E.E. - Νέοι κανόνες για την απόκτηση διπλώματος

Στόχος η εκπαίδευση οδήγησης να έρθει πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες
motomagE.E. – Νέοι κανόνες για την απόκτηση διπλώματος
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/2/2024

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει βάλει στόχο την όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική προετοιμασία των υποψήφιων οδηγών και αναβατών για τις πραγματικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν στον δρόμο, και τη βέλτιστη εκτίμηση του ρίσκου, ιδιαίτερα απέναντι στους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου. Αυτός είναι ο λόγος που στο άμεσο μέλλον στην εκμάθηση οδήγησης θα συμπεριλαμβάνονται η οδήγηση σε ολισθηρές συνθήκες (όπως σε πάγο), η ασφαλής χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση (σσ. αφορά μόνο στους οδηγούς ΙΧ), τα τυφλά σημεία ενός οχήματος, τα συστήματα υποβοήθησης των οχημάτων, ο ασφαλής τρόπος για να ανοίξει οδηγός ΙΧ την πόρτα αφού σταθμεύσει, κ.α.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχώρησαν σε έξι νέες εισηγήσεις, οι οποίες θα ενταχθούν στο νομοθετικό πλαίσιο για την απόκτηση άδειας οδήγησης της Ε.Ε και είναι οι εξής:

  • Κατά την έκδοση ή την ανανέωση του διπλώματος δεν απαιτείται υποχρεωτικός ιατρικός έλεγχος.
  • Η περίοδος επιτήρησης αρχάριων οδηγών τίθεται στα τουλάχιστον δύο έτη.
  • Οι 18χρονοι θα μπορούν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης για φορτηγό η πούλμαν με μέγιστη χωρητικότητα 16 επιβατών.
  • Εισαγωγή ενός νέου ψηφιακού διπλώματος οδήγησης, το οποίο ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να έχει μαζί του παντού μέσω του smartphone του.
  • Επίκεντρο της εκπαίδευσης νέων οδηγών ορίζεται η αναγνώριση και διαχείριση του ρίσκου σε πραγματικές συνθήκες.
  • Δεν αυξάνεται το ηλικιακό όριο για την Α1 κατηγορία (στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι 16 ετών και άνω)

Οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι για τις μεταφορές, αποφάσισαν ότι η άδεια οδήγησης θα πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον 15 ετών για μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, ενώ τα επαγγελματικά διπλώματα που αφορούν φορτηγά και λεωφορεία θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε πενταετία. Από την άλλη, όμως, δεν υποστηρίχθηκε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήθελε την αφαίρεση της άδειας οδήγησης των ηλικιωμένων σε μικρότερη ηλικία από την τρέχουσα. Σύμφωνα με τα μέλη του Κοινοβουλίου, κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο διακρίσεων. Με την απόρριψη της πρότασης θεωρούν, ακόμη, ότι εξασφαλίζουν την ελευθερία μετακίνησης και συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή και για τους ηλικιωμένους.

E.E. – Νέοι κανόνες για την απόκτηση διπλώματος

Οι Ευρωβουλευτές συμφώνησαν οι οδηγοί να αξιολογούν μόνοι τους την ικανότητά τους να οδηγήσουν, αφήνοντας την ελευθερία στα κράτη μέλη να αποφασίσουν αν η αυτοαξιολόγηση θα πρέπει να αντικατασταθεί από ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνεται τουλάχιστον ο παθολόγος και ο οφθαλμίατρος. Οι Ευρωβουλευτές, ωστόσο, θέλουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ευαισθητοποίηση όσον αφορά τα ψυχικά και σωματικά νοσήματα, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος κατά την οδήγηση. 

E.E. – Νέοι κανόνες για την απόκτηση διπλώματος

Όσον αφορά τους νέους οδηγούς και αναβάτες, η απόφαση που πάρθηκε είναι ότι για τουλάχιστον δύο χρόνια θα βρίσκονται υπό αυστηρότερη επιτήρηση. Αυτό σημαίνει και μεγαλύτερους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα μικρότερο ανώτατο όριο αλκοόλ στο αίμα και αυστηρότερες ποινές για επικίνδυνη οδήγηση.

Ένα από τα προβλήματα που έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των κρατών μελών της Ε.Ε., έχει να κάνει με την έλλειψη σε επαγγελματίες οδηγούς. Για την καταπολέμηση του φαινομένου, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου συμφώνησαν να επιτραπεί η απόκτηση επαγγελματικού διπλώματος σε όλους όσους έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ζωής. Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας, ενώ τα φορτηγά και τα λεωφορεία που θα επιτρέπεται να οδηγούν έχουν μέγιστο όριο χωρητικότητας τους 16 επιβάτες. Επίσης, οι 17χρονοι θα μπορούν να λάβουν άδεια οδήγησης, για αυτοκίνητο ή φορτηγό, με την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύονται από κάποιον πιο έμπειρο οδηγό.

E.E. – Νέοι κανόνες για την απόκτηση διπλώματος

Οι Ευρωβουλευτές, με στόχο τη στήριξη της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ψηφιακού διπλώματος, το οποίο θα υπάρχει στο smartphone του ενδιαφερόμενου, ενώ θα έχει αντίστοιχη ισχύ με το φυσικό.

Οι νέοι κανόνες που αφορούν τις άδειες οδήγησης υπερψηφίστηκαν από 339 ευρωβουλευτές, με 240 να καταψηφίζουν και 37 αποχές. Ο φάκελος, ωστόσο, θα εξεταστεί εκ νέου από το νέο σχήμα του Κοινοβουλίου, μετά τις Ευρωεκλογές στις 6-9 Ιουνίου 2024.

Από τη μεριά της, η εισηγητής Karima Delli, μέλος των Ευρωπαίων οικολόγων-πράσινων, είναι προφανές ότι δεν ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη, καθώς πολλές από τις προτάσεις της, όπως αυτή που είχαμε δει για διαφορετικά όρια ταχύτητας μεταξύ μοτοσυκλετών και άλλων χρηστών του δρόμου, απορρίφθηκαν. Το ίδιο συνέβη και με τον υποχρεωτικό ιατρικό έλεγχο. Δεσμεύτηκε, όμως, ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά της για πιο ασφαλείς δρόμους στην Ευρώπη.

Εξοργιστική έρευνα ΕΜΠ - Ένας στους τέσσερις πρατηριούχους καυσίμων της Αττικής μας κλέβει στην αντλία!

Κι οι κλέφτες βγαίνουν λάδι - Όσα πρατήρια σφραγίστηκαν, λειτούργησαν ξανά δυο ημέρες αργότερα…
1 στα 4 πρατήρια στην Αττική κλέβει
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/10/2024

Στην εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύεται σοκαριστική έρευνα του ΕΜΠ, που αποκαλύπτει πως το 25% των πρατηριούχων στην Αττική (ένας στους τέσσερις) κλέβουν τους πελάτες τους σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 24%, ενώ από τα 18 πρατήρια που πιάστηκαν στη φάκα της ΑΑΔΕ για νοθεία… και τα 18 συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και σήμερα, έχοντας κλείσει για μόλις 2 ημέρες έκαστο! Για κλάματα (και καθόλου για γέλια) τα κρατικά μέτρα, και η απάτη πάει σύννεφο.

Σε πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) μαθαίνουμε πως ένα στα τέσσερα πρατήρια καυσίμων στην Αττική χρεώνουν αέρα κοπανιστό αντί για βενζίνη, σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 24%! Νομίζεις πως βάζεις 10 λίτρα, και σου έχουν βάλει 7,6. Στα 40 λίτρα η ανωτέρω απάτη μεταφράζεται σε 30,4 πραγματικά λίτρα βενζίνης, σχεδόν 10 λιγότερα απ’ όσα πιστεύει ο πελάτης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αττική, όπου πωλείται το 50% των καυσίμων της χώρας, ενώ εδώ βρίσκεται το 27% των πρατηρίων της ελληνικής επικράτειας. Όπως δείχνει η έρευνα ένα τεράστιο ποσοστό πρατηριούχων έχει πειραγμένες αντλίες, δίνοντας τακτικά μικρότερες ποσότητες καυσίμων από ότι δείχνει ο μετρητής.

Σημειώστε πως το συνολικό κόστος της κλοπής ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση!

Μάλιστα η παραβατικότητα έχει τεράστια άνοδο, αφού από το 4% των πρατηρίων το 2011 φτάσαμε στο 15% το 2016, για να πάμε στο 19% το 2019, στο 20% το 2021 και στο 27% το 2023! Μιλάμε για αύξηση 35% στα δυο τελευταία χρόνια, με τις ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων να αυξάνονται κατά 30% στα τρία τελευταία χρόνια!

Η έρευνα του ΕΜΠ διαπιστώνει επίσης άμεση σύνδεση της τιμής πώλησης του καυσίμου με τις ελλειμματικές παραδόσεις, συγκρίνοντας τις ενδεικτικές τιμές βενζίνης και πετρελαίου κίνησης ενός παραβατικού πρατηρίου με απόκλιση ελλειμματικής παράδοσης 10% και ενός νόμιμου πρατηρίου στην ίδια περιοχή. Έτσι διαπιστώνεται ότι ενώ η αναγραφόμενη τιμή του παραβατικού πρατηρίου προς τον καταναλωτή είναι 8 λεπτά/λίτρο χαμηλότερη του νόμιμου, η πραγματική τιμή είναι υψηλότερη κατά 10-12 λεπτά/λίτρο.

Παράλληλα, η αύξηση του κόστους λειτουργίας ωθεί σε περαιτέρω αύξηση της διαφοράς τιμής πώλησης των νόμιμων πρατηρίων σε σχέση με τα παραβατικά πρατήρια, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου πωλήσεών όσων εφαρμόζουν τον νόμο. Συνεπώς, τα παραβατικά πρατήρια αυξάνουν την κερδοφορία τους, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν με βασικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, οδηγώντας στην έξοδο τους νόμιμους πρατηριούχους.

Τα εξοργιστικά συνεχίζονται και κορυφώνονται με τη διαπίστωση πως εκ των 18 παραβατικών πρατηρίων που “τσάκωσε” η ΑΑΔΕ από τον Ιούνιο, ΚΑΙ ΤΑ 18 ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΛΕΙΣΕΙ ΓΙΑ… ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΑΣΤΟ! Αυτό συνέβη καθώς μετά από χορήγηση προσωρινής διαταγής από το Διοικητικό Πρωτοδικείο πέτυχαν την αναστολή του μέτρου σφράγισης!

Στο ρεπορτάζ της Καθημερινής, που βασίζεται στην έρευνα του ΕΜΠ, τονίζεται πως η εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής είναι κρίσιμης σημασίας, διότι τυχόν αποδοχή τους ουσιαστικά οδηγεί στην ατιμωρησία, αφού η εκδίκαση των προσφυγών ύστερα από ένα ή δύο χρόνια θα είναι πλέον άνευ αντικειμένου