ETSC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών): Εισήγηση για να γίνει υποχρεωτικό το ABS και στις μοτοσυκλέτες κάτω των 125 κ. εκ.

Η Ελλάδα και η Κύπρος στο μάτι του κυκλώνα λόγω μη χρήσης κράνους
Πρόταση για υποχρεωτικό ABS
Από το

motomag

23/6/2023

To ETSC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών) μέλους του οποίου είναι και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», πρότεινε την υποχρεωτική χρήση του ABS στις μοτοσυκλέτες που έχουν κυβισμό κάτω από 125 κυβικά εκατοστά, ενώ ανέφερε ως αρνητικό παράδειγμα τις χώρες Ελλάδα και Κύπρο όσον αφορά τη μη χρήση κράνους.

Όλα τα μοντέλα με κυβισμό άνω των 125 κυβικών εκατοστών από το 2016 είναι υποχρεωτικό να εξοπλίζονται με ABS, ωστόσο μια νέα έκθεση του ETSC, γίνεται αφορμή για σκέψεις ώστε να αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει πως το 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχασαν την ζωή τους 3.891 άνθρωποι οι οποίοι οδηγούσαν μοτοσυκλέτα ή μοτοποδήλατο. Από αυτούς το 90% περίπου ήταν άνδρες, ενώ το ποσοστό των θανάτων έχει μειωθεί κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Επιπρόσθετα σύμφωνα με την έκθεση οι αλλαγές που έχουν γίνει από το 2013 στη νομοθεσία έχουν συνεισφέρει στη μείωση των ατυχημάτων ωστόσο υπάρχουν ακόμη βήματα να γίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα η ελάχιστη συνιστώμενη ηλικία για την οδήγηση μοτοποδηλάτου στην ΕΕ είναι πλέον τα 16 έτη, αλλά σε αρκετές χώρες εξακολουθεί να είναι δυνατή η οδήγηση στην ηλικία των 14 ετών, χωρίς να απαιτείται πρακτική εξέταση. Το ETSC λέει ότι η πρακτική εξέταση θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και πως όλες οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν την ηλικία των 16 ετών ως την ελάχιστη για να μπορεί κάποιος να οδηγεί με νόμιμο τρόπο.

ETCS

Το ETSC έκανε και άλλες προτάσεις όπως:

  • Να απαιτούνται υποχρεωτικοί τεχνικοί έλεγχοι για όλες τις μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα, καθώς και να δίνεται έμφαση στον έλεγχο ότι τα οχήματα δεν έχουν τροποποιηθεί ώστε να πετυχαίνουν υψηλότερες επιδόσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάζει επί του παρόντος τους κανόνες σχετικά με τις επιθεωρήσεις οχημάτων, ενώ αναμένεται το ETSC να υποβάλει πρόταση εντός του τρέχοντος έτους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
  • Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τα όρια ταχύτητας που ισχύουν και οι παρανομούντες να μπορούν να εντοπιστούν και σε χώρες που απαιτούν ταυτοποίηση -η χρήση του κράνους κάνει την ταυτοποίηση του προσώπου κάποιες φορές αδύνατη- ώστε να επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.
  • Θα πρέπει να βελτιωθεί η επιβολή της χρήσης κράνους, ιδίως σε χώρες με πολύ χαμηλά επίπεδα χρήσης όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν επίσης να προωθήσουν ένα σύστημα ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα οφέλη στον τομέα της ασφάλειας όσον αφορά την χρήση του κράνους καθώς και του υπόλοιπου μοτοσυκλετιστικού εξοπλισμού (π.χ. μπουφάν με αερόσακο).
  • Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων θα πρέπει επίσης να βελτιώσουν την ανίχνευση των μοτοσυκλετιστών με τεχνολογίες ασφαλείας όπως το αυτοματοποιημένο σύστημα φρεναρίσματος ανάγκης.
  • Περισσότερη προσοχή θα χρειαστεί να δοθεί στους αναβάτες delivery και courier οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους κατά την καθημερινή οδήγηση, συμπεριλαμβανομένης της απόσπασης της προσοχής από εφαρμογές που βασίζονται σε κινητά τηλέφωνα, της πίεσης να κάνουν παραδόσεις γρήγορα πολλές φορές και ενώ δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση όσον αφορά την υγεία τους, της έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού και της ελάχιστης εποπτείας της κατάστασης του οχήματος.

Σημειώστε πάντως πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC) ΔΕΝ είναι επίσημο όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εργάζεται για τη μείωση του αριθμού των θανάτων και των τραυματισμών σε τροχαίες συγκρούσεις που συμβαίνουν στην Ευρώπη, ενώ οι προτάσεις του κάποιες φορές εισακούγονται, κάποιες όχι.

ETCS

 

Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών: Κρατική χρηματοδότηση 9 εκατομμυρίων ευρώ ενόψει αυξημένου ανταγωνισμού

Νέες πίστες σε Βουλγαρία και Αλβανία προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις
pista
Από τον

Παύλο Καρατζά

25/6/2026

Τη χρηματοδότηση ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Αθλητισμού για τη συνολική αναβάθμιση του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Το πλάνο περιλαμβάνει εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγωνιστική διαδρομή, στις ζώνες ασφαλείας, στις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης ομάδων και οδηγών, στα pits, στα κτήρια διοίκησης και στις υποδομές φιλοξενίας.

Η πίστα των Σερρών αποτελεί μία από τις κορυφαίες πίστες των Βαλκανίων, όμως η δημιουργία νέων πιστών όπως η A1 Motor Park στη Βουλγαρία και η Auto Moto Park στην Αλβανία δημιουργούν νέα δεδομένα και εντείνουν σημαντικά τον ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή. Για τον λόγο αυτό το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Αθλητισμού θα χρηματοδοτήσει με το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ την ελληνική πίστα.

Η παραπάνω είδηση θα μπορούσε να σχετίζεται και με τη νέα πίστα που προανήγγειλε ο Μάριος Ηλιόπουλος στην Πάτρα, ενώ παράλληλα ελπίζουμε το έργο να πραγματοποιηθεί κι αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο, ώστε η πίστα των Σερρών να εξελιχθεί περαιτέρω.

Η δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα δήλωσε: “Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση, με ποσό 9 εκατομμυρίων ευρώ, της αναβάθμισης του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών, ενός έργου που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή μας και να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση των Σερρών στον χάρτη του μηχανοκίνητου αθλητισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

"Πρόκειται για μια εξέλιξη που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, καθώς το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκε μια ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία μεταξύ του Δήμου Σερρών και του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού, με κοινό στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων και της αναπτυξιακής προοπτικής που διαθέτει το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών.

"Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφαση αυτή, η οποία ανταποκρίνεται σε ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ο ίδιος πίστεψε στο όραμα για τον τόπο μας.

"Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Βουλευτή Σερρών κ. Τάσο Χατζηβασιλείου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια εξεύρεσης πόρων και συνέβαλε ουσιαστικά στην προώθηση του αιτήματος στα αρμόδια κέντρα λήψης αποφάσεων. Και, φυσικά, ευχαριστώ θερμά τον Αν. Υπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Βρούτση για την εξαιρετική συνεργασία μας, καθώς και για την ανταπόκρισή του σε ένα ζήτημα που αφορά το μέλλον του τόπου μας.

"Η αναβάθμιση του Αυτοκινητοδρομίου δεν αφορά μόνο τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αφορά την εξωστρέφεια των Σερρών, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την προσέλκυση επισκεπτών και επενδύσεων και τη δημιουργία νέων ευκαιριών για την περιοχή μας.

"Ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε η εξαγγελία αυτή να μετατραπεί σύντομα σε έργο και να αποδώσει τα μέγιστα οφέλη για τους πολίτες των Σερρών.

"Σήμερα είναι μια πολύ καλή ημέρα για τις Σέρρες. Και είναι μια ημέρα που μας επιτρέπει να βλέπουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον ενός εμβληματικού έργου για τον τόπο μας”.