Harley-Davidson: Αλλαγές στη διοίκηση και νέος ρόλος για τον Jonathan Root

Αναλαμβάνει και πρόεδρος εμπορικών δραστηριοτήτων
Harley-Davidson νέος οικονομικός διευθυντής 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

9/1/2025

Αλλαγές στην ηγεσία της ανακοίνωσε η Harley-Davidson, με τον Jonathan Root να αποκτά ακόμη περισσότερες ευθύνες και να αναβαθμίζεται περαιτέρω. 

Έχοντας περάσει τρία χρόνια στον ρόλο του ανώτερου αντιπροέδρου του τμήματος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της H-D (Harley-Davidson Financial Services -HDFS), o Jonathan Root ανέλαβε τη θέση του οικονομικού διευθυντή (Chief Executive Officer) της αμερικάνικης εταιρείας έπειτα από την παραίτηση της Gina Goetter που πήγε στη Hasbro πριν από ενάμιση περίπου χρόνο. Tώρα ο Root αναβαθμίζεται ξανά αναλαμβάνοντας και τον ρόλο του προέδρου των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα ο Root, που βρίσκεται στην H-D τα τελευταία 14 χρόνια, θα επιβλέπει τις παγκόσμιες εμπορικές δραστηριότητες της αμερικάνικης εταιρείας, ενώ θα διατηρήσει και τον ρόλο του οικονομικού διευθυντή.

Harley-Davidson νέος οικονομικός διευθυντής 2025

Πρόεδρος του δ.σ., πρόεδρος της εταιρείας και διευθύνων σύμβουλος της H-D παραμένει ο 61χρονος Jochen Zeitz στον οποίο και θα λογοδοτεί ο Root.

"Αυτή η προαγωγή αντικατοπτρίζει τη δυνατή ηγεσία του Jonathan σε ένα ευρύ φάσμα ρόλων στη Harley-Davidson και υποστηρίζεται από τις γνώσεις και τη μεγάλη εμπειρία του στην εταιρεία μας", δήλωσε ο  Zeitz, με τον Γερμανό να προσπαθεί να βρει λύσεις στη συνεχιζόμενη κατρακύλα που παρουσιάζουν οι πωλήσεις της αμερικάνικης εταιρείας σε όλον τον κόσμο.

Honda: Πτώση 42% στα κέρδη τελευταίου ενιαμήνου 2025 λόγω δασμών ΗΠΑ

Αβεβαιότητα στα τετράτροχα, δυνατές επιδόσεις όμως στα δίτροχα - Το 2026 προβλέπεται ακόμη πιο απαιτητικό!
Honda - Οικονομικά αποτελέσματα 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/2/2026

Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2026, η Honda ανακοίνωσε εντυπωσιακή πτώση 42% στα κέρδη για το τελευταίο εννεάμηνο του 2025 -έως τις 31 Δεκεμβρίου-, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, με τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ να επηρεάζουν εξαιρετικά αρνητικά τα αποτελέσματα. Αντίθετα με το αυτοκίνητο, η μοτοσυκλέτα στηρίζει την εταιρεία με τις πολύ καλές επιδόσεις της.

Τα κέρδη της Honda Motor Co., για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2025 ανήλθαν σε 465,4 δισ. γιεν (περίπου 2,9 δισ. ευρώ), από 805,2 δισ. γιεν (περίπου 5 δισ. ευρώ) το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό είναι το δεύτερο συνεχόμενο έτος κατά το οποίο τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στο συγκεκριμένο διάστημα.

Οι πωλήσεις για το εννεάμηνο μειώθηκαν κατά 2,2%, στα 15,98 τρισ. γιεν (περίπου 100 δισ. ευρώ) ή 102,6 δισ. δολάρια (περίπου 96 δισ. ευρώ) από την προηγούμενη χρονιά. Η Honda διατήρησε την πρόβλεψή της για τα ετήσια καθαρά κέρδη στα 300 δισ. γιεν (περίπου 1,9 δισ. ευρώ) ή 1,9 δισ. δολάρια (περίπου 1,8 δισ. ευρώ). Η επιβράδυνση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ αποτέλεσε αρνητικό παράγοντα, σύμφωνα με τη Honda, ενώ η σχετικά υγιής επίδοση του τμήματος μοτοσυκλετών λειτούργησε θετικά.

Ηλεκτρικά

Όσον αφορά στις κακές επιδόσεις των ηλεκτρικών οχημάτων, η Honda μείωσε την παγκόσμια πρόβλεψή της για το ποσοστό πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων το 2030 στο 20%, από τον προηγούμενο στόχο του 30%. Επίσης ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την εξέλιξη ορισμένων ηλεκτρικών μοντέλων, καθώς η αγορά EV “βρίσκεται σε φάση μετάβασης”.

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έχει ευνοήσει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει υπαναχωρήσει από προηγούμενα προγράμματα που στήριζαν την εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων, καταργώντας πρωτοβουλίες που είχαν εφαρμοστεί επί κυβέρνησης Μπάιντεν.

Nbox

Θυμίζουμε πως πέρυσι, ο Τραμπ μείωσε τους δασμούς στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά στο 15%, από το αρχικό 25% που είχε ανακοινώσει, όταν η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να επενδύσει 550 δισ. δολάρια σε έργα στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά οι δασμοί έκαναν τη ζημιά τους, και τώρα η Honda καλείται να σκεφτεί τα επόμενα βήματα, και ίσως μια απομάκρυνση από την αγορά των ΗΠΑ με κινήσεις που θα αφορούν άλλες αγορές -όπως για παράδειγμα την εξαγωγή made in India μοτοσυκλετών στην Ευρώπη, αν και το πρόβλημα αφορά περισσότερο στα αυτοκίνητα, που ίσως θα πρέπει να διοχετευτούν σε άλλες αγορές.

Οι δασμοί του Τραμπ δεν έχουν κάνει ζημιά μόνο στη Honda, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, η Toyota Motor Corp., ο μεγαλύτερος κατασκευαστής της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε πτώση στα πρόσφατα κέρδη της, ενώ παράλληλα άλλαξε και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας.

Honda - Ασιατικές αγορές

Το λειτουργικό κέρδος για το τρίτο τρίμηνο ανήλθε σε 591,5 δισ. γιεν (περίπου 3,7 δισ. ευρώ). Η Honda αποδίδει τη σταθερή αυτή επίδοση κυρίως στον τομέα των μοτοσυκλετών, όπου η ζήτηση σε Ινδία, Ινδονησία και Βραζιλία παραμένει ισχυρή. Οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν, ενώ η εταιρεία επωφελήθηκε και από την αποδυνάμωση του γιεν, που ενισχύει τα έσοδα από το εξωτερικό.

Αντίθετα, ο τομέας των αυτοκινήτων εμφάνισε μειωμένα περιθώρια κέρδους. Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη ηλεκτρικών μοντέλων, οι αυξημένες τιμές πρώτων υλών και οι εμπορικές πιέσεις σε βασικές αγορές επιβάρυναν τα αποτελέσματα. Η Honda αναγνωρίζει ότι η μετάβαση στα EV είναι στρατηγικά αναγκαία, αλλά βραχυπρόθεσμα επιβαρύνει τα κόστη.

Η διοίκηση της Honda προειδοποιεί ότι το 2026 θα είναι πιο απαιτητικό, λόγω της επιτάχυνσης των επενδύσεων στα EV, των διακυμάνσεων στο κόστος και των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

Ετικέτες