Γαλλία - Νομική προσφυγή κατά των υποχρεωτικών ΚΤΕΟ

Από την Γαλλική Ομοσπονδία Θυμωμένων Μοτοσυκλετιστών (FFMC)
FFMC εναντίον ΚΤΕΟ
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/1/2024

Η διαμάχη των Γάλλων μοτοσυκλετιστών με το κράτος όσον αφορά στην εισαγωγή υποχρεωτικών ελέγχων ΚΤΕΟ στη Γαλλία κρατάει χρόνια, κι ενώ κάποια στιγμή οι δυο πλευρές έδειχναν να συμφωνούν στη μη εφαρμογή του μέτρου, εντούτοις το κορυφαίο δικαστήριο της χώρας έκρινε πως τα ΚΤΕΟ θα γίνουν πράξη. Τώρα, η γνωστή για τους αγώνες της υπέρ των δικαιωμάτων των αναβατών μοτοσυκλέτας FFMC, δηλαδή η Γαλλική Ομοσπονδία Θυμωμένων Μοτοσυκλετιστών, αποφάσισε να κινηθεί νομικά ενάντια της εφαρμογής των ΚΤΕΟ, ενώ έχει ήδη καλέσει σε μποϊκοτάζ ΚΤΕΟ αυτοκινήτων που παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου για μοτοσυκλέτες.

Πριν λίγο καιρό, κι ενώ το μέτρο των ΚΤΕΟ μηχανοκίνητων δικύκλων άνω των 125 κ.εκ. βρισκόταν προ των πυλών -η απόφαση του δικαστηρίου κάνει λόγο για εφαρμογή του μέτρου μέσα στο 2024-, η FFMC επικοινώνησε με τα κέντρα τεχνικού ελέγχου της χώρας, ρωτώντας αν προτίθενται να πραγματοποιήσουν τον CT2RM (το ακρωνύμιο για τον τεχνικό έλεγχο των μηχανοκίνητων δικύκλων). Για το FFMC, ο έλεγχος αυτός είναι απλώς ένα εισπρακτικό μέτρο υπέρ των κέντρων τεχνικού ελέγχου, ενώ η Ομοσπονδία πιστεύει πως θα οδηγήσει στη μείωση του στόλου των μοτοσυκλετών, καθώς το νέο έξοδο θα αποθαρρύνει αρκετούς από τους νέους υποψήφιους αγοραστές.

Κατόπιν, η FFMC κατάρτισε… μαύρη λίστα με τα κέντρα που δήλωσαν πως θα ελέγχουν και μοτοσυκλέτες, καλώντας τους μοτοσικλετιστές να τα μποϊκοτάρουν -με τα αυτοκίνητα τους. Δημοσίευσε επίσης μια λευκή λίστα με κέντρα που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο CT2RM, και τα οποία συστήνει στους μοτοσυκλετιστές που έχουν και αυτοκίνητο.

Ο τεχνικός έλεγχος των μοτοσικλετών αφορά οχήματα της κατηγορίας L , δηλαδή μηχανοκίνητα μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες, scooter, τρίκυκλα και τετράκυκλα. Με περίπου πενήντα ευρώ, θα διενεργείται από κέντρα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα καλύπτει τα εξής σημεία:

  • Κατάσταση ελαστικών
  • Κατάσταση των φρένων
  • Κατάσταση τροφοδοσίας
  • Κατάσταση φώτων και φλας
  • Κατάσταση καθρεπτών
  • Κατάσταση εξάτμισης
  • Κατάσταση των αναρτήσεων
  • Κατάσταση των βοηθημάτων ασφαλείας

Μετά το μποϊκοτάζ, στις 22 Δεκεμβρίου του 2023, η FFMC προχώρησε στο επόμενο βήμα στην καμπάνια εναντίωσης της στα ΚΤΕΟ, με νομική προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσβολή του διατάγματος αριθ. 2023-974 και της απόφασης της 23ης Οκτωβρίου 2023 για την εφαρμογή του τεχνικού ελέγχου.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία: “Οι δικηγόροι είναι μαγικοί, εντοπίζουν πάντα παρατυπίες και κατέχουν την τέχνη του χειρισμού των λέξεων. Τους αφήνουμε λοιπόν την τεχνική και νομική άσκηση να αποδείξουν ότι η καθιέρωση του τεχνικού ελέγχου δεν γίνεται με βάση μια αιτιολογημένη επιλογή της Πολιτείας αλλά με μια αναγκαστική επιλογή, και ότι το μέτρο είναι ανεπαρκές σε σχέση με τον κατά τα άλλα αξιέπαινο στόχο της οδικής ασφάλειας. Ας ελπίσουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα συνειδητοποιήσει ότι με τον τεχνικό έλεγχο, αυτό που συμβαίνει είναι να κρύψουμε τους πραγματικούς παράγοντες ατυχημάτων. Η FFMC εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι ακόμη και χωρίς τεχνικό έλεγχο, οι αξίες που φέρει, ο σεβασμός προς τους άλλους, το να μοιραζόμαστε τον δρόμο, θα συνεχίσουν να ακούγονται καλύτερα από τον υπερβολικό θόρυβο ορισμένων.”

Σημειώστε πάντως πως οι υποχρεωτικοί έλεγχοι ΚΤΕΟ υφίστανται ήδη εδώ και χρόνια στη Γαλλία για τα αυτοκίνητα, μετά τα πρώτα 4 χρόνια από την έκδοση της πρώτης άδειας τους, κι έτσι η υπόθεση για τους Γάλλους μοτοσυκλετιστές δεν δείχνει ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

Ετικέτες

Cal Crutchlow - Δεν θα αγωνιστεί στο Mugello

Επιπλοκές από εγχείρηση στο δεξί του χέρι δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει ως wildcard στον ιταλικό γύρο
motomagCal Crutchlow – Δεν θα τρέξει στο Mugello
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/5/2024

Η Yamaha ανακοίνωσε ότι ο Cal Crutchlow δεν θα αγωνιστεί τελικά ως wildcard συμμετοχή στην πίστα του Mugello το τριήμερο 31/5 – 2/6 εξαιτίας επιπλοκών που προέκυψαν μετά από εγχείρηση στο δεξί του χέρι.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, ο Cal Crutchlow αναμενόταν να κάνει τρεις wildcard συμμετοχές με την Yamaha στην διάρκεια του MotoGP 2024. Τελικά, η πρώτη εκ των τριών, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου μέχρι και 2 Ιουνίου, στα πλαίσια διεξαγωγής του ιταλικού GP στην πίστα του Mugello, ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Yamaha, της οποίας είναι αναβάτης εξέλιξης, αιτία για την απόσυρσή του είναι επιπλοκές που προέκυψαν μετά από εγχείρηση στο δεξί του χέρι. Ο λόγος του χειρουργείου ήταν κάποιοι πόνοι που ένιωθε ο Βρετανός εκεί -πιθανά να μιλάμε και σύνδρομο arm-pump, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλο και πιο συχνά οι αναβάτες των MotoGP.

Για την ώρα, οι δύο ακόμη εμφανίσεις του σε Silverstone (2-4/8) και San Marino (6-8/9) ισχύουν κανονικά. Μάλιστα, στο Misano προβλέπεται και ένα τεστ την Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση του αγωνιστικού τριημέρου, κάτι που δυστυχώς θα χάσει στο Mugello, όπου επίσης αναβάτες και ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να προβούν σε δοκιμές με την ολοκλήρωση του GP.