοτοποδήλατο. Από αυτούς το 90% περίπου ήταν άνδρες, ενώ το ποσοστό των θανάτων έχει μειωθεί κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Επιπρόσθετα σύμφωνα με την έκθεση οι αλλαγές που έχουν γίνει από το 2013 στη νομοθεσία έχουν συνεισφέρει στη μείωση των ατυχημάτων ωστόσο υπάρχουν ακόμη βήματα να γίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα η ελάχιστη συνιστώμενη ηλικία για την οδήγηση μοτοποδηλάτου στην ΕΕ είναι πλέον τα 16 έτη, αλλά σε αρκετές χώρες εξακολουθεί να είναι δυνατή η οδήγηση στην ηλικία των 14 ετών, χωρίς να απαιτείται πρακτική εξέταση. Το ETSC λέει ότι η πρακτική εξέταση θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και πως όλες οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν την ηλικία των 16 ετών ως την ελάχιστη για να μπορεί κάποιος να οδηγεί με νόμιμο τρόπο.

ETCS

Το ETSC έκανε και άλλες προτάσεις όπως:

  • Να απαιτούνται υποχρεωτικοί τεχνικοί έλεγχοι για όλες τις μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα, καθώς και να δίνεται έμφαση στον έλεγχο ότι τα οχήματα δεν έχουν τροποποιηθεί ώστε να πετυχαίνουν υψηλότερες επιδόσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάζει επί του παρόντος τους κανόνες σχετικά με τις επιθεωρήσεις οχημάτων, ενώ αναμένεται το ETSC να υποβάλει πρόταση εντός του τρέχοντος έτους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
  • Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τα όρια ταχύτητας που ισχύουν και οι παρανομούντες να μπορούν να εντοπιστούν και σε χώρες που απαιτούν ταυτοποίηση -η χρήση του κράνους κάνει την ταυτοποίηση του προσώπου κάποιες φορές αδύνατη- ώστε να επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.
  • Θα πρέπει να βελτιωθεί η επιβολή της χρήσης κράνους, ιδίως σε χώρες με πολύ χαμηλά επίπεδα χρήσης όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν επίσης να προωθήσουν ένα σύστημα ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα οφέλη στον τομέα της ασφάλειας όσον αφορά την χρήση του κράνους καθώς και του υπόλοιπου μοτοσυκλετιστικού εξοπλισμού (π.χ. μπουφάν με αερόσακο).
  • Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων θα πρέπει επίσης να βελτιώσουν την ανίχνευση των μοτοσυκλετιστών με τεχνολογίες ασφαλείας όπως το αυτοματοποιημένο σύστημα φρεναρίσματος ανάγκης.
  • Περισσότερη προσοχή θα χρειαστεί να δοθεί στους αναβάτες delivery και courier οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους κατά την καθημερινή οδήγηση, συμπεριλαμβανομένης της απόσπασης της προσοχής από εφαρμογές που βασίζονται σε κινητά τηλέφωνα, της πίεσης να κάνουν παραδόσεις γρήγορα πολλές φορές και ενώ δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση όσον αφορά την υγεία τους, της έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού και της ελάχιστης εποπτείας της κατάστασης του οχήματος.

Σημειώστε πάντως πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC) ΔΕΝ είναι επίσημο όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εργάζεται για τη μείωση του αριθμού των θανάτων και των τραυματισμών σε τροχαίες συγκρούσεις που συμβαίνουν στην Ευρώπη, ενώ οι προτάσεις του κάποιες φορές εισακούγονται, κάποιες όχι.

ETCS

 

KISKA: Πίσω από την TFT οθόνη των 8,8 ιντσών της KTM – Την δοκιμάσαμε στο KTM 990 RCR

Την περιεργαστήκαμε πρόσφατα στη δοκιμή του νέου KTM 990 RC R
motomag
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/9/2026

KISKA και KTM συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη μιας νέας TFT οθόνης που φέρνει καινούργια δεδομένα και βρίσκεται στη KTM 990 RC R που δοκιμάσαμε και στην πίστα των Μεγάρων.

Το MOTO είχε στα χέρια του τη νέα KTM 990 RC R, την οποία δοκιμάσαμε στην πίστα των Μεγάρων (περισσότερα στο τεύχος #682 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα) και φέρει τη νέα αυτή οθόνη.

KTM

Η TFT οθόνη 8,8 ιντσών έχει σχεδιαστεί για να είναι “εύκολη στο μάτι” και βάζει τον αναβάτη σε προτεραιότητα, όπως θα έπρεπε δηλαδή να κάνουν όλες οι οθόνες. Είναι αφής και ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε πολλές παραμετροποιήσεις.

Στην εξίσωση μπήκε και η διαμόρφωση όχι μόνο των διαφορετικών riding modes, αλλά της συμπεριφοράς της μοτοσυκλέτας στο σύνολο (ανάρτηση, κινητήρας, γκάζι) σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω οδήγησαν στην δημιουργία μίας πλατιάς και φωτεινής οθόνης που θέλει να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στον αναβάτη, ακόμα κι όταν αυτός δεν είναι σε... ήρεμη κατάσταση, οδηγεί δηλαδή σε περιβάλλον πίστας. Ο αναβάτης μπορεί να βλέπει παράλληλα τις στροφές του κινητήρα, την ταχύτητα που κινείται, την επιλεγμένη ταχύτητα, το επιλεγμένο πρόγραμμα, το πόσο ευαίσθητη είναι η γκαζιέρα στη χρήση της, την κλίση του στις στροφές ή τον χρόνο που γράφει στην πίστα, ενώ μπορεί εύκολα και γρήγορα να προχωρήσει σε αλλαγές των παραμετροποιήσεων.

KTM

Η νέα TFT οθόνη ενδέχεται να εμφανιστεί και σε άλλες μοτοσυκλέτες της εταιρείας, ενώ είχαν εκτεθεί στα πρωτότυπα της EICMA 2024. Χρειάστηκε όπως είναι λογικό στενή συνεργασία μεταξύ σχεδιαστών, προγραμματιστών και δοκιμαστών για να φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο η συγκεκριμένη οθόνη, ωστόσο το αποτέλεσμα λειτουργεί πολύ καλά στην πράξη και είναι διαφορετικό από τις οθόνες της πλειονότητας των μοτοσυκλετών που κυκλοφορούν στην αγορά. Ίσως και γι’ αυτό να χρειάζεται  λίγος έξτρα χρόνος εξοικείωσης.

Ετικέτες