ETSC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών): Εισήγηση για να γίνει υποχρεωτικό το ABS και στις μοτοσυκλέτες κάτω των 125 κ. εκ.

Η Ελλάδα και η Κύπρος στο μάτι του κυκλώνα λόγω μη χρήσης κράνους
Πρόταση για υποχρεωτικό ABS
Από το

motomag

23/6/2023

To ETSC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών) μέλους του οποίου είναι και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», πρότεινε την υποχρεωτική χρήση του ABS στις μοτοσυκλέτες που έχουν κυβισμό κάτω από 125 κυβικά εκατοστά, ενώ ανέφερε ως αρνητικό παράδειγμα τις χώρες Ελλάδα και Κύπρο όσον αφορά τη μη χρήση κράνους.

Όλα τα μοντέλα με κυβισμό άνω των 125 κυβικών εκατοστών από το 2016 είναι υποχρεωτικό να εξοπλίζονται με ABS, ωστόσο μια νέα έκθεση του ETSC, γίνεται αφορμή για σκέψεις ώστε να αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει πως το 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχασαν την ζωή τους 3.891 άνθρωποι οι οποίοι οδηγούσαν μοτοσυκλέτα ή μοτοποδήλατο. Από αυτούς το 90% περίπου ήταν άνδρες, ενώ το ποσοστό των θανάτων έχει μειωθεί κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Επιπρόσθετα σύμφωνα με την έκθεση οι αλλαγές που έχουν γίνει από το 2013 στη νομοθεσία έχουν συνεισφέρει στη μείωση των ατυχημάτων ωστόσο υπάρχουν ακόμη βήματα να γίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα η ελάχιστη συνιστώμενη ηλικία για την οδήγηση μοτοποδηλάτου στην ΕΕ είναι πλέον τα 16 έτη, αλλά σε αρκετές χώρες εξακολουθεί να είναι δυνατή η οδήγηση στην ηλικία των 14 ετών, χωρίς να απαιτείται πρακτική εξέταση. Το ETSC λέει ότι η πρακτική εξέταση θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και πως όλες οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν την ηλικία των 16 ετών ως την ελάχιστη για να μπορεί κάποιος να οδηγεί με νόμιμο τρόπο.

ETCS

Το ETSC έκανε και άλλες προτάσεις όπως:

  • Να απαιτούνται υποχρεωτικοί τεχνικοί έλεγχοι για όλες τις μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα, καθώς και να δίνεται έμφαση στον έλεγχο ότι τα οχήματα δεν έχουν τροποποιηθεί ώστε να πετυχαίνουν υψηλότερες επιδόσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάζει επί του παρόντος τους κανόνες σχετικά με τις επιθεωρήσεις οχημάτων, ενώ αναμένεται το ETSC να υποβάλει πρόταση εντός του τρέχοντος έτους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
  • Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τα όρια ταχύτητας που ισχύουν και οι παρανομούντες να μπορούν να εντοπιστούν και σε χώρες που απαιτούν ταυτοποίηση -η χρήση του κράνους κάνει την ταυτοποίηση του προσώπου κάποιες φορές αδύνατη- ώστε να επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.
  • Θα πρέπει να βελτιωθεί η επιβολή της χρήσης κράνους, ιδίως σε χώρες με πολύ χαμηλά επίπεδα χρήσης όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν επίσης να προωθήσουν ένα σύστημα ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα οφέλη στον τομέα της ασφάλειας όσον αφορά την χρήση του κράνους καθώς και του υπόλοιπου μοτοσυκλετιστικού εξοπλισμού (π.χ. μπουφάν με αερόσακο).
  • Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων θα πρέπει επίσης να βελτιώσουν την ανίχνευση των μοτοσυκλετιστών με τεχνολογίες ασφαλείας όπως το αυτοματοποιημένο σύστημα φρεναρίσματος ανάγκης.
  • Περισσότερη προσοχή θα χρειαστεί να δοθεί στους αναβάτες delivery και courier οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους κατά την καθημερινή οδήγηση, συμπεριλαμβανομένης της απόσπασης της προσοχής από εφαρμογές που βασίζονται σε κινητά τηλέφωνα, της πίεσης να κάνουν παραδόσεις γρήγορα πολλές φορές και ενώ δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση όσον αφορά την υγεία τους, της έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού και της ελάχιστης εποπτείας της κατάστασης του οχήματος.

Σημειώστε πάντως πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC) ΔΕΝ είναι επίσημο όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εργάζεται για τη μείωση του αριθμού των θανάτων και των τραυματισμών σε τροχαίες συγκρούσεις που συμβαίνουν στην Ευρώπη, ενώ οι προτάσεις του κάποιες φορές εισακούγονται, κάποιες όχι.

ETCS

 

Η CFMOTO χαρίζει ολοκαίνουριο 450MT στον ιδιοκτήτη με τα περισσότερα χιλιόμετρα!

Η ελληνική αντιπροσωπεία επιβραβεύει τα πολλά χιλιόμετρα!
Η CFMOTO χαρίζει ολοκαίνουριο 450MT στον ιδιοκτήτη με τα περισσότερα χιλιόμετρα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/4/2026

Μία από τις κινήσεις marketing με πραγματική ουσία, σαν αυτές που βλέπαμε πολύ παλιά, ανακοίνωσε μόλις πριν από λίγο η ελληνική αντιπροσωπεία της CFMOTO.

Με το 450MT να έχει γίνει η μοτοσυκλέτα με τις περισσότερες πωλήσεις και να έχει εδραιωθεί πλέον εμπορικά, η αντιπροσωπεία θέλει τώρα να τονίσει την αξιοπιστία του και να επιβραβεύσει τους ιδιοκτήτες με τα περισσότερα χιλιόμετρα.

Ανακοίνωσε λοιπόν μία κόντρα χιλιομέτρων, όπου νικητής είναι εκείνος με το υψηλότερο νούμερο στο οδόμετρο!

Η επιβράβευσή του είναι ένα ολοκαίνουριο 450MT, όμως η ενέργεια δεν σταματά εκεί.

Αφότου διαπιστωθεί σε τεχνικό έλεγχο σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο πως τα χιλιόμετρα που αναγράφει το κοντέρ είναι τα πραγματικά, ο ιδιοκτήτης παραδίδει την μοτοσυκλέτα πίσω στην αντιπροσωπεία και παραλαμβάνει το νέο 450MT.

Στη συνέχεια η μοτοσυκλέτα που έχει τα περισσότερα χιλιόμετρα στην Ελλάδα μεταφέρεται σε ανεξάρτητο συνεργάτη και εκεί θα γίνει βίδες και θα ελεγχθεί για φθορές, καταγράφοντας την συνολική εικόνα των σωθικών του κινητήρα.

Θυμίζουμε πως κάτι αντίστοιχο είχαμε κάνει εμείς στο δικό μας 800MT, το οποίο από τότε έχουμε δέσει και συνεχίζει κανονικά να χρησιμοποιείται καθημερινά από μέλος της συντακτικής μας ομάδας:

CFMOTO 800MT Long Term: ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΗΡΑ!

ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΒΙΔΕΣ! Στο τεύχος που κυκλοφορεί: Διαλύσαμε το CFMOTO 800MT που έχουμε στον στόλο Long Term δοκιμών του περιοδικού! Αναλυτικές φωτογραφίες και όλη η διαδικασία στο τεύχος #666 Μάιος 2025! Η μοτοσυκλέτα αποσυναρμολογήθηκε και δέθηκε ξανά από τον: Smoto Fokianos Stamatis Δεν σκοπεύουμε να πουληθεί το συγκεκριμένο 800MT. Θα μείνει μαζί μας και θα την διαλύσουμε εκ νέου σε εξαψήφιο αριθμό χιλιομέτρων! Thanos Feloukas CFMOTO_Official CFMOTO Hellas

Posted by Moto Magazine Greece on Monday, May 19, 2025

 

Οπότε το μόνο που ευχόμαστε τώρα, είναι να υπάρχουν κάποιοι ιδιοκτήτες με πολλά, πάρα πολλά χιλιόμετρα. Έχουμε δει ορισμένους που γράφουν τουλάχιστον 80-100 χιλιόμετρα κάθε εργάσιμης ημέρας, όλο το χρόνο, οπότε θα μπορούσαν να πλησιάζουν ήδη τις 40.000, καθιστώντας το άνοιγμα του κινητήρα μία κίνηση με λίγο περισσότερο νόημα, από το να είχε απλά λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα.

Δείτε την ανακοίνωση της ελληνικής αντιπροσωπείας, που ταυτόχρονα είναι και ο τρόπος να λάβει κανείς μέρος:
 

Αν έχεις το 450ΜΤ με τα περισσότερα χιλιόμετρα, μας το φέρνεις και φεύγεις με καινούριο σε χρώμα Zephyr Blue! Το...

Posted by CFMOTO Hellas on Monday, April 20, 2026

 

 

Ετικέτες