H Yamaha πάει camping!

Μόνο στην Ιαπωνία
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

4/9/2019

Όχι δεν πρόκειται για κάποιο αστείο αλλά για μια απόφαση της ιαπωνικής εταιρείας απ’ τo Iwata, να διευρύνει περισσότερο τους ορίζοντές της. Πώς; Με μια πολύ απλή κίνηση. Να βάλει πέντε "πινέζες" στο χάρτη για όσους αποφασίσουν να ενοικιάσουν μια μοτοσυκλέτα της από προκαθορισμένα σημεία, τα οποία συνεργάζονται με την εταιρεία εξοπλισμού camping της Tental και παρέχουν τη δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού για camping. Το κόστος ενοικίασης του εξοπλισμού διαφοροποιείται με βάση το χρόνο που θα τον κρατήσει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος κι έτσι το πρώτο 24ωρο φτάνει τα 94$ και για κάθε επιπλέον ημέρα υπάρχει επιβάρυνση της τάξεως των 28$. Ο εξοπλισμός συμπεριλαμβάνει σκηνή, υπνόσακο, εσωτερικό υπνόσακο, υπόστρωμα, ένα τραπέζι και μια καρέκλα, γκαζάκι, λαμπτήρα, μαγειρικά σκεύη, γενικής χρήσης σφυρί και σάκο. Διαθέτει σχεδόν όλα όσα χρειάζεται κανείς για να μετατρέψει μια απλή εκδρομή σε μια επική περιπέτεια, κατασκηνώνοντας στο δάσος ή όπου του αρέσει και να “φορτίσει” τις μπαταρίες του δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις. Με αυτό τον τρόπο η Yamaha προσπαθεί να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στο να ταξιδέψει με μοτοσυκλέτα και να βιώσει μοναδικές εμπειρίες.

Κάτι αντίστοιχο αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα είχε κάνει πριν από λίγο καιρό και η τοπική κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. Για την ακρίβεια είχε συνεργαστεί με την “Stories of Bike” και την Pipeburn και δημιούργησαν ένα εκπληκτικό video που αναδεικνύει τις ομορφιές του τόπου τους, συνδυάζοντάς τες με τον μοτοσυκλετιστικό τουρισμό. Όπως φαίνεται όλο και περισσότερες χώρες ασπάζονται την ιδέα της προώθησης του τουρισμού με μοτοσυκλέτα, με στόχο φυσικά το κέρδος και την ευμάρεια της οικονομίας τους.

Η χώρα μας στηρίζεται στον τουρισμό, αφού η παραγωγική της δυνατότητα δραστηριοποιείται κυρίως γύρω από τον πρωτογενή τομέα και δεν είναι αρκετή για να αποφέρει μεγάλα κέρδη από εξαγωγές. Ο τουρισμός αν και θεωρείται το δυνατό μας χαρτί, περιορίζεται κατά βάση στους θερινούς μήνες του έτους με τα νησιά και τα παράλια της χώρας μας να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Έτσι, μένει ανεκμετάλλευτη η ενδοχώρα που έχει τη δική της μαγεία που παράλληλα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή και για χειμερινές αποδράσεις. Η επίσκεψη αυτών των προορισμών με μοτοσυκλέτα μάλιστα, αποτελεί “παρθένο έδαφος” αν σκεφτεί κάνεις πόσες γραφικές διαδρομές με εκπληκτικά τοπία προσφέρει το εθνικό επαρχιακό δίκτυο. Το γεγονός όμως ότι παραμένει παραγκωνισμένη αυτή η πτυχή του τουρισμού οφείλεται στο Υπουργείο Τουρισμού και στον ΕΟΤ, που δεν καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια ως προς την ανάδειξή της. Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να υποστηρίξει τον μοτοσυκλετιστικό τουρισμό αλλά και να αποτελέσει έναν απ’ τους καλύτερους προορισμούς για αναβάτες του εξωτερικού, που θέλουν να βρεθούν σε μαγευτικά μέρη. Όρισμένοι ιδιώτες έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού με μοτοσυκλέτες τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχει ακόμη χώρος σε αυτό το κλάδο μέχρι να κορεστεί. Κρίνοντας από τον τρόπο που αντιμετωπίζαν μέχρι στιγμής οι εκάστοτε κυβερνήσεις τους αναβάτες εδείχνε πως ένα σχέδιο για την προώθηση του μοτοσυκλετιστικού τουρισμού φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας… Όμως το πρώτο βήμα με την πρόταση για τη μείωση του Φ.Π.Α. στα κράνη δείχνει κάποια αλλαγή στη νοοτροπία της κυρβέρνησης. Το θέμα είναι να συνεχίσει έτσι και πιο δυναμικά... Σίγουρα η κίνηση της Yamaha στην Ιαπωνία να προωθήσει με τον τρόπο της τόσο τις μοτοσυκλέτες της όσο και τον τουρισμό με μοτοσυκλέτα μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα λαμπρό παράδειγμα και να δώσει λύση στη χώρα μας ώστε να ενισχυθεί περισσότερο η οικονομία μας.

Ιταλία: Νέο σύστημα διοδίων Free Flow καταργεί γκισέ και ουρές, φέρνει όμως βαριά πρόστιμα

Χρέωση μέσω κάμερας και πληρωμή μέσω εφαρμογής
italia diodia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/8/2026

Η ιδέα είναι απλή στη σύλληψή της: έχουμε ήδη κάμερες που μπορούν να διαβάσουν πινακίδες κυκλοφορίας, βάζουμε λοιπόν τέτοιες στη θέση των διοδίων και τους αναθέτουμε να καταγράφουν κάθε όχημα που περνά και να του χρεώνει αυτομάτως τα διόδια.

Το Free Flow είναι ένα σύστημα που εξετάζεται από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προς αντικατάσταση των παραδοσιακών διοδίων και έχει το πλεονέκτημα πως δεν δημιουργεί ουρές όταν ο φόρτος του οδικού δικτύου είναι μεγάλος, επιτρέποντας αυτό που λέει το όνομά του: ελεύθερη ροή των οχημάτων.

Στην ιταλική εφαρμογή μάλιστα διατηρεί το σύστημα που ήδη ίσχυε, όπου το κόστος των διοδίων δεν είναι σταθερό αλλά υπολογίζεται βάσει των διανυθέντων χιλιομέτρων στον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, κάτι που προφανώς προϋποθέτει ανάλογες κάμερες σε κάθε είσοδο ώστε να προκύπτει το ακριβές αντίτιμο για κάθε όχημα.

Η παγίδα βρίσκεται στην πληρωμή, καθώς προσφέρονται δύο επιλογές. Ο οδηγός πληρώνει είτε ηλεκτρονικώς μέσω της συνοδευόμενης εφαρμογής για τηλέφωνα, ή πάει σε κάποιο σταθερό σημείο διοδίων για να πληρώσει στον υπάλληλο. Το σημείο-κλειδί είναι η προθεσμία, καθώς η πληρωμή πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από τη διέλευση, αλλιώς καραδοκούν τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν ως τα 344 ευρώ!

Όσον αφορά τα ασύρματα συστήματα όπως το Telepass, αυτά θα συνεχίσουν να ισχύουν και υπό το Free Flow, βγάζοντας μάλιστα από την εξίσωση το θέμα της πληρωμής, καθώς αυτή θα γίνεται όπως πριν αυτόματα μέσω του πομποδέκτη του οχήματος.

Πέραν των προφανών ωφελειών στο κυκλοφοριακό και τα παρελκόμενά του, όπως τα καυσαέρια οχημάτων που περιμένουν σταματημένα στο ρελαντί, η ανάγκη να παραμείνουν τα παραδοσιακά γκισέ σε κάποιες λωρίδες δεν μπορεί να εξαλειφθεί, καθώς κάπως θα πρέπει να εξυπηρετηθούν και οι αλλοδαποί που ταξιδεύουν στους ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους. Επίσης θα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όσους μπαίνουν καθημερινά ή έστω πολύ τακτικά σε δρόμους με διόδια, καθώς η έννοια “προθεσμία 15 ημερών” αρχίζει να θολώνει επικίνδυνα με τις συνεχείς χρεώσεις.