Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Γλάρος προξενεί ατύχημα με superbike [video]

Τα πτηνά ξαναχτυπούν

Το Grand Prix του Philip Island ως γνωστόν φιλοξενεί πολλούς αγώνες ταχύτητας από διάφορα πρωταθλήματα και βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, ενώ μέσα στο χώρο της πίστας υπάρχει και μια λίμνη που προσφέρει τη δική της φυσική ομορφιά. Η τοποθεσία μπορεί να είναι γραφική όμως η απόστασή της από τη θάλασσα κάνει την επέλαση των γλάρων αρκετά συχνή ακόμη και κατά τη διάρκεια τον αγώνων. Η επίσκεψη των θαλάσσιων πτηνών έχει απασχολήσει τον Τύπο στο παρελθόν, καθώς έχουν εμπλακεί σε διάφορα αγωνιστικά ατυχήματα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η εμφάνιση του Gavin (ενός ανυποψίαστου γλάρου) που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, που είχαμε αναφερθεί και παλιότερα. Συγκεκριμένα, ήταν στον αγώνα της μεγάλης κατηγορίας το 2015 που αποφάσισε στο δεύτερο γύρο να χαρεί την ηλιόλουστη μέρα μέσα στη μέση της πίστας. Ο καημένος γλάρος δεν γνώριζε πως λίγο αργότερα θα περνούσε ο “Maniac” με την Ducati του σε φρενήρεις ρυθμούς, ενώ μόλις τον είδε να ‘ρχεται προσπάθησε να πετάξει εκτός πίστας, δυστυχώς όμως προς τη λάθος κατεύθυνση με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπος σε μια άνιση μάχη έναντι της Ducati και το κράνος του Iannone. “Νικητής” της μάχης στέφθηκε ο Andrea με ελάχιστες υλικές ζημιές στο μπροστινό φαίρινγκ της μοτοσυκλέτας του, τερματίζοντας κιόλας στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Ο Gavin απ’ τη μεριά του πέρασε στην “αντίπερα όχθη” μετά την κουτουλιά που δέχτηκε απ’ τον “Maniac”, ενώ μετέπειτα ο Ιταλός αναβάτης φρόντισε να τιμήσει τη μνήμη του με μια αερογραφία στο κράνος του.

Αυτό ήταν το πιο light σενάριο της υπόθεσης από πλευράς υλικών ζημιώνΤο χειρότερο σενάριο όμως διαδραματίστηκε χθες στα πλαίσια ενός track day στο μαγευτικό Phillip Island. Το σκηνικό αυτή τη φορά ήταν λίγο διαφορετικό καθώς ο άτυχος γλάρος δεν καθόταν μέσα στη μέση, αλλά προσπάθησε να πετάξει κάθετα στην πίστα παρέα με έναν φίλο του σε χαμηλό ύψος. Συγκεκριμένα όταν έγινε η πρόσκρουση, οι δύο μοτοσυκλέτες, βρισκόταν στην επιτάχυνση στην ευθεία με πάνω από 170 χιλιόμετρα την ώρα. Οι RSV4 και R1 είχαν απόσταση μεταξύ τους, με την Aprilia να βρίσκεται μπροστά και αριστερά απ’ τη Yamaha που ακολουθούσε κατά πόδας και επάνω στην επιτάχυνση εμφανίζονται στα πλάνα του βίντεο τα δύο πτηνά που διέσχισαν την πίστα. Το πρώτο κατάφερε να περάσει, όμως το δεύτερο δεν στάθηκε τόσο τυχερό καθώς καρφώθηκε πάνω στον αναβάτη της RSV4 που κινούνταν με 180 χιλιόμετρα την ώρα εκείνη τη στιγμή, με αποτέλεσμα ο αναβάτης να χάσει τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του και επιβραδύνοντας, να συγκρουστεί με την R1 που ακολουθούσε

Το βίντεο βρίσκεται στο τέλος του άρθρου

Η αντίδραση του αναβάτη της R1 ήταν άμεση πατώντας τα φρένα όμως δεν ήταν αρκετή καθώς όλα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα. Οι δύο μοτοσυκλέτες ήρθαν σε επαφή με το μπροστινό τροχός της R1 να χτυπάει τον πίσω της Aprilia και να πέφτει στην αμμοπαγίδα, ενώ ο αναβάτης της Aprilia κατάφερε να διατηρήσει οριακά την ισορροπία του γλυτώνοντας τη πτώση οδηγώντας παράλληλα με τον άτυχο γλάρο αγκαλιά. Τα κομμάτια της R1 εξαπλώθηκαν σε μεγάλη έκταση στη πίστα, ενώ η ζημιά της πιθανότατα να αγγίζει τα πέντε ψηφία στην λίστα των ανταλλακτικών…χωρίς να είναι γνωστό σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία του αναβάτη… Ελπίζουμε οι ζημιές να είναι μονάχα υλικές χωρίς με τον αναβάτη να στεναχωριέται μόνο για το λογαριασμό.