H KTM δυνάμωσε

Από το

Μαύρο Σκύλο

10/2/2011

O γίγαντας από την Ινδία, η Bajaj Auto, έχει στην ιδιοκτησία της τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μοτοσυκλετών της χώρας με στόχο να πουλήσει τέσσερα εκατομμύρια μοτοσυκλέτες και τρίτροχα ελαφρά φορτηγά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους Απρίλιος 2010 -Μάρτιος 2011.

Η ινδική εταιρεία αύξησε το ποσοστό της συμμετοχής της στην αυστριακή ΚΤΜ με την αγορά 244.000 μετοχών της KTM Power Sports. Η Bajaj έχει χτίσει το μερίδιό της στην KTM, μέσω της ευρωπαϊκής εταιρείας χαρτοφυλακίου της που εδρεύει στην Ολλανδία, από το 14,72% της εταιρείας που κατείχε στα τέλη του 2007, αυξάνοντας σταδιακά τη συμμετοχή της και φθάνοντας στο σημερινό επίπεδο.
Αυτή η τελευταία επένδυση ήρθε στις 3 Νοεμβρίου, την εβδομάδα πριν από την παρουσίαση της τελικής έκδοσης παραγωγής του KTM 125 Duke στην EICMA του Μιλάνου. Η μοτοσυκλέτα αυτή είναι ο πρώτος καρπός της κοινής επιχείρησης μεταξύ των δύο εταιριών για την ανάπτυξη γκάμας μοντέλων με κινητήρες από 125 έως 300 κυβικά. Μοτοσυκλέτες που θα αναπτύσσονται στην Αυστρία, θα κατασκευάζονται στην Ινδία από την Bajaj, και στη συνέχεια θα πωλούνται σε όλο τον κόσμο με το όνομα KTM. Το Duke αναμένεται να μπει στην παραγωγή στο εργοστάσιο της Bajaj στην Πούνα, 120 χιλιόμετρα από τη Βομβάη, στον επόμενο μήνα και αρχικά θα πωλούνται στην Ευρώπη σαν ένα entry-level μοντέλο για εφήβους ενώ θα το έχουν στη διάθεσή τους και οι έμποροι της Bajaj στην Ινδία.
Ακόμη και μετά την τελευταία αγορά από την Bajaj, η Cross Industries, το επενδυτικό σχήμα των ιδιοκτητών της ΚΤΜ, Stefan Pierer και Rudi Knünz, παραμένει ο κύριος μέτοχος της KTM Power Sports με πάνω από το 50% των δικαιωμάτων ψήφου. Η Bajaj Auto είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πλειοψηφία, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια του επενδυτή Hofer Privatstiftung κατέχουν άνω του 5% των μετοχών της KTM, ένα άλλο 5% κατέχει ακόμα η Polaris Industries, από την εποχή της συζήτησης πριν από έξι χρόνια για την ενδεχόμενη εξαγορά της ΚΤΜ από τον αμερικανικό γίγαντα, που έληξε πριν ξεκινήσει. Οι λίγες υπόλοιπες μετοχές κινούνται στο χρηματιστήριο της Βιέννης. Μετά τις επιπλέον επενδύσεις στην ΚΤΜ, η Bajaj Auto πέρασε τις 6 Δεκεμβρίου στον δείκτη Sensex στο χρηματιστήριο της Βομβάης, ως μια από τις τριάντα κορυφαίες εταιρείας της Ινδίας εκτοπίζοντας την εταιρεία παραγωγής τσιμέντου ACC .Οι μετοχές της Bajaj, η οποίες τώρα αποτιμούνται σε περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ, αυξήθηκαν σε αξία περισσότερο από 40% το 2010,τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν και αυξήθηκε σημαντικά το μερίδιο αγοράς της. Και ενώ είναι πολύ διαφορετικές οι κλίμακες, και η ΚΤΜ είχε επίσης ανάκαμψη με τα λειτουργικά κέρδη να φθάνουν το οικονομικό έτος 2009/2010 τα 22,4 εκατομμύρια ευρώ με παραγωγή 65.294 μοτοσυκλετών σε σύγκριση με τις 64.080 μοτοσυκλέτες τον προηγούμενο χρόνο που οι ζημιές έφθασαν τα 65,10 εκατομμύρια ευρώ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της KTM Stefan Pierer αποδίδει τα καθαρά κέρδη των 11,3 εκατομμυρίων στην επιστροφή της στις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητές της, εκτός δρόμου, και σε μια ανταγωνιστική δομή κόστους. "Είμαστε πάλι στην πρώτη σειρά της εκκίνησης” είπε. Ο Pierer επιβεβαίωσε ότι η ΚΤΜ θα συμμετέχει στην νέα κατηγορία Moto3 με τετράχρονους μονοκύλινδρους που ξεκινά το 2012. Σαν βάση για τον κινητήρα θα είναι αυτοί των αγωνστικών off road μοτοσυκλετών της που κερδίζουν παγκόσμια πρωταθλήματα. "Αυτή η κατηγορία είναι εντελώς σύμφωνη με τη φιλοσοφία της KTM ότι πουλάμε με ότι τρέχουμε στους αγώνες", λέει. “Θα αναπτύξουμε μια πλήρως αγωνιστική μοτοσυκλέτα για την κατηγορία, την οποία θα διαθέσουμε σε όλο τον κόσμο". Το 2012 μαζί με τη νέα αγωνιστική κατηγορία θα έρθει στο προσκήνιο και το KTM 250Duke, το δεύτερο στη σειρά μοντέλο της συνεργασίας Bajaj / KTM και έτσι μπορούν να επωφεληθούν με μια μοτοσυκλέτα δρόμου με κινητήρα παρόμοιο με της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας των GP. Πολύ βολικό...!

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες