Γαλλία - Νομική προσφυγή κατά των υποχρεωτικών ΚΤΕΟ

Από την Γαλλική Ομοσπονδία Θυμωμένων Μοτοσυκλετιστών (FFMC)
FFMC εναντίον ΚΤΕΟ
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/1/2024

Η διαμάχη των Γάλλων μοτοσυκλετιστών με το κράτος όσον αφορά στην εισαγωγή υποχρεωτικών ελέγχων ΚΤΕΟ στη Γαλλία κρατάει χρόνια, κι ενώ κάποια στιγμή οι δυο πλευρές έδειχναν να συμφωνούν στη μη εφαρμογή του μέτρου, εντούτοις το κορυφαίο δικαστήριο της χώρας έκρινε πως τα ΚΤΕΟ θα γίνουν πράξη. Τώρα, η γνωστή για τους αγώνες της υπέρ των δικαιωμάτων των αναβατών μοτοσυκλέτας FFMC, δηλαδή η Γαλλική Ομοσπονδία Θυμωμένων Μοτοσυκλετιστών, αποφάσισε να κινηθεί νομικά ενάντια της εφαρμογής των ΚΤΕΟ, ενώ έχει ήδη καλέσει σε μποϊκοτάζ ΚΤΕΟ αυτοκινήτων που παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου για μοτοσυκλέτες.

Πριν λίγο καιρό, κι ενώ το μέτρο των ΚΤΕΟ μηχανοκίνητων δικύκλων άνω των 125 κ.εκ. βρισκόταν προ των πυλών -η απόφαση του δικαστηρίου κάνει λόγο για εφαρμογή του μέτρου μέσα στο 2024-, η FFMC επικοινώνησε με τα κέντρα τεχνικού ελέγχου της χώρας, ρωτώντας αν προτίθενται να πραγματοποιήσουν τον CT2RM (το ακρωνύμιο για τον τεχνικό έλεγχο των μηχανοκίνητων δικύκλων). Για το FFMC, ο έλεγχος αυτός είναι απλώς ένα εισπρακτικό μέτρο υπέρ των κέντρων τεχνικού ελέγχου, ενώ η Ομοσπονδία πιστεύει πως θα οδηγήσει στη μείωση του στόλου των μοτοσυκλετών, καθώς το νέο έξοδο θα αποθαρρύνει αρκετούς από τους νέους υποψήφιους αγοραστές.

Κατόπιν, η FFMC κατάρτισε… μαύρη λίστα με τα κέντρα που δήλωσαν πως θα ελέγχουν και μοτοσυκλέτες, καλώντας τους μοτοσικλετιστές να τα μποϊκοτάρουν -με τα αυτοκίνητα τους. Δημοσίευσε επίσης μια λευκή λίστα με κέντρα που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο CT2RM, και τα οποία συστήνει στους μοτοσυκλετιστές που έχουν και αυτοκίνητο.

Ο τεχνικός έλεγχος των μοτοσικλετών αφορά οχήματα της κατηγορίας L , δηλαδή μηχανοκίνητα μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες, scooter, τρίκυκλα και τετράκυκλα. Με περίπου πενήντα ευρώ, θα διενεργείται από κέντρα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα καλύπτει τα εξής σημεία:

  • Κατάσταση ελαστικών
  • Κατάσταση των φρένων
  • Κατάσταση τροφοδοσίας
  • Κατάσταση φώτων και φλας
  • Κατάσταση καθρεπτών
  • Κατάσταση εξάτμισης
  • Κατάσταση των αναρτήσεων
  • Κατάσταση των βοηθημάτων ασφαλείας

Μετά το μποϊκοτάζ, στις 22 Δεκεμβρίου του 2023, η FFMC προχώρησε στο επόμενο βήμα στην καμπάνια εναντίωσης της στα ΚΤΕΟ, με νομική προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσβολή του διατάγματος αριθ. 2023-974 και της απόφασης της 23ης Οκτωβρίου 2023 για την εφαρμογή του τεχνικού ελέγχου.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία: “Οι δικηγόροι είναι μαγικοί, εντοπίζουν πάντα παρατυπίες και κατέχουν την τέχνη του χειρισμού των λέξεων. Τους αφήνουμε λοιπόν την τεχνική και νομική άσκηση να αποδείξουν ότι η καθιέρωση του τεχνικού ελέγχου δεν γίνεται με βάση μια αιτιολογημένη επιλογή της Πολιτείας αλλά με μια αναγκαστική επιλογή, και ότι το μέτρο είναι ανεπαρκές σε σχέση με τον κατά τα άλλα αξιέπαινο στόχο της οδικής ασφάλειας. Ας ελπίσουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα συνειδητοποιήσει ότι με τον τεχνικό έλεγχο, αυτό που συμβαίνει είναι να κρύψουμε τους πραγματικούς παράγοντες ατυχημάτων. Η FFMC εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι ακόμη και χωρίς τεχνικό έλεγχο, οι αξίες που φέρει, ο σεβασμός προς τους άλλους, το να μοιραζόμαστε τον δρόμο, θα συνεχίσουν να ακούγονται καλύτερα από τον υπερβολικό θόρυβο ορισμένων.”

Σημειώστε πάντως πως οι υποχρεωτικοί έλεγχοι ΚΤΕΟ υφίστανται ήδη εδώ και χρόνια στη Γαλλία για τα αυτοκίνητα, μετά τα πρώτα 4 χρόνια από την έκδοση της πρώτης άδειας τους, κι έτσι η υπόθεση για τους Γάλλους μοτοσυκλετιστές δεν δείχνει ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

Ετικέτες

Honda: Προσθέτει κι άλλη γραμμή παραγωγής δικύκλων στην Ινδία – Δυνατότητα επιπλέον 670.000 μονάδων ετησίως

Στοχεύουν στην παραγωγή 8 εκατομμύριων μονάδων ετησίως το 2028
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

20/3/2026

Η Honda Motorcycle and Scooter India Private Limited (HMSI) ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει και τρίτη γραμμή παραγωγής στο δεύτερο εργοστάσιο της στην Ινδία, που θα παράγει 670.000 δίκυκλα ετησίως.

Σας είχαμε ενημερώσει πέρυσι, πως η ιαπωνική εταιρεία ετοιμαζόταν για την προσθήκη τέταρτης γραμμής παραγωγής στο πρώτο εργοστάσιο της στο Vithalapur και σήμερα η θυγατρική εταιρεία της Honda στην Ινδία ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει και τρίτη γραμμή παραγωγής στο δεύτερο της εργοστάσιο στην Tapukara.

Η νέα γραμμή παραγωγής υπολογίζεται πως θα αρχίσει να λειτουργεί το 2028, με ετήσια παραγωγική δυνατότητα 670,000 μονάδων, κάτι που θα αυξήσει την συνολική ετήσια παραγωγή του εργοστασίου στα 2,01 εκατομμύρια μονάδες. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο άρχισε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2011 με ετήσια παραγωγική ικανότητα 600.000 μονάδων, η οποία αυξήθηκε σε 1,2 εκατομμύρια μονάδες τον Μάρτιο του 2012.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση για δίκυκλα στην Ινδία, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, η HMSI θα επενδύσει 140 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει ένα οικόπεδο έκτασης 74.000 στρεμμάτων δίπλα στο εργοστάσιο, ώστε να μπορέσει να επεκταθεί. Η νέα γραμμή παραγωγής θα είναι ικανή να παράξει 670.000 σκούτερ και μοτοσυκλέτες 125-160 κυβικών ετησίως, κάτι που θα δημιουργήσει παράλληλα 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η HMSI σχεδιάζει την γενικότερη ανάπτυξή της παραγωγικής της ικανότητας και σκοπεύει να την αυξήσει από τα 6,25 εκατομμύρια μονάδες που είναι σήμερα σε περίπου 8 εκατομμύρια μονάδες ετησίως έως το 2028.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Tsutsumu Otani, δήλωσε: “Η αγορά δικύκλων στην Ινδία συνεχίζει να επεκτείνεται σταθερά παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη. Η Honda θα συνεχίσει να ενισχύει συνεχώς το σύστημα εφοδιασμού της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη των πελατών της, τόσο στην Ινδία όσο και σε όλο τον κόσμο. Μέσω της πρόσθετης επένδυσης στο δεύτερο εργοστάσιο, θα προσφέρουμε ελκυστικά προϊόντα και υπηρεσίες με στόχο την περαιτέρω αύξηση της ικανοποίησης των πελατών μας.”