Hellas Rally Raid 2019: Αποτελέσματα τρίτης ημέρας

"Οικογενειακή" μάχη
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

23/5/2019

Με την πλειοψηφία των μοτοσυκλετών που συμμετέχουν στις επίσημες κατηγορίες της FIM να είναι KTM και Husqvarna, η “μάχη” για επικράτηση ανάμεσά τους έχει εξελιχθεί σε οικογενειακή υπόθεση, αφού ως γνωστόν και οι δύο κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο στην Αυστρία. Γρηγορότερος όλων την τρίτη ημέρα ήταν ξανά ο Ιταλός αναβάτης Leonardo Tonelli με Husqvarna FE 501, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδρομή σε 4 ώρες και 9 λεπτά.

Σε αντίθεση με την δεύτερη ημέρα, η διαδρομής της τρίτης ημέρας ήταν συνεχείς και δεν χωριζόταν σε δύο σκέλη, οπότε οι αναβάτες δεν είχαν τη δυνατότητα service και επισκευών. Ως εκ τούτου είχαμε περισσότερες εγκαταλείψεις, αν και δεν ξεπέρασαν την μία εγκατάλειψη ανά κατηγορία.  Δείτε το Video που ετοίμασταν οι άνθρωποι της οργάνωσης του Hellas Rally Raid, το οποίο αφορά τις απαιτήσεις που έχουν οι συγκεκριμένες διαδρομές από της αναρτήσεις των μοτοσυκλετών και των τετράτροχων ATV και SVV. Φυσικά σας έχουμε ετοιμάσει και τα αποτελέσματα των κατηγορίων της FIM της τρίτης ημέρας.

 

 

Αποτελέσματα FIM τρίτης ημέρας ανά κατηγορία:

FIM Europe / Class: M1

 

1              5              Edoardo Cavicchi IT             Husqvarna FE 250                 4h17:26.90

2              4              Alessandro Cavicchi IT        Husqvarna FE 250                 4h40:27.17

3              3              Michele Lombardi IT             Husqvarna FE 250                 4h59:43.36

 

DNF     2          Stephanie Rowe UK              KTM EXC 250

 

FIM Europe / Class: M2

 

1              6              Massimo Prazzoli IT              KTM EXC 350                         4h47:01.78

2              27            Eugenio Cavicchi IT             Husqvarna FE 350                 5h16:02.74

3              7              Alessandro Paneri IT            Husqvarna TE 300                 6h10:39.98

 

DNF     8              Sergio Scevola IT                  BETA 350

 

FIM Europe / Class: M3

 

1              38            Milan Engel CZ                      KTM EXC 450F                       4h22:34.09

2              9              Francisco Rico ES                                KTM EXC 450                         4h29:00.07

3              37            Rosa Romero Font ES          KTM EXC 450F                      4h33:50.75

4              12            Vincent Biau                           KTM EXC 450                         4h34:08.20

5              39            Stefano Frassini IT                                Husqvarna FE 450                 4h50:06.06

6              17            Ekaterina Zhadanova           KTM EXC 450F                      5h16:36.84

7              10            Alberto Martinez  Escalada ES   KTMEXC 450                          5h16:38.07

8              14            Andrea Dell' Amico IT           BETA 498 RR                         5h35:36.71

9              15            Jose Emilio Garcia ES          KTM 450 Rally Replica                              5h37:43.44

DNF     1              Dirkvon Zitzewitz DE             KTMEXC 450

 

FIM Europe / Class: M4

 

1              19            LeonardoTonelli IT                               Husqvarna FE 501                4h09:39.69

2              25            Matteo Cura IT                       Husqvarna FE 501                 4h21:12.58

3              24            Roberto Barbieri IT                Husqvarna FE 501                 4h21:21.34

4              41            Cesare Zacchetti IT               Husqvarna FE 501                 4h35:42.01

5              23            M. A. Jimenez Picazo ES         Husqvarna FE 501                 5h12:41.57

6              22            Andrew Houlihan AU            SHERCO 500                         5h14:14.02

7              21            EstherMerino Garcia ES       KTM500                                  5h37:36.05

 

DNF     28            Roberto Garbin IT                                 KTMEXC 500

 

 

FIM Europe/ Class: M5

 

1              32            Ferdinand Kreidl AT              KTM R 690 RALLY                 4h41:54.32

2              40            Daniele Boila IT I                   Husqvarna Enduro 701         4h51:02.37

3              33            FloreaIonut-Mihai RO           KTMR 690 Enduro                   5h06:44.25

 

 

FIM Europe / Class: M6

 

1              34            Michele Cotti IT                     KTM 1090 R Adv                    5h06:12.22

2              35            Francesco Catanese IT        TRIUMPH TIGER 1200          5h09:40.35

 

FIM Europe / Class: Q

DNF     700          Sebastien Souday FR YAMAHA YFZ-R

H πολυτιμότερη MV Agusta όλων των εποχών - Έπιασε 5πλάσιο ποσό από τις εκτιμήσεις σε δημοπρασία

Με πρώην ιδιοκτήτη τον John Surtees! - Παγκόσμια Πρωταθλήτρια το 1965 - Την οδήγησαν Hailwood - Agostini
MV Agusta Bonhams 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

28/4/2026

Η κορυφαία των MotoGP της εποχής της έπιασε ένα ποσό που έκανε τους ειδικούς εκτιμητές να μοιάζουν με ερασιτέχνες στον τελευταίο χτύπο του σφυριού στη δημοπρασία που διοργάνωσε ο οίκος Bohnams.

Σπάνια βλέπει κανείς εργοστασιακή αγωνιστική MV Agusta να προσφέρεται σε δημοπρασία, αφού όσες έχουν απομείνει είτε βρίσκονται σε κάποιο μουσείο, είτε σε κάποια ιδιωτική συλλογή. Η προσφορά είναι εξαιρετικά σπάνια λοιπόν και η ζήτηση τεράστια, όμως ακόμη και αυτό δεν προϊδέασε κανένα για το ποσό που χρειάστηκε τελικά να δοθεί για να αλλάξει χέρια η 500άρα αγωνιστική Agusta του 1965, για την οποία σας μιλήσαμε πριν από δύο περίπου μήνες.

Πρόκειται για τη μοτοσυκλέτα με την οποία ο Hailwood κέρδισε το τελευταίο από τα τέσσερα σερί πρωταθλήματα για την Agusta στην κορυφαία κατηγορία πριν αποχωρήσει για τη Honda, αφήνοντας το No.1 στους αναβάτες των Ιταλών στον ομόσταυλό του και ανερχόμενο τότε Agostini, τον οποίο και άφησε εκείνη τη χρονιά στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Η γνήσια εργοστασιακή μοτοσυκλέτα αγοράστηκε από τον Surtees τη 10ετία του 1980 όταν πωλήθηκαν τα υπάρχοντα του αγωνιστικού τμήματος της MV Agusta και ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης της την έκανε δικιά του το 2005 απευθείας από τον Βρετανό θρύλο.

Τα εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας που κατάφερε να αποσπάσει το ποσό του 1.115.594 ευρώ -το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ για MV Agusta- έχουν άγνωστο αγωνιστικό ιστορικό, ενώ πιστεύεται ότι με αυτή αγωνίστηκε το 1965 τόσο ο Ago όσο και ο Hailwood, ενώ ως σύνολο είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές που χρησιμοποιούσε η εργοστασιακή ομάδα της MV Agusta στα μέσα της δεκαετίας του 1960. 

Αν και είχε αποχωρίσει τέσσερα χρόνια πριν από την ομάδα ο Surtees την αγόρασε γιατί, όπως έγραψε και σε σχετική επιστολή του προς τον άνθρωπο που την αγόρασε από αυτόν πρόκειται για "...μια εξέλιξη του ίδιου τύπου μηχανής που οδηγούσα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1960." Η συγκεκριμένη μάλιστα ήταν και η μοναδική που κράτησε το εργοστάσιο ως ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα από τις 4κύλινδρες εκείνης της εποχής και έπειτα πούλησε, εκτός από εκείνες που κατέληξαν στο μουσείο της Agusta, το οποίο και πιστοποίησε τη γνησιότητά της.

MV Agusta Bonhams 2026

Η μοτοσυκλέτα πέρασε από σχολαστική ανακατασκευή διατηρώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των γνήσιων εξαρτημάτων της, εκτός από το κάλυμμα της σέλας που αντικαταστάθηκε και τα δύο αμορτισέρ που είναι αντιγραφές των αυθεντικών. Ξεχωρίζει επίσης από το τετραγωνικής διατομής ψαλίδι, το οποίο ήταν μία από τις τελευταίες αναβαθμίσεις που έκανε η MV Agusta σε αυτή τη μηχανή -το προηγούμενο ήταν οβάλ.

Στην επιστολή ο Surtees αναφέρει επίσης πως όλες οι λεπτομέρειες, όπως οι πλήμνες, οι ακτίνες, οι ζάντες, μαζί με την υπόλοιπη μοτοσικλέτα, είναι όλα πρωτότυπα.

Η μοτοσυκλέτα χρησιμοποιήθηκε από τον μοναδικό στην ιστορία Παγκόσμιο Πρωταθλητή MotoGP που έχει καταφέρει να κερδίσει και τον αντίστοιχο τίτλο στη Formula 1 σε επιδείξεις σε όλη την Ευρώπη και στη Νέα Ζηλανδία, και ότι την οδήγησε τελευταία φορά στη συνάντηση Spa Francorchamps Revival το 2006. Δεν θα πρέπει επίσης να συγχέεται με τις ρέπλικες που έφτιαξε ο Surtees έπειτα και από τη σχετική άδεια που του παραχώρησε η MV Agusta. Η μοτοσυκλέτα είναι λειτουργική αλλά θα χρειαστεί εκ νέου συντήρηση για να οδηγηθεί καθώς έμεινε ανενεργή για μεγάλη χρονική περίοδο. 

Σε κάθε περίπτωση το ποσό που έπιασε στη δημοπρασία η 4κύλινδρη Agusta δικαιώνει το προσωνύμιό "Ferrari των μοτοσυκλετών" που έχει κερδίσει από το κοινό, όχι μόνο για τα 37 Παγκόσμια Πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει. Το κοινό πάθος που είχαν οι Domenico Agusta και Enzo Ferrari για τους αγώνες αλλά και το γεγονός ότι κατασκεύαζαν μοντέλα για τον δρόμο ώστε να τα πουλήσουν για να χρηματοδοτήσουν τα αγωνιστικά τους όνειρα ήταν ίσως το κύριο από τα συστατικά που συντέλεσαν στο χτίσιμο του μύθου της MV Agusta και την έφεραν στη συνείδηση του κοινού στο ίδιο επίπεδο με την συμπατριώτισσα της Ferrari για τα αγωνιστικά της οποίας ξοδεύονται αστρονομικά ποσά στις δημοπρασίες.