Γαλλία - Νομική προσφυγή κατά των υποχρεωτικών ΚΤΕΟ

Από την Γαλλική Ομοσπονδία Θυμωμένων Μοτοσυκλετιστών (FFMC)
FFMC εναντίον ΚΤΕΟ
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/1/2024

Η διαμάχη των Γάλλων μοτοσυκλετιστών με το κράτος όσον αφορά στην εισαγωγή υποχρεωτικών ελέγχων ΚΤΕΟ στη Γαλλία κρατάει χρόνια, κι ενώ κάποια στιγμή οι δυο πλευρές έδειχναν να συμφωνούν στη μη εφαρμογή του μέτρου, εντούτοις το κορυφαίο δικαστήριο της χώρας έκρινε πως τα ΚΤΕΟ θα γίνουν πράξη. Τώρα, η γνωστή για τους αγώνες της υπέρ των δικαιωμάτων των αναβατών μοτοσυκλέτας FFMC, δηλαδή η Γαλλική Ομοσπονδία Θυμωμένων Μοτοσυκλετιστών, αποφάσισε να κινηθεί νομικά ενάντια της εφαρμογής των ΚΤΕΟ, ενώ έχει ήδη καλέσει σε μποϊκοτάζ ΚΤΕΟ αυτοκινήτων που παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου για μοτοσυκλέτες.

Πριν λίγο καιρό, κι ενώ το μέτρο των ΚΤΕΟ μηχανοκίνητων δικύκλων άνω των 125 κ.εκ. βρισκόταν προ των πυλών -η απόφαση του δικαστηρίου κάνει λόγο για εφαρμογή του μέτρου μέσα στο 2024-, η FFMC επικοινώνησε με τα κέντρα τεχνικού ελέγχου της χώρας, ρωτώντας αν προτίθενται να πραγματοποιήσουν τον CT2RM (το ακρωνύμιο για τον τεχνικό έλεγχο των μηχανοκίνητων δικύκλων). Για το FFMC, ο έλεγχος αυτός είναι απλώς ένα εισπρακτικό μέτρο υπέρ των κέντρων τεχνικού ελέγχου, ενώ η Ομοσπονδία πιστεύει πως θα οδηγήσει στη μείωση του στόλου των μοτοσυκλετών, καθώς το νέο έξοδο θα αποθαρρύνει αρκετούς από τους νέους υποψήφιους αγοραστές.

Κατόπιν, η FFMC κατάρτισε… μαύρη λίστα με τα κέντρα που δήλωσαν πως θα ελέγχουν και μοτοσυκλέτες, καλώντας τους μοτοσικλετιστές να τα μποϊκοτάρουν -με τα αυτοκίνητα τους. Δημοσίευσε επίσης μια λευκή λίστα με κέντρα που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο CT2RM, και τα οποία συστήνει στους μοτοσυκλετιστές που έχουν και αυτοκίνητο.

Ο τεχνικός έλεγχος των μοτοσικλετών αφορά οχήματα της κατηγορίας L , δηλαδή μηχανοκίνητα μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες, scooter, τρίκυκλα και τετράκυκλα. Με περίπου πενήντα ευρώ, θα διενεργείται από κέντρα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα καλύπτει τα εξής σημεία:

  • Κατάσταση ελαστικών
  • Κατάσταση των φρένων
  • Κατάσταση τροφοδοσίας
  • Κατάσταση φώτων και φλας
  • Κατάσταση καθρεπτών
  • Κατάσταση εξάτμισης
  • Κατάσταση των αναρτήσεων
  • Κατάσταση των βοηθημάτων ασφαλείας

Μετά το μποϊκοτάζ, στις 22 Δεκεμβρίου του 2023, η FFMC προχώρησε στο επόμενο βήμα στην καμπάνια εναντίωσης της στα ΚΤΕΟ, με νομική προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσβολή του διατάγματος αριθ. 2023-974 και της απόφασης της 23ης Οκτωβρίου 2023 για την εφαρμογή του τεχνικού ελέγχου.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία: “Οι δικηγόροι είναι μαγικοί, εντοπίζουν πάντα παρατυπίες και κατέχουν την τέχνη του χειρισμού των λέξεων. Τους αφήνουμε λοιπόν την τεχνική και νομική άσκηση να αποδείξουν ότι η καθιέρωση του τεχνικού ελέγχου δεν γίνεται με βάση μια αιτιολογημένη επιλογή της Πολιτείας αλλά με μια αναγκαστική επιλογή, και ότι το μέτρο είναι ανεπαρκές σε σχέση με τον κατά τα άλλα αξιέπαινο στόχο της οδικής ασφάλειας. Ας ελπίσουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα συνειδητοποιήσει ότι με τον τεχνικό έλεγχο, αυτό που συμβαίνει είναι να κρύψουμε τους πραγματικούς παράγοντες ατυχημάτων. Η FFMC εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι ακόμη και χωρίς τεχνικό έλεγχο, οι αξίες που φέρει, ο σεβασμός προς τους άλλους, το να μοιραζόμαστε τον δρόμο, θα συνεχίσουν να ακούγονται καλύτερα από τον υπερβολικό θόρυβο ορισμένων.”

Σημειώστε πάντως πως οι υποχρεωτικοί έλεγχοι ΚΤΕΟ υφίστανται ήδη εδώ και χρόνια στη Γαλλία για τα αυτοκίνητα, μετά τα πρώτα 4 χρόνια από την έκδοση της πρώτης άδειας τους, κι έτσι η υπόθεση για τους Γάλλους μοτοσυκλετιστές δεν δείχνει ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

Ετικέτες

Harley-Davidson - Νέος τιμοκατάλογος 2025

Από τη νέα αντιπροσωπεία Harley-Davidson Athens που ανήκει στο Fais Group
Harley-Davidson - Νέος τιμοκατάλογος
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/3/2025

Η Harley-Davidson Athens που ανήκει στο Fais Group ανακοινώνει τον νέο τιμοκατάλογο της για τις μοτοσυκλέτες της Harley-Davidson.

Ακολουθεί ο επίσημος τιμοκατάλογος της Harley-Davidson Athens, στον οποίο περιλαμβάνονται και τα ολοκαίνουργια για το 2025 μοντέλα της γκάμας της εταιρείας, όπως το ενδιαφέρον για τους φίλους των Crossover μοτοσυκλετών, Pan America ST με τροχούς 17 ιντσών.

Στη νέα γκάμα των αμερικάνικων μοτοσυκλετών περιλαμβάνονται επιπλέον τα Street Glide Ultra, Pan America 1250 ST, αλλά και 6 ανανεωμένα Cruiser

Μοντέλο Κυβικά Τιμή (€)
REVOLUTION MAX    
Nightster® Special 975 19.990 €
Pan America® 1250 Special 1250 25.490 €
Pan America® ST 1250 23.490 €
Sportster® S  1250 21.490 €
CVO™ Pan America® 1250 33.900 €
SOFTAIL / CRUISER    
Low Rider® S 1925 30.900 €
Breakout® 1925 39.900 €
Low Rider® ST 1925 32.900 €
Heritage Classic 1925 36.900 €
Street Bob® 1925 23.900 €
Fat Boy® 1925 35.500 €
TOURING    
Road King® Special 1925 38.900 €
Street Glide® 1925 42.900 €
Street Glide® Ultra 1925 43.900 €
Road Glide®  1925 42.900 €
CVO™ Street Glide® 1925 62.900 €
CVO™ Road Glide® 1925 62.900 €
CVO™ Road Glide ST® 1925 63.900 €
TRIKE    
Tri Glide® Ultra 1925 65.300 €
Freewheeler® 1925 52.200 €
  • Ο τιμοκατάλογος περιλαμβάνει μόνον μοντέλα EURO5+
  • Ο τιμοκατάλογος περιλαμβάνει μόνο τις βασικές εκδόσεις του κάθε μοντέλου.
  • Ο τιμοκατάλογος δεν περιλαμβάνει τις φημολογούμενες -προς το παρόν- προσαυξήσεις λόγω της φορολογίας που ετοιμάζεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ. 
  • O τιμοκατάλογος περιλαμβάνει το Τέλος Ταξινόμησης, όχι όμως τα έξοδα Προετοιμασίας Παράδοσης (PDI) και έκδοσης πινακίδας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την εταιρεία: Harley-Davidson Athens, τηλ. +30 211 108 8891

Ετικέτες