E.E. - Νέοι κανόνες για την απόκτηση διπλώματος

Στόχος η εκπαίδευση οδήγησης να έρθει πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες
motomagE.E. – Νέοι κανόνες για την απόκτηση διπλώματος
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/2/2024

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει βάλει στόχο την όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική προετοιμασία των υποψήφιων οδηγών και αναβατών για τις πραγματικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν στον δρόμο, και τη βέλτιστη εκτίμηση του ρίσκου, ιδιαίτερα απέναντι στους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου. Αυτός είναι ο λόγος που στο άμεσο μέλλον στην εκμάθηση οδήγησης θα συμπεριλαμβάνονται η οδήγηση σε ολισθηρές συνθήκες (όπως σε πάγο), η ασφαλής χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση (σσ. αφορά μόνο στους οδηγούς ΙΧ), τα τυφλά σημεία ενός οχήματος, τα συστήματα υποβοήθησης των οχημάτων, ο ασφαλής τρόπος για να ανοίξει οδηγός ΙΧ την πόρτα αφού σταθμεύσει, κ.α.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχώρησαν σε έξι νέες εισηγήσεις, οι οποίες θα ενταχθούν στο νομοθετικό πλαίσιο για την απόκτηση άδειας οδήγησης της Ε.Ε και είναι οι εξής:

  • Κατά την έκδοση ή την ανανέωση του διπλώματος δεν απαιτείται υποχρεωτικός ιατρικός έλεγχος.
  • Η περίοδος επιτήρησης αρχάριων οδηγών τίθεται στα τουλάχιστον δύο έτη.
  • Οι 18χρονοι θα μπορούν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης για φορτηγό η πούλμαν με μέγιστη χωρητικότητα 16 επιβατών.
  • Εισαγωγή ενός νέου ψηφιακού διπλώματος οδήγησης, το οποίο ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να έχει μαζί του παντού μέσω του smartphone του.
  • Επίκεντρο της εκπαίδευσης νέων οδηγών ορίζεται η αναγνώριση και διαχείριση του ρίσκου σε πραγματικές συνθήκες.
  • Δεν αυξάνεται το ηλικιακό όριο για την Α1 κατηγορία (στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι 16 ετών και άνω)

Οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι για τις μεταφορές, αποφάσισαν ότι η άδεια οδήγησης θα πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον 15 ετών για μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, ενώ τα επαγγελματικά διπλώματα που αφορούν φορτηγά και λεωφορεία θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε πενταετία. Από την άλλη, όμως, δεν υποστηρίχθηκε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήθελε την αφαίρεση της άδειας οδήγησης των ηλικιωμένων σε μικρότερη ηλικία από την τρέχουσα. Σύμφωνα με τα μέλη του Κοινοβουλίου, κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο διακρίσεων. Με την απόρριψη της πρότασης θεωρούν, ακόμη, ότι εξασφαλίζουν την ελευθερία μετακίνησης και συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή και για τους ηλικιωμένους.

E.E. – Νέοι κανόνες για την απόκτηση διπλώματος

Οι Ευρωβουλευτές συμφώνησαν οι οδηγοί να αξιολογούν μόνοι τους την ικανότητά τους να οδηγήσουν, αφήνοντας την ελευθερία στα κράτη μέλη να αποφασίσουν αν η αυτοαξιολόγηση θα πρέπει να αντικατασταθεί από ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνεται τουλάχιστον ο παθολόγος και ο οφθαλμίατρος. Οι Ευρωβουλευτές, ωστόσο, θέλουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ευαισθητοποίηση όσον αφορά τα ψυχικά και σωματικά νοσήματα, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος κατά την οδήγηση. 

E.E. – Νέοι κανόνες για την απόκτηση διπλώματος

Όσον αφορά τους νέους οδηγούς και αναβάτες, η απόφαση που πάρθηκε είναι ότι για τουλάχιστον δύο χρόνια θα βρίσκονται υπό αυστηρότερη επιτήρηση. Αυτό σημαίνει και μεγαλύτερους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα μικρότερο ανώτατο όριο αλκοόλ στο αίμα και αυστηρότερες ποινές για επικίνδυνη οδήγηση.

Ένα από τα προβλήματα που έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των κρατών μελών της Ε.Ε., έχει να κάνει με την έλλειψη σε επαγγελματίες οδηγούς. Για την καταπολέμηση του φαινομένου, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου συμφώνησαν να επιτραπεί η απόκτηση επαγγελματικού διπλώματος σε όλους όσους έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ζωής. Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας, ενώ τα φορτηγά και τα λεωφορεία που θα επιτρέπεται να οδηγούν έχουν μέγιστο όριο χωρητικότητας τους 16 επιβάτες. Επίσης, οι 17χρονοι θα μπορούν να λάβουν άδεια οδήγησης, για αυτοκίνητο ή φορτηγό, με την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύονται από κάποιον πιο έμπειρο οδηγό.

E.E. – Νέοι κανόνες για την απόκτηση διπλώματος

Οι Ευρωβουλευτές, με στόχο τη στήριξη της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ψηφιακού διπλώματος, το οποίο θα υπάρχει στο smartphone του ενδιαφερόμενου, ενώ θα έχει αντίστοιχη ισχύ με το φυσικό.

Οι νέοι κανόνες που αφορούν τις άδειες οδήγησης υπερψηφίστηκαν από 339 ευρωβουλευτές, με 240 να καταψηφίζουν και 37 αποχές. Ο φάκελος, ωστόσο, θα εξεταστεί εκ νέου από το νέο σχήμα του Κοινοβουλίου, μετά τις Ευρωεκλογές στις 6-9 Ιουνίου 2024.

Από τη μεριά της, η εισηγητής Karima Delli, μέλος των Ευρωπαίων οικολόγων-πράσινων, είναι προφανές ότι δεν ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη, καθώς πολλές από τις προτάσεις της, όπως αυτή που είχαμε δει για διαφορετικά όρια ταχύτητας μεταξύ μοτοσυκλετών και άλλων χρηστών του δρόμου, απορρίφθηκαν. Το ίδιο συνέβη και με τον υποχρεωτικό ιατρικό έλεγχο. Δεσμεύτηκε, όμως, ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά της για πιο ασφαλείς δρόμους στην Ευρώπη.

Αυτοκινητόδρομος Πατρών Πύργου - Εντός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή του νέου οδικού δικτύου

Το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο σύμφωνα με τους υπεύθυνους του έργου
motomag Αυτοκινητόδρομος Πατρών Πύργου – Εντός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή του νέου οδικού δικτύου
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/7/2024

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» στο Ρίο, όπου σε σύσκεψη εργασίας ενημερώθηκε για την πρόοδο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της παραχωρησιούχου εταιρείας, «Ολυμπία Οδός Α.Ε», Παναγιώτη Παπανικόλα και εκπροσώπους των τριών εταιρειών που κατασκευάζουν το έργο.

Το παρών στη σύσκεψη έδωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ανέφερε: “Είχαμε την ευκαιρία μέσα από μία διευρυμένη σύσκεψη να δούμε, να αποτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε την πορεία υλοποίησης ενός εξαιρετικά σημαντικού έργου για τη χώρα, του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, μήκους 75 χλμ.

Όταν είχαμε επισκεφτεί τον ίδιο χώρο στις 17 Ιανουαρίου 2024, είχαμε θέσει κάποια χρονοδιαγράμματα και αυτά τηρούνται απολύτως. Τότε, υπενθυμίζω, είχαμε πει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου η ολοκλήρωση του έργου θα είναι σε ποσοστό 50% και σήμερα είμαστε περίπου στο 52%. Οι εκτιμήσεις είναι ότι στο τέλος του έτους θα είμαστε σε ένα ποσοστό ολοκλήρωσης της τάξεως του 75%. Είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, έτσι ώστε το 2025, όπως έχουμε δεσμευτεί να παραδώσουμε έναν σύγχρονο, ασφαλή αυτοκινητόδρομο”.

Αυτοκινητόδρομος Πατρών Πύργου – Εντός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή του νέου οδικού δικτύου