FEMA και FIM ζητούν βελτιώσεις στην οδική ασφάλεια από την Ε.Ε.

Ανοιχτό γράμμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με συγκεκριμένα αιτήματα
fema-fim
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/3/2023

Με αφορμή τον μεγάλο αριθμό ατυχημάτων με μοτοσυκλέτες που καταλήγουν σε θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς, FEMA & FIM συνέταξαν ανοιχτή επιστολή, με την οποία καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, τα κοινοβούλια και τις οδικές αρχές να αναλάβουν δράση.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου των FEMA & FIM:

“Τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια ήταν ιδιαίτερα άσχημα για τους αναβάτες μοτοσυκλέτας. Αν και ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων έχει μειωθεί τα προηγούμενα χρόνια κατά 12% (έναντι αύξησης του αριθμού των μοτοσυκλετιστών), το 2020 3.042 αναβάτες μοτοσυκλέτας και 495 αναβάτες μοτοποδηλάτων (50 κ.εκ.) έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις χώρες της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών).

Αυτό σημαίνει ότι 3.537 άνθρωποι δεν γύρισαν ποτέ στο σπίτι τους και λείπουν από τους αγαπημένους τους. Σημαίνει επίσης υψηλό κόστος για την κοινωνία. Σύμφωνα με το SWOV, το ολλανδικό εθνικό ινστιτούτο για την έρευνα στην οδική ασφάλεια, το κόστος ανέρχεται σε περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ ανά θάνατο σε τροχαίο και σε 0,7 εκατομμύρια ευρώ ανά σοβαρό τραυματισμό σε τροχαίο. Μόνο για τους θανάτους αυτό σημαίνει σχεδόν 23 δις. ευρώ κόστος για την κοινωνία. Τα χρήματα και οι προσπάθειες που δαπανώνται για την οδική ασφάλεια δεν αποτελούν επομένως κόστος αλλά επένδυση σε ζωές, ποιότητα ζωής και μείωση του κόστους για την κοινωνία.

Οι οργανώσεις μοτοσικλετιστών FIM και FEMA καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις εθνικές κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια και τις οδικές αρχές στην Ευρώπη:

  • να συμπεριλάβουν τους μοτοσικλετιστές στις πολιτικές τους για την κινητικότητα και την οδική ασφάλεια,
  • να κατασκευάσουν ασφαλέστερους δρόμους που συγχωρούν λάθη, και να τους διατηρήσουν ασφαλείς,
  • να βελτιώσουν την εκπαίδευση και την κατάρτιση (τόσο πριν όσο και μετά την απόκτηση του διπλώματος οδήγησης) των μοτοσυκλετιστών όπου να διδάσκονται όχι μόνο οι απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις, αλλά και η σωστή συμπεριφορά στον δρόμο, η αμυντική οδήγηση και η συνειδητοποίηση της έκθεσης σε κινδύνους,
  • να καθοριστούν πρότυπα για τις τεχνικές βελτιώσεις στις μοτοσυκλέτες και την ευδιάκριτη εμφάνιση των μοτοσυκλετιστών με τη χρήση πρόσθετων φωτιστικών σωμάτων, και τέλος
  • να διευκολυνθούν αποτελεσματικές εκστρατείες προώθησης για τη χρήση κράνους, τη χρήση προστατευτικού ρουχισμού και την επικίνδυνη συμπεριφορά, αλλά και προς τους οδηγούς αυτοκινήτων να προσέχουν περισσότερο τους μοτοσυκλετιστές.

Δείτε ΕΔΩ την πλήρη ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν ο Jesper Christensen, Διευθυντής της Επιτροπής Κινητικότητας της FIM και ο Dolf Willigers, Γενικός Γραμματέας της FEMA.

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες