Γαλλία - Νομική προσφυγή κατά των υποχρεωτικών ΚΤΕΟ

Από την Γαλλική Ομοσπονδία Θυμωμένων Μοτοσυκλετιστών (FFMC)
FFMC εναντίον ΚΤΕΟ
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/1/2024

Η διαμάχη των Γάλλων μοτοσυκλετιστών με το κράτος όσον αφορά στην εισαγωγή υποχρεωτικών ελέγχων ΚΤΕΟ στη Γαλλία κρατάει χρόνια, κι ενώ κάποια στιγμή οι δυο πλευρές έδειχναν να συμφωνούν στη μη εφαρμογή του μέτρου, εντούτοις το κορυφαίο δικαστήριο της χώρας έκρινε πως τα ΚΤΕΟ θα γίνουν πράξη. Τώρα, η γνωστή για τους αγώνες της υπέρ των δικαιωμάτων των αναβατών μοτοσυκλέτας FFMC, δηλαδή η Γαλλική Ομοσπονδία Θυμωμένων Μοτοσυκλετιστών, αποφάσισε να κινηθεί νομικά ενάντια της εφαρμογής των ΚΤΕΟ, ενώ έχει ήδη καλέσει σε μποϊκοτάζ ΚΤΕΟ αυτοκινήτων που παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου για μοτοσυκλέτες.

Πριν λίγο καιρό, κι ενώ το μέτρο των ΚΤΕΟ μηχανοκίνητων δικύκλων άνω των 125 κ.εκ. βρισκόταν προ των πυλών -η απόφαση του δικαστηρίου κάνει λόγο για εφαρμογή του μέτρου μέσα στο 2024-, η FFMC επικοινώνησε με τα κέντρα τεχνικού ελέγχου της χώρας, ρωτώντας αν προτίθενται να πραγματοποιήσουν τον CT2RM (το ακρωνύμιο για τον τεχνικό έλεγχο των μηχανοκίνητων δικύκλων). Για το FFMC, ο έλεγχος αυτός είναι απλώς ένα εισπρακτικό μέτρο υπέρ των κέντρων τεχνικού ελέγχου, ενώ η Ομοσπονδία πιστεύει πως θα οδηγήσει στη μείωση του στόλου των μοτοσυκλετών, καθώς το νέο έξοδο θα αποθαρρύνει αρκετούς από τους νέους υποψήφιους αγοραστές.

Κατόπιν, η FFMC κατάρτισε… μαύρη λίστα με τα κέντρα που δήλωσαν πως θα ελέγχουν και μοτοσυκλέτες, καλώντας τους μοτοσικλετιστές να τα μποϊκοτάρουν -με τα αυτοκίνητα τους. Δημοσίευσε επίσης μια λευκή λίστα με κέντρα που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο CT2RM, και τα οποία συστήνει στους μοτοσυκλετιστές που έχουν και αυτοκίνητο.

Ο τεχνικός έλεγχος των μοτοσικλετών αφορά οχήματα της κατηγορίας L , δηλαδή μηχανοκίνητα μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες, scooter, τρίκυκλα και τετράκυκλα. Με περίπου πενήντα ευρώ, θα διενεργείται από κέντρα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα καλύπτει τα εξής σημεία:

  • Κατάσταση ελαστικών
  • Κατάσταση των φρένων
  • Κατάσταση τροφοδοσίας
  • Κατάσταση φώτων και φλας
  • Κατάσταση καθρεπτών
  • Κατάσταση εξάτμισης
  • Κατάσταση των αναρτήσεων
  • Κατάσταση των βοηθημάτων ασφαλείας

Μετά το μποϊκοτάζ, στις 22 Δεκεμβρίου του 2023, η FFMC προχώρησε στο επόμενο βήμα στην καμπάνια εναντίωσης της στα ΚΤΕΟ, με νομική προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσβολή του διατάγματος αριθ. 2023-974 και της απόφασης της 23ης Οκτωβρίου 2023 για την εφαρμογή του τεχνικού ελέγχου.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία: “Οι δικηγόροι είναι μαγικοί, εντοπίζουν πάντα παρατυπίες και κατέχουν την τέχνη του χειρισμού των λέξεων. Τους αφήνουμε λοιπόν την τεχνική και νομική άσκηση να αποδείξουν ότι η καθιέρωση του τεχνικού ελέγχου δεν γίνεται με βάση μια αιτιολογημένη επιλογή της Πολιτείας αλλά με μια αναγκαστική επιλογή, και ότι το μέτρο είναι ανεπαρκές σε σχέση με τον κατά τα άλλα αξιέπαινο στόχο της οδικής ασφάλειας. Ας ελπίσουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα συνειδητοποιήσει ότι με τον τεχνικό έλεγχο, αυτό που συμβαίνει είναι να κρύψουμε τους πραγματικούς παράγοντες ατυχημάτων. Η FFMC εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι ακόμη και χωρίς τεχνικό έλεγχο, οι αξίες που φέρει, ο σεβασμός προς τους άλλους, το να μοιραζόμαστε τον δρόμο, θα συνεχίσουν να ακούγονται καλύτερα από τον υπερβολικό θόρυβο ορισμένων.”

Σημειώστε πάντως πως οι υποχρεωτικοί έλεγχοι ΚΤΕΟ υφίστανται ήδη εδώ και χρόνια στη Γαλλία για τα αυτοκίνητα, μετά τα πρώτα 4 χρόνια από την έκδοση της πρώτης άδειας τους, κι έτσι η υπόθεση για τους Γάλλους μοτοσυκλετιστές δεν δείχνει ιδιαίτερα ελπιδοφόρα.

Ετικέτες

Έξι Αμερικανοί πρωταθλητές GP μαζί στη Laguna Seca! [Video]

Μια εντυπωσιακή συλλογή 14 παγκοσμίων πρωταθλημάτων έριξε τη λάμψη της σε εκδήλωση
us-gp-champs
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/8/2026

Από 12 ως 15 Αυγούστου η πίστα της Laguna Seca φιλοξένησε μια ιστορική εκδήλωση με τίτλο Rolex Monterey Motorsport Reunion. Κυρίως θέμα της γιορτής αυτής ήταν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, αλλά και η μοτοσυκλέτα δεν έμεινε παραπονεμένη.

Έξι σπουδαίοι πρωταθλητές από τη χρυσή εποχή κυριαρχίας των Αμερικανών αναβατών ήταν εκεί με τις δίχρονες αγωνιστικές 500άρες τους να θυμίζουν τα ένδοξα χρόνια κατά τα οποία οι εν λόγω κύριοι κατέκτησαν αθροιστικά 14 παγκόσμια πρωταθλήματα Grand Prix.

us gp champs

Οι κ.κ. Kenny Roberts, Freddie Spencer, Eddie Lawson, Wayne Rainey, Kevin Schwantz και Kenny Roberts Jr. έκαναν στην πίστα μερικούς γύρους επίδειξης με τις ιστορικές τους αγωνιστικές. Φρόντισαν μάλιστα να έχουν διαρκώς μπροστά τους τον Rainey, ο οποίος ωστόσο δεν καβάλησε την ειδικά τροποποιημένη του YZR500 που είχε οδηγήσει στο Goodwood Festival of Speed, αλλά έδωσε το παρών με μια ανάλογα στημένη Yamaha XSR900GP με όλα τα χειριστήρια τα χέρια.

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τη συγκινητική συνάντηση των Αμερικανών θρύλων των Grand Prix από το βίντεο της εκδήλωσης που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Laguna Seca. Αν και έχει πολύ μεγάλη διάρκεια (άνω των 10 ωρών!), το κομμάτι που μας ενδιαφέρει έχει διάρκεια μερικών λεπτών και ξεκινά γύρω στο 6:12.00.