Γαλλία - Νομική προσφυγή κατά των υποχρεωτικών ΚΤΕΟ

Από την Γαλλική Ομοσπονδία Θυμωμένων Μοτοσυκλετιστών (FFMC)
FFMC εναντίον ΚΤΕΟ
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/1/2024

Η διαμάχη των Γάλλων μοτοσυκλετιστών με το κράτος όσον αφορά στην εισαγωγή υποχρεωτικών ελέγχων ΚΤΕΟ στη Γαλλία κρατάει χρόνια, κι ενώ κάποια στιγμή οι δυο πλευρές έδειχναν να συμφωνούν στη μη εφαρμογή του μέτρου, εντούτοις το κορυφαίο δικαστήριο της χώρας έκρινε πως τα ΚΤΕΟ θα γίνουν πράξη. Τώρα, η γνωστή για τους αγώνες της υπέρ των δικαιωμάτων των αναβατών μοτοσυκλέτας FFMC, δηλαδή η Γαλλική Ομοσπονδία Θυμωμένων Μοτοσυκλετιστών, αποφάσισε να κινηθεί νομικά ενάντια της εφαρμογής των ΚΤΕΟ, ενώ έχει ήδη καλέσει σε μποϊκοτάζ ΚΤΕΟ αυτοκινήτων που παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου για μοτοσυκλέτες.

Πριν λίγο καιρό, κι ενώ το μέτρο των ΚΤΕΟ μηχανοκίνητων δικύκλων άνω των 125 κ.εκ. βρισκόταν προ των πυλών -η απόφαση του δικαστηρίου κάνει λόγο για εφαρμογή του μέτρου μέσα στο 2024-, η FFMC επικοινώνησε με τα κέντρα τεχνικού ελέγχου της χώρας, ρωτώντας αν προτίθενται να πραγματοποιήσουν τον CT2RM (το ακρωνύμιο για τον τεχνικό έλεγχο των μηχανοκίνητων δικύκλων). Για το FFMC, ο έλεγχος αυτός είναι απλώς ένα εισπρακτικό μέτρο υπέρ των κέντρων τεχνικού ελέγχου, ενώ η Ομοσπονδία πιστεύει πως θα οδηγήσει στη μείωση του στόλου των μοτοσυκλετών, καθώς το νέο έξοδο θα αποθαρρύνει αρκετούς από τους νέους υποψήφιους αγοραστές.

Κατόπιν, η FFMC κατάρτισε… μαύρη λίστα με τα κέντρα που δήλωσαν πως θα ελέγχουν και μοτοσυκλέτες, καλώντας τους μοτοσικλετιστές να τα μποϊκοτάρουν -με τα αυτοκίνητα τους. Δημοσίευσε επίσης μια λευκή λίστα με κέντρα που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο CT2RM, και τα οποία συστήνει στους μοτοσυκλετιστές που έχουν και αυτοκίνητο.

Ο τεχνικός έλεγχος των μοτοσικλετών αφορά οχήματα της κατηγορίας L , δηλαδή μηχανοκίνητα μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες, scooter, τρίκυκλα και τετράκυκλα. Με περίπου πενήντα ευρώ, θα διενεργείται από κέντρα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα καλύπτει τα εξής σημεία:

  • Κατάσταση ελαστικών
  • Κατάσταση των φρένων
  • Κατάσταση τροφοδοσίας
  • Κατάσταση φώτων και φλας
  • Κατάσταση καθρεπτών
  • Κατάσταση εξάτμισης
  • Κατάσταση των αναρτήσεων
  • Κατάσταση των βοηθημάτων ασφαλείας

Μετά το μποϊκοτάζ, στις 22 Δεκεμβρίου του 2023, η FFMC προχώρησε στο επόμενο βήμα στην καμπάνια εναντίωσης της στα ΚΤΕΟ, με νομική προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσβολή του διατάγματος αριθ. 2023-974 και της απόφασης της 23ης Οκτωβρίου 2023 για την εφαρμογή του τεχνικού ελέγχου.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία: “Οι δικηγόροι είναι μαγικοί, εντοπίζουν πάντα παρατυπίες και κατέχουν την τέχνη του χειρισμού των λέξεων. Τους αφήνουμε λοιπόν την τεχνική και νομική άσκηση να αποδείξουν ότι η καθιέρωση του τεχνικού ελέγχου δεν γίνεται με βάση μια αιτιολογημένη επιλογή της Πολιτείας αλλά με μια αναγκαστική επιλογή, και ότι το μέτρο είναι ανεπαρκές σε σχέση με τον κατά τα άλλα αξιέπαινο στόχο της οδικής ασφάλειας. Ας ελπίσουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα συνειδητοποιήσει ότι με τον τεχνικό έλεγχο, αυτό που συμβαίνει είναι να κρύψουμε τους πραγματικούς παράγοντες ατυχημάτων. Η FFMC εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι ακόμη και χωρίς τεχνικό έλεγχο, οι αξίες που φέρει, ο σεβασμός προς τους άλλους, το να μοιραζόμαστε τον δρόμο, θα συνεχίσουν να ακούγονται καλύτερα από τον υπερβολικό θόρυβο ορισμένων.”

Σημειώστε πάντως πως οι υποχρεωτικοί έλεγχοι ΚΤΕΟ υφίστανται ήδη εδώ και χρόνια στη Γαλλία για τα αυτοκίνητα, μετά τα πρώτα 4 χρόνια από την έκδοση της πρώτης άδειας τους, κι έτσι η υπόθεση για τους Γάλλους μοτοσυκλετιστές δεν δείχνει ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

Ετικέτες

Τουλάχιστον 31 εκατομμύρια ευρώ σε έναν χρόνο από πρόστιμα για κράνος – Παραβάτης ένας στους 10

Η καμπάνια ‘Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους’ συμπλήρωσε έναν χρόνο και η Αστυνομία εξέδωσε τον απολογισμό της
sym ttlbt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Ιούνιο του 2025 και έκτοτε έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι μπλόκων και ελέγχων από την Αστυνομία, με τη χρήση κράνους να συνιστά μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς συνοδεύεται από εβδομαδιαία δελτία Τύπου με τα σχετικά ευρήματα.

Κάνοντας λοιπόν τον απολογισμό της, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χτες, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026, πως στη διάρκεια του χρόνου αυτού έγιναν 974.582 έλεγχοι και μέσω αυτών βεβαιώθηκαν 95.603 παραβάσεις για μη χρήση κράνους.

Αυτό σημαίνει πως χοντρικά ένας στους δέκα δεν φορούσε κράνος, το 9,8% για την ακρίβεια.

Η ανάλυση των ευρημάτων μας λέει πως 84.943 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε αναβάτες δικύκλων – με 3.054 εξ αυτών εργαζόμενους ως διανομείς – και άλλες 10.660 αφορούσαν επιβάτες σε δίκυκλα.

Στο άθροισα συγκαταλέγονται και 15.940 αναβάτες ΕΠΗΟ (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα), για τους οποίους το κράνος είναι επίσης υποχρεωτικό, αλλά το πρόστιμο μόλις 30 ευρώ.

Με έναν απλό υπολογισμό (παραβάσεις επί πρόστιμα, υπολογίζοντας διπλά για τους συνεπιβάτες καθώς πληρώνει πρόστιμο γι’ αυτούς και ο αναβάτης), προκύπτει μια σούμα τουλάχιστον 31.582.700 ευρώ.

Λέμε ‘τουλάχιστον’ διότι δεν αποκλείεται κάποιοι εκ των παραβατών να είναι υπότροποι, κάτι που σημαίνει πως τα πρόστιμα γι’ αυτούς θα είναι πολύ αυστηρότερα. Θυμίζουμε πως βάσει του νέου ΚΟΚ, η πρώτη υποτροπή επισύρει χίλια ευρώ πρόστιμο, ενώ από τη δεύτερη και μετά πέφτουν διχίλιαρα.

Για κάθε μια από τις δεκάδες χιλιάδες παραβάσεις αυτές, οι αναβάτες έχασαν και το δίπλωμα οδήγησής τους για 30 μέρες, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής το διάστημα αυτό πολλαπλασιάζεται σε έξι μήνες για την πρώτη και έναν χρόνο για κάθε επόμενη. Μάλιστα από την πρώτη υποτροπή απαιτείται επανάληψη εκπαίδευσης και εξέτασης για να επιστραφεί το δίπλωμα, αυξάνοντας κι άλλο τη λυπητερή.

Από τα εβδομαδιαία δελτία Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. μπορούμε ακόμη να δούμε πως υπάρχει μια ελαφρά περιοδική διακύμανση που δίχως άλλο συνδέεται με την εποχή του χρόνου, αλλά και την εκάστοτε συγκυρία (λ.χ. γιορτές και αργίες).

Ο αριθμός των αστυνομικών ελέγχων ακολουθεί μια ανάλογη διακύμανση, καθώς τον Χειμώνα έχουμε κατά μέσο όρο 15 με 16.000 ελέγχους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός αυτός ξεπερνά με συνέπεια τους 20.000.

Έτσι το ποσοστό παραβατών ανά ελέγχους επιδεικνύει μια σχετική σταθερότητα, κυμαινόμενο μεταξύ 6 και 10%, με τις μεγαλύτερες τιμές να σημειώνονται τους ζεστούς μήνες του χρόνου και τις μικρότερες τους κρύους.